Connect with us

Hronika

NAREDBA OKRUŽNOG SUDA! Mandićeva odjeća ide na DNK analizu

Po naredbi banjalučkog Okružnog suda u predmetu protiv Dalibora Mandića (37), optuženog za brutalno ubistvo Ariela Bogdanovića kojeg je izbo nožem, biće urađeno DNK vještačenje tragova sa odjevnih i drugih predmeta koji su oduzeti tokom istrage te će se ponovo saslušati dva svjedoka i vještak.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović kazao je da je to neophodno uraditi u cilju utvrđivanja istine.

On  je istakao da samo priznanje optuženog nije dovoljno i  potrebni su i drugi dokazi u cilju utvrđivanja istine.

– Nekada optuženi može preuzeti odgovornost da bi zaštitio  treće lice – rekao je sudija.

Pojasnio da će biti opet  saslušane svjedoci Svjetlana Malić,  koja je učestvovala u pretresu kuće optuženog, kao i Adrijana Jović koja je radila zapisnik o uviđaju, te vještak biolog Božana Ilić koja je ranije  vještačila DNK tragove na predmetima oduzetim  od Mandića.

Uletilović je rekao da će Malićeva biti saslušana na okolnosti uzimanja priznanja i pretresa kuće optuženog, a Jovićeva da kaže koje su to sve stvari izuzete. Prema njegovim riječima vještak Ilić biće saslušana kako bi rekla koje su stvari podobne za vještačenje.

Sudija je odlučio da će svjedoci i vještak biti saslušani na sljedećem ročištu nakon čega će Sud predložiti DNK vještačenje tragova.

– Vještak je ranije pronašla trag krv na odjevnim predmetima, ali Tužilaštvo nije tražilo vještačenje da se utvrdi da li pripada optuženom ili oštećenom. Sud će nakon saslušanja svjedoka i vještaka ići u pravcu predlaganja veštačenja  DNK tragova na predmetima oduzetim od optuženog i onim pronađenim tokom istrage u kući. Neke stvari su bile mokre i ne znamo da li je optuženi uklanjao tragove ili nije – rekao je Uletilović.

 

Ročištu su prisustvovali otac ubijenog Arijela, Tomo Bogdanović kao i opunomoćenik porodice advokat Marko Mikeš.

Mandića terete za teško ubistvo počinjeno na svirep ili podmukao način koje počinio 2. decembra 2023. godine oko 19.35 časova na Bulevaru Srpske vojske.

Kako se navodi u optužnici Mandić je kobne večeri, u namjeri da ga ubije, pratio Bogdanovića koji je išao iz pravca Tržnog centra „Delta planet” prema Rabrovačkom mostu.

Sustigao ga je u blizini studentskog kampusa i ubo nožem u predjelu gornjeg dijela trupa nakon čega je Bogdanović ranjen počeo da bježi te je prešao kolovoz ulice Bulevar srpske vojske i pao kod benzinske pumpe.

Mandić mu je pritrčao te ga nožem ubo osam puta i usmrtio, a zatim pobjegao. Ubistvo su snimile kamere obližnjeg video nadzora.

 

Istraga je pokazala da je nakon zločina osumnjičeni skinuo odjeću sa sebe, odnosno crvenu jaknu i bacio je u kontejner. Policija je tu jaknu pronašla.

Mandić i Bogdanović su zajedno  radili u jednoj firmi u Banjaluci. Ubistvo su snimile i kamere video nadzora na kome se vidi kako Mandić trči za žrtvom te kako ga ubada nožem kada je pao.

Ubijeni mladić nije bio problematičan, a živio je u banjalučkom naselju Borik.

Hronika

PRAVA DRAMA U BANJALUCI! Osumnjičeni pustio psa na policajce, ONI ZAPUCALI

Policija je u okviru akcije “Eskadron” uhapsila 19 osoba iz Banjaluke zbog sumnje da su se bavili švercom narkotika i zaplijenila oko 900 grama kokaina i 1.1 kg marihuane te 35.000 KM.

Ovo je na konferenciji za novinare rekao Đurica Vukelić, načelnik Policijske uprave Banjaluka koji je naveo inicijale uhapšenih. Uhapšeni su V.M, B.Đ, A.Ć, D.P, M.L, G.S, S.S, M.Ć, V.M, M.T, M.B, D.J, D.P, A.R, B.M, A.P, Z.V, Z.B i M.R.
Istakao je da se za dva lica traga, dok je R.P. iz Banjaluke u pritvoru. Jedan pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice lakše povrijeđen.

– Jedan od osumnjičenih je pustio psa kane korso na policiju. Tom prilikom policajci su upotrijebili oružje da se odbrane i došlo je do rikošeta i ranjen je lakše jedan pripadnik SAJ-a – rekao je Vukelić i dodao da je u toku ispitivanje osumnjičenih.
Vukelić je rekao da su osumnjičeni narkotike prodavali na teritoriji Banjaluke.

Nezavisne

Nastavi čitati

Hronika

KATARINA TRIVIĆ ispraćena na vječni počinak uz pjesmu “The Winner Takes It All”

Uz pjesmu “The Winner Takes It All”, nepreglednu kolonu hiljada ljudi i rijeku suza na vječni počinak danas je ispraćena Katarina Trivić, banjalučka heroina koja je godinama vodila bitku sa opakom bolešću. Ispraćena je na mjesto gdje ništa ne boli.

Bila je sinonim za hrabrost i borbu. Svojim objavama hrabrila je druge i bila inspiracija svima koji se bore da ne odustaju u svojim bitkama. O borbi sa bolešću je govorila iskreno i otvoreno. Željele je pomoći drugima i biti podrška svima.

Njena prerana smrt pogodila je sve, a brojni građani, kao i udruženja i institucije proteklih dana su se opraštali od Kaće kako su je svi od milja i zvali. Njenoj sahrani su zajedno sa porodicom, prijateljima i poznanicima prisustvovali i predstavnici raznih sfera društva, među njima i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Od Katarine se emotivnim pismom oprostila i njena kuma Nataša Tešanović ističući da je Kaća bila posebna.

– Sebe bolesnu je otkrila i izložila svijetu. Utješila, ohrabrila, nadahnula. Bila je posebna jer nije odustajala, jer je širila ljubav. Jer se javljala svima koji su imali slične muke. Jer ih je bodrila i snažila. Jer je sve nas uvjerila da smo posebni. I da je život poseban. Ne, Kaća nije umrla. Anđeli ne umiru. Samo se spuste među nas, ispune svoju misiju, namuče se, istrpe, da bi nama bilo lakše, da bismo naučili, da bismo postali bolji. Kumče moje, ptico slobodna i veličanstvena, anđele, putuj u nebo. Odmori se. I hvala ti – napisala je Tešanovićeva.

Od Katarine su se oprostili i učenici i profesori banjalučke Gimnazije u kojoj je Kaća provela svoje srednjoškolske dane.

– Tvoja ljubav prelazila je sve granice. Tvoj osmijeh odbijao je svaku tamu. Tvoja snaga i volja za životom svima nama bile su vjetar u leđa, iako bi mnogi rekli da je trebalo biti suprotno. Zračila si dobrotom i radošću. I ne znamo zašto pišemo u prošlom vremenu. To je pogrešno, jer si tu. Osjećamo te. Znamo da nisi otišla i da nikada nećeš. Čuvaj nas. I mi ćemo čuvati tebe. Sada si tamo gdje bolest ne postoji. Ništa te ne boli. Mirna si – napisali su oni.

Emotivnom porukom su se oprostili i iz Teniskog saveza BiH.

– Naše Katarine ćemo se sjećati po vedrom duhu, te osmijehu koji je uvijek imala i u lijepim i u teškim trenucima svoga života – napisali su iz Teniskog saveza BiH.

Njena priča je osvojila region kada je putem svojih društvenih mreža izašla u javnost i istakla da je potrebno da ide na transplantaciju matičnih ćelija, ali da nema srodnog donora.

Tada je rekla da mnoge države regije imaju banke matičnih ćelija, ali da Bosna i Hercegovina nema, nakon čega se u Republici Srpskoj krenulo s procesom osnivanja takve banke.

Katarina je ujedinila ljude i pokrenula sistem, a na društvu je ostala obaveza da banka matičnih ćelija postane stvarnost, a ne da ostane samo ideja.

Nezavisne

Nastavi čitati

Hronika

POVRIJEĐENA DVA PJEŠAKA: Oglasila se policija o nesreći u Banjaluci

Dva pješaka povrijeđena su nakon što ih je udarilo vozilo na Bulevaru Stepe Stepanovića, potvrđeno je u policiji za “Glas Srpske”.

Kako su nam rekli u Policijskoj upravi Banjaluka nesreća se desila danas u 12.05 časova.

– U nezgodi je učestvovalo poutničko vozilo i dva pješaka, koja su zadobila tjelesne povrede. U toku je uviđaj na licu mjesta saobraćajne nezgode. Saobracaj se odvija neizmjenicnim propustanjem.

Nastavi čitati

Aktuelno