Connect with us

Zanimljivosti

NASA OBJAVILA IZVJEŠTAJ: Nedostaju konkretni dokazi, ali galaksija je BESKONAČNA, A MISTERIJA SE NASTAVLJA

Dugoočekivani NASA izvještaj o NLO privlačnog naslova “Nezavisna studija neidentifikovanih anomalnih fenomena” konačno je objavljen, a zatim je počeo brifing u prenosu uživo.

NASA je objavila prošle godine da pregledava dokaze o tzv. neidentifikovanim vazdušnim fenomenima “UAP” kojim su zamijenili dosadašnji izraz “NLO” u službenoj terminologiji.

U izvještaju se naglašava da nema razloga da se zaključi da su postojeća viđenja NLO stranog porijekla.

Ali ipak preporučuje da se takve tvrdnje ne otpisuju, navodeći da se galaksija “ne zaustavlja na periferiji Sunčevog sistema”.

Nema dokaza koji bi ukazivali na to da su UAP vanzemaljskog porijekla, kaže David Spergel, predsjednik nezavisnog istraživačkog tima UAP.

Većina događaja se može objasniti kao avioni, baloni, dronovi i vrijeme.

– Ali potrebno je bolje prikupljanje podataka, a “stigma” oko pilota koji prijavljuju anomalije mora biti smanjena – rekao je on.

– Kao što istražujemo nepoznato unutar našeg Mliječnog puta, tako bismo trebali ozbiljno shvatiti mogućnost nepoznate tehnologije koja bi mogla da potiče iz drugih krajeva galaksije – navodi se u izvještaju.

– Mnoge NASA naučne misije su, barem djelimično, fokusirane na odgovor na pitanje da li postoji život izvan Zemlje – kaže se.

– Ta istraživanja uključuju misije koje traže znake života, možda na Marsu ili ledenim mjesecima koji kruže oko Jupitera i Saturna – kao i dalje, u odnosu molekula prisutnih u atmosferama egzoplaneta. Potraga za znacima vanzemaljske tehnologije je prirodni nastavak tih istraživanja. Ako priznamo vjerodostojnost bilo čega od ovoga, onda bi trebalo da priznamo da su sve u najmanju ruku uvjerljive.

Nedostaju vjerodostojni dokazi
Pomoćnica administratora NASA Direkcije za naučne misije kaže da nedostatak visokokvalitetnih podataka pokreće misteriju.

– Brojni iskazi očevidaca povezani sa UAP, poznatijim kao NLO, nisu detaljni ili dosljedni, tako da se ne mogu koristiti za donošenje zaključaka o prirodi i porijeklu objekata – kaže Nikola Foks.

NASA će unaprijediti izvještavanje građana i raditi sa javnošću i komercijalnim pilotima na podizanju kvaliteta podataka, kaže ona

Istraga se nastavlja
Naučnici kažu da je bitno da se nastavi sa istraživanjem ovih pojava.

Izvještaj nastavlja sa detaljima o tome kako se vještačka inteligencija (AI) i mašinsko učenje (ML) mogu koristiti za pomoć identifikovanjem rijetkih pojava, potencijalno uključujući UAP, unutar ogromnih skupova podataka.

Međutim, kaže se, ukupni napori ne bi trebalo da se oslanjaju samo na računare.

– Angažovanje javnosti je takođe kritičan aspekt razumijevanja UAP – kaže se u izvještaju.

Vjerodostojni svjedoci
– Mnogi vjerodostojni svjedoci, često vojni avijatičari, prijavili su da su vidjeli objekte koje nisu prepoznali iznad vazdušnog prostora SAD – kaže se u izvještaju.

Ali iako napominje da je većina ovih događaja od tada objašnjena, izvještaj priznaje da se mala šačica ne može odmah identifikovati kao poznati fenomeni koje je napravio čovjek ili prirodni fenomen.

Tema je dugo fascinirala javnost, ali ju je mejnstrim nauka izbjegavala. Nezavisni tim od 16 istraživača podijelio je svoja preliminarna zapažanja u maju i utvrdio da postojeći podaci i izvještaji očevidaca nisu dovoljni za donošenje čvrstih zaključaka, i istovremeno pozvao na sistematičnije prikupljanje visokokvalitetnih podataka.

U julu je bivši američki obavještajac dospio na naslovne strane kada je kongresnom odboru rekao da “apsolutno” vjeruje da vlada ima u svom posjedu neidentifikovane fenomene, kao i ostatke njihovih vanzemaljskih upravljača, piše Blic.

Zanimljivosti

ŠOU U GRČKOJ! Ovce upale u staklenik i pojele 300 kilograma marihuane

Nevjerovatna situacija u Grčkoj – ovce su upale u staklenik kod Almiros Volosa u kom je uzgajana medicinska marihuana i pojele su više od 300 kilograma tog “zeleniša”, zbog čega su odreagovale na nesvakidašnji način, javlja “Prototema”.

“Ja sam jako dobro, ali bolje su ovce, pune ludila i… Sve im je lepo”, rekao je u šali vlasnik staklenik Janis Burunis, govoreći za radio Status FM 107.7 Solun.

Burunis je čak rekao da su ovce poslije ove specijalne ispaše skakale više od koza, dok je objašnjavao kako se incident dogodio.

“Mi smo najveći objekat za proizvodnju kanabisa u staklenicima u centralnoj i istočnoj Evropi. Zbog poplava smo izgubili 80 odsto proizvodnje. Dok smo pokušavali da sačuvamo sve što smo mogli, odjednom smo videli ovce i koze kako normalno pasu u plasteniku”, rekao je on.

Kako je objasnio, stada su ušla u staklenik da bi pronašla hranu, nakon vremenskih nepogoda.

“Našli su jadne zasade da jedu jer im je sva ostala hrana uništena, a jako vole konoplju i rese i zelje, jer imaju šećera”, rekao je on.

“Problem je bio kako ih uloviti da bi ih sklonili sa farme, jer im ništa nismo mogli. Ovce su skakale uvis više od koza, a to se nikada ne dešava. Ali logično je, jer su pojele oko 300 kilograma”, zaključio je Burunis, prenosi Telegraf

Nastavi čitati

Zanimljivosti

U PARIZU SE PRODAJE RIJETKI DONOSAUR! Na aukciji se očekuje cijena veća od milion evra

Gotovo cijeli kostur dinosaura biće prodan na aukciji u Parizu sljedećeg mjeseca. Kamptosaurus star 150 miliona godina otkriven je 1990-ih u američkoj državi Vjoming.

Nazvan je Beriju po Beriju Džejmsu, paleontologu koji ga je pronašao. Stručnjaci kažu da je kostur “izuzetno dobro očuvan”. Očekuje se da će postići do 1,2 miliona evra na aukciji u hotelu Drouot 20. oktobra.

Bari potječe iz kasnog jurskog razdoblja i visok je 2,1 m ( i dugačak 5 m.
Aleksandre Gikvelo, iz aukcijske kuće Hotel Drouot, rekao je da je neobično vidjeti tako netaknut kostur dinosaura.

“Lubanja je gotova 90%, a ostatak dinosaura 80%”, rekao je Gikvelo.

Prodaja fosila dinosaura je rijetka, a svake godine u svijetu se prodaje mali broj fosila dinosaura, iako su neki stručnjaci izrazili zabrinutost zbog toga što će primjerci dospjeti u privatne ruke.

U aprilu je Tiranosaurus reks prvi put prodan na aukciji u Evropi.

Govoreći za BBC u to vrijeme, prof Stiv Brusat, stručnjak za dinosaure sa Univerziteta u Edinburgu, rekao je da je zabrinut da bi kosturi, koji su “naućno vrlo vrijedni”, mogli “nestati u trezorima privatnih kolekcionara”.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

BOŽE PETRA: Prije 15 godina bila internet senzacija, evo kako sad izgleda

Djevojčica koja je postala poznata zbog hit izjave “Bože Petra”, sada ima 16 godina i živi u Svilajncu.

Djevojčica po imenu Natalija postala je internet senzacija zbog pitanja u dječijem kvizu o šišanju kose. Sve je počelo sa nekoliko jednostavnih rečenica: “Da ošišaš kosu da budeš ćelava? Booože, Petra.” Natalija, koja je tada bila mala djevojčica, sada je izrasla u tinejdžerku. Da li biste prepoznali slatku devojčicu sa snimka?

IZVOR: FACEBOOK/SCREENSHOT

Ono što je zanimljivo u vezi s ovom pričom jeste da je Natalija postala internet senzacija u vrlo kratkom vremenskom periodu. Snimak datira iz 2009. godine, a Natalija ima 16 godina i živi u Svilajncu.

Nastavi čitati

Aktuleno