Connect with us

Svijet

Nasilni protesti u fabrici Ajfona u Kini zbog spornih ugovora i strogih kovid kontrola (VIDEO)

Tajvanski tehnološki gigant Fokskon (Foxconn) potvrdio je danas da je izbilo “nasilje” u njegovoj fabrici ajfona u centralnoj Kini, najvećoj fabrici tih uređaja u svijetu, gdje su danas počele demonstracije.

Demonstracije zaposlenih izbile su ranije danas u velikom industrijskom kompleksu “Ajfon siti” u Ddžengdžuu, u centralnoj provinciji Henan, gdje je zaposleno oko 200.000 ljudi, od kojih većina stanuje u spavaonicama unutar samog kompleksa.

Fokskon koji sklapa elektronske proizvode za brojne međunarodne kompanije, među kojima i Epl, je u saopštenju naveo i da su se zaposleni žalili na plate i uslove rada u fabrici, ali je negirao da je smještao novozaposlene sa radnicima pozitivnim na korona virus.

Snimci demonstracija radnika fabrike ajfona koja je u vlasništvu tajvanskog proizvođača Fokskon objavljene su na društvenim mrežama Vajbo i Tviter.

Slike prikazuju brojne radnike koji idu ulicom, neki od njih stoje naspram reda ljudi u belim zaštitnim kombinezonima i policije u opremi za suzbijanje demonstracija. Vide se desetine radnika koji uzvikuju “Branimo naša prava” pred kordonima policije i policijskim vozilom sa upaljenim rotacionim svjetllima.

Prema navodima zaposlenih i video snimcima objavljenim danas na društvenim mrežama radnici protestuju oko spornih ugovora i kovid kontrola.

U fabrici je posljednjih mjeseci, zabilježeno pojavljivanje novih slučajeva korona virusa zbog čega je uprava zatvorila fabriku u pokušaju da ograniči širenje virusa.

“Što se tiče svakog mogućeg nasilja, firma (Fokskon) će nastaviti da komunicira sa zaposlenim i (kineskom) vladom da izbjegne da se ne ponove slični incidenti”, navela je kompanija Fokskon u saopštenju.

Kina neumorno sledi zdravstvenu politiku nula kovida koja podrazumijeva stroga zaključavanja, karantine za osobe testirane pozitivno i gotovo svakodnevne PCR testiranja, što izaziva sve veće protivljenje stanovništva.

U fabričkom kompleksu u Džengdžuu, suočenim sa porastom slučajeva zaraze posljednjih mjeseci, pojedini među uspaničenim radnicima su pobjegli krajem prošlog mjeseca, žaleći se na haos i dezorganizaciju koja vlada u kompleksu.

Da bi održala rad fabrike kompanija Fokskon je ponudila velike dodatke zaposlenim koji su ostali i pokušava da zaposli nove radnike.

Ta tajvanska grupa je najveći poslodavac u privatnom sektoru u Kini, sa više od milion zaposlenih širom zemlje i oko 30 fabrika i istraživačkih instituta.

(Beta)

Svijet

GRANEL UPOZORAVA “Balkan je bure baruta”

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je danas da je Balkan ”bure baruta zahvaljujući nedostatku pažnje i liderstvu američkog predsjednika Džozefa Bajdena”.

– Zašto se ova rezolucija UN forsira 29 godina kasnije? Uz dužno poštovanje, to je samo dolivanje ulja na vatru. Sada nije vrijeme da se uradi tako nešto. Međunarodna zajednica ignoriše vrlo realne krize u regionu – naveo je Grenel na platformi Iks, govoreći o rezoluciji o Srebrenici.

On je dodao da je potreban pritisak da se sprovedu raniji dogovori do kojih se teško došlo.

– Lideri Balkana vas lično ne podržavaju povodom ove rezolucije u sadašnjem trenutku. Zaboga, nisu nam potrebni novi konflikti i rat – poručio je Grenel reagujući na objavu senatorke Džin Šahin, koja prethodno na mreži Iks između ostalog navela da se u Srebrenici dogodio genocid i da je američki Senat po tom pitanju bio jasan.

Nastavi čitati

Svijet

OGLASIO SE PESKOV “Svaka nova pomoć će “DODATNO UPROPASTITI” Ukrajinu”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će usvajanje prijedloga zakona o pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu SAD “dodatno upropastiti” Ukrajinu i dovesti do još više smrtnih slučajeva u sukobu.

Peskov je podvukao da će odredba u nacrtu zakona koja dozvoljava američkoj administraciji da konfiskuje zaplijenjenu rusku imovinu i iskoristi je za obnovu Ukrajine narušiti ugled SAD.

On je dodao da će Rusija odgovoriti mjerama u skladu sa sopstvenim interesima.
Peskov je napomenuo da će SAD platiti cijenu za konfiskovanje ruske državne imovine, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Kada je riječ o prijedlogu zakona o pljenidbi ruske imovine, razmotrićemo detalje. Ako je zaista tako, Amerika će morati da odgovara za ovo. Vjerovatno neće biti roka. Uradićemo to na način koji je najbolji za naše interese”, rekao je portparol Kremlja.

Nastavi čitati

Svijet

VIŠE OD 60 MILIJARDI DOLARA: Amerika izglasala pomoć Ukrajini

Predstavnički dom SAD usvojio je nacrt zakona kojim se odobrava paket pomoći Ukrajini od gotovo 61 milijardu dolara.

Predstavnički dom Kongresa SAD, koji kontrolišu republikanci, usvojio je prvi u nizu zakona iz paketa mjera vrijednosti 95 milijardi dolara za pružanje bezbjednosne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Od tog iznosa skoro 61 milijarda dolara je namijenjena Ukrajini, prenosi Sky News.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na X-u da je “zahvalan” na odluci za koju je rekao da “održava istoriju na pravom putu”.

“Demokratija i sloboda će uvijek imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok Amerika pomaže da ih zaštiti. Važni zakon o pomoći SAD koji je danas usvojio Predstavnički dom će spriječiti širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života i pomoći objema našim nacijama da postanu jače. Mir i sigurnost mogu se postići samo snagom. Nadamo se da će predlozi zakona biti podržani u Senatu i poslati na sto predsjednika Bajdena. Hvala ti, Ameriko!”, napisao je Zelenski.

Američki predsjednik Džo Bajden je prvi put zatražio finansiranje u oktobru, pošto su ukrajinske vojne zalihe počele da se smanjuju. Zelenski je u februaru pozvao Kongres da odobri finansiranje.

Nastavi čitati

Aktuelno