Connect with us

Svijet

Nasljednica španskog prijestola kreće na TROGODIŠNJU VOJNU OBUKU

Španska prijestolonasljednica princeza Leonor,17, proći će trogodišnju vojnu obuku počev od avgusta, izjavila je danas ministarka odbrane Margarita Robles.

Ona je nakon sastanka Vlade navela da kao i u svim parlamentarnim monarhijama prijestolonasljednik ”mora da ima vojno iskustvo”, prenio je Rojters.

Španska monarhija se bori da popravi svoj imidž nakon niza skandala tokom protekle decenije, uglavnom povezanih sa bivšim kraljem Huanom Karlosom koji je abdicirao 2014. u korist svog sina, kralja Felipea, navodi britanska agencija.

ljFelipeova najstarija ćerka Leonor (17) u oktobru puni 18 godina i ona je prva u nasljednom redu, izuzev ako se ne rodi muški nasljednik, a za njom slijedi njena sestra Sofija.

“U dogledno vrijme, glavnokomandujući oružanim snagama biće žena, a poslednjih godina ulažemo veoma značajne napore da inkorporiramo žene u oružane snage”, rekla je Robles.

Prvu godinu školovanja princeza će provesti na vojnoj akademiji u Saragosi, zatim će ići u pomorsku školu, a studije će završiti na Generalnoj vazduhoplovnoj akademiji.

Huan Karlos je abdicirao zbog slučaja poreske prevare koji uključuje članove kraljevske porodice i nakon skandala oko njegovog putovanja u Afriku u lov na slonove u vrijeme kada je Španija prolazila kroz duboku recesiju.

Bivši monarh živi u Abu Dabiju od avgusta 2020. godine, kada je napustio Španiju nakon što je u toj zemlji i Švajcarskoj otvoreno nekoliko istraga o navodnim prevarama, koje su kasnije obustavljene.

(Glas Srpske)

Svijet

Ukrajinski komandant: Bitka za Bahmut može postati prekretnica rata

Komandant jedne od ukrajinskih jedinica, pukovnik Jevgenij Meževikin, ocijenio je da bitka za Bahmut može postati prekretnica u ratu i da je Ukrajina u stanju da zadrži grad i potisne ruske trupe.

Meževikin smatra da bi, ako Ukrajinci uspiju da sačuvaju svoje nedavne uspjehe, bitka za Bahmut mogla biti prekretnica u odbrani Ukrajine protiv Rusije, ne samo zbog zaustavljanja ruske ofanzive, već i zbog pripreme jakog uzvratnog udara, prenosi Ukrajinska pravda.

Prema Meževikinu, ruski napadi u Bahmutu su usporeni i neposredna pretnja od opkoljavanja je izbegnuta. On je dodao da su ruske snage “iscrple sve svoje rezerve”.

Meževikin je rekao da su na sjevernoj i južnoj strani Bahmuta, gdje su ruske trupe pokušale da opkole grad, Rusi naišli na najmotivisanije ukrajinske jedinice i da “više nisu imali snage”.

Ipak, dodao je Meževikin, centar grada ostaje žarište, gdje ruske snage napadaju znatnom snagom.

Ukrajinski vojnici koji su se borili u Bahmutu rekli su da su ruske trupe fokusirale svoje napore na prodor ka centru grada, koristeći tešku artiljeriju i vazdušne napade, navodi Ukrajinska pravda.

Nastavi čitati

Hronika

“Ekološki teroristi” izazvali više od 100 požara na sjeveru Španije

“Ekološki teroristi” stoje iza više od stotinu šumskih požara koji gore u petak na sjeveru Španije, prema lokalnim vlastima.

U Asturiji, najteže pogođenoj regiji, vatrogasci se bore sa 116 aktivnih šumskih požara koji su doveli do evakuacije oko 300 ljudi.

“Suočavamo se s autentičnim teroristima koji dovode u opasnost živote, mjesta i gradove”, napisao je predsjednik Asturije Adrian Barbon na Tviteru.

Požari gutaju zelenilo od planina do obale. Prekinut je saobraćaj na pet autoputeva.

Planina koja okružuje Oviedo, glavni grad Asturije, takođe je u plamenu, a plamen je došao na stotine metara od crkve iz 9. vijeka, koja je na listi UNESCO-ove svjetske baštine.

Alehandro Kalvo, zvaničnik regionalne vlade, rekao je da je vjerovatno riječ o namjerno izazvanim požarima.

Ove sedmice u Španiji su bile natprosječno visoke temperature za ovo doba godine. Na sjeveru jaki vjetrovi otežavaju gašenje požara.

U Galiciji je ove sedmice u velikom požaru izgorjelo 1.600 hektara zemljišta.

Požar je stavljen pod kontrolu u Valenciji, gdje je prošle sedmice počeo prvi veliki požar ove sezone u Španiji.

Vlasti kažu da je tamo izgorjelo ukupno 4.700 hektara šume i nekoliko zgrada.

Nastavi čitati

Svijet

Si Đinping poručio Evropi: Odbranite stratešku nezavisnost ako želite zdrave odnose sa Kinom

Kineski predsjednik Si Đinping pozvao je Evropsku uniju da odbrani svoju stratešku nezavisnost ukoliko namjerava da razvija zdrave odnose sa Kinom.

– Za razvoj zdravih odnosa Kine i EU neophodno je da Brisel čvrsto brani svoju stratešku nezavisnost – rekao je Đinping tokom sastanka sa španskim premijerom Pedrom Sančezom u Pekingu.

On je istakao i da se Kina i EU pridržavaju principa multilateralizma, svih ciljeva i principa Povelje UN, te da se zalažu za mirno rješavanje međunarodnih sporova.

Naveo i je i da obje strane treba da budu partneri na putu modernizacije i da zajednički rješavaju globalne probleme.

Si je takođe rekao da je Kina spremna da se uključi u svestrani dijalog i saradnju sa EU u duhu nezavisnosti, uzajamnog poštovanja i obostrane koristi i izrazio nadu da će Španija igrati aktivnu ulogu u promovisanju dijaloga i saradnje između Kine i EU.

Nastavi čitati

Aktuleno