Connect with us

Zanimljivosti

NAUČNICI IZNENAĐENI! Misteriozno otkriće na Marsu

Analiza podataka izvršena na ravnici poznatoj kao Elisium Planitia otkriva da je vulkanska aktivnost na Marsu bila prisutna u posljednjih 120 miliona godina, s nekim od događaja koji sežu unazad samo milion godina.

Ovo otkriće sugeriše da Mars može imati aktivnost ispod površine, što je značajno novije nego što se prethodno smatralo.

Osim vulkanskih karakteristika, krajolik regije pokazuje i tragove interakcije između lave, leda ili tekuće vode.

Ova saznanja dodatno podstiču interes naučnika u mogućnost postojanja života u tim područjima, budući da su kopneni krajolici koji kombinuju vulkansku aktivnost s prisustvom vode na Zemlji često domaćini raznolikog mikrobnog života.

Elisium Planitia, prema istraživačima, čini se da je bila mnogo vulkanski aktivnija nego što se prije mislilo, sugerišući da bi čak i danas mogla imati vulkansku aktivnost.

Joana Voit, planetarni naučnik iz NASA Laboratorije za mlazni pogon, koja je vodila istraživanje zajedno s planetarnim naučnikom Kristoferom Hamiltonom sa Univerziteta u Arizoni, ističe važnost Elisium Planitia za razumijevanje veze između spoljašnjih karakteristika i unutrašnje dinamike koja se manifestuje kroz vulkanske erupcije.

Ovo istraživanje je omogućilo mapiranje i rekonstrukciju pojedinih tokova lave u Elisium Planitia u 3D formatu, otkrivajući da pejzaž čine materijali iz više od 40 vulkanskih događaja u periodu od 120 miliona do milion godina.

Neki od tih događaja bili su spektakularni, s poplavama rastopljenog bazalta koje su oblikovale velike geološke karakteristike.

Iako Mars trenutno djeluje suvo, otvori koji su omogućili tok lave mogli su istovremeno izazvati poplave podzemne vode, stvarajući eksplozivne događaje koji su oblikovali pejzaž.

Paralele između Marsa i Zemlje ukazuju na mogućnost pojave života u ovakvim okruženjima, gdje vulkanska aktivnost i prisustvo vode često podstiču mikrobiološki život.

Nova saznanja takođe sugerišu da bi ispod površine Elisium Planitia mogli postojati veliki rezervoari vodenog leda, čak i u savremenom periodu.

U zaključku, istraživanje regije Elisium Planitia pokazuje se ključnim ne samo za razumijevanje vulkanske istorije Marsa već i za pronalazak potencijalnih izvora vode na Crvenoj planeti, javlja “Klik”.

Zanimljivosti

SCENE KAO IZ HOROR FILMA! Influenserka preminula u prenosu uživo od prejedanja

Dvadesetčetvorogodišnja kineska influenserka Pan Šaoting umrla je usred prenosa uživo od posljedica prejedanja, potvrdio je portal “Sing Tao Dejli”.

Portal je dodao da je tokom autopsije pronađena velika količina neprobavljene hrane te da je usto utvrđena deformacija abdomena.

Šaoting se godinama bavila takozvanim mukbangom (konzumiranje hrane ispred publike koja to novčano nagrađuje), a u taj se biznis upustila nakon što je vidjela koliko na takvim strimovima zarađuje njena školska koleginica.
Najprije je jela sama pred kamerama uz malo gledalaca, međutim kako je vrijeme prolazilo, dobijala je sve veću pažnju te se prepuštala sve ekstremnijim izazovima.
Tako je, piše u nastavku taj kineski portal, jednom prilikom ispred publike pojela više od deset kilograma hrane (znala je jesti i po desetak sati u komadu), a od takvog stila života nije htjela odustati čak ni kada je hospitalizovana zbog želučanog krvarenja.

Neposredno pred smrt težila je oko 300 kilograma.
Njeni roditelji više puta su je preklinjali da prekine s mukbangom, ali uzalud, prenosi “Net”.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

AMERIČKA KOMPANIJA POMJERA GRANICE! Prva slijepa “Barbi” na tržištu

Američka kompanija Matel proizvela je prvu lutku Barbi koja je slijepa i nosi štap, kako bi kod djece sa problemima vida stvorila “osjećaj pripadnosti”.

Šest decenija nakon prve Barbi, kompanija je odlučila da proizvede i ovakvu lutku kako bi svoju ponudu učinila još raznovrsnijom, prenio je danas Gardijan.

Cilj je, kako su naveli iz ove firme, da bi djeca koja imaju problema sa vidom ili su slijepa bila bolje zastupljena u društvu.

– Mi shvatamo da je Barbi mnogo više nego samo lutka, izjavila je potpredsjednica kompanije Krista Berger, dodajući da preko nje djeca mogu da izraze sebe i da dobiju osjećaj pripadnosti.

Matel je u proizvodnji lutke sarađivao sa Američkim udruženjem slijepih kako bi osigurali da sve, počev od lutkinih očiju pa do odjeće, tačno prikazuje slijepe ili slabovideće osobe.

Barbi je obučena u odjeću od tkanine osjetljive na dodir koja se može lakše obući, a i ambalaža je prilagođena slijepoj djeci sa natpisima na Brajevoj azbuci.

Pored slijepe Barbi, Matel je proizveo i druge lutke sa posebnim karakteristikama, kao što je prva crna lutka sa Daunovim sindromom, nakon njene bijele verzije prošle godine.

Ove dvije lutke čine dio posebne kolekcije koja je pokrenuta 2009, a u njoj su, između ostalih, lutke sa različitim bojama i tipovima kože kao i Barbi koja ima protezu i koristi invalidska kolica.

Nastavi čitati

Zanimljivosti

IMA LI RAZLOGA ZA BRIGU: NASA snimila pojavu koja može napraviti probleme na Zemlji

NASA je snimila erupciju tamne plazme na Suncu koja ima 60 odsto šanse da izazove radio zamračenje na Zemlji.

Sunčeva baklja, za koju se procjenjuje da iznosi oko 20.000 stepeni Celzijusa, navela je Nacionalnu administraciju za okeane i atmosferu (NOAA) da izda upozorenje u ponedjeljak.

Upozorili su da bi ova solarna aktivnost mogla da izazove moguće poremećaje u zemaljskim radio sistemima, uključujući vazdušnu komunikaciju i satelitske operacije.

Poremećaj se očekuje u petak, samo nekoliko dana nakon što je globalni prekid u IT-u izazvao haos na aerodromima širom svijeta.

NOAA je navela da bi moglo da dođe do slabih fluktuacija električne mreže i da bi Aurora mogla biti vidljiva na visokim geografskim širinama, kao što su Kanada i Aljaska.

U decembru je NASA teleskop snimio najveću solarnu baklju u posljednjih nekoliko godina, koja je privremeno poremetila radio komunikaciju na Zemlji, piše “Miror”.

Nastavi čitati

Aktuelno