Connect with us

Svijet

“NE TREBA NAM POVRATAK U DEVEDESETE”: Blinken i Šalenberg razgovarali o evropskom putu BiH

Američki državni sekretar Entoni Blinken i austrijski kancelar Aleksander Šalenberg razgovarali su juče u Beču o aktuelnim gorućim temama u svijetu, sa bliskoistočnim sukobom na vrhu dnevnog reda.

Tokom sastanka dotakli su se evropskog puta Bosne i Hercegovine, a američki sekretar imao je i poruku za BiH lidere.

Obraćajući se konferenciji za medije, Šalenberg je podsjetio na predstojeće zasjedanje Evropskog savjeta i potencijalno donošenje odluke koja se odnosi na otvaranje pristupnih pregovora između BiH i Evropske unije. Istakao je važnost ovog trenutka.

– I još uvijek postoje vrlo snažni zagovornici ovog koraka jer s obzirom na – moglo bi se reći vatreni krug koji okružuje Evropu, moramo se pobrinuti da se naše neposredno susjedstvo stabilizuje. A u politici nema vakuuma. Dakle, ili ćemo uspjeti izvoziti svoj model života, našu stabilnost, našu sigurnost, ili rizikujemo da se suočimo s rastućom nesigurnošću i nestabilnošću – naglasio je austrijski kancelar.

Za regiju Zapadnog Balkana je kazao da je “bliska našim srcima”, te je istakao posvećenost i Austrije i SAD evropskoj budućnosti regije.

Blinken je pohvalio liderstvo Austrije kao i lični angažman austrijskog kancelara kada je u pitanju saradnja na ključnim regionalnim prioritetima, posebno na Zapadnom Balkanu.

– Radi se o nečemu što je blisko i drago našim srcima, a posebno predsjedniku Bajdenu, jer za predsjednika i za mene – kada sam počeo 1990-ih, veliki dio fokusa svijeta bio je na Balkanu, na Bosni, na Kosovu – podsjetio je.

Američki visoki zvaničnik se u obraćanju medijima referirao i na prošlost regije, kazavši kako to “nikom ne treba”.

I jedna stvar koja nam ne treba, koju Evropa ne treba, a posebno ljudi na Zapadnom Balkanu ne trebaju je trenutak ‘povratka u budućnost’, gdje bismo se našli u 1990-ima. I zahvaljujući angažmanu Austrije, vodstvu Austrije, mi se odlučno krećemo u drugom smjeru, pozitivnom smjeru, smjeru u kojem je zapadni Balkan istinski integrisan s Evropom. Dijelimo cilj demokratske, prosperitetne, mirne regije integrisane s ostatkom Evrope – podvukao je.

Što se tiče evropskog puta BiH, naglasio je snažnu podršku SAD, ali i uputio poruku liderima u zemlji.

– Preporuka Evropske komisije za otvaranje pristupnih razgovora i pregovora s Bosnom i Hercegovinom je nešto što je vrlo dobrodošlo. U potpunosti podržavamo evroatlantski put zemlje, pa tako ka Evropskoj uniji. Takođe, ohrabrujemo lidere u Bosni i Hercegovini da prevaziđu prošle podjele i nastave s reformama, reformama koje su neophodne za kretanje putem prema EU. I tu su nam zaista koristile spoznaje ministra vanjskih poslova, ne samo njegova nedavna posjeta nego sav njegov angažman – dodao je Blinken, govoreći o nedavnoj posjeti austrijskog kancelara BiH, piše N1.

Na kraju je rekao kako će SAD i Austrija nastaviti snažno partnerstvo, posebno kroz program ‘Glasovi u nastajanju’, u naporima da osiguraju da se čuje glas nove generacije i regije, “jer je to glas za mir, sigurnost stabilnost, prilike, a to dolazi s putem prema Evropskoj uniji”.

Svijet

SKANDAL U ITALIJI! Zvaničnik italijanske vlade dostavljao POKVARENO MESO izraelskom ambasadoru

Neimenovani zvaničnik italijanskog Ministarstva obrazovanja osumnjičen je da je u dva navrata poslao pokvareno meso izraelskom ambasadoru u Italiji, Alonu Baru.

Istraga Divizije za generalne istrage i specijalne operacije (DIGOS) provincija Rim i Latina otkrila je da je čovjek prilikom dostavljanja pokvarenog mesa u februaru i martu dolazio obučen u istu odjeću, sa upakovanim paketom i naznakom nepostojećih pošiljalaca na poštanskim paketima, prenosi Ađencia nuova, napominjući da je osumnjičeni od ranije poznat policiji kao član ljevičarskih propalestinskih grupa.

U petak ujutru, izvršen je pretres kuće ovog zvaničnika (51) u mjestu Sece, u Latini, a istražitelji su tom prilikom pronašli i oduzeli odeću za koju se pretpostavlja da je bila nošena tokom nezakonitih radnji i druge elemente korišćene pri dostavi mesa.

U toku su uviđaji o zaplijenjenim stvarima, a istraga se nastavlja.

Nastavi čitati

Svijet

UKRAJINCI NE ODUSTAJU! Danas napali Lugansk

Dvije eksplozije odjeknule su u Lugansku, gradu koji se nalazi pod ruskom kontrolom.

Pojavilo se više snimaka koji prikazuju dim koji se uzdiže iznad mjesta udara.

Rusi su saopštili da su se eksplozije dogodile u blizini autobuske stanice. Prema prvim izvještajima, radilo o raketnom napadu.

– Prema preliminarnim podacima, ukrajinske trupe ispalile su dvije rakete Storm Shadow na Lugansk – izjavio je neimenovani funkcioner Narodne Republike Lugansk za rusku državnu novinsku agenciju Tass.

Novinar Tassa je s mjesta događaja javio kako je u napadu oštećeno više stambenih zgrada i da su na teren izašli pripadnici hitnih službi.

Rusi navode kako je ovo bio prvi napad na grad od maja prošle godine, prenosi Index.

Nastavi čitati

Svijet

ZAHAROVA IZNIJELA ŠOKANTNE TVRDNJE “Firma “Burisma Holdings” finansirala terorizam u Rusiji”

Istražna komisija Ruske Federacije utvrdila je da je naftna i gasna kompanija “Burisma Holdings”, koja posluje u Ukrajini, finansirala terorističke akcije u Rusiji i na drugim teritorijama, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je istakla da je riječ o nekoliko miliona dolara koji su korišteni za uklanjanje nepodobnih političkih i drugih javnih ličnosti, kao i u cilju nanošenja ekonomske štete, prenijela je “Raša tudej”.
Pokretanje krivičnog postupka po ovom pitanju, dodala je Zaharova, samo pokazuje da ruske vlasti posjeduju ozbiljne dokaze o umiješanosti određenih lica u terorističke aktivnosti protiv Rusije.
“Situacija je apsolutno neprihvatljiva. Finansiranje terorističkih akcija od strane kijevskog režima i njegovih zapadnih rukovodilaca, prije svega Vašingtona, traje više od godinu dana. Organi za provođenje zakona provjeravaju umiješanost pojedinih državnih službenika, javnih i komercijalnih organizacija sa Zapada u ove nezakonite aktivnosti. Istraga je u toku”, rekla je Zaharova.

Rusija je početkom mjeseca pokrenula krivični postupak da bi utvrdila povezanost zvaničnika SAD i NATO-a sa finansiranjem terorista.

Nastavi čitati

Aktuelno