Connect with us

Svijet

RUSIJA PRAVI SOPSTVENI STARLINK: Hiljade satelita će premrežiti orbitu, signal stiže u svaki ćošak zemlje

Sateliti u niskoj orbiti Zemlje preuzeće ulogu 5G baznih stanica za “distribuciju” signala i pristup internetu u onim oblastima koje ne pokrivaju signali mobilne mreže

Najveći ruski mobilini opretater MTS (skraćeno od “Mobilni TeleSistemi”) zatražio je od Državne komisije za radio frekvencije da odredi frekvencije koji bi služile za testiranje hibridne mreže namijenjene telefonskim pozivima i pristupu internetu putem satelita.

Frekvencije za testiranje bi najranije mogle biti određene već do kraja marta, navela je Izvestija pozvajući se na neimenovani izvor.

Frekvencije pokrivaju dva različita opsega:

od 1.950 do 1.965 MHz – namenjene za prenos podataka sa Zemlje do satelita,
od 2.140 do 2.155 MHz – za povratne signale sa satelita.
Sateliti će preuzeti ulogu 5G baznih stanica za “distribuciju” signala i pristupa internetu u onim oblastima koje ne pokrivaju signali mobilne mreže. A da bi takav prenos mogao da se ostvari potrebno je formirati sazvežđe satelita u niskoj Zemljinoj orbiti.

Za njegovo formiranje bi, prema proceni sajta ComNews, trebalo izdvojiti oko milijardu dolara. Ocjene ruskih stručnjaka upućuju na to da su komercijalni aspekti formiranja ovakve mreže nejasni, i pored toga što su slični projekti već uspješno realizovani u drugim zemljama.

Očekuje se da nova mreža, koja ne bi predstavljala zamenu na postojeću infrastrukturu, ostvaruje vršni prenos podataka od 10 do 20 Mbit/s, dok će prosečna brzina iznositi 1-2 Mbit/s. Zbog toga se na ovu hibridnu mrežu gleda samo kao na način organizovanja komunikacije na mestima gde ona trenutno ne postoji.

Ruska strategija razvoja telekomunkcione industrije za period između 2024. i 2035. godine predviđa stvaranje hibridne mreže, navodi 24 Gadget, ali trenutno nije poznato koji je sljedeći korak koji će uslijediti nakon zahtjeva za dodjelu frekvencija. Iz MTS-a su odbili da za Izvestiju komentarišu planove za izgradnju mreže satelita.

Svijet

NEMIRI U IZRAELU! Policija rastjerala demonstrante sa ulica Tel Aviva

Izraelska policija rastjerala je sa ulica Tel Aviva demonstrante koji su protestovali skandirajući slogane protiv vlade i pozivajući na oslobađanje talaca koje drži Hamas.

Prethodnih nedjelja demonstranti su blokirali auto-put Ajalon, ali juče su šetali nekim od najprometnijih gradskih ulica poput Ibn Gabirola, Kralja Džordža i Dizengofa, prenosi Tajms of Izrael.

Bar Pakula, organizator i predvodnik protesta izjavio je da je cilj šetnje glavnim ulicama Tel Aviva da “probudi stanovnike grada iz njihovog samozadovoljstva”.

Tokom protestnog marša, demonstranti su se obraćali sugrađanima koji su sjedili u baštama kafića i restorana i opominjali ih zbog toga što se nisu pridružili protestu.

Policija je povorku zaustavila kod tržnog centra Dizengof i rasterala demonstrante, a u saopštenju policije je navedeno da nije bilo hapšenja i da nisu izricane novčane kazne.

Nastavi čitati

Svijet

GRANEL UPOZORAVA “Balkan je bure baruta”

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je danas da je Balkan ”bure baruta zahvaljujući nedostatku pažnje i liderstvu američkog predsjednika Džozefa Bajdena”.

– Zašto se ova rezolucija UN forsira 29 godina kasnije? Uz dužno poštovanje, to je samo dolivanje ulja na vatru. Sada nije vrijeme da se uradi tako nešto. Međunarodna zajednica ignoriše vrlo realne krize u regionu – naveo je Grenel na platformi Iks, govoreći o rezoluciji o Srebrenici.

On je dodao da je potreban pritisak da se sprovedu raniji dogovori do kojih se teško došlo.

– Lideri Balkana vas lično ne podržavaju povodom ove rezolucije u sadašnjem trenutku. Zaboga, nisu nam potrebni novi konflikti i rat – poručio je Grenel reagujući na objavu senatorke Džin Šahin, koja prethodno na mreži Iks između ostalog navela da se u Srebrenici dogodio genocid i da je američki Senat po tom pitanju bio jasan.

Nastavi čitati

Svijet

OGLASIO SE PESKOV “Svaka nova pomoć će “DODATNO UPROPASTITI” Ukrajinu”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će usvajanje prijedloga zakona o pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu SAD “dodatno upropastiti” Ukrajinu i dovesti do još više smrtnih slučajeva u sukobu.

Peskov je podvukao da će odredba u nacrtu zakona koja dozvoljava američkoj administraciji da konfiskuje zaplijenjenu rusku imovinu i iskoristi je za obnovu Ukrajine narušiti ugled SAD.

On je dodao da će Rusija odgovoriti mjerama u skladu sa sopstvenim interesima.
Peskov je napomenuo da će SAD platiti cijenu za konfiskovanje ruske državne imovine, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Kada je riječ o prijedlogu zakona o pljenidbi ruske imovine, razmotrićemo detalje. Ako je zaista tako, Amerika će morati da odgovara za ovo. Vjerovatno neće biti roka. Uradićemo to na način koji je najbolji za naše interese”, rekao je portparol Kremlja.

Nastavi čitati

Aktuelno