Connect with us

Svijet

NEMA KRAJA! Kina uspješno lansirala satelit za 6G mrežu

Najveća svjetska telekomunikaciona kompanija za mobilnu telefoniju, “China Mobile”, prva na svijetu je uspešno lansirala prvi satelit za testiranje 6G mreže.

Kina je time napravila prekretnicu u naporima da istraži integrisanu svemirsku i zemaljsku komunikacionu tehnologiju. Satelit je lansiran 3. februara zajedno s još jednim satelitom za 5G mrežu.

Satelit za testiranje 6G mreže zajednički su razvili “China Mobile” i Inovaciona akademija za mikrosatelite Kineske akademije nauka. Sistem ima domaći hardver i softver i sistem za autonomno, automatizovano upravljanje.

U orbiti na visini od skoro 500 kilometara donosi prednosti kao što su niska latencija i visoka brzina prenosa podataka u odnosu na satelite koji su na visini od 36.000 kilometara.

Satelitima u niskoj orbiti može se riješiti nedostatak pokrivenosti telekom signala zemaljskih mobilnih mreža, pružajući širom svijeta usluge satelitskog interneta.

“China Mobile” je saopštio da planira da sprovede eksperimente, ubrzavajući integraciju i razvoj tehnološke industrije svemir-zemlja.

Svijet

BAJDEN NAKON LJEKARSKOG PREGLEDA “Doktori misle da izgledam previše mlado”

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je danas da se rezultati njegovog ovogodišnjeg sistematskog pregleda ne razlikuju od prošlogodišnjih.

Bajden je po povratku u Bijelu kuću iz vojne bolnice Volter Rid u Merilendu, gdje je pregledan, u šali rekao da doktori misle da “izgleda previše mlado”, prenosi “NBC News”.

“Ništa nije drugačije nego prošle godine. Sve je sjajno”, rekao je Bajden.
Bajden (81) se podvrgava godišnjim fizičkim pregledima otkako je postao predsjednik Sjedinjenih Država.

Bajdenovi kritičari zatražili su veću transparentnost od Bijele kuće kada je riječ o njegovom zdravlju, fizičkom i mentalnom, nakon nedavnog izvještaja specijalnog tužioca Roberta Hura.

U izvještaju se, između ostalog, navodi da je američki predsjednik “dobronamjerni stariji čovjek sa lošim pamćenjem”.

Nastavi čitati

Svijet

VELIKA TRAGEDIJA! Punjač za ajfon ubio tinejdžera

Velika tragedija zadesila je jednu porodicu kod Moskve kada je punjač za ajfon ubio 17-tinejdžera.

U trenutku nesreće mladić je telefonom komunicirao sa svojom djevojkom, ali je iznenada vrisnuo i veza je prekinuta.

Djevojka je pokušala ponovo da ga dobije, ali u tome nije uspjela.

Tijelo dječaka sa teškim opekotinama ujutro je pronašla njegova majka.

Na ugljenisanom jastuku pored tinejdžera bio je izgorjeli ajfon, povezan na punjač čiji je kabl bio zalijepljen trakom.

Nastavi čitati

Svijet

PRIZORI APOKALIPSE! Vatra progutala 500.000 hektara zemlje

Veliki požari u Teksasu i dalje bjesne dok sve vatrogasne službe pokušavaju suzbiti vatreni plamen, javlja “The Guardian”.

Požar u Smokhaus Kriku drugi je najveći šumski požar u Teksasu dosad, a progutao je više od 500.000 hektara u teksaškom području Panhendl otkako je započeo u ponedjeljak.
Požar trenutno nije pod kontrolom, a stanovnici nekoliko teksaških regija su evakuisani.
Vatra se uveliko proširila s obzirom na neuobičajno visoke temperature i jak vjetar, a plamen se pojačavao u suvim travnatim područjima.
Juče su naređene obavezne evakuacije za nekoliko teksaških regija, nakon što je guverner Greg Abot proglasio katastrofalno stanje.

Više od 4000 kuća u Teksasu trenutno je bez struje, prenosi “Index”.

Nastavi čitati

Aktuelno