Connect with us

Politika

NEMA POVJERENJA IZMEĐU DVA BOLKA: Čović – Dosta je laži SDA, idemo s Osmorkom

Vidjeli smo u posljednje vrijeme da je potpuno nestalo povjerenje između dva politička bloka i partnera koji su činili vlast u prošlom sazivu, i na nivou ministara i Federacije, rekao je lider HDZ BiH Dragan Čović.

Čović je rekao da je sve gotovo kada je u pitanju dogovor o formiranju vlasti sa strankama okupljenim oko osmorke, čime je stavljena tačka na trakavicu koga će ova stranka izabrati za partnera.

Kazao je da je dogovor postignut, što je obznanila i osmorka, i da će sve biti potpisano u narednim danima. To znači da je SDA, definitivno, opozicija u FBiH i na državnom nivou.

– Mi smo sjeli prije dvadesetak dana i napravili matematičke politike, da vidimo imamo li dovoljno kapaciteta za obnašanje izvršne i zakonodavne vlasti. A onda smo krenuli u izradu tog nacrta, ja bih rekao, osnova jednog političkog djelovanja za sve one koji će obnašati vlast uime nas i to se, evo, privelo kraju – rekao je Čović.

Tvrdi da će danas sjesti sa saradnicima, jer nije bio ovih dana u Mostaru, kako bi se pripremila forma samog potpisivanja, kako bi se već 1. decembra imenovali kolegiji oba doma naroda, i Federacije i BiH, i time praktično pokazali da, „skladno izbornim rokovima, idemo u implementaciju izvršne vlasti“.

– Mislim da smo napravili dobar korak da promijenimo odnose u BiH i način saradnje. Još nismo uopće razgovarali o pozicijama. Sada želimo jasan okvir za zajedničko djelovanje u naredne četiri godine. Čim se to potpiše, onda idemo na naredni korak, ko bi obnašao koje funkcije kada su u pitanju ovi partneri – kazao je Čović.

Pojasnio je zašto je ustvari odlučio ići u formiranje vlasti s osmorkom, a ne sa SDA, strankom koja je za HDZ bila nezaobilazan faktor u formiranju vlasti kada je u pitanju bošnjačka strana.

– Naša je želja da napravimo jedno osvježenje. Ja sam čitavu kampanju koja je vođena u posljednjih sedam-osam mjeseci i formalno pred kampanju govorio kako ćemo unutar HDZ-a napraviti značajne promjene u smislu kadroviranja, odnosa. Svi oni koji su već dugo u politici, vrijeme je da se polako pripreme da rade neki drugi posao, a, kada to treba provesti, treba ti onda i druga strana. Kada smo razgovarali na nižim nivoima, a razgovarali smo sa svim političkim opcijama i unutar hrvatskog naroda kroz HNS, ali i s ostalima, ono što smo željeli, željeli smo da imamo legitimno predstavljanje i to je osnova svega, ja bih kazao, u odabiru – istakao je Čović.

Ovaj put element je bitno promijenjen, kako je dodao, nametanjem rješenja Izbornog zakona od Kristijana Šmita kada je u pitanju Dom naroda FBiH.

– Mi sad imamo 80 predstavnika Doma naroda Federacije, tako da natpolovičnu većinu čini 41 predstavnik minimalno. I to je onda bilo pitanje ko to može napraviti s kim i kako. Kada smo to zbrajali, procijenili smo, barem na nivou FBiH, da je to tako, a onda prema odnosu Federacije, željeli smo gledati niže, odnosno više nivoe. Evo, to je ta prevaga – rekao je Čović.

Čović kaže da je HDZ sa SDA radio vrlo dugo i da je nestalo povjerenje.

– Vidjeli smo u posljednje vrijeme da je potpuno nestalo povjerenje između dva politička bloka i partnera koji su činili vlast u prošlom sazivu, i na razini Savjeta ministara i na razini Federacije. Sama činjenica da na razini Federacije nismo uspjeli promijeniti vlast četiri godine dovoljno govori o tim našim odnosima, ili negledanju na isti način na politički život u BiH. Jedna posebna stvar je bila što se to počelo prenositi na poziciju dva naroda, što je potpuno nedopustivo. Ja sam stalno govorio da moramo napraviti taj odnos, graditi međusobno povjerenje – istakao je Čović.

Lider HDZ-a, kako kaže, tražio je da se stave na sto svi problemi između dvije stranke i da se promijene potpuno neke stvari kako bi BiH dobila evropski status.

– A to onda znači radikalne reforme koje treba provesti. Imali smo vlast na razini BiH koja je četiri godine bila u zastoju. Mnogo toga nije funkcionisalo. Puno je tu nekih nepovjerenja, oko CIK-a… Znate šta je bilo tu sve. Čak i u samoj kampanji jezik koji je koristio naš partner. Jednostavno, nije bilo pružene ruke i procjena je da treba pokušati na drugačiji način voditi politiku u BiH i to je razlog zašto s drugim partnerima formiramo vlast – kazao je Čović.

Na pitanje je li razgovarao s Bakirom Izetbegovićem, je li bilo poziva od lidera SDA da sjednu, razgovaraju, Čović je odgovorio:

– Nisam razgovarao lično s gospodinom Izetbegovićem. Bilo je poziva i dopisa s te strane. Na drugim razinama je rađeno unutar stranaka, ali ja osobno nisam se ni sastajao ni razgovarao s Izetbegovićem.

Čović je mišljenja da je važno prvo potpisati program, vidjeti šta treba doraditi, a tek onda ide druga faza, to su kadrovska rješenja i imenovanja.

Uvjeren je da nema razloga da nemamo ni Vladu FBiH ni Savjet ministara do kraja godine.

– Mi moramo stabilizovati, ne samo političke nego i socijalne i ekonomske i sve druge prilike u zemlji. Potrebna nam je pravna država, nastavak puta ka EU integracijama. I na tome moramo raditi svi zajedno – istakao je.

(Avaz)

Politika

Nastavak suđenja DODIKU I LUKIĆU

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika Srpske” Milošu Lukiću za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH.

Advokat Goran Bubić, branilac predsjednika Srpske, rekao je da očekuje nastavak suđenja na kojem će Tužilaštvo BiH nastaviti izvođenje svojih dokaza.

“Odbrana je pripremila prijedlog svojih dokaza, o kojima će Sud BiH odlučivati nakon što Tužilaštvo BiH izvede svoje dokaze”, rekao je Bubić ranije Srni.

Nastavak suđenja predviđen je u 13.00 časova, objavljeno je na sajtu Suda BiH.

Nastavi čitati

Politika

STANIVUKOVIĆ ZA BUKU “Pobijediću! Znao sam da Đajić neće smjeti da mi ide na crtu, ne onu njegovu, NEGO OVU POLITIČKU” (VIDEO)

Gost novog BUKA podcasta bio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

On je tom prilikom odgovarao na pitanja oko kandidature, da li je, kao što neki tvrde, on kandidat i SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke?

Kakav je njegov odnos sa Miloradom Dodikom , a kakav sa Jelenom Trivić i Nebojšom Vukanovićem.

Zašto će doći na miting povodom Rezolucije o Srebrenici i zašto ima isti stav kao Milorad Dodik, a ne kao njegove bivše kolege Jelena Trivić i Nebojša Vukanović?

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje Jelene Trivić da je on drugi kandidat SNSD-a Stanivuković je rekao da smo mi kao narod skloni teprijama zavjere.

-Riječ gubi na težini kada se bavite stvarima kakvim se bavi gospođa Trivić. Čuo sam priču kako se trudim da gradim hotel Palas jer mi je Cepter dao pet stanova, onda ljudi idu još dalje pa kažu to je pola Stanivukovićeva zgrada, a moj jedini interes je da nakon 42 godine sklonimo ono ruglo iz centra grada. Izgradnja hotela počinje za dvadesteak dana i svi imovinsko pravni odnosi su riješeni. Što se tiče kandidature, postoji ta priča da je Šobot tu stavljen da bih ja pobijedio, meni to odgovara, jer to samo govori o tome koliko nikakvih šansi nemaju, jer njega javnost posmatra kao čovjeka koji je žrtveno jare, tako da sa te strane to mi je simpatično. S druge strane neko želi to da predstavi kao da sam ja to sve tako uradio, naravno to ne stoji, kazao je Stanivuković.
Govoreći o Đajiću, Stanivuković je rekao da će oni izbore izgubiti, a da Đajić sada treba da smisli šta će sa sobom.
– Nisam ni sumnjao, znao sam da Đajić neće smjeti da mi ide na crtu, ne onu njegovu, neku drugu, nego ovu političku, istakao je Stanivuković.
A šta je gradonačelnik još rekao u intervjuu pogledajte u videu:

Nastavi čitati

Politika

MUP RS izdao uputstva za učesnike skupa “Srpska te zove”

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske pozvalo je građane da daju svoj doprinos da javni skup “Srpska te zove”, koji je planiran za četvrtak, 18. april, u Banjaluci, protekne mirno i dostojanstveno.

Iz MUP-a su istakli da preduzimaju pojačane mjere bezbjednosti povodom ovog skupa koji je prijavljen od Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica za 18.00 časova na Trgu Krajine, saopšteno je iz resornog ministarstva.

“Građanima savjetujemo da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, te da sa sobom ne nose pirotehnička sredstva i druge opasne predmete. Savjet građanima je da zbog lakšeg kretanja i izbjegavanja stvaranja gužvi, sa sobom ne nose ruksake i torbe, te da svakako uz sebe imaju neki identifikacioni dokument”, navodi se u saopštenju.

Radi preduzimanja bezbjednosnih mjera i radnji povodom održavanja ovog javnog skupa, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske zabranio je prevoz eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju na području cijele Srpske od četvrtka u ponoć do petka u ponoć, prenosi Srna.

Ministarstvo u sjedištu, policijske uprave i policijske stanice za navedeni period neće izdavati odobrenja za prevoz eksplozivnih materija.

“Predstavnike medijskih kuća, druge subjekte i građane podsjećamo da je radi bezbjednosti zabranjena upotreba dronova”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su napomenuli da novinari, koji budu pratili događaj, treba da na sebi imaju jasno istaknutu novinarsku akreditaciju organizatora događaja.

Nastavi čitati

Aktuelno