Connect with us

Politika

NEMA VEĆINE! Bez dogovora o Statutu Grada Mostara

Gradsko vijeće Mostara danas nije usvojilo Statut Grada Mostara, najvažniji pravni akt u gradu.
Danas nije bilo većine za usvajanje Statuta Grada Mostara, kojeg je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun, kao ni izmjena Statuta koje su predložili HDZ, SDA, SDP, te oddbornik Adela Gosto.

Svi prijedlozi su odbijeni, kako je i očekivano, jer nije postojala većina.

HDZ i SDA su u junu 2020. godine potpisale Sporazum o izmjenama izbornog zakona u dijelu za grad Mostar, a dio sporazuma bile su izmjene Statuta Grada Mostara.

Gradsko vijeće do sada nije usvojilo te izmjene, a HDZ sada ne želi da usvoji takve izmjene.

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević rekao je da ga žalosti što se o ovako važnom aktu raspravlja na neprimjeren način sa prebacivanjem odgovornosti.

Milivojević kaže da ova tačka nije dobro pripremljena i da je nejasno čak i glasanje o predloženi tačkama.

“Trebali smo mnogo ozbiljnije da pristupimo ovom prijedlogu. Moje mišljenje je da nismo mogli da pristupimo ni donošenju Statuta. Visoki predstavnik je imao ekskluzivitet da to donese a da nije usklađeno sa domaćim zakonodavstvom a mi taj ekskluzivitet nemamo”, rekao je Milivojević i dodao da se uopšte neće osvrtati na prijedloge koji su izneseni i davati mišljenje o njima danas, ali da smatra da izmjene moraju biti u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i drugim zakonima.

On je pozvao odbornike da se u raspravu o Statutu uključe klubovi i javnost i da se u što kraćem roku naprave izmjene.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kaže da su manjkavosti Statuta jasno vidljive.

“Svi isto razmišljamo i svi jednako vidimo loše tačke Statuta. Možemo donijeti sami Statut bez vanrednih situacija, nametanja i političkih dogovora. Trebamo ovdje zajedno rješavati probleme grada, a Statut je jako bitan dokument. Moj prijedlog jeste da se kaže da je mostarski sporazum fantastična baza i da se na osnovu toga donese izbalansirana baza”, rekao je Kordić.

Predsjednik Kluba odbornika HDZ-a BiH Vlatko Marinović kaže da su vijećnici HDZ-a BiH ostali uzdržani po svakom prijedlogu, jer je prekršena procedura od samoga početka.

“Predsjednik Vijeća je sam srušio proceduru i poslovničke odredbe sam predlažući svaki od pristiglih prijedloga. Samim tim, tačku dnevnog reda predsjednik Vijeća nije pripremio, materijal nije usaglasio, te je svaki od pristiglih materijala na ovaj način potpuno obezvrijedio”, naveo je Marinović.

Predsjednik Vijeća Salem Marić ističe da ga čude komentari pojedinih odbornika posebno onih sa kojima je radio na izmjenama Statuta ranijih godina.

“Ovo sve što je predloženo ne može se smatrati sastavnim dijelom onog prvog prijedloga koji smo imali. Nadam se da ćemo do pameti doći brzo”, kaže Marić.

Politika

Drinić: Ninković funkcije u Gradskoj upravi ilustrovao mojom fotografijom, tužiću ga

Poslanik PDP- a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Drinić reagovao je na izlaganje predsjednika Skupštine grada Banjaluke LJube Ninkovića da iznosi neistine i naveo da nije u stanju da za dva mjeseca pripremi sjednicu Skupštine grada.

– Šta očekivati od predsjednika Skupštine koji za 70 dana nije pripremio nijednu sjednicu?! Zato sve važne odluke za grad čekaju, a ispaštaju građani. S obzirom na to da je riječ o čovjeku koji danima ne dolazi na posao, ne treba ni da čudi što ne zna ni ko je zaposlen u Gradskoj upravi. Navodi plate i funkcije zaposlenih, a sve to ilustruje fotografijom gdje sam ja u prvom planu, aludirajući na ne znam ni ja šta, a svima je poznato da sam ja dao otkaz u Gradskoj upravi čim sa izabran za narodnog poslanika. Ne znaju svi ko je predsjednik sindikalne organizacije, pojedini ljudi su pomislili da sam to ja – kaže Drinić.

Dodao je još jednom da ne prima ni platu, niti ima bilo kakav ugovor, te da ne dobija nijednu marku od Gradske uprave.

-Iznosi laži i mašući mojom fotografijom dovodi kontekst navodno dobro plaćenih gradonačelnikovih saradnika, te će za to odgovarati pred sudom jer ću ga tužiti za klevetu – poručio je Drinić.

Dodao je da je paradoksalno da Ninković govori o visokim platama kada se zna kako se prvi on dočepao enormno velike plate za nerad.

– Predsjednik Skupštine otkako je preuzeo funkciju ne priprema sjednice, ne ide na komisije, ne zna šta se radi u Gradskoj upravi, ali zna da naplati svoj nerad i uzima redovno platu od 5.100 KM. Da ima imalo morala ne bi nikome držao slovo već bi se pokrio po ušima i ćutao – zaključio je Drinić.

Insajder.in

Nastavi čitati

Politika

Skupštinska većina predložila zaključke u vezi sa rezolucijom o Kosovu i Metohiji, evo šta piše u njima

Republika Srpska podržava zaštitu prava i sloboda srpskog naroda i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i osuđuje terorističke aktivnosti kosovskih Albanaca i njihovih vlasti koje predstavljaju prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti, prvi je predloženi zaključak skupštinske većine u vezi sa rezolucijom o zaštiti Srba na Kosmetu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Klubova poslanika SNSD-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i Poslaničke grupe SPS-a i DNS-a predlažu i zaljučak koji glasi da Republika Srpska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244 usvojenom 10. juna 1999. godine i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Zaključcima se traži od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupke donošenja odluka kojima će se osuditi kršenje ljudskih prava i sloboda i nastavak etničkog čišćenja Kosova i Metohije od kosovskih Albanaca i njihove vlasti.

Pozivaju se država članice UN, Savjeta Evrope i EU, koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije, da preispitaju svoje odluke o priznanju i da ih ponište.

U prijedlogu zaključaka navodi se da će oni biti upućeni Generalnoj skupštini i Savjetu bezbjednosti UN, Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Evropskom parlamentu, parlamentima bivših država SFRJ i predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH.

Predloženo je da ovi zaključci stupe na snagu narednog dana od dana donošenja.

SRNA

Nastavi čitati

Politika

Srpska se zadužuje po duplo većoj kamatnoj stopi od FBiH: Višković priznao “Oni su bili malo pametniji”

U Banjaluci zasjeda Narodna skupština Republike Srpske. Treća redovna sjednica počela je Aktuelnim časom tokom kojeg poslanici pitanja postavljaju predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću.

Prvi se za riječ javio šef poslaničkog kluba PDP Igor Crnadak koji je premijera upitao o novom zaduženju Republike Srpske u iznosu od 210 miliona maraka po kamatnoj stopi od čak 6,1 odsto.

– Molim premijera da objasni zašto je ova kamata ovoliko visoka, ako imamo informaciju da je u maju na Sarajevskoj berzi obavljena emisija obveznica federalne Vlade na šest godina za 3,8 odsto – upitao je Crnadak.

Višković je potvrdio njegove navode ističući da se novo zaduženje radi prema planu koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske još u novembru prošle godine.

– Kamatna stopa jeste ta koju ste rekli, ali ona je jednostavno ta kamatna stopa na prostoru Republike Srpske i smatramo da je to najniža kamatna stopa koju smo mogli u ovom trenutku postići na finansijskom tržištu Republike Srpske – rekao je Višković, a onda ponudio zanimljivo obrazloženje za duplo veću kamatnu stopu.

– Ima jedan prosti razlog, Federacija je bila malo pametnija u proteklom vremenu i nije dozvolila da sve banke budu privatizovane. Napravila je i ostavila svoju razvojnu banku koja diktira kamatne stope u drugom entitetu – rekao je Višković na šta je poslanik Nebojša Vukanović burno reagovao što je premijera potaknulo da mu poruči da izađe napolje, piše N1.

Ovakav odgovor premijera, Igor Crnadak komentarisao je kao potvrdu onoga o čemu opozicija priča godinama.

– Plaćamo veću stopu zato što ne postoji visok nivo povjerenja prema Republici Srpskoj, prema našoj sposobnosti da vraćamo kredite i prema ukupnoj stabilnosti – zaključio je Crnadak.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Aktuleno