Connect with us

Banjaluka

NEPRISTUPAČAN TEREN: Gradonačelnik obišao radove na izgradnji vodovodnog sistema u naselju Ponir, uskoro redovno vodosnabdijevanje

Gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima obišao je danas radove na izgradnji vodovodng sistema u naselju Ponir, a riječ je o vodovodnom sistemu Jagare-Ponir-Starčevica-Debeljaci.

Tom prilikom on je poručio kako je riječ o izuzetno izazovnom projektu, s obzirom da je riječ o nepristupačnom i teškom terenu.

-Da bi smo započeli realizaciju ovog projekta bilo je potrebno da se stvori hiljadu preduslova. Ali nijedan preduslov i nijedan uslov se ne stvaraju, ukoliko se vi za to grčevito ne izborite. Radi se o jednom našem cilju, koji smo skoro pa u potpunosti ostvarili – a to je da svako naselje u ovom gradu, svaki dio i svaki pedalj, budu pokriven vodom, da svi imaju gradsku vodu i redovno vodosnabdijevanje. Da bi smo to uradili bilo je potrebno da uložimo i ulažimo više desetina miliona KM. Tako smo na teritoriji Bronzanog Majdana to i uradili i danas ona situacija koja je bila prije – da vode ima pa nema – uložili smo više od 2 miliona KM i to smo riješili. Slavićka očekujemo da će biti gotova do kraja maja ili početka juna, što će omogućiti uredno vodosnabdijevanje za više od 150 domaćinstava. Ista je situacija i sa Donjim Kolima. Uskoro zvaršavamo i projekat vode u Racunama. Kada sve pogledamo, došlo je do ove tačke, gdje se sada nalazimo a koja nam je važna. Za redovno vodosnabdijevanje, za cijele jagare uloženo je gotovo 1,7 miliona KM, te više stotina domaćinstava i sve kuće u budućnosti koje će se graditi, imaće uredno vodosnabdijevanje. Bez Jagara voda nije mogla da dođe ovdje – kazao je on.

Naglasio je i to kako je bilo potrebno da se urade potisni cjevovde i sve drugo što je bilo neophodno da bi danas, kako kaže gradonačelnik – vodu mogli da dovuku na Ponir.

-Za nas je ponir jedna od najvažnijih kota. Radićemo dva rezervoara od 300 kubnih metara, sa više od 14 kilometara vodovodnog sistema da bi Ponir imao vodu. Kada zavšrimo ova dva rezervoara, onda možemo raditi krakove ka Trešnjiku i ka Debeljacima i spuštati se u visinske zone Starčevice, Potoka, kuća koje se nalaze u sklopu Rekerativne zone. Ovo nikada prije nije bilo, ovo je važan projekat. Rok za izvođenje radova je godinu dana. Mi smo radovi počeli prošle godine i ovo bi moglo da bude gotovo do početka naredne godine – rekao je gradonačelnik.

Gradksi menadžer, Bojan Kresojević poručio je kako je ova gradska administracija od početka mandata završila 205 kilometara cjevovoda.

-Ovo je zaista najveći iskorak u gradu. Kada uzmemo u ozbir da ćemo u okviru projekta vodosnabdijevanja Ponir, koji se između ostalog finansira iz sredstava Evropske unije, imati dodatnih 14 kilometara cjevovoda, te sa započetim radovima u Šumarima i svim ostalim projektima koje uveliko radimo, imaćemo i do 270 kilometara cjevovoda do kraja 2024 godine, što nas dovodi – sa početnih 92 do trenutnih 99 posto građana Banje Luke koji će biti pokriveni gradskim sistemom vodosnabidjevanja. Na to sve možemo biti ponosni. Porethodne sedmice smo imali važnu posjetu evropske delegacije koji vrše nadzor na realizacijom projekta koji oni finasiraju. Tada smo im rekli da su za nas najveći nadzor građani i da se trudimo da dinamika bude mnogo bolja i brža od one koja je projektovana. Nakon što su obišli, između ostalog i ovo gradilište, potvrdili su da je dinamika na zavidnom nivou – kazao je gradski menadžer.

Jedan od mještana ovog dijela grada, Nikola Ćurlić rekao je kako je Ponir oduvijek imao problema sa vodosnabdijevanjem, te je zahvalio gradonačelniku i njegovim saradnicima koji su prepoznali važnost ovog projekta.

-Zahvaljujemo se gradonačelniku i njegovim sradnicama koj su unijeli veliku trud za ovaj projekat. Da nije njihovog angažovanja, vjerovatno bi ovaj projekat duže trajao. Trasa je teška, radnici rade vrijedno svaki dan. Mi otkako postojimo imamo problem sa vodom, jer je ovo visinksa zona gdje voda nestaje veoma često, posebno u ljenim mjesecima, pa smo se snalazili ko kako zna – kazao je on.

Izvođač radova je preduzeće „Hidrokop“, a svi projekti u okviru investicionog ciklusa „Voda 3“ finansiraju se sredstvima Evropske unije.

Banjaluka

OBAVJEŠTENJE IZ VODOVODA I večeras redukcija u tri naselja

Iz banjalučkog „Vodovoda“ saopšteno je da će i noćas biti nastavljena redukcija vode prema Trnu, Glamočanima i Jablanu, kao i prethodnu noć.

Redukcija će trajati od 22.30 do sutra u 7 časova.

Rezervoar Rekavice 1 takođe će biti pušten ujutro u 7.

Iz Gradske uprave danas je rečeno da se stabilizacija u vodosnabdijevanju može očekivati sa smanjenjem temperatura, koja se najavljuju od nedjelje.

Nastavi čitati

Banjaluka

“BANJALUKA JE TU ZA SVE”: Uručena pomoć porodicama koje su pretrpjele štetu u nevremenu

Gradonačelnik Draško Stanivuković posjetio je porodice u naselju Mišin Han, i tom prilikom im uručio rješenja o nadoknadi štete uzrokovane olujnim nevremenom koje je nedavno zahvatilo ovo banjalučko naselje.

-Vjerujem da su svi u Banjaluci, a i šire, vidjeli stravične fotografije nakon nevremena, koje je prije nekoliko nedjelja pogodilo Mišin Han. Tada sam posjetio ove porodice i poručio da će Grad biti uz njih, a danas smo to obećanje i ispunili uručenjem rješenja o nadoknadi 50% procjenjene štete koja na nekim objektima iznosi i preko 20.000KM – izjavio je gradonačelnik.

Kako je istakao, ovom mjerom podrške obuhvaćeno je 18 porodica iz ove mjesne zajednice.

I kada je lijepo i kada je teško, Banjaluka je tu za sve – zaključio je Stanivuković.

Podsjećamo, nakon olujnog nevremena koje je zahvatilo naš grad početkom juna, više porodica iz MZ Mišinog Hana je ostalo bez krova nad glavom.

Osim što su interventne ekipe bile na raspolaganju i angažovano radile na sanaciji štete u ovom naselju, ove porodice je obišao i gradonačelnik Stanivuković i tom prilikom im dao obećanje da će Grad pružiti i podršku za sanaciju šteta na stambenim objektima.

Nastavi čitati

Banjaluka

UVEDENA DEŽURSTVA Na ove brojeve telefona možete zvati dok traje vanredna situacija

U okviru mjera koje je Gradski štab za vanredne situacije donio na današnjoj sjednici, uvedeno je stalno dežurstvo u službama Odsjeka za poslove civilne zaštite i vatrogasne brigade, Vodovoda A.D. i JU „Centra za socijalni rad Banjaluka“.

Sljedeći brojevi telefona ovih ustanova, određeni su kao dežurni u periodu dok traje proglašeno vanredno stanje:

– Vodovod A.D. – 051/498-950 dostupan 24 časa;

– Odsjek za poslove civilne zaštite i PTVSJ – 051-498-261 od 8.00 do 16.0 časova i Centar za obavještavanje – broj telefona 121 – od 16 do 8 časova;

– JU „Centar za socijalni rad Banjaluka“ – 065/539-701 i 066/237-558 dostupan 24 časa.

– JZU „Dom zdravlja Banjaluka“ – broj telefona 124 – dostupan 24 časa.

Nastavi čitati

Aktuelno