Connect with us

Banjaluka

U Kulturnom centru BANSKI DVOR sinoć je otvoreno osmo po redu Međunarodno takmičenje pijanista „BANJALUČKI BIJENALE“

U Kulturnom centru Banski dvor sinoć je otvoreno osmo po redu Međunarodno takmičenje pijanista „Banjalučki bijenale“, koje ove godine okuplja čak 145 učesnika iz 10 zemalja Evrope.

Ovom događaju prisustvovala je i savjetnica gradonačelnika, Mirna Savić – Banjac, koja je poručila kako je riječ o takmičenju na koje cijela Banja Luka može da bude zaista ponosna.

-Međunarodno pijanističko takmičenje „Banjalučki bijenale“ održava se po osmi put i svi na njega možemo biti ponosni. Svake dvije godine imamo sve veći broj učesnika i sve zvučnija imena članova žirija, ali i predavača. Grad Banja Luka je prepoznao važnost ovog događaja i nastavlja da podržava Umjetničku školu „Vlado Milošević“ u ovom ali i sličnim projektima – kazala je Savić – Banjac.

Ujedno, iskoristila je priliku da čestita organizatoru na sjajno organizaciji jednog ovakvog događaja, te da učesnicima poželi mnogo sreće.

-Sa druge strane, pozivam publiku da posjete ovo takmičnje, koje traje do petka – kazala je savjetnica gradonačelnika.

Inače, „Banjalučki bijenale“ već tradicionalno organizuje Umjetnička škola “Vlado Milošević”.

Direktor ove škole, Damir Jovanić poručio je kako su se na bijenale ove godine prijavili takmičari sa određenim zapaženim rezultatima, te da će svi takmičari imati i priliku da na master- klasterima čuju pohvale, primjedbe, ali i određene smjernice članova žirija.

Takmičenje se odvija u disciplinama klavir solo i klavirski duo (za četiri ruke ili dva klavira), te klavir za učenike i studente odsjeka muzički saradnik – teoretičar i odsjeka koji imaju klavir kao obavezan instrument.

Završni koncert biće održan u petak, 24. maja, u Banskom dvoru kada će biti uručene nagrade i priznanja pobjednicima po kategorijama.

Ulaz je besplatan za sve sadržaje koji se odvijaju u okviru “Banjalučkog bijenala”.

Banjaluka

UPOZORENJE DA SE VODA KOROSTI SAMO ZA OSNOVNE POTREBE: “Bićemo prinuđeni da uvedemo određene mjere”

Iz banjalučkog Vodovoda apelovali su na potrošače da vodu troše savjesno i racionalno, da budu solidarni i vodu za piće troše za osnovne životne potrebe.

Tehnički direktor Vodovoda Željko Raljić rekao je da je zbog velikih vrućina enormna potrošnja vode, zbog čega Vodovod nije u mogućnosti da distribuiše vodu za stanovništvo u prigradskim dijelovima grada, prvenstveno u podsistem Tunjice, odnosno Kuljane, Ramiće, Dragočaj, Mišin Han, Potkozarje, Veriće i Piskavicu.

“Bićemo prinuđeni da uvedemo određene prinudne mjere”, rekao je Raljić.

On je dodao da je u većem dijelu grada obezbijeđeno uredno snabdijevanje, ali da je problem u prigradskim naseljima, zbog nemogućnosti da distribuišu dovoljne količine vode.

“U prigradskim naseljima je veliki broj bazena, to nam pravi veliki problem”, naveo je Raljić za RTRS i dodao da problem predstavlja i zalijevanje bašta.

Pregled stanja u kritičnim područjima
Iz Vodovoda preciziraju da u rezervoarima Tunjice 1 i 2 ima određena količina vode, tako da donji dijelovi Dragočaja i ostalih naselja koja su direktno na ovim rezervoarima imaju vodu.

“Nivo vode u Tunjicama, međutim, ne omogućava prepumpavanje u rezervoar Ramići, pa su Kuljani, više zone Dragočaja i Ramići i dalje bez vode”, navode iz Vodovoda, objavljeno je na njihovom zvaničnom sajtu.

Iz Vodovoda dodaju da je rezervoar Prijakovci bez vode. Kako navode, jutros su pušteni Rekavice i Mandići i na tom području trenutno situacija je zadovoljavajuća.

“U Krminama je pukla cijev i ispraznila taj rezervoar, tako da su bez vode Krmine i Ljubačevo. Ekipa Vodovoda već je otišla na intervenciju”, poručuju iz Vodovoda.

Najave radova i mnogući prekidi u vodosnabdijevanju
Korisnike obavještavaju da će danas biti izvođeni radovi u Šarplaninskoj ulici (Petrićevac), Ciglanama (Šargovac) te u Barlovcima.

Ekipe Vodovoda zadužene za lokalne vodovode danas će mijenjti pumpu u Bočcu, te rješavati kvar u Krminama, zbog kojeg su bez vode ostali Krmine i Lubačevo.

U saopštenju se dodaje da u periodu izvođenja radova može doći do privremenog prekida u vodosnabdijevanju potrošača u dijelovima navedenih ulica i naselja.

Iz Vodovoda potrošače mole za strpljenje i razumijevanje. Ističu da kvalitet proizvedene vode zadovoljava odredbe Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

Nastavi čitati

Banjaluka

INFORMIŠITE SE NA VRIJEME: Sutra obustava saobraćaja u dijelu centra Banjaluke

Odjeljenje za saobraćaj i puteve obavještava da će u subotu, 22. juna u periodu od 10.30 do 14.30 časova, biti obustavljen saobraćaj u Ulici kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Aleje svetog Save do Ulice Marije Bursać, zbog održavanja manifestacije pod nazivom „19. Međunarodni oldtajmer susreti“.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja na linijama javnog prevoza putnika koje saobraćaju Ulicom kralja Petra I Karađorđevića, dio od Aleje Svetog Save do Bulevara cara Dušana, izvrši preusmjeravanje autobusa iz smjera sjevera iz Ulice kralja Petra I Karađorđevića desno ulicama Vuka Karadžića, Ranka Šipke, lijevo na tranzit do kružnog toka, Bulevar cara Dušana i dalje registrovanom trasom, a u suprotnom smjeru autobusi saobraćaju registrovanom trasom, odnosno ulicama: Kninska, Vidovdanska i dalje postojećom trasom.

Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način od strane pripadnika službenih lica MUP-a Republike Srpske.

Nastavi čitati

Banjaluka

ŠOBOT PONOVO ŠOKIRAO IZJAVAMA: “Često razgovaram sam sa sobom ispred ogledala”, Doktori jesu pa nisu dobro plaćeni VIDEO

Đajićev Каndidat za gradonačelnika Banjaluke, Nikola Šobot otkrio je u emisiji na ATV-u do sad nepoznate detalje o sebi i stanju u UKC-u.

Iako rođen u Livnu kaže da će sreću okušati na predstojećim izborima za gradonačelnika Banjaluke, a gledaocima je otkrio i da vodi česte razgovore sam sa sobom ispred ogledala i da to smatra veoma značajnim razgovorom. Obično doktori razgovaraju s pacijentima ali on je izgleda izuzetak jer više voli da razgovara sam sa sobom.

Svoje medijsko predstavljanje, kako kaže, smatra grupnom terapijom za građane, a svoju kandidaturu za gradonačelnika ocjenjuje kao napuštanje zone komfora na brutalan i težak način. Iako se školovao da liječi građane i spašava živote ipak dokazuje da je i za njega vlast slast i da toj poslastici nije mogao da odoli.

Kad je postao načelnik Klinike za kardiologiju zaposlenim u klinici rekao da očekuje da rade i da budu normalni što ukazuje da mu je vjerovatno saradnike birao Vlado Đajić na večernjim konkursima u banjalučkim kafanama. Iako tvrdi da je u UKC stanje odlično ipak misli da mnogi bježe od medicine jer traži puno odricanja i truda. Možda se i on iz tog razloga odlučio da uđe u politiku jer misli da je mnogo lagodnije biti političar nego doktor.

Smatra da se politikom trebaju baviti samo ljudi koji su završili političke nauke ali pošto se nataložilo mnogo nepismenih i neobrazovanih onda kaže mogu i doktori u politiku.

I dok obećava da će obrazovanje, stručnost i rad biti uslovi za njegove potencijalne saradnike ako nekim čudom postane gradonačeĺnik, istovremeno u UKC-u kao načelnik ima saradnike koji su do juče bili frizeri, konobari i kozmetičari pa ih Đajić prekvalifikovao poznatim metodama u medicinske sestre. Do posla u UKC su došli preko noći i noćnih klubova. Klinikom kruži i jedna tragikomična priča kad je novopečena medicinska sestra obavijestila dr Šobota “doktore, doktore, jedna MUŠTERIJA kašlje ispred ordinacije”.

Da li bi takve poveo sa sobom da postane gradonačelnik, Šobot ne otkriva javnosti.

Iako je i on kao i Đajić imao ponudu da ode u Saudijsku Arabiju odlučio je da ostane jer su doktori u Republici Srpskoj priznati i dobro plaćeni?!?! Na pitanje voditelja da li zaista smatra da su ljekari u UKC dobro plaćeni demantovao je sam sebe i rekao da nisu dobro plaćeni.

Šobot vjerovatno ne laže da je on dobro plaćen i da živi lijepo uz Đajića dok doktori iz UKC RS napuštaju posao i odlaze svakodnevno u druge zemlje. Samo u protekle dvije godine UKC je napustilo 50 doktora koji nisu mogli da pristojno žive od svog rada u ovoj ustanovi.

ODLAZE VRHUNSKI LJEKARI SA UKC-a! Đajić zapošljava HOSTESE i savjetuje penzionere da se VOZE TAKSIJEM!

Nastavi čitati

Aktuelno