Connect with us

Društvo

NESTAŠICA LIJEKOVA U BiH! Nekih neće biti u prodaji duže vrijeme

Nedostatak materijala za proizvodnju lijekova već je prijetnja za cijelu Evropu, pa i BiH

Veleprometnici naglašavaju kako povećanje troškova proizvodnje zbog inflacije i nedostatak repromaterijala i sirovina uzrokuju nestašicu lijekova veću od uobičajene. Privremena nestašica lijekova uobičajena je u gotovo svim zemljama, pa tako i u BiH, međutim, veleprometnici lijekova upozoravaju da bi na tržištu moglo doći do dugoročnijih nestašica većih razmjera.

Razlozi zbog kojih upozoravaju na mogućnost nemilog scenarija su poremećaji u proizvodnji na svjetskom tržištu. Veleprometnici naglašavaju kako povećanje troškova proizvodnje zbog inflacije i nedostatak repromaterijala i sirovina uzrokuju nestašicu lijekova veću od uobičajene.
Prema riječima Faruka Hadžića iz Udruge veleprometnika lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, osnovni i glavni uzrok je globalno narušen lanac opskrbljivanja, što je prouzročeno pandemijom i aktualnim ratovima na europskom kontinentu, a opet je sve to posljedica ovisnosti proizvodnje lijekova o globalnim mjestima proizvodnje aktivnih supstancija koje su na istoku. Kada je riječ o privremenim nestašicama, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH ističu kako postoji procedura za takve situacije. U prošloj godini je, prema njihovim navodima, bilo oko 170 takvih intervencija.

– Nakon što proizvođači o tome obavijeste Agenciju, traže se generičke inačice ili, u slučaju trajnog povlačenja nekog lijeka, sredstva za tretman istih bolesti – objasnili su iz Agencije proceduru.

U znatnoj mjeri popravila se dinamika obrade zahtjeva za davanje/obnovu/izmjenu dozvole za stavljanje u promet kvalitetnih, učinkovitih i sigurnih lijekova, čime se utjecalo na brži dolazak lijeka do pacijenta. Inače, u prosincu prošle godine, prema podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva, na području BiH bila je prisutna nestašica više od 25 vrsta lijekova. Prema njihovim tvrdnjama, u najvećoj mjeri radilo se o privremenoj nestašici, najčešće iz komercijalnih razloga, odnosno promjene uvoznika i distributera.
Kako su tom prilikom naveli iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva, lijekovi Bonviva 150 mg i Bonviva rastvor za injekciju 3 mg/3 mL, Norditropin 10 mg (usporena proizvodnja), Zyprexa 5 mg i 10 mg, Plavix 75 mg, Lorsilan 1 mg i 2,5 mg (zastoj u proizvodnji zbog reorganizacije), kalcijev folinat 10 mg (kasni proizvodnja za BiH zbog reorganizacije proizvodnje), Monopin 4 mg, Oktreotid 20 mg i 30 mg i Peremetreksed (isporuka kasni zbog prekida u globalnom lancu opskrbljivanja), Arcoxia tableta 90 mg i 60 mg, Elocom mast 1 mg i krema 1 mg, Triderm 0,5 mg, Singulair 4 mg i Singulair junior (gume za žvakanje) 5 mg, Fosamax T 70 mg i Carboplasin 50 mg na tržištu BiH pacijentima neće biti dostupni privremeno.

BiH malo tržište

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu da se trajni prekid prometa za tržište BiH odnosi na tri lijeka: Granocyte 34 (prekid proizvodnje za sva tržišta), sve vrste lijeka Prilen AM, za koji je proizvođač Pliva iz Hrvatske donio odluku da ga više ne proizvodi za tržište BiH, te Abuxar 120 mg. Citostatici su također lijekovi kojih često nedostaje na tržištu BiH, međutim, ovdje su razlozi uglavnom komercijalne prirode ili reorganizacije proizvodnje. BiH za neke od njih nije zanimljiva jer predstavlja malo tržište, piše Večernji list BiH.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno, uz uslove za lokalne nepogode

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz uslove za lokalne nepogode, jače padavine ponegdje i moguću pojavu grada.

Ujutru i prijepodne biće promjenljivo, uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda i uglavnom suvo. Sredinom dana na jugu razvoj oblaka donijeće kišu i pljuskove sa grmljavinom, a popodne i do večeri kiša i pljuskovi će se širiti ka zapadu i istoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Vjetar će biti slab do umjeren sjevernog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće između 10 i 16, a najviša dnevna između 18 i 25, na jugu do 28 stepeni Celzijusovih.

Srna

Nastavi čitati

Društvo

Federalna “Elektroprivreda” traži POSKUPLJENJE STRUJE

Federalna “Elektroprivreda” uputila je prijedlog Regulatornoj komisiji za energiju Federacije BiH (FERK) za linearno povećanje cijena električne energije za 10 odsto za domaćinstva i 8,1 odsto za ostalu potrošnju, u šta je uključena mrežarina.

Iz ovog preduzeća navode da je to predloženo nakon što je FERK odbio prijedlog o posebnom cjenovnom modelu sa tri tarife, koji nije predviđao poskupljenje za najveći dio kupaca – oko 60 odsto.

“Da bi se očuvao integritet energetskog sistema, s obzirom na hitnost situacije, `Elektroprivreda` smatra nužnim da odmah djeluje kako bi se obezbijedila operativna stabilnost sistema, a time i kontinuirano snabdijevanje električnom energijom svih kupaca”, ističu iz ovog preduzeća.

Generalni direktor “Elektroprivrede” Sanel Buljubašić rekao je da će, uprkos FERK-ovom odbijanju modela sa tri tarife, “Elektroprivreda” u razgovoru sa Vladom FBiH pronaći najbolja rješenja i načine za subvencionisanje ugroženih kategorija stanovništva.

“Cjenovni model sa tri tarife je bio dobar i održiv prijedlog za sistem snabdijevanja električnom energijom, ali i dobar model za naše građane. I uz povećanje, naši kupci će plaćati najnižu cijenu električne energije u regionu”, tvrdi Buljubašić

Iz “Elektroprivrede” su naveli da su prilikom predlaganja linearnog povećanja cijena vodili računa o trenutnim ekonomskim i tržišnim uslovima, te da je prijedlog usmjeren na postizanje balansa između potrebe za obezbjeđenjem održivosti sistema i pogonske spremnosti postrojenja za proizvodnju električne energije.

“Elektroprivreda” FBiH električnom energijom snabdijeva više od 800.000 kupaca.

Nastavi čitati

Društvo

NAJLJEPŠE VIJESTI! Srpska bogatija za 27 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 27 beba, 16 djevojčica i 11 dječaka.

U Banjaluci je rođeno 10 beba, u Foči četiri, tri u Prijedoru, po dvije u Doboju, Trebinju, Gradišci i Nevesinju, a po jedna u Bijeljini i Istočnom Sarajevu, rečeno je Srni u porodilištima u ovim lokalnim zajednicama.

Četiri djevojčice i šest dječaka rođeno je u Banjaluci, tri djevojčice i jedan dječak u Foči, tri djevojčice u Prijedoru, po dvije djevojčice u Trebinju i Nevesinju, djevojčica i dječak u Gradišci, dva dječaka u Doboju, jedna djevojčica u Bijeljini i jedan dječak u Istočnom Sarajevu.

U Zvorniku nije bilo porođaja u protekla 24 časa.

Nastavi čitati

Aktuelno