Connect with us

Društvo

TAMNI VILAJET: Prijedorčanka rodila trojke, pa ostala bez plate

Tijana Gvozdenović iz Prijedora, nedavno je na svijet donela trojke, a nakon što je uspjela da pobijedi u borbi za potomstvo, izgubila je finansijsku dobit, odnosno platu neće moći da dobija na porodiljskom odsustvu.

Naime, ova majka radila je za firmu iz Federacije BiH, i zbog neusklađenosti zakona sada ne može ostvariti pravo na platu na porodiljskom odsustvu.

-Tokom trudnoće sam uredno imala osiguranje, a problem je nastao kada sam se porodila i kada su mi rekli da mi više, zbog neusklađenosti zakona, ne mogu uplaćivati ni platu ni osiguranje. Zbog toga sam morala dati otkaz, da bih imala osiguranje. Predala sam i za materinski dodatak, ali su mi odmah rekli da neću proći jer sam bila zaposlena na dan porođaja, te da probam pisati žalbu – objasnila je Gvozdenovićeva.

U Fondu za dječiju zaštitu kažu da poslodavac, sa sjedištem u Federaciji BiH ne može ostvariti pravo na refundaciju naknade plate za vrijeme korištenja porodiljskog odsustva za zaposlene radnice.

-Problem kolizije propisa koji uređuju ovu oblast je veoma kompleksan i može se riješiti usklađivanjem propisa ne samo na nivou entiteta, nego i na nivou deset kantona u Federaciji BiH i Brčko Distrikta, što umnogome otežava usklađivanje propisa – istakli su iz ovog Fonda.

U čemu je problem, detaljnije objašnjava advokat iz Banjaluke Dragana Stanković.

-Porodilje koje imaju prebivalište na teritoriji Republike Srpske, a koje su zaposlene kod poslodavaca sa sjedištem u Federaciji BiH, mogu doći u situaciju da tokom porodiljskog odsustva ne primaju naknadu plate. Razlog takvog postupanja je taj što Zakon o radu Federacije Bosne i Hercegovine propisuje da za vrijeme korištenja porođajnog odsustva, radnik ima pravo na naknadu plate, u skladu sa posebnim zakonom, te ostavlja mogućnost kantonima da urede pitanje porodiljske naknade svojim propisima – objasnila je Stankovićeva.

Dodaje da Zakon Federacije BiH ostavlja mogućnost kantonima da svojim propisima urede pitanje porodiljske naknade, pa tako neki kantoni kao uslov za porodiljsku naknadu traže prebivalište u kantonu u trajanju od 12 mjeseci za majku, ili ako majka ima kraći period prebivališta u kantonu, da otac ima prebivalište u kantonu najmanje 12 mjeseci.

-Zakon o radu Republike Srpske izričito propisuje da za vrijeme korištenja porodiljskog odsustva žena ima pravo na naknadu plate u visini prosječne plate koju je ostavarila u toku posljednjih 18 mjeseci. Međutim, i Zakon o dječjoj zaštiti Republike Srpske propisuje da poslodavac pravo na refundaciju naknade plate za vrijeme korišćenja porodiljskog odsustva može ostvariti ukoliko lice koje koristi porodiljsko odsustvo ima prebivalište u Republici godinu dana prije početka korišćenja porodiljskog odsustva, kao i za vrijeme njegovog korišćenja. To bi značilo da bi poslodavac u Republici Srpskoj bio obavezan da porodilji isplati naknadu plate, ali da je poslodavac ne bi mogao refundirati od Fonda, ukoliko porodilja ne bi imala prebivalište u Republici Srpskoj u propisanom periodu – naglasila je Stankovićeva.

Istakla je da se ovaj problem treba riješiti uređivanjem propisa u Federaciji BiH, te i propisa Republike Srpske, a što je naročito potrebno imajući u vidu međunarodne akte na snazi u Bosni i Hercegovini, kao što je Konvencija o ukidanju svih oblika diskriminacije žena, koji upućuju države potpisnice da preduzmu sve moguće mjere da porodiljsko odsustvo bude plaćeno i da se ukinu svi oblici diskriminacije po osnovu trudnoće ili porodiljskog odsustva.

-Takođe smatram da se propisima i postupcima organa i pravnih lica Federacije BiH diskriminišu porodilje zaposlene u FBiH a sa prebivalištem u RS, te da bi svoja prava mogle zaštititi tužbama za zaštitu od diskriminacije, protiv organa i pravnih lica u Federaciji BiH, odnosno u Republici Srpskoj, u zavisnosti od okolnosti konkretnog slučaja – rekla je Stankovićeva

Poslali smo pitanja i Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike ali odgovor nismo dobili, prenosi MojeDijeteInfo.

Društvo

KRIZA U JAVNIM SERVISIMA: BHRT gasi 15 emisija, FTV se obratio pismom

Usljed krize javnih servisa Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) danas ukida 15 emisija iz svog programa, a neke emisije će biti skraćene.

Na listi 15 emisija koje se ukidaju su “Jedan”, “Odbrojavanje”, “Putevi zdravlja”, “Nova avantura”, domaći dokumentarni program, “Propuh”, “Thinking Box”, “Art Depo”, “Moja zemlja”, “DVS – Filmski festival u Kanu”, “Identiteti”, “Global”, “Konačno petak sa Majom Miralem”, “Inbox”, “Trend” dok će emisija “Jutro za sve” trajati dva umjesto tri sata.

Federalna televizija je uputila novi poziv BHRT-u, u kojem od njih traže zakonsko postupanje i Poslodavni odbor FTV-a je ponudio rješenje za koje tvrde da će spasiti oba javna emitera.

“S tim u vezi bismo, prethodito potpisivanju ugovora, uspostavili bankovni račun s trajnim nalogom, gdje bi po automatizmu BHRT-u od strane Elektroprivrede BiH i dalje Radio-televizije Federacije BiH stizao pripadajući procenat RTV takse kako ga je zakon definisao, dok bi nakon potpisa ugovora Radio-televizija Federacije BiH promptno uplaćivala iznose za redovne mjesečne tehničke usluge BHRT-u, uz dodatni iznos mjesečne rate po osnovu nastalog duga za tehničke usluge u proteklih pet mjeseci od kada je naplata RTV takse prekinuta”, naveli su.

Istakli su kako bi redovnost uplata iz tri opisana osnova svakomjesečno na računu BHRT donijela 1,8 miliona KM.

“Posljednji nemili događaj s gašenjem signala Radio-televizije Federacije BiH od strane BHRT-a pokazali su koliko se štete može nanijeti jednostranim radnjama i vjerujemo da je Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz suradnju, uvažavanje i povjerenje, ali samo temeljem postojećih zakonskih propisa koji su, kada je u pitanju raspodjela RTV takse, potpuno precizni. Čekamo vaš pisani odgovor i poziv na zajednički sastanak najkasnije iduće sedmice da bi finalizirali gore opisane detalje i spasili naše kuće i radnike potpisivanjem ugovora u skladu sa zakonom, član 18. Zakona o javnom sistemu BiH i član 57. Zakona o Radio-televiziji Federacije Bosne i Hercegovine”, istakli su iz FTV-a, prenosi “Avaz”.

Nastavi čitati

Društvo

ZNATE LI ŠTA JE NAJVEĆI GRIJEH po riječima PATRIJARHA PAVLA?

Patrijarh Pavle već 15 godina nije među nama, a u našim srcima i dalje odzvanjaju njegove blage, ali britke riječi koje su nekad utjeha i lijpoek, a nekad dobra lekcija.

Ovo su samo neki od mudrih citata patrijarha Pavla.

– Sujeta je jedna gordost, najveći srpski greh. Kada se ona dogodi onda dolazi do svađe, netrpeljivosti. Kad se javi sujeta tu nema ni vere ni ljubavi.

– Nije nesreća što mi imamo suprotna gledišta, jer se stvar mora sagledati sa više strana. Ali često kod nas dolazi do onog što nije razlika u mišljenju. Toga se moramo osloboditi. Ako budemo tolerantniji, onda ćemo moći da shvatimo i to gledište drugoga. Ne da ga usvojimo ako nije dobro, ali da ga shvatimo da ne dođe do mržnje i ovog što nas cepa i deli.

– Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj. Ali kad bi se svi držali bar onog što je malo manje od ljubavi – jer, ljubav je veza savršenstva – kada bi se makar držali principa „što želite sebi, to činite drugima; što ne želite sebi, to ne činite drugima“, onda bi zemlja, ako ne bi postala baš raj, bila blizu raja.

– Moral nije „ne treba“ ili „ne sme se“. Moral je „neću“. Nije vrlina ne grešiti, nego moći, a ne hteti grešiti. Ljubav je najviša vrlina. Sve što čovek deli sa drugima smanjuje se, osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate.

– Ne zaboravimo nikada da je zlo uvek kratkog veka i samo naizgled uspešno i blistavo. Zato na zlu, lukavstvu, prevari, ne treba zasnivati ništa, pogotovo ne život.

– Bog nas je stvorio ljudima i traži od nas da to i budemo. Nema takvih vremena u kojima to ne bi mogli biti i ne bi bili dužni da to budemo. Nije važno ko odakle potiče, nego u šta izraste.

– Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi. Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek.

– Prava ljubav je jedino kada ljubav ne traži svoje. Kada voliš nekog bez ikakve logike. To je i prava sloboda.

– Porodicu smatram osnovom ljudske zajednice i nezamenjivom za duhovni razvoj čoveka. U porodici se čuva vera predaka, drži se do osnovnih duhovnih vrednosti, koje nas vode kroz život; porodica je izvor ljubavi, u njoj se učimo dužnosti, žrtvovanju, zajedničkom podnošenju nevolja, kao i podeli radosti. Porodica nam stvara osećanje da smo zajedno u svemu i kad odemo iz svojih kuća, kuda nas život vodi. Porodica je „mala crkva“. Njenih svetinja i običaja ko se drži, taj ne može zalutati u ovom otuđenom, ispražnjenom, posuvraćenom svetu!

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Ponovo kiša, pljusko i GRMLJAVINA

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH će biti nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a najviša temperetura vazduha biće do 27 stepeni Celzijusovih.

Ujutro i prije podne biće promjenljivo uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda, na jugu i istoku pretežno sunčano, a uz rijeke i po kotlinama biće magle, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Od sredine dana kiša i pljuskovi sa grmljavinom javiće se uglavnom na jugu i jugozapadu, dok na sjeveru ostaje pretežno suvo sa sunčanim intervalima.

Jutarnja temperatura vazduha biće od 10 do 15, u višim predjelima od šest stepeni, a dnevna od 22 na jugu i jugozapadu do 27 na sjeveru, u višim krajevima od 16 stepeni Celzijsuvih.
Duvaće slab vjetar, istočnog i jugoistočnog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Nastavi čitati

Aktuelno