Connect with us

Region

Niko od ministara nije rekao ni riječ, a kamoli psovku

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić konstatovao je danas da šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac nije dostavio snimak na kojem bi trebalo da se vidi da je ministar finansija Siniša Mali navodno opsovao poslanicu DS Draganu Rakić tokom nedavne rasprave o budžetu.

Lutovac je tokom jučerašnje rasprave, želeći da ilustruje, kako je sam rekao, odnos izvršne vlasti prema skupštini spomenuo navodno ponašanje potpredsjednika vlade tokom nedavne rasprave o budžetu za 2023.

“Videli smo ovde predstavnike izvršne vlasti koji su dolazili i ponašali se bahato, koji su psovali majku poslanicima, držali lekcije umesto da polažu račune”, rekao je juče Lutovac i tvrdio da je i predsjednik parlamenta čuo kako je Mali opsovao majku Dragani Rakić.

“Niko od ministara nije rekao ni reč, a kamoli psovku”, rekao je Orlić i upitao Lutovca kakvog smisla ima da izmišlja pozivajući ga da, kako je rekao, ne optužuje ljude.

“Ništa ja ne izmišljam postoji snimak”, rekao je Lutovac, prenosi Tanjug,

“Ne postoji snimak. Donesite mi snimak. Ako mi ne dostavite snmak ja ću reći da ste slagali, kažem vam šta ću da uradim”, rekao je Orlić.

“Dobićete taj snimak. I vi ste čuli ali ste se pravili da ne čujete”, odgovorio je Lutovac.

Tokom današnje rasprave Lutovac je govorio o licemerju, a Orlić je prokomentarisao: “Nemojte samo o stidu i licemerju da pričamo, jučerašnji dan smo završili konstatacijom da ste slagali mene u mikforon i mene u oči. Nemojte samo o tome da pričamo više”, rekao je Orlić.

Lutovac je odgovorio da “ što se snimka tiče dobićete potpise poslanika koji su to videli”, na šta mu je Orlić odgovorio da neće potpise nego snimak za koji je Lutovac tvrdio da postoji.

“A snimak ćete dobiti zajedno sa dva minuta sa naplatne rampe”, rekao je Lutovac, a Orlić konstatovao: “Znači, slagali ste me. Odlično je što ste priznali”, rekao je Orlić. Posle kraće polemike Lutovac je rekao “sram vas bilo”.

“Sram vas bilo, gospodine Lutovac, da se na taj način ponašate, nema smila i to neću da dozvolim. Juče ste me gledali u oči i rekli ste imam snimak dostaviću vam snimak, a sad mi saopštavate da to ne postoji i mene sram da bude što ste vi slagali?”, završio je Orlić.

Region

POČEO LOV ZA SEZONSKIM RADNICIMA U Hrvatskoj nude NAJVEĆE PLATE do sada

Potraga za sezonskim radnicima u turizmu u Hrvatskoj počela je nikad ranije, poslodavci nude nikad bolje uvjete, a ako je vjerovati najavama, perjanicahrvatskog gospodarstva ove će godine trebati oko 60.000 sezonskih radnika.

Sigurna plaća (54 posto) i mogućnost smještaja (42 posto) dva su preduvjeta od presudne važnosti prilikom odabira poslodavca, navode pak sezonski radnici, koji na Jadran na rad u sezoni ne dolaze samo iz različitih područja Hrvatske, nego sve više iz cijelog svijeta. Minimalna mjesečna plaća koju ove godine tijekom rada u sezoni očekuju konobari, kuhari, sobarice, recepcionari, prodavači i ostali iznosi u prosjeku 1231 euro neto (oko 9300 kuna), što je čak 30 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Većim plaćama naročito se nadaju kuhari, koji smatraju kako minimalna plaća u sezoni za njihov rad ove godine treba iznositi 1540 eura neto ili oko 11.600 kuna.

ISTRAŽIVANJE

Do tih su zanimljivih podataka došli istraživači s portala MojPosao, koji su predstavili rezultate ankete provedene među 500 radnika iz Hrvatske, od kojih je njih 81 posto najmanje jednom radilo u sezoni – bilo tokom školovanja i studija, bilo prije pronalaska posla u struci, u pauzi između stalnih poslova ili u nadi da će u toj “branši” ostati za stalno. Svaki peti ispitanik, pokazalo je istraživanje, izjavio je kako je sezonski posao “baš po njegovoj mjeri” te da mu odgovara takav način rada.

– I naše ranije analize pokazale su kako poslodavci sve ranije kreću u potragu za sezoncima i počinju se za sezonu pripremati na vrijeme.

Neki poslodavci, naročito hotelijeri koji zapošljavaju veći broj tih radnika, počeli su i više ulagati u ljude koji im trebaju. Vidimo prema klijentima u hotelijerstvu kako neki od njih radnicima nude mogućnost da ostanu stalni sezonci, pa tokom “mirovanja” troše dane godišnjeg odmora, a neki dobivaju i bonuse kako bi se vratili. Također, povećava se i broj ugovora za stalno, primjerice, prema informacijama iz jednog hotelijerskog lanca, plan im je broj ugovora za stalno povećati deset do 15 posto u odnosu na prošlu godinu – prepričava Matea Grbac s portala MojPosao. Iako sezona zapravo još nije počela, na tom su portalu od početka godine do sredine marta objavljena već 2802 oglasa za zapošljavanje turističkih djelatnika, dok ih je u cijeloj prošloj godini bilo 10.000. I ta brojka u 2022. godini predstavljala je 17-postotni porast broja oglasa u odnosu na godinu ranije i devet posto više nego rekordne 2019. godine.

– Ove godine u februaru samo u jednom danu imali smo aktivnih oko 1500 oglasa u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo, što je iznimno visok broj – otkriva Matea Grbac.

Radnicima koji žele raditi na sezonskim poslovima najvažniji su sigurna plaća i mogućnost smještaja, a tek na trećem mjestu je visina plaće (39 posto). Još manje će u tom “vaganju” između poslodavaca kod kojih žele raditi presudnu riječ imati mogućnost slobodnih dana, radno vrijeme ili ime poslodavca/tvrtke, dok najmanje važnim u tom odabiru smatraju lokaciju radnog mjesta (presudna je za tek 14 posto sezonaca).

BORAVAK NA MORU
Zanimljivo je i da čak 60 posto ispitanika među prednostima sezonskog posla navodi stjecanje novih znanja i vještina kao i mogućnost upoznavanja novih ljudi (50 posto), a tek onda plaću, koja je za polovinu sezonaca ipak viša nego u slučaju cjelogodišnjeg zaposlenja. Njih oko 38 posto raduje se mogućnosti boravka na moru.

 

Nastavi čitati

Region

Sa tržišta se povlači lijek za olakšavanje disanja

Farmaceutska kompanija “Pliva” iz Hrvatske povlači seriju lijeka “Salbutamol” za olakšavanje disanja zbog sumnje u neispravnost proizvoda.

Kompanija “Pliva”, u saradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode Hrvatske, preventivno povlači seriju lijeka “Salbutamol” od pet miligrama po mililitru rastvora za atomizator zbog sumnje u neispravnost u sastavu proizvoda.

Oni su preporučili da pacijenti lijek vrate u apoteku i obrate se svom doktoru radi nastavka terapije. S tržišta se povlače serije predmetnog lijeka – 15015321, 15000522, 15018422, 15036222 i 15036322, navedeno je na sajtu Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

“Salbutamol Pliva” rastvor za atomizator koristi se za olakšanje teških simptoma stezanja u prsima, piskanja pri disanju i kašlja ili kod osoba s astmom i nekim drugim oboljenjima disajnih puteva.

Iz ove kompanije navode da pacijenti koji su prethodno koristili ovaj lijek nemaju razloga za zabrinutost.

“‘Pliva’ radi na tome da u apotekama što je prije moguće budu dostupne nove serije lijeka ‘Salbutamol Pliva’ pet miligrama po mililitru rastvora za atomizator”, navodi se u saopštenju.

 

(Nezavisne novine)

Nastavi čitati

Region

Dva slabija zemljotresa uznemirila Zagrepčane

Dva slabija potresa zatresla su večeras područje Zagreba. Kako javlja EMSC, prvi je bio nešto prije 20 sati i jačine 1,8 prema Rihteru, a drugi oko 20.05 i jačine 1,1 prema Rihteru.

Prema komentarima na stranici EMSC-a, osjetio se u Gračanima, Markuševcu, Šestinama…

“Udarac, kao da je sve propalo, treslo se dvije sekunde”, jedan je od komentara, prenosi 24sata.

Nastavi čitati

Aktuleno