Connect with us

Banjaluka

NINKOVIĆ OBMANJUJE I ODBORNIKE skupštinske većine! NE DOSTAVLJA IM MATERIJALE koje krije 10 dana

Na današnjoj pres konferenciji odbornici skupštinske većine Neven Stanić i Saša Čudić izjavili su kako nikada nisu vidjeli niti dobili odluku o kreditu, koja je predsjedniku Skupštine Grada Ljubi Ninkoviću dostavljena prije 10 dana.

Ipak odbornici to ne znaju jer im Ninković te dokumente nikada nije proslijedio što je njegova zakonska obaveza.

Da stvari u skupštinskoj većini ne funkcionišu jasno je odavno, ali činjenica da predsjednik Skupštine krije materijale od odbornika je nešto što treba da ima posljedice po njega.

 

O cijelom slučaju oglasio se i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković koji je odgovorio na pitanje Vlade Đajića i dodao da je nakon javnog obraćanja predsjednika GrO SNSD uvidio da su o svemu govorili osim o rješenjima.

-Moja poruka odbornicima koji kažu da nisu vidjeli materijal, treba da se obrate predsjedniku Skupštine Ljubi Ninkoviću, a ne meni jer je materijal je kod njega. Taj materijal se dostavlja odbornicima kada se zakaže kolegijum a on ga ne zakazuje, rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je još jednom apelovao na skupštinsku većinu da učestvuju u rješavanju problema građana jer sukobi neće ništa poboljšati.

-Ja sam vidio da oni o svemu govore samo ne o rješenjima. Banjaluka i naši građani neće živjeti i preživjeti od toga ko je kriv i to neće ništa poboljšati, rekao je Stanivuković.

Kada je u pitanju kreditno zaduženje, gradonačelnik poručuje da još jednom mora da ponovi da se Banjaluci desio život.

-Skuplje gorivo, skuplja sturuja. Centru za socijalni rad je potrebno više novca. Vidio sam da nabrajaju kružne tokove. Ti projekti nisu rađeni iz budžeta već iz kredita kojeg je odobrila Skupština, oni su glasali za to. Treba da vas podsjetim da su svi moji prethodnici svake godine dizali krediti, da je Vlada Republike Srpske digla jednu milijardu KM da bi podmirili potrebe. Ovo nije ništa van redovnih procedura, naglasio je Stanivuković.

Gradonačelnik dalje dodaje da je njegova poruka da dogovor gradi kuću te da pravljenje bilo koga dežurnim krivcem neće donijeti ništa dobro.

-Oni su protiv mene podnijeli 11 krivičnih prijava, ja sam ih stavio u ormar kao salvete skupljam, ali hajde da rješavamo probleme i pozivam ih da zakažu sjednicu i da rješenja budu u korist građana i pozivam ih da ako nisu za ovaj prijedlog, da daju svoje rješenje i prijedloge. Da pomognemo ljudima, ja sam ponudio rješenje koje sređuje sve izazove, istakao je Stanivuković.

Gradonačelnik je u zaključku poručio da je njegova želja da decembar bude praznični, a ne politički.

-Narod vidi ko samo kritikuje. Imamo predsjednika Skupštine koji samo kritikuje mene a ne radi.Neću putem medija da vodimo bilo kakvu polemiku. Rok je sve kraći, i ako do tad ne riješimo ove stvari oni će ostaviti više hiljada ljudi koji neće dobiti svoja primanja. Sve smo predvidjeli i za sve imamo rješenje i pozivam ih da budu dio rješenja a ne dio konflikta, zaključio je Stanivuković.

Banjaluka

NA SJEDNICI USVOJENE DVIJE TAČKE gradonačelnik: Skupština tačke bira KAO SA „ŠVEDSKOG STOLA“, VAŽNA PITANJA ZA GRAĐANE I DALJE ČEKAJU

Borili smo se da se na dnevnom redu današnje sjednice nađe 88 tačaka, međutim po ko zna koji put svjedoci smo istog scenarija – odbijanja da se o važnim tačkama za građane Banje Luke uopšte raspravlja.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković nakon sjednice na kojoj su odbornici Skupštine Grada raspravljali i usvojili samo dvije tačke dnevnog reda, a koje se odnose na davanje saglasnosti za zamjenu nekretnina.

Kako je kazao, ove dvije tačke jesu važne jer su na ovaj način riješeni preduslovi za izgradnju pristupnog puta za most u Česmi, kao i izgradnju trafo-stanice u centru grada koja će obezbijediti stabilno snabdijevanje električnom energijom, no ipak, prema njegovim riječima mnogo važnih tačaka ipak ostaje na čekanju.

-Nekada je bila praksa da na dnevni red dođe 50 odsto od predloženih tačaka, što je takođe bilo nedovoljno, međutim taj procenat se sveo na svega dva odsto. Ostaje nejasno kako ovim ljudima prioritet nije pitanje vodosnabdijevanja na podsistemu Tunjice 1 i 2 – istakao je gradonačelnik.

Naglasio je još jednom da je ova gradska administracija vratila 29 miliona više kredita u odnosu na zaduženja, te da 10 miliona KM uloženih u rješavanje vodosnabdijevanja Dragočaja, Ramića, Piskavice i potkozarskih sela kapitalno ulaganje.

Uložili smo u sistem Banjica i danas na platou Manjače više nemamo izazove sa vodosnabdijevanjem, kao ni u Bronzanom Majdanu, Donjim Kolima, Jagarama i Poniru. Na isti način možemo riješiti i sjeverni dio grada, međutim za tako nešto nažalost nije bilo podrške– rekao je Stanivuković.

Dodao je da podrške nije bilo ni za besplatne placeve za mlade bračne parove i višečlane porodice, ni za Urbanistički plan kao važan strateški dokumen na koji Banja Luka čeka decenijama, kao ni za otpis duga za Komunalnu naknadu.

-Pred odbornicima je bio i izvještaj za projekat Voda 3, koji je potrebno da dostavimo EBRD-u kako bismo i dalje mogli koristiti njihova sredstva za ove namjene. Međutim ni ovo pitanje nije važno Skupštini. Uzeli su samo dvije tačke kao sa švedskog stola i jasno je da je ovo političi. Bilo kako bilo mi našu borbu nastavljamo, tražićemo rješenja i svakako sve ove važne odluke predložićemo ponovo – zaključio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Podsjećamo, predsjednik Skupštine Grada zakazao je vanrednu sjednicu sa samo dvije tačke dnevnog reda – prijedlozi odluka o davanju saglasnosti na zaključenje ugovora o zamjeni nekretnina Grada Banja Luka sa „Korićanac ZRUG“ d.o.o. Banja Luka i „Elektroprenos“ i te tačke su usvojene.

Nastavi čitati

Banjaluka

HAOS U SKUPŠTINI “Svi se KRSTIMO, ne možemo da vjerujemo NA ŠTA JE SPALA OVA SJEDNICA, RUGLO!”

Šef Kluba odbornika PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Dragan Milanović rekao je da gradonačelnik može predložiti dopunu dnevnog reda, a da je predsjednik Skupstine grada u obavezi da dopuni i dostavi odbornicima dnevni red.

“Predsjednik SG je prekršio Poslovnik o radu i nije uvrstio u dnevni red sjednice prijedlog gradonačelnika. “Niste ispoštovali proceduru”, rekao je Milanović presjedniku SG Ljubi Ninkoviću.

Odbornik PDP-a Smilja Moravac Babić naglasila je da gradonačelnik koristi svoje dispozitivno pravo da predloži dopunu dnevnog reda.

“On je to uradio i vi to morate učiniti, morate dopuniti dnevni red i to je imperativ”, istakla je Moravac Babić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković zatražio je od sekretar Skupštine grada odgovori zašto nije postupio po Poslovniku.

“Odbornici imaju pravo na odgovor zašto nije dopunjen dnevni red”, rekao je Stanivuković i zatražio da mu dostave njegov dopis o dopuni dnevnog reda i obrazloženje sekretara.

“Za vas ne važi Poslovnik, zašto niste stavili moj prijedlog dopune u dnevni red? Sekretar je dužan da da objašnjenje. Poštujem demokratiju i stav većine ali to ne znači da mi možete osporiti pravo da dostavim dopunu dnevnog reda”, upozorio je Stanivuković.

On je pozvao sekretara Igora Šukala da radi svoj posao.

Odbornik Ujedinjene Srpske Neven Stanić izrazio je nezadovoljstvo radom Skupštine grada.

“Svi se krstimo, ne možemo da vjerujemo na šta je spala ova sjednica, ovo je ruglo”, rekao je Stanić.

Ovo treba da se završi i da se nađe rješenje, poručio je Stanić.

“Prošli put ste stavili dopunu i nije prošlo, sada ste stavili samo svoje tačke na dnevni red i niste uvrstili tačke koje je predložio gradonačelnik Draško Stanivuković”, rekao je Stanić obraćajući se Ninkoviću. Tražim da i to uvrstite u dnevni red i da se izjasnimo o tome, dodao je Stanić.

Odbornik PDP-a Jovo Savanović ukazao je na povredu Poslovnika o radu Skupštine grada. Ako je gradonačelnik predložio određene tačke, zašto je problem da glasamo o tome, pitao je Savanović.

Nastavi čitati

Banjaluka

Za BOLJE USLOVE RAD Saniran krov na OŠ „Dositej Obradović“

Saniran je krov Osnovne škole „Dositej Obradović“, za šta su sredstva obezbijedili Ambasada Bugarske u BiH u saradnji sa Bugarskom razvojnom agencijom i Grad Banja Luka.

Savjetnica gradonačelnika, Milada Šukalo kazala je da u posljednje tri godine imamo rekordna ulaganja gradske administarcije u obrazovanje na teritoriji Banje Luke.

-Pored izgradnje novih škola, izdvojili smo značajno veća sredstva i za rekonstrukciju i podršku školama u odnosu na raniji period – poručila je savjetnica Šukalo i zahvalila gradskom timu za pripremu projekata za međunarodne organizacije koji je za ovaj projekat aplicirao i dobio podršku za projekat od Ambasade Bugarske.

Naglasila je da će fokus i dalje biti na podršci obrazovanju.

-Stiže nam nova školska godina i besplatni udžbenici. Radimo i detaljne analize za naredni period, a sve kako bi uslovi za naše školarce bili što bolji – rekla je Šukalo, navodeći da su u planu i projekti rekonstrukcije dvije kotlovnice u OŠ „Đura Jakšić“ i u Poljoprivrednoj školi.

Direktor OŠ „Dositej Obradović“, Danijela Lolić kazala je da je rekonstrukcija krova uspješno završena, na čemu je zahvalila Ambasadi Bugarske i Gradu Banjoj Luci koji su sufinansirali ovaj projekat.

-Ovo je zaista vrijedna investicija, koja je na dobrobit svih naših učenika i zaposlenih – kazala je ona.

Nastavi čitati

Aktuelno