Connect with us

Banjaluka

SUMIRALI REZULTATE POSLOVANJA: „Vodovod“ će godinu završiti pozitivno, najavljeno VIŠE PROJEKATA za narednu godinu

Preduzeće „Vodovod“ sumiralo je rezultate poslovanja u ovoj godinu, navodeći da će je završiti pozitivnim bilansom.

Kažu da godina na izmaku nije bila nimalo laka, jer je u nju “Vodovod” ušao sa minusom od gotovo milion i po KM zbog sudske presude kojom je bila ukinuta naknada za mjerno mjesto i poskupljenja električne energije.

-„Vodovod“ danas izdvaja pola miliona maraka više za utrošenu električnu energiju, što je stvorilo dodatne troškove. Upravo to je bio jedan od razloga zbog kojeg su se u Vodovodu odlučili da već iduće godine pokušaju realizovati projekat izgradnje solarne elektrane za potrebe “Vodovoda”- kaže Predrag Duduković, direktor banjalučkog “Vodovoda”, navodeći da je za nabavku solarnih panela već raspisan tender.

Kako navodi, raspisan je i teneder za proces daljinskog očitavanja.

-To je nešto što takođe Banja Luka nije imala do sada. Time ćemo riješiti mnoge probleme, prije svega, curenja kod građana, jer se dešava da očitač, koji određenu lokaciju obilazi jednom mjesečno ili jednom u tri mjeseca, tek pošto vidi da je povećana potrošnja, obavijesti vlasnika priključka, ali tada već bude kasno, mnogo vode ode. Ovim sistemom se mjeri potrošnja nekoliko puita dnevno, stoga je ovo veoma važan projekat – dodaje Duduković.

Pored toga, radiće se puno i na rekonstrukciji vodovodne mreže. U fokusu biće sanacija vodozahvata Banjica.

-Ove jeseni smo završili sanaciju izvorišta i filterskog postorjenja Gašića vrelo, nabavili smo jednu pumpu drugu sanirali, tako da smo riješili najveći problem sa redukcijama vode na potezu od Gašića vrela prema Ljubačevu, Javoranima i Memićima. Banjica nam je sada najveći problem. Radimo na projektu, koji bi u narednih nekoliko dana trebao biti gotov. Samim tim mi bi sljedeće godine krenuli u potpunu sanaciju izvorišta Banjica. Prije svega one usisne grane na samom izvorištu se moraju čistiti, pa čak i mijenjati smjer kako bi dotok vode bio što bolji. Osim toga trebamo najmanje tri pumpe da mijenjamo, što na izvorištu tako i na dvije prepumpne stanice te čišćenje na rezervoarima gdje je došlo do začepljenja zbog kamenca. Postoji jedan princip čišćenja kamenca pomoću magneta, koji samim tim ne dozvoljava taloženje kamenca u cijevima. Vidjećemo koliko je to efikasna metoda i ako se pokaže da jeste primjenićemo ju kod nas – kaže Duduković.

On je ponovio da rezervoar u Donjim Kolima sada radi u punom kapacitetu, da će se na potezu koji pokriva Vodovodni sistem Banjica morati raditi na zamjeni pumpi koje su stare deset i više godina, da će raditi i na izmještanju pojedinih dijelova cjevovoda zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, kao i na sanaciji dotrajale mreže.

Duduković je istakao da je u ovoj godini, iz vlastitih sredstava, ne uzimajući nikakva kreditna sredstva, “Vodovod” uložio milion i šest stotina hiljada KM.

-Na pumpe smo potrošili 350.000 KM, kupili smo novu cisternu za vodu nakon gotovo tridesetak godina, uloženo je u izgradnju mreže blizu pola miliona maraka – naveo je on.

Govoreći o češkoj tehnologiji sanacije cjevovoda bez prekopavanja ulica, koja je prvi put primjenjena ove godine u Banjoj Luci, prilikom zamjene cjevovoda u naselju Rebrovac, Duduković je naglasio da bi to morao biti projekat grada, jer se time sprečava kako kopanje gradskih ulica tako i saobraćajne gužve koje zbog toga nastaju.

Banjaluka

KRESOJEVIĆ “Povećane subvencije za juli za privatne vrtiće biće isplaćene do 5. avgusta”

Subvencije za privatne vrtiće povećane su od 1. jula na 100 KM, a od 1. avgusta na 150 KM bez skupštinske većine. Isplata za juli biće najkasnije do 5. avgusta, poručio je ovo gradski menadžer, Bojan Kresojević.

Upitao je da li pojedinci koji vode grupu roditelja imaju interes da se status djece u privatnim vrtićima poboljša ili neki drugi interes.

-Pojedinci su „uplašeni“ da li će biti isplaćena povećana subvencija za jul, iako mjesec nije završen, a ne reaguju na činjenicu da Skupština Grada nije usvojila rezoluciju o izjednačavanju subvencija, iako je rezolucija prijedlog te grupe. Pitanje isplate prošlogodšnjih subvencija upućuju Gradskoj upravi, iako je skupštinska većina bila protiv rebalansa za 2023. godinu, a i danas je protiv rebalansa za 2024. godinu – naglasio je gradski menadžer.

Ističe da je ovo prva gradska administracija koja je uvela subvencije za privatne vrtiće i povećala na 150 KM, dok je skupštinska većina bila protiv realokacija za povećanje sredstava na ovoj stavci.

-Grad Banja Luka redovno izmiruje svoje obaveze, za razliku od Vlade Republike Srpske koja je u julu isplatila subvencije za stambene (IRB) kredite za mart mjesec – zaključio je gradski menadžer.

Nastavi čitati

Banjaluka

U SKLOPU „LJETA NA VRBASU“: Dan sporta na vodi u četvrtak

U sklopu manifestacije „Ljeto na Vrbasu“ 25. jula od 18.00 časova biće održan Dan sporta na vodi, koji predstavlja još jedan dio uzbudljivog programa ovogodišnje manifestacije.

-Pridružite nam se na spektakularnom danu posvećenom sportovima na vodi: dajak, kajak, rafting, supovi i još mnogo toga.  Uz di-džej žurku, pripremili smo nezaboravno veče za sve ljubitelje vodenih sportova i dobre zabave. Ne propustite priliku da uživate u ljepotama Vrbasa i aktivno provedete veče uz sjajnu atmosferu – navedeno je u saopštenju Turističke organizacije grada Banje Luke.

Dan sporta na vodi biće održan na lokaciji Dajak pristanište kod Kluba 22, odnosno na Abaciji.

Kompletan program manifestacije „Ljeto na Vrbasu“ možete da pogledate OVDJE.

Nastavi čitati

Banjaluka

GRAD PODRŽAO OBNOVU JOŠ JEDNE FASADE! Zgrada u Ulici Milana Tepića broj 13 zasijala novim sjajem (FOTO)

Uz podršku Grada, još jedna stambena zgrada zajednice etažnih vlasnika dobiće novu fasadu. Riječ je o ZEV-u u Ulici Milana Tepića broj 13, koja će uskoro biti u sasvim novom ruhu.

Osim toga, uskoro će početi radovi i na zgradi na Bulevaru cara Dušana broj 9.

-Ulaganjem u energetsku efikasnost čuvamo energiju, štedimo novac, ulažemo u budućnost, a ujedno i uljepšavamo naš grad – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Naime, obje ove zajednice etažnih vlasnika odabrane su putem Javnog poziva zajednicama etažnih vlasnika stambenih zgrada za dodjelu sredstava za sufinansiranje mjera za poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje ukupne potrošnje energije u zgradama na području grada Banjaluke.

Zahvaljujući podršci Grada Banjaluke, novu fasadu u protekle dvije godine dobili su i stambeni objekti u Knežopoljskoj ulici broj 1, Vaclava Havlika Vene broj 4, Duška Koščice broj 1 i Braće Pantića broj 7.

Nastavi čitati

Aktuelno