Connect with us

Politika

NIŠTA NISMO POTPISALI: Dogovorene su teme, ali ne i način sprovođenja

Posljednji sastanak lidera vladajuće koalicije u Banjaluci izazvao je političku buru zbog onoga što je navodno dogovoreno ili nije dogovoreno.

Lider SDP-a i premijer FBiH Nermin Nikšić za Raport kaže da se radi o temama koje tek treba dogovoriti i da su stajališta po nekim pitanjima i dalje različita.

“Uobičajena praksa je da domaćin sastanka pripremi prvu verziju zaključka, kao neku vrstu zapisnika na koju onda učesnici daju svoje primjedbe i sugestije. SNSD je sastavio prvu verziju, a mi smo dostavili svoje sugestije na to. U javnost su došle obje verzije pa se smatralo da se radi o dva različita dokumenta, a u suštini se radi o istom dokumentu u formi prijedloga i sugestija.

Ništa od toga nismo potpisali, niti planiramo potpisati, već nam to više koristi kao podsjetnik o tome šta smo načelno dogovorili i šta planiramo uraditi u narednom periodu”, kaže Nikšić.

Dogovorene teme, ali ne i način

On navodi da je na sastanku dogovoreno da se radi na izmjenama Izbornog zakona, funkcioniranju Elektroprenosa BiH, raspodjeli akciza, ali da su mišljenja o načinu različita.

“Iz onoga što je objavljeno je jasno o čemu smo pričali. Smatram bitnim da smo se dogovorili oko nekih stvari vezano za izmjene Izbornog zakona BiH, posebno zaštite integriteta izbornog procesa, zatim funkcioniranja Elektroprenosa, raspodjele sredstava akciza, oko apelacionog vijeća suda, izbora sudija Ustavnog suda, povećanja državnog budžeta. Naravno da su još uvijek različiti pogledi na to, naročito kad je u pitanju sjedište apelacionog vijeća ili izbor sudija Ustavnog suda, ali je jako važno da smo svi pokazali želju i opredijeljenost da napravimo što više kako bismo u martu dobili priliku da otvorimo pregovore o članstvu u EU”, ističe Nikšić.

Sam Nikšić je u petak objavio jedan dokument koji je nazvao sugestijama “trojke” na prijedloge SNSD-a. Ističe da zapisnike nisu potpisali niti će ih potpisati.

“Nećemo potpisati zapisnike, ali kada sljedeći put sjednemo sumiraćemo šta smo uradili od stvari o kojima smo razgovarali i za koje smo se dogovorili šta da radimo, kao i o tome da li smo primakli stavove oko pitanja oko kojih je evidentno da imamo različito mišljenje”, navodi šef SDP-a.

Iako je očito da dogovora oko ključnih pitanja nema, “trojka” se našla na udaru opozicije, prije svega SDA i DF-a. “trojku” se optužuje za izdaju i razgovori se već uzimaju kao završena stvar. Za Nikšića to pokazuje njihovu nemoć i bijes.

“To prozivanje i paušalne optužbe za izdaju pokazuju svu nemoć i bijes onih koji nas prozivaju jer nemaju nijedan konkretan argument, kao što osim isprazne priče nemaju bilo kakav pozitivan pomak u korist naših građana za sve prethodne godine njihove sterilne vladavine. Tačno je da su svoju nesposobnost prikrivali širenjem straha i mržnje prema drugima, dok su uredno koristili svaku priliku za lično bogaćenje. Ako je izdaja to što oni više nisu gospodari naših sudbina, što se više ne mogu ‘rastaljivati’ i uredno zarađivati na širenju mržnje i straha, ok neka bude.

Razgovorima smo za ovih osam mjeseci postigli više za građane nego za osam godina svađa i blokada. Ako je izdaja primicanje Bosne i Hercegovine otvaranju pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, što je garant njenog opstanka kao normalne države, ok neka bude.

I posljednji sastanak je pokazao da imamo prostora za dogovor i da smo sve bliže pronalasku kompromisa oko važnih pitanja. Pri tome, niti ćemo pristati da se umanje prava bilo koga, niti ćemo to tražiti da učine drugi. Naravno da bih volio da to ide brže, da bih neke stvari radio drugačije, ali ovdje ne odlučujem samo ja, niti samo SDP, niti samo Trojka. Ovdje moramo razgovarati, dogovarati i raditi kompromis i s onima koji potpuno drugačije gledaju na Bosnu i Hercegovinu i njenu budućnost.

Učiniću sve što mogu da postanemo članica EU i NATO saveza. Svaki i najmanji iskorak na našem putu smatram pobjedom Bosne i Hercegovine i njenih građana. Nakon dugo vremena stvari u Bosni i Hercegovini se kreću naprijed. Svi koji misle da tu šansu treba ubiti neka ruše, optužuju, lažu. To je njihov izbor. Mi nećemo odustati od svog pristupa dok postoji i najmanja šansa da naši građani postanu punopravni članovi evropske porodice”, jasan je Nikšić.

Ipak, činjenica je da je dokumente neko pustio u javnost s određenim ciljem. S obzirom na to da je dogovor partnera očito bio da sve drže podalje od javnosti, pitanje je da li je sad povjerenje među njima narušeno?

“Nema razloga da narušimo međusobno povjerenje, niti da sada istražujemo ko je to pustio u medije. Nismo mi nešto krili od javnosti, upravo suprotno, željeli smo pregovore rasteretiti politikanstva i propagande, koje su postale redovna pratnja: prije, tokom i nakon koalicionih sastanaka. Potpuno razumijem i medije koji žele što više informacija. Nastojim da se držim dogovora i kad kažemo bez izjava, desi mi se da se i neki moji prijatelji iz medija naljute jer se držim dogovorenog.

Ali da pokušat ću plastično objasniti.

Prilikom jedne od posjeta Briselu prije par godina, kada Dragan Čović nije učestvovao, iako je bio u hotelu, nakon teških razgovora, postigli smo i potpisali sporazum koji tada nisu prihvatili prisutni čelnici opozicionih stranaka iz RS. Milorad Dodik je potpisao i lično sam, kao i ostali učesnici, smatrao da smo postigli značajan dogovor koji je predstavljao odličnu priliku za BiH. Po povratku u Sarajevo prva stvar koju su napravili neki od danas opozicionih lidera je proglašavanje pobjede, likovanje i provociranje kako su eto ponizili i natjerali Dodika da potpiše taj dokument.

Naravno da je navodna pobjeda i stvarna šansa koju smo imali, da smo proveli taj sporazum, propala jer je nakon tih izjava i prozivanja Dodik povukao potpis i odustao od sporazuma. Zašto ovo spominjem? To treba poslužiti kao primjer onima koji su eventualno u dobroj namjeri to uradili. A oni drugi koji žele da se ništa ne desi, da ostanemo zarobljeni u okovima podjela, svađa i straha svakako to zbog toga i rade. Moje opredjeljenje je da nikakav trenutni poen, populizam ili lajk nije vrijedan, ako na taj način možemo ugroziti ili ubiti šansu da realiziramo napredak na našem putu ka Evropskoj uniji”, zaključio je Nikšić u razgovoru za Raport.

Politika

EVROPSKA KOMISIJA PRIPREMA IZVJEŠTAJ O BIH: Odluka o otvaranju pregovora 21. marta

Odluka o mogućem početku pregovaračkog procesa sa BiH trebalo bi da bude donesena na sjednici Evropskog savjeta zakazanoj za 21. mart.

Pregovori o pristupanju su predstojeća ključna faza na evrointegracionom putu, a predstavnici vlasti bi rezultatima svoga rada i ispunjavanjem preostalih preduslova uticali na odluku o početku procesa i opravdali povjerenje građana u evropsku perspektivu kao strateški cilj zemlje, piše RTRS.

“Moja očekivanja što se tiče novog izvještaja moram reći su realna, od vlasti BIH se očekuje da naprave svoj dio posla, da napravimo još nekoliko pozitivnih koraka i da jednostavno iskoristimo tj. da pokažemo političku mudrost i političku volju da mi to možemo uraditi”, ističe Elvira Habota, direktorica Direkcije za evropske integracije BiH.

Institucije su uradile Program integrisanja u EU, a to je plan usklađivanja propisa i jedan je od najkompleksnijih i najvažnijih dokumenata bez kojeg nema početka pregovora.

“BiH je nakon više zastoja u procesu napokon u fazi da je pripremila radnu verziju Programa integrisanja koja je danas upućena svima na postupanje sukladno zaključcima Kolegija tako da ćemo u narednom periodu obaviti konsultacije sa Evropskom komisijom”, navodi Darija Ramljak, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracija Bosne i Hercegovine.

O efikasnom vođenju pregovora i izazovima ovog procesa i iskustvima zemalja koje već pregovaraju poput Srbije, Sjeverne Makedonije kao i susjedne Hrvatske koja je uspješno provela proces prije više od 10 godina, razgovarano je i na konferenciji s medijima u Tesliću u organizaciji Direkcije za evropske integracije.

“Suština svega jeste postojanje političke volje, bez političke volje sve ostalo neće moći da radi jer proces pristupanja donosi donošenje zahtjevnih političkih odluka na najvišem nivou”, napominje dr Vladimir Međak, bivši glavni pravni savjetnik pregovaračkog tima Srbije.

Nova metodologija proširenja usvojena 2020. godine prema kojoj će se pregovarati sadrži šest klastera umjesto poglavlja i donosi postepeno uključivanje kandidata u politike Evropske unije,ali i mogućnost vraćanja pregovora na sam početak.

“Ako imate izgrađene ili gradite kontinuirano potrebne kapacitete onda možete da dinamizirate proces tako da je to odgovor na vaše pitanje da li nova metodologija usporava ili ubrzava, sve zavisi od nas”, dodaje Dragan Tilev, državni savjetnik u Sekretarijatu za EU integracije Vlade Sjeverne Makedonije.

Očekuje se da bi Evropski savjet trebao odlučivati o otvaranju pregovora sa BiH na sjednici 21. marta.

Nastavi čitati

Politika

PDP NAKON SJEDNICE “Imaćemo imena kandidata za načelnike i gradonačelnike do 6. maja”

Sjednica glavnog odbora PDP-a održana je danas na kojoj su između ostalog pričali i o predstojećim lokalnim izborima.

Jedna od odluka koja je donesena jeste i da će ova stranka sve kandidate za načelnike i gradonačelnike objaviti do 6. maja, na dan kada se raspisuju ovogodišnji izbori.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović prokomentarisao je i želju aktuelnog gradonačelnika Banjaluke da se opet kandiduje na ovu poziciju.

– Ja sam legalista i staću uz sve odluke stranke. Neko ima veće ambicije, ne samo za gradonačelničke pozicije, nego i za odborničke… Nije sporno da se imaju ambicije i da neko ko je aktuelni želi da ponovo odmjeri svoje snage 6. oktobra, bilo to u BL, u Kotor Varoši ili bilo gdje drugo, ali odluke ko će to biti donijeće organi stranke – kategoričan je Borenović.

Osim toga, na današnjoj sjednici da je Glavni odbor usvojio i niz značajnih političkih zaključaka.

Na sjenici je bilo riječi i o incijativi zabrane rada kladionica u blizini škole, o iskopavanju litijuma na Majevici, ali i o izbornom zakonu BiH.

Kada je u pitanju incijativa da se kladionicama i kockarnicama zabrani rad u krugu od 500 metara od škole na području grada Banjaluka, Borenović je kazao da Glavni odbor PDP snažno podržava ovu akciju, te očekuje donošenje adekvatnih odluka u cilju njene realizacije.

– Takođe, Glavni odbor PDP-a traži od svih opštinskih/gradskih odbora PDP-a da pokrenu ovakve ili slične inicijative u svojim lokalnim zajednicama, a od Кluba poslanika u NSRS da predlože i podrže izmjene zakona u ovoj oblasti – rekao je predsjednik PDP.

O iskopavanju litijuma na Majevici i Ozrenu ali i uopšte u Republici Srpskoj, iz PDP-a tvrde da su oni izričito protiv odluka koje negativno utiču na zdravlje ljudi i životni prostor.

Na današnjoj sjednici bilo je riječi i o izmjeni Izbornog zakona BiH.

– Glavni odbor PDP-a traži od nosioca vlasti da što hitnije pristupe izmjenama Izbornog zakona BiH, u smislu uvođenja skeniranja glasačkih listića, otiska prsta i elektronske identifikacije svakog glasača, odnosno novih tehnologija kojima bi se omogućili fer i pošteni izbori i što bi se primjenilo već na lokalnim izborima ove godine i to na svakom biračkom mjestu. Snažno zastupamo i stav da se u izbornom zakonu uvede dvokružni izbor za pojedinačne funkcije: grado/načelnik, Predsjednik Republike Srpske, Srpski član Predsjednišva BiH – rekao je on.

Ističe da je PDP smatra da aktuelna vlast u Republici Srpskoj i na nivou zajedničkih institucija BiH ništa ne čini za napredak društva i ostvarivanje boljih uslova života građana. Evidentan je zastoj u reformama, rast javnog duga, rasprodaja javnih resursa, kontinunirani rast korupcije, zastoj u EU integracijama, te da za to isključivu odgovornost nose vlasti u Republici Srpskoj i BiH.

Predsjednik Glavni odbor PDP Siniša Golić rekao je da su na današnjoj sjednici usvojili i Кodeks ponašanja, te smatraju da su oni prva i jedina politička stranka u Republici Srpskoj koja je usvojila ovakav dokument koji je obavezan za sve članove i javne funkcionere PDP. Golić kaže da Кodeks sadrži i odredbu koja se tiče nespojivosti funkcija.

– Кonkretno, javni funkcioneri iz PDP, izabrani na bilo kojem nivou vlasti, ne mogu biti istovremeno članovi upravljačkih, nadzornih ili rukovodećih tijela na bilo kojem nivou. To je sada definisano u našim zvaničnim aktima i sada smo prva i jedina politička organizacija u Republici Srpskoj koja je usvojila takav document – naveo je Golić.

Nezavisne

Nastavi čitati

Politika

NEMA PODJELA ILI RASKOLA! Nemam ništa protiv da se STANIVUKOVIĆ PONOVO KANDIDUJE za gradonačelnika

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da će prilikom izbora kandidata PDP-a za gradonačelnika Banjaluke biti poštovan stranački Statut i da nema ništa protiv da se Draško Stanivuković ponovo kandiduje na tu funkciju.

Borenović je nakon sjednice Glavnog odbora PDP-a rekao novinarima da ne postoji ništa sporno u tome, te dodao da nema podjela ili raskola u ovoj stranci koja je, kako kaže, demokratski orijentisana i svako ima pravo na svoje mišljenje.

“Možda je bilo viška riječi, ali stavljamo tačku na to što se desilo u prethodnom periodu i pokušavamo razgovorom da prevaziđemo sve stvari koje su bile u javnosti”, rekao je Borenović.

On je naveo da je Glavni odbor PDP-a na današnjoj sjednici u Doboju usvojio etički kodeks ponašanja koji obavezuje sve članove stranke da ispoštuju odluke organa partije.

Predsjednik Glavnog odbora PDP-a Siniša Golić rekao je da kodeks ponašanja obavezuje članove i nosioce javnih funkcija koju su iz PDP-a, te definiše nespojivosti funkcija.

“Јavni funkcioneri izabrani ispred PDP-a ne mogu istovremeno biti članovi upravljačkih, ni nadzornih, ni rukovodećih funkcija na bilo kom drugom nivou vlasti”, rekao je Golić.

On je naveo da je Glavni odbor potvrdio nedavne zaključke Predsjedništva PDP-a da ova stranka ima kandidate za načelnike i gradonačelnike do dana raspisivanja lokalnih izbora, te najavio da će PDP razgovarati sa koalicionim partnerima o zajedničkim kandidatima.

Nastavi čitati

Aktuelno