Connect with us

Hronika

„NISU NAM SE OBRAĆALI ZA POMOĆ“ Oglasio se Centar za socijalni rad o majci i sinu čija su tijela danima ležala u kući u Banjaluci

Sve humane ljude u Srpskoj potresla je tužna sudbina Slavice I. i njenog sina Željka B., čija su tijela više od deset dana ležala u kući, prije nego što je otkriveno da su preminuli.
Komšije, koje su pozvale policiju kada se iz kuće počeo osjećati smrad, ispričale su da je Slavica bila teško bolesna, dok je njen sin Željko bio dijete sa smetnjama u razvoju i rijetko je izlazio iz kuće.

Obdukcijom tijela utvrđeno je da su majka i sin umrli prirodnom smrću.
Srpskainfo pitala je Centar za socijalni rad Banjaluka da li su bili upoznati sa teškim položajem ove porodice i da li su ih socijalni radnici obilazili.

Iz CSR BL nam je odgovoreno da je Željko B. bio njihov korisnik socijialne pomoći, kao djelimično zavisna osoba, dok je majka bila korisnik penzije kod Fonda PiO RS.

– Ovaj Centar nije imao saznanja da je majka imenovanog teško narušenog zdravstvenog stanja i u potrebi za eventualnim zbrinjavanjem. Prilikom regulisanja prava iz oblasti socijalne zaštite obavljena je terenska posjeta porodici, a isti se nisu obraćali ovom Centru za pomoć i podršku od 2017. godine, niti posredno, niti neposredno. Prema našim saznanjima, majka Slavica je imala sestru sa kojom je bila u kontaktu – rekli su iz Centra za socijalni rad.

Ukoliko se ukaže potreba za organizovanjem sahrane, dodaju, uključiće se u saradnji sa drugim relevantnim institucijama.

– Napominjemo da svakodnevno dobijamo informacije od strane anonimnih pozivaoca, komšija, srodnika, ljekara i drugih, o osobama kojima je potrebna neka vrsta pomoći i postupamo po istima hitno, u ovom slučaju nismo imali saznanja da je došlo do pogoršanja zdravstvenog stanja majke i sina i da je istima eventualno potrebna neka vrsta pomoći i podrške – navode iz Centra.

Apelovali su na sve građane, u slučaju da njima, njihovim komšijama i rodbini treba pomoć da se u svakom trenutku obrate ovom Centru, čak i anonimno.

– U svakom trenutku, u toku 24 časa ćemo izaći na lice mjesta i pružiti podršku u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, te kontaktirati zdravstveni sektor ili druge nadležne institucije, a sve u cilju pomoći i podrške građanima – kažu u CSRBL.

(SrpskaInfo)

Hronika

UBICA IMAO POMAGAČA “U Bijeljini uhapšen osumnjičeni OSUMNJIČENI ZA TRANSPORT UBICE od Preševa ka Loznici”

Siniša Kostrešević, direktor Policije Republike Srpske, potvrdio je za ATV da je u Bijeljini uhapšen Z.R. (39), osumnjičen za organizaciju transporta ubice policajca MUP-a Srbije od Preševa ka Loznici.

Kostrešević je rekao da pripadnici MUP-a Republike Srpske vrše obradu lica, a u toku je pretres prostorija i potraga na terenu.

“Sa kolegama iz MUP-a Srbije nastavljamo dalje da radimo na utvrđivanju svih okolnosti događaja te pronalaska izvršioca”, rekao je Kostrešević za ATV.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je ranije da je u Bijeljini uhapšen osumnjičeni za transport ubice policajca Nikole Krsmanovića od Preševa ka Loznici.

Osim njega, kao pomagač je uhapšena i njegova supruga I.R. u Mladenovcu.

Nastavi čitati

Hronika

SUĐENJE ZA SVIREPO UBISTVO ARIJELA BOGDANOVIĆA: DNK vještačenje okončano nakon četiri mjeseca

DNK vještačenje tragova sa odjevnih predmeta i drugih stvari koje su izuzete tokom uviđaja i u pretresu stana Dalibora Mandića, optuženog za svirepo ubistvo Banjalučanina Arijela Bogdanovića, završeno je nakon četiri mjeseca, i na sljedećem ročištu će nalaz o tome obrazložiti vještak. Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović, po čijoj naredbi je urađeno vještačenje, rekao je da je nalaz stigao tek jutros, zbog čega vještak nije ni pozvan.

Ročište je potom odgođeno za 3. septembar kada će biti saslušan vještak.Sud je naredbu za pomenuto vještačenje izdao u martu jer, kako je ranije obrazložio sudija, to neophodno u cilju utvrđivanja istine. Prema ranijem obrazloženju suda vještačene su, između ostalog, Mandićeve patike na kojima je uočena mrlja nalik na krv, ruksak u kome su bile patike i flašica vode, kao i tragovi koji su izuzeti iz stana optuženog. Među stvarima čije vještačenje tražio sud su i odjeća optuženog i žrtve kao i Bogdanovićev ruksak.

Ovo je četvrto ročište od izdavanja naredbe za vještačenja, a izrada ovog nalaza trajala je ovako dugo između ostalog jer je u laboratoriji Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske bio pokvaren aparat za DNK analize.

U ovom predmetu izvođenje planiranih dokaza tužilaštva i odbrane okončano je 12. marta i tada je sud odgodio završne riječi jer je kako je tada sud odlučio da je potrebno uraditi dodatno DNK vještačenje koje nije urađeno u istrazi.

Današnjem ročištu prisustvovao je otac ubijenog mladića Tomo Bogdanović, kao i opunomoćenik ove porodice advokat Marko Mikeš, piše Glas Srpske.

Mandića terete za teško ubistvo počinjeno na svirep ili podmukao način koje počinio 2. decembra 2022. godine oko 19.35 časova na Bulevaru Srpske vojske u Banjaluci. Kako se navodi u optužnici, Mandić je kobne večeri, u namjeri da ga ubije, pratio Bogdanovića koji je išao iz pravca Tržnog centra „Delta planet” prema Rabrovačkom mostu.

Sustigao ga je u blizini studentskog kampusa i ubo nožem u predjelu gornjeg dijela trupa nakon čega je Bogdanović ranjen počeo da bježi te je prešao kolovoz Bulevara Srpske vojske i pao kod benzinske pumpe. Mandić mu je pritrčao te ga nožem ubo osam puta i usmrtio, a zatim pobjegao. Ubistvo su snimile kamere obližnjeg video nadzora. Istraga je pokazala da je nakon zločina osumnjičeni skinuo ođeću sa sebe, odnosno crvenu jaknu i bacio je u kontejner. Policija je tu jaknu pronašla. Mandić i Bogdanović su zajedno radili u jednoj firmi u Banjaluci.

Nastavi čitati

Hronika

TUŽILAŠTVO SE OGLASILO o nestanku novorođenčeta u Foči

Okružno javno tužilaštvo (OJT) u Trebinju preduzelo je neophodne mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti i informacija u vezi sa nestankom novorođenčeta u Foči, potvrđeno je za “Nezavisne novine” iz ove pravosudne institucije.

U odgovoru na naš upit, iz OJT-a su naveli da se provjeravaju informacije do kojih je došla Policijska uprava Foča i koje su dostavljene u izvještaju ovom tužilaštvu, a one se, kako su pojasnili, odnose na saznanja da se u mjestu Miljevina u opštini Foča N.G. porodila u svom stanu, te da se nakon toga ne zna sudbina novorođenčeta.

“Tužilaštvo u vezi sa dostavljenim izvještajem preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa navedenim događajem o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena”, istakli su iz OJT-a, dodajući da u ovom trenutku ne mogu dati više informacija.

Međutim, ono što jeste potvrđeno “Nezavisnim” jeste da je N.G. zaposlena u Univerzitetskoj bolnici u Foči.

Nastavi čitati

Aktuelno