Connect with us

Svijet

NJEMAČKA PARALISANA! Štrajkovi zaustavili transport

​Kombinacija štrajka mašinovođa, čuvara u aerodromima i osoblja Lufthanze paralisala je željeznički i vazdušni transport u Njemačkoj u četvrtak.

Štrajk mašinovođa Njemačke željeznice (Deutsche Bahn DB) u putničkom transportu započeo je ujutro u 02.00 sata i trebao bi trajati do petka u 13.00 sati. Vozovi u teretnom prometu ne voze od 18.00 sati u srijedu.

Prekid rada pogađa ne samo putnike u međugradskom i međunarodnom transportu nego i one koji odlaze na posao s obzirom na to da su štrajkom željezničara obuhvaćene i mreže gradskih i prigradskih vozova.

Prema nužnom redu vožnje trenutno saobraća oko 20 odsto vozova na međugradskim linijama, a DB je i ubacio dodatne vagone kako bi svaki voz mogao prevesti što više putnika.

Radi se o petom štrajku u aktuelnom krugu pregovora sindikata GDL i DB-a oko kolektivnih ugovora koji su započeli još u novembru prošle godine. Pregovori su prekinuti prošlog vikenda zbog svađe oko skraćenja radne sedmice za mašinovođe.

GDL želi smanjenje sedmičnog radnog vremena s 38 na 35 sati uz punu platu.

Predsjednik sindikata GDL, Klaus Veselski, je najavio kako i od sljedeće sedmice prijete štrajkovi koji neće biti najavljivani. U tom slučaju DB neće biti u stanju organizovati nužni red vožnje.

Veselski se zbog svog ustrajanja na maksimalnim zahtjevima sve više nalazi na udaru politike i privrede, posebno nakon što je u javnost procurila informacija da je DB spreman na 36-satnu radnu sedmicu uz punu platu što je Veselski odbio.

“Mora biti moguće pronaći rješenje koje ne bi tako radikalno išlo na štetu drugih. Moje razumijevanje za borbu mašinovođa je pri kraju”, rekao je ministar privrede Robert Habek.

Zbog štrajka željezničara se bilježe i povećane gužve na saobraćajnicama širom Njemačke, a samo na zapadu Njemačke oko Kelna i Rurske oblasti je zabilježeno preko 50 zastoja s preko 250 kilometara kolona.

Istovremeno uz štrajk mašinovođa u jednodnevni štrajk su stupili i radnici osiguranja u nekoliko aerodroma kao i osoblje Lufthanze na zemlji čiji bi štrajk trebao trajati i u petak.

Štrajkom je najjače pogođen aerodrom u Frankfurtu koja je zatvorila vrata za putnike i obavlja minimum tranzitnih letova. Prema informacijama Udruženju aerodroma Njemačke (ADV) štrajkom je pogođeno oko 250.000 putnika.

Štrajkovi pogađaju i posjetioce najvećeg svjetskog sajma turizma ITB koji završava u četvrtak, ali su mnogi izlagači već u srijedu napustili sajam u Berlinu.

Predsjednik ekonomskog instituta IFO, Klemens Fust rekao je za javni servis “ARD” kako je ovaj masovni štrajk dodatni negativni činioc za oslabljeni privredni rast u Njemačkoj.

On je zaključio kako bi zbog recesije u koju njemačka privreda “klizi”, partneri u pregovorima oko kolektivnih ugovora trebali pokazati više spremnosti na kompromise.

Mnogi u rigidnom stavu sindikata GDL vide borbu za prevlast sindikata unutar željezničkog sektora. Relativno mali GDL strahuje za svoje pozicije u konkurenciji s EVG-om, sindikatom koji okuplja mnogo više zaposlenih i koji u pravilu bez problema pregovara s upravom DB-a, prenosi “N1”.

Svijet

BLIŽE SE NAJVEĆI IZBORI NA SVIJETU! Ankete pokazuju Bajden ili Tramp

U novembru će se održati predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, a najveće šanse za novi mandat u Bijeloj kući imaju bivši predsjednik Donald Tramp i aktuelni Džo Bajden.

U trku za fotelju u Ovalnoj kancelariji uključio se i Robert Kenedi Mlađi, ali kao nezavisnom kandidatu, ne daju mu se prevelike šanse.

Po dosadašnjim anketama, drugom mandatu bliži je republikanski kandidat, ali i demokrate imaju svoju računicu.

Kako se bliži dan izbora, sve češće se vrši ispitivanje pulsa nacije, a jednu takvu anketu pokrenula je stranica “World of Statistics”.

Kao mogući odgovori, ponuđeni su Donald Tramp, Džo Bajden, treća opcija, a kao i mogućnost da se ne izađe na izbore.

Pomenuta stranica ima skoro četiri miliona pratilaca, a samo u prvih 10 minuta od pokretanja ankete, glasalo je više od 5.000 ljudi.

Nastavi čitati

Svijet

PAPA UPOTRIJEBIO UVREDLJIVU RIJEČ! Vatikan se izvinio LGBT osobama

Vatikan se izvinio nakon što je papa Franjo upotrijebio veoma uvredljivu riječ za gej muškarce.

– Papa Franjo upoznat je sa nedavno objavljenim člancima o razgovoru iza zatvorenih vrata sa biskupima. Kao što je u više navrata izjavio: `U Crkvi ima mjesta za svakoga, za sve! Niko nije beskoristan, niko nije suvišan, ima mjesta za svakoga` – navodi se u saopštenju.

U objavi se dodaje da papa “nikada nije namjeravao da vrijeđa ili koristi homofobične izraze i izvinjava se onima koji su se osjetili uvrijeđenim upotrebom termina koji su drugi prijavili”.

Papa je na sastanku iza zatvorenih vrata sa biskupima upotrijebio uvredljiv izraz za gej populaciju, te navodno ponovio da takvim muškarcima ne bi trebalo dozvoliti da postanu sveštenici.

Nastavi čitati

Svijet

RASTE BROJ ŽRTAVA: Više od 2.000 mrtvih u klizištima, do sada pronađeno svega šest tijela

Vlada Papua Nove Gvineje saopštila je danas da se strahuje da je u nedavnim klizištima u unutrašnjosti zemlje poginulo više od dvije hiljade ljudi.

Selo koje je zatrpano blatom broji više od 4.000 stanovnika i nalazi se u zabačenom području u unutrašnjosti te siromašne ostrvske zemlje sjeverno od Australije, čineći potragu i spasavanje komplikovanim i opasnim.

Broj mrtvih koji je saopšten gotovo je trostruko veći od procjene UN da je poginulo 670 ljudi. Do sada su pronađeni ostaci samo šest osoba.

U pismu rezidentnom koordinatoru Ujedinjenih nacija u nedjelju, u koje je Asošiejted pres imao uvid, vršilac dužnosti direktora Nacionalnog centra za katastrofe Papue Nove Gvineje Luseta Laso Mana rekao je da je klizište “zatrpalo više od 2.000 ljudi” i izazvalo “velika razaranja” u selu Jambali u centralnoj provinciji Enga.

Procjene o žrtvama uveliko su varirale od kada se katastrofa dogodila, a nije odmah jasno kako su zvaničnici stigli do tog broja stradalih.

Vlada Papue Nove Gvineje danas je zvanično zatražila veću međunarodnu pomoć.

Preživjeli su oklijevali da dozvole upotrebu teške mašinerije jer ne žele da se oštete tijela njihovih rođaka, rekao je šef misije agencije UN za migracije u Papui Novoj Gvineji Serhan Aktoprak.

Konvoji sa humanitarnom pomoći mogu da putuju samo po danu zbog bezbjednosnih rizika, a sa dvosatnom vožnjom u oba smjera, njihovo vrijeme na licu mjesta je ozbiljno ograničeno, rekao je Aktoprak.

Dugogodišnji plemenski rat u provinciji Enga nije popustio uprkos katastrofi, što znači da vojnici moraju da obezbijede konvoje pomoći koji su krenuli ka Jambaliju.

Nastavi čitati

Aktuelno