Connect with us

Društvo

Njemačkoj nedostaju radnici, prazno oko 2 miliona radnih mjesta

Njemačka savezna vlada očekuje da će do 2026. nedostajati oko 240.000 kvalifikovanih radnika.

Prema izračunima Instituta za tržište rada i istraživanja zanimanja (IAB), do 2035. biće čak više od sedam miliona radnika manje, piše DW.

Ali problem je već veliki: istraživanje prošle sedmice Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) pokazuje da više od polovine ispitanih kompanija ne može popuniti radna mjesta, barem djelimično, jer postoji nedostatak radnika.

Trenutno su nepopunjena oko dva miliona radnih mjesta. Kao rezultat gubi se dodana vrijednost od skoro 100 milijardi eura.

Posebno trpe zdravstvo i socijalne službe te logistička branša.

U ugostiteljstvu je nedostatak osoblja doveo do ograničene ponude i skraćenog radnog vremena.

Nedostatak je takođe veliki na područjima elektromobilnosti ili obnovljivih izvora energije – važni zadaci transformacije i konkurentnost mnogih kompanija su ugroženi, navodi DIHK.

Nedostatak osoblja takođe raste u administraciji i u komunalnim preduzećima.

Prema studiji konsultantske kompanije za menadžment PwC, do 2030. godine će nedostajati najmanje milion kvalifikovanih radnika.

Zašto nema dovoljno kvalifikovanih radnika?

Važan razlog: baby-boom-generacija, rođena od sredine 1950-ih pa nadalje, polako ide u penziju, piše DW.

Njemačka vlada smatra da ovo ima dvostruki efekt na situaciju kvalifikovanih radnika: radna mjesta koja ostanu upražnjena ne mogu se popuniti dovoljnim brojem mlađeg kadra.

A zbog starenja društva koje zahtijeva više njege, potrebno je više stručnjaka, na primjer na područjima zdravstva, njege i socijalne skrbi.

Pored primjetnog starenja društva, s digitalizacijom i energetskom tranzicijom tu su još dva velika društvena trenda koja igraju veliku ulogu – i zahtijevaju nove vještine i osoblje.

Savezna vlada govori o “tri velika D”: demografiji, digitalizaciji i dekarbonizaciji.

Kratkoročno, kriza izazvana pandemijom koronavirusa takođe je pogoršala situaciju.

Mnogi kvalifikovani radnici u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima morali su biti otpušteni i sada se ne vraćaju.

Šta namjerava učiniti savezna vlada?
Svojom strategijom kvalifikovane radne snage savezna vlada želi poboljšati okvirne uslove za kompanije, preduzeća i javnu administraciju.

Dokument od 39 stranica načinjen je u septembru, a plan je odobrila vlada sredinom oktobra.

Središnji dio paketa mjera čine veće mogućnosti za obuku i daljnje obrazovanje, bolja ravnoteža između posla i privatnog života, fleksibilni prelasci u penziju i lakša imigracija.

Šta bi se trebalo promijeniti kod imigracije?
Planovima njemačke vladajuće koalicije je između ostalog predviđeno i uvođenje tzv. “karte šanse” po bodnom sistemu za traženje posla za ljude iz zemalja van Evropske unije sa stranom stručnom kvalifikacijom od najmanje dvije godine.

Kriterijumi za izbor uključuju poznavanje jezika, profesionalno iskustvo, godine i povezanost sa Njemačkom.

Prilikom izdavanja radne vize trebalo bi više uzeti u obzir radno iskustvo.

Kvalifikacije stečene u zemlji porijekla ne moraju nužno biti priznate prije ulaska.

Vlada je o tome usvojila prijedlog zakona krajem novembra.

Kakve su reakcije privrede?
Prije svega, dobrodošli su planovi za lakšu imigraciju.

– Potrebni su nam ljudi koji će nam pomoći da održimo svoj prosperitet u ovoj zemlji – izjavio je predsjednik Udruženja poslodavaca Rainer Dulger.

Za Središnje udruženje njemačke građevinske industrije “karta šanse” i lakša imigracija za iskusne profesionalce bili bi “važni temelji za vrbovanje kvalifikovanih radnika u građevinarstvu”.

Podršku su izrazila i druga udruženja. Ali kritički se gleda na planove daljnjeg usavršavanja.

Sve dok finansiranje, zamjena odsutnog radnika i pitanje vraćanja na posao nisu razjašnjeni, takav zakon nije prihvatljiv malim i srednjim preduzećima te privatnim preduzećima, smatra generalni direktor Saveznog udruženja srednjih poduzeća Markus Jerger.

Njemački savez sindikata je u saopštenju naglasio da duže radno vrijeme, viša starosna granica za odlazak u penziju i sveobuhvatno pojačano zapošljavanje radnika iz inostranstva – ne bi trebali ublažiti pritisak na kompanije.

Umjesto toga, morali bi osigurati bolje uslove za rad i obuku, prenosi N1.

Društvo

RAŠČIŠĆEN PUT NA ROMANIJI, ali snijeg i dalje pada, vozači se pozivaju na OPREZ

Na putnom pravcu Sarajevo-Rogatica preko Romanije uspostavljen je saobraćaj za sva vozila, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.
Zbog intenzivnih snježnih padavina na ovom pravcu saobraćaj je bio zabranjen za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Na putevima u Republici Srpskoj saobraćaj se odvija usporeno, po mokrom i klizavom kolovozu.

Iz AMS-a posebno upozoravaju na dionice u višim planinskim predjelima gdje ima snijega i leda na kolovozu.

Zbog magle i niske oblačnosti, mjestimično je smanjena i vidljivost u kotlinama i duž riječnih tokova, kao i ponegdje u višim predjelima.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu i vrše čišćenje i posipanje.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA ZA PONEDJELJAK! Prije podne sunce, POPODNE KIŠA I SNIJEG

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra će biti pretežno vedro, poslije podne se očekuje kiša, a na planinama slab snijeg.
Ujutru će po kotlinama biti magle ili niske oblačnosti. Tokom dana se očekuje promjenljivo oblačno uz kraće sunčane intervale i toplije u odnosu na danas, ponegdje na sjeveru i zapadu će povremeno padati kiša, a u višim predjelima snijeg, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vjetar će biti slab i promjenljiv, uz postepeno jačanje južnog vjetra od zapada ka istoku tokom dana.

Jutarnja temperatura vazduha od minus tri do dva, na jugu do pet, u višim predjelima oko minus sedam, a najviša dnevna od šest do 11, u višim predjelima oko tri stepena Celzijusova.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas u BiH preovladava oblačno vrijeme. U nižim predjelima pada kiša, ledena kiša ili susnježica koji su drugom dijelu dana prelazili u snijeg. U višim područjima pada samo snijeg.

Temperatura vazduha izmjerena u 13 časova:

Bjelašnica minus četiri, Višegrad, Rudo, Foča, Sokolac, Čemerno, Han Pijesak nula, Gacko, Kalinovik, Srebrenica, Šipovo, Sarajevo, Zenica, Bugojno jedan, Bijeljina, Kneževo, Doboj, Tuzla, Livno dva, Prijedor, Novi Grad, Mrkonjić Grad, Banjaluka, Srbac tri, Mrakovica četiri, Trebinje, Široki Brijeg pet, Mostar, Ribnik šest, Bihać sedam, Neum devet stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

LOŠ KVALITET I SVAKODNEVNI STRES! U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Očekivano trajanje života u Republici Srpskoj u periodu između 2018. i 2022. godine smanjeno je za 1,19 godina za muškarce i 0,17 godina za žene, navedeno je u publikaciji “Ovo je Republika Srpska” Republičkog zavoda za statistiku.

Žene u prosjeku žive duže od muškaraca za oko šest godina.

Očekivano trajanje života za žene u prošloj godini iznosilo je 79,69, a za muškarce 73,4 godina.

Ukupan broj živorođenih u prošloj u odnosu na 2021. godinu manji je za 1,7 odsto.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u Republici Srpskoj u prošloj godini je bila 27,7 godina, te je u odnosu na 2021. godinu smanjena za 0,5 godina.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u EU, prema posljednjem raspoloživom podatku “Evrostata” za pretprošlu godinu, bila je 29,7 godina, što ukazuje na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da raste starosna granica prilikom rađanja djece.

Ukupna prosječna starost majke u Republici Srpskoj u prošloj godini bila je 29,5 godina.

Prosječna starost umrlog lica u Republici Srpskoj je u prošloj godini bila je 74,8 godina.

Oko polovine lica lani je umrlo od bolesti sistema krvotoka, a oko jedne petine od malignih tumora.

Na hiljadu živorođenih beba, u prosjeku umre oko četiri bebe do godinu dana starosti, dok je stopa smrtnosti odojčadi u Srpskoj u prošloj godini iznosila četiri promila.

Nastavi čitati

Aktuelno