Connect with us

Svijet

NORVEŠKA ŽELI trajnu zabranu PRIKUPLJANJA KORISNIČKIH PODATAKA od strane Mete u Evropi

Situacija u Evropi se zahuktava kada je u pitanju prikupljanje korisničkih podataka od strane kompanije Meta, ranije poznate kao Facebook. Norveška agencija za zaštitu podataka, Datatilsynet, apelovala je na Evropski odbor za zaštitu podataka (EDPB) da trajno zaustavi ovu praksu unutar evropskih granica.

Inicijalna zabrana, koja ističe 3. novembra, sprečila je kompaniju Meta da koristi korisničke podatke za ciljano oglašavanje na dvije njene glavne platforme, Facebooku i Instagramu. Zabrinutost je uslijedila nakon što je Sud pravde Evropske unije (CJEU) otkrio da Meta koristi osjetljive podatke, uključujući rasnu i etničku pripadnost, seksualnu orijentaciju, vjerska uverenja, i slično, u svrhe oglašavanja. Dok Meta tvrdi da su korisnici pristali na ovu praksu kada su prihvatili uslove i odredbe prilikom registracije, CJEU je odbacio ovu tvrdnju.

U saopštenju Datatilsyneta, istaknuto je da “naša privremena zabrana mora postati trajna”. Oni vjeruju da Opšta uredba o zaštiti podataka (GDPR) treba da se primjenjuje dosljedno širom EU/EEA, i stoga apeluju da se zabrana proširi.

Međutim, Meta je brzo odgovorila, tvrdeći da odluka norveškog Datatilsyneta nema pravne osnove. Portparol kompanije Meta je izjavio da su “iznenađeni” odlukom i istakao da Meta već planira da se pridržava zakona o saglasnosti za oglašavanje unutar EU/EEA.

Jedna od ključnih komponenti ove priče je i Norveška kao posebna entiteta u Evropi, navodi “Telegraf”. Norveška nije članica Evropske unije, ali je dio evropskog jedinstvenog tržišta. To znači da mora slijediti presude CJEU i pridržavati se evropskih standarda.

Svijet

Netanjahu potvrdio: Amerika dramatično SMANJILA ISPORUKE ORUŽJA I MUNICIJE IZRAELU

SAD su dramatično smanjile isporuke oružja i municije Izraelu u njegovom ratu protiv Hamasa, potvrdio je Benjamin Netanjahu, premijer te države.

“Nedjeljama smo tražili od naših američkih prijatelja da ubrzaju isporuke. Tražili smo to iznova i iznova. Tražili smo to na najvišim nivoima, i na svim nivoima, i želim da istaknem tražili smo to i u privatnim razgovorima. Dobili smo razna objašnjenja, ali jedno nismo dobili: osnovna situacija se nije promijenila”, dodao je Netanjahu.

On je rekao da su od početka rata do prije nekoliko mjeseci SAD stalno pružale njegovoj zemlji i duhovnu i materijalnu podršku i u pogledu sredstava za odbranu i sredstava za napade.

Netanjahuovi najnoviji komentari uslijedili su u trenutku kada je izraelski ministar odbrane Joav Galant odletio u Vašington na razgovore o ratu u Gazi.

Bijela kuća je izrazila frustraciju zbog sve većeg broja poginulih civila u Gazi. Prema podacima palestinskih vlasti koje kontroliše Hamas, više od 37.000 Palestinaca je ubijeno od 7. oktobra.

Nastavi čitati

Svijet

U napadima u Dagestanu UBIJENI POLICAJCI, SVEŠTENIK I ČUVAR: Povrijeđeno 16 osoba (FOTO/VIDEO)

U Dagestanu je na snazi antiteroristička operacija nakon napada na dvije pravoslavne crkve, sinagogu i punkt saobraćajne policije u Derbentu i Mahačkali, saopštio je Nacionalni antiteroristički komitet Rusije.

U terorističkim napadima u Derbentu i Mahačkali, prema preliminarnim podacima, poginuli su sveštenik Ruske pravoslavne crkve i šest policajaca, dok je 12 ranjeno, prenijela je agencija RIA Novosti.

– Ukupno u Mahačkali i Derbentu do ovog trenutka je poginulo šest policajaca, a 12 je ranjeno – rekla je šefica pres službe republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova Gajana Garieva.

Ruski istražni komitet za Dagestan otvorio krivične postupke po članu “teroristički napad”.

Kako je javio Interfaks, pozivajući se na predsjednika Јavne nadzorne komisije Dagestana Šamila Hadulajeva, militanti su ubili sveštenika u Derbentu, kao i čuvara crkvenog obezbjeđenja u Mahačkali.

Dva militanta su ubijena u Mahačkali, navela je agencija i dodala da su još dva militanta privedena.

– Dvojica militanata su privedena, pokušali su da se sakriju u gomili turista, ali su ih policajci identifikovali i priveli – rekao je izvor za Interfaks.

Nastavi čitati

Svijet

VEĆA I OD RAMŠTAJNA U NJEMAČKOJ Baza u Rumuniji uskoro postaje najveća NATO baza u Evropi

Vazduhoplovna baza Mihai Kogalničanu (MK) u Rumuniji sprema se da postane najveća vazduhoplovna baza NATO u Evropi, veća i od Ramštajna u Njemačkoj.

Baza MK, nazvana po obližnjem selu koje nosi ime po političaru iz 19. vijeka, uskoro će ugostiti eskadron rumunskih F-16 aviona, nedavno nabavljenih od Norveške, kao i bespilotne letjelice MKu-9 riper. Dodatno, razvija se vojno naselje koje će primiti rotirajuće vojno osoblje kopnene vojske, vazduhoplovstva i mornarice NATO-a iz 32 zemlje, naveo je Bi-Bi-Si.

Pilot britanskih vazduplovnih snaga RAF, poručnik Čarli Tega, koji je na službi u bazi MK, rekao je za britanski javni servis da “postoji mnogo veća prisutnost SAD ovde, mnogo više infrastrukture, smještaja, ljudi i opreme”.

Prema Tegu, napad Rusije na Ukrajinu izmijenio je područja preko kojih on leti i “strateški položaj misije”.

Tokom njegovog posljednjeg boravka u Rumuniji 2021. godine, NATO piloti letjeli su daleko iznad međunarodnih voda Crnog mora. Međutim, sada se drže zone od 12 nautičkih milja (22 kilometra) iznad rumunskih i bugarskih teritorijalnih voda “kako bi se izbjegli nesporazumi, eskalatorne situacije sa Rusima”, dodao je on, prenose agencije.

Nastavi čitati

Aktuelno