Connect with us

Hronika

NOVA SRAMOTA! Sud u Doboju za mučenje Srba presudio samo 12 mjeseci zatvora

Zvjersko premlaćivanje i mučenje Srba za vrijeme proteklog građanskog rata u BiH kažnjivo je s godinu dana zatvora.
Tako je, barem, odlučio Okružni sud u Doboju u predmetu koji se vodio protiv Harisa Skelića, bivšeg pripadnika 102. brigade HVO, koji je bio optužen za fizičko zlostavljanje srpskih zarobljenika i civila u Derventi 1992. godine.

Nakon što je postigao nagodbu s tužilaštvom, Skelić je osuđen na godinu dana zatvora, a budući da mu se u izrečenu presudu uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru, Skelić je već od danas, praktično, slobodan čovjek.

Nakaradna presuda
Ovakva odluka nadležnog suda izazvala je ogorčenje među članovima udruženja koja okupljaju srpske žrtve iz proteklog građanskog rata u BiH, a iz nadležnih institucija Republike Srpske poručuju da će iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva da se presuda protiv Skelića koriguje i na taj način, kako kažu, ispuni makar djelić pravde prema stradalim Srbima u Derventi.
– Ako je cilj bio samo formalno donošenje presude, onda nema potrebe da se takve presude donose i da se nastavi s ponižavanjem žrtava. U razgovoru s nekim od žrtava dobio sam informacije da mnogi od njih nisu ni imali priliku da daju svoj iskaz, a neki koji su i davali izjave nisu uzimani u razmatranje – kaže za Srpskainfo Viktor Nuždić, v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.
Između ostalog, Nuždić ističe da je, osim sramotno niske kazne, odšteta za žrtve torture isto tako ponižavajuća imajući u vidu da se za neke od prekršaja, kako navodi, prema Zakonu o javnom redu i miru izriču slične kazne, a kamoli za nanošenje muka i tortura u derventskim logorima.

– Ostaje nada da će udruženja podnijeti prigovore Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju, kao i da će biti uvažena, te da će ova nakaradna presuda biti poništena i donesena odgovarajuća za zločine kakve je počinio ovaj zločinac – ističe Nuždić.
Naime, Skelić se optužnicom teretio da je kao pripadnik 102. brigade Hrvatskog vijeća odbrane od maja do juna 1992. u logorima “Rabić” i “Polje” fizički zlostavljao civile srpske nacionalnosti.

Sud je presudom, između ostalog, obavezao Skelića i da na ime imovinsko-pravnog zahtjeva isplati po 2.500 KM četvorici oštećenih lica!

Za rubriku “Vjerovali ili ne”
Presuda Skeliću, inače, predstavlja samo posljednju u nizu skandaloznih odluka pravosudnih institucija na nivou BiH kad su u pitanju zločini počinjeni nad Srbima u proteklom građanskom ratu.

Prije nekoliko mjeseci Sud BiH je, tako, od bilo kakve odgovornosti oslobodio Ramiza Drekovića, ratnog komandanta Četvrtog korpusa tzv. Armije RBiH za zločine nad srpskom djecom i civilima u Kalinoviku.
Isto tako, krajem maja prošle godine Sud BiH od bilo kakve odgovornosti za zločine počinjene nad Srbima u sarajevskom naselju Hrasnica oslobodio je i Senada Gadžu i druge optužene u tom predmetu, a na isti način oslobođeni su i Edhem Godinjak i drugi optuženi za stravične zločine nad Srbima u Trnovu.

Odgovornosti za zločin nad zarobljenim, a zatim i zvjerski ubijenim pripadnicima JNA u sarajevskom Velikom parku krajem 2022. godine oslobođeni su i visoki ratni funkcioneri bošnjačkog MUP, Dragan Vikić i Jusuf Pušina, gdje tužilaštvo, navodno, takođe nije dokazalo njihovu komandnu odgovornost nad ubicama.

U rubriku “vjerovali ili ne” može se svrstati i obrazloženje oslobađajuće presude koja je izrečena Aganu Ramiću za fizičko zlostavljanje srpskog dječaka u okolini Konjica 1992. godine.

U isto vrijeme, optuženim Srbima za slične slučajeve pred Sudom BiH izriču se drakonske kazne.

Hronika

DRAMA U AUTOBUSU! Vozač se potukao sa putnikom (VIDEO)

Prije par sedmica dogodio se fizički obračun između vozača automobila kompanije “Kantić” i putnika koji su se zajedno vraćali iz Njemačke za BiH.

Svađa je nastala zbog pasoša a ostali putnici su bili svjedoci nemilog događaja. Drama u autobusu oko pasoša nastala je kada je putnik na lokaciji između granica Hrvatske i BiH izgubio pasoš (GP Šamac).

Putnik, sa vozačem ali i ostalim prisutnim osobama u autobusu su zajedno tražili pasoš kojeg nisu mogli pronaći. Sa carinskom kontrolom, cijela drama trajala je oko 90 minuta, piše Crna-Hronika.

Dvije putnice su pronašle pasoš između dva sjedišta, te su se tu tenzije smirile sve do prve pauze u BiH, gd‌je je prvo putnik napao vozača, pa je vozač fizički uzvratio.
Ostali putnici su sve to sa nevjericom posmatrali a jedan od njih uspio je snimio dio događaja. Nakon verbalnog ali i fizičkog obračuna, putnik i vozač nastavili su dalje prema krajnjoj lokaciji.

Nastavi čitati

Hronika

OSUMNJIČENI ZA UBISTVO NA MANJAČI sproveden u Okružno javno tužilaštvo (VIDEO)

Osumnjičeni D.R., za ubistvo na Manjači, sproveden je u Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci.

“Preduzimanjem operativnih mjera i radnji, nakon izvršenog uviđaja u mjestu Kola, grad Banjaluka, gdje je juče oko 06.35 časova u blizini osnovne škole pronađeno beživotno tijelo lica R.V. iz Banjaluke, policijski službenici su došli do saznanja da je lice D.R. upotrebom fizičke snage i podesnog predmeta nanijelo povrede licu R.V. uslijed kojih je isti preminuo”, navodi se u saopštenju MUP-a Srpske.

Ističu da je na osnovu naredbe dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka u Banjaluci u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske izvršena obdukcija, kojom prilikom je utvrđeno da je smrt lica R.V. nastupila nasilnim putem, kao posljedica više nanesenih udaraca tupim predmetom u predjelu glave.

“Na osnovu naredbe sudije Okružnog suda u Banjaluci, a uz prethodnu saglasnost dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, 19.04.2024. godine izvršeni su pretresi stana i vozila koje koristi lice D.R., kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela”, dodaje u saopštenju.

Nastavi čitati

Hronika

UHAPŠEN ZENIČANIN koji je na Fejsbuku prijetio džihadom

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su juče u Zenici uhapsili Edina Podgoru koji je na Fejsbuku prijetio da će “ubijati nevjernike i neprijatelje muslimana”.

Iz Sipe je saopšteno da su postupajući po usmenom nalogu Suda Bosne i Hercegovine na području Zenice realizovali pretrese stambenih i pomoćnih objekata i pokretnih stari na dvije lokacije i uhapsili jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo “Terorizam” provision Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

“Nakon lišenja lice je sprovedeno u prostorije SIPA radio kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog. O daljem statusu lica će se odrediti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Izvršenim pretresima otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku i to dva mobilana telefona, nož i pištolj za koji se sumnja da je koristio na snimku, a za koji je na licu mjesta utvrđeno da se u stvari ne radi o pravom vatrenom oružju”, navodi se u saopštenju Sipe.

Pojašnjeno je da je prema prikupljenim saznanjima uhapšeni na svom Fejsbuk profilu “objavio video snimak na kojem se isti nalazi, te predstavlja kao Edin Podgora i govori da je krenuo ubijati nevjernike i čifute, te neprijatelje muslimana i govori da će ubijati nožem koji se vidi na videu, kao i pištoljem nepoznate make”.

Navedene aktivnosti su realizovane u saradnji sa Obavještajno bezbjednosnom agencijom Bosne i Hercegovine i Ministarstvom unutrašnjih poslova ZE-DO kantona.

Nastavi čitati

Aktuelno