Connect with us

Društvo

NOVA ŽARIŠTA AFRIČKE KUGE U SRPSKOJ! Farmeri ponovo u strahu

Pojava novih žarišta afričke kuge svinja na području Republike Srpske probudila je stari strah farmera, među kojima su i oni koji su ovih dana bili na korak od zanavljanja proizvodnje, što će, po svemu sudeći, sada sačekati neko vrijeme.

Virus afričke kuge svinja prije nekoliko dana ponovo je registrovan na području Semberije i to na velikoj farmi sa blizu 1.000 svinja, dok je u Milićama bolest potvrđena u dva sela kod tri krmače i petoro prasića.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u Srpskoj Mišo Maljčić istakao je za “Glas” da je samo bilo pitanje dana kada će zaraza ponovo buknuti.

– Sedam dana prije nego što su potvrđeni novi slučajevi zaraze imali smo informaciju da se u Bijeljini pojavila svinjska kuga. Po dobrom starom običaju, bolest je ponovo prikrivana i sad se došlo u situaciju da se zaraza više ne može kriti – kategoričan je Maljčić.

Farmeri su u stalnom kontaktu sa resornim ministarstvom, u kojem, tvrdi Maljčić, ne kriju zabrinutost zbog pojave novih žarišta, jer je prije petnaestak dana istekla zabrana useljavanja životinja u objekte.

– Trenutno se svi pitamo koliko je zaraza raširena, jer niko ne zna kuda su se sve farmeri, kod kojih je registrovana nova zaraza, kretali, da li su se i u kojoj mjeri pridržavali biobezbjednosnih mjera. Ponovo nam je 1.000 pitanja u glavi – kazao je Maljčić.

Direktor Mesne industrije “ZP komerc” Đorđe Rosić kazao je da je strah i te kako prisutan te da će zbog toga sigurno sačekati još koju sedmicu sa ubacivanjem životinja na farmu.

– Na našoj farmi je eutanazirano 1.000 krmača. Plan je da za početak ubacimo od 150 do 200 životinja. Trenutno imamo dvije ponude, ali pojava novih žarišta nas je iznenadila, zbog čega ćemo sa zanavljanjem proizvodnje sad sačekati bar dvije-tri sedmice, da vidimo šta će se dalje dešavati – rekao je Rosić.

Direktor Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan” Dragan Knežević upozorio je vlasnike da prijavljuju uginuće životinja i da ih ne raznose, jer tako doprinose širenju bolesti.

– Važne su biobezbjednosne mjere, nisu skupe, mogu mnogo pomoći, a one podrazumijevaju ograđivanje farme i dezinfekcione barijere – kazao je Knežević.

Dodao je da su ljudi i životinje biološki nosioci virusa, te da je neophodno obezbijediti visok nivo biosigurnosti.

– Ove bolesti ima i kod divljih svinja na teritoriji, prije svega, istočnog dijela Srpske. Afrička kuga sigurno prijeti i u ovoj godini, zbog čega je potrebno da farmeri zaštite svoja imanja i tako spriječe zarazu svinja – rekao je Knežević.

Zbrinjavanje

Dragan Knežević istakao je da BiH nema nijednu kafileriju, mjesto gdje bi bili zbrinjavani životinjski leševi.

– Kod nas se uginule životinje ukopavaju u stočna groblja, odnosno na lokacije koje se odrede za tu namjenu. To može biti, između ostalog, i na zemljištu vlasnika uginulih životinja ukoliko za to ispunjava određene uslove – kazao je Knežević.

Društvo

RJEŠAVAJU SE KUKOLJA Otkaze dobilo 12 policajaca u Srpskoj, suspendovano 35

Borba MUP-a Srpske protiv kukolja u vlastitim redovima rezultirala je prošle godine otkazom za 12 policajaca.

To je navedeno u Izvještaju o radu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske za 2023. godinu, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, a u kojem se, takođe, navodi da je prošle godine suspendovano 35 policijskih službenika.

Prema Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima, disciplinske mjere za teže povrede dužnosti izriču disciplinska komisija i Policijski odbor odlučujući po žalbi.

Policijski odbor je, kako je precizirano, tokom prošle godine zaprimio 215 predmeta, od čega je 89 disciplinskih i 126 ostalih.

Kada su u pitanju teže povrede dužnosti, Policijski odbor je donio odluke kojim su odbijene kao neosnovane žalbe i potvrđeno je rješenje o prestanku radnog odnosa za 12 policajaca.

Što se tiče disciplinskih postupaka, još 10 policajaca moglo bi doživjeti sudbinu svojih 12 kolega koji su dobili otkaz.

“Sproveden je prvostepeni disciplinski postupak i donesena su 72 prvostepena rješenja za 102 policijska službenika i izrečene su sljedeće disciplinske mjere: prestanak radnog odnosa za 10 policijskih službenika, novčana kazna za 71 policijskog službenika, 18 ih je oslobođeno disciplinske odgovornosti i tri su disciplinski odgovorni, ali se neće izricati disciplinska mjera”, ističe se u Izvještaju o radu MUP-a Srpske za 2023. godinu.

Međutim, budući da odluka disciplinske komisije nije konačna, na njih je izjavljeno devet žalbi Jedinice za profesionalne standarde, a evidentirane su i 34 žalbe policajaca.

Na spisku policajaca kojima je disciplinska komisija prošle godine izrekla prekid radnog odnosa našao se i Aleksandar Tošić (48), o kojem su “Nezavisne novine” pisale u avgustu 2023.

Tada je, naime, Osnovni sud u Sokocu potvrdio optužnicu protiv Tošića, koja ga tereti da je, radeći kao policajac u lokalnoj policijskoj stanici, iz njenog depozita ukrao 19 pištolja, a zatim ih prodao tako što ih je ostavio pored puta, te preuzeo kovertu s novcem.

“Na teret mu se stavlja da je ukrao 19 pištolja koji su bili zapakovani u papirne kese, na način da je s pakovanja skinuo naredbe za deponovanje, a pištolje stavio u kartonsku kutiju koju je po dogovoru s poznanikom odnio i ostavio na lokalitet zvani Devet stražara u blizini magistralnog puta Rogatica – Ustiprača, a preuzeo unaprijed pripremljenu kovertu sa 2.300 KM na ime otkupa ovih pištolja”, navodi se u optužnici.

Nekoliko sedmica kasnije, stiže reakcija iz MUP-a Srpske – radni odnos mu je prekinut zbog teže povrede radne dužnosti.

“Disciplinska komisija okončala je prvostepeni postupak protiv policijskog službenika A.T. Izrečena je disciplinska mjera prekid radnog odnosa zbog teže povrede radne dužnosti – zloupotreba ili prekoračenje ovlašćenja i ponašanje u službi ili izvan službe koje narušavanja ugled Ministarstva”, rečeno je tada iz MUP-a Srpske.

Sličnih odluka disciplinske komisije bilo je i ove godine, a jedan od slučajeva je posebno zanimljiv. Naime, kako je sredinom marta saopšteno, policajcu N.D. prekinut je radni odnos zbog – neopravdanog odsustva sa poslova i zadataka.

Disciplinska komisija Odjeljenja za prvostepeni disciplinski postupak Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, dodaje se u saopštenju, okončala je prvostepeni disciplinski postupak protiv policijskog službenika N.D.

“Njemu je izrečena disciplinska mjera prekid radnog odnosa zbog teže povrede radne dužnosti neopravdano odsustvo sa poslova i zadataka iz pravilnika o disciplinskom postupku”, navode iz MUP-a Srpske.

Nastavi čitati

Društvo

ZDRAVSTVO PRED KOLAPSOM Zdravstveni radnici u RS traže HITNE pregovore sa Vladom i povećanje plata za 20 posto

Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske te Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske uputili su  Vladi Republike Srpske zahtjev za izmjenu Odluke o cijeni rada („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 42/22) i omogućavanje povećanja plata zaposlenih u zdravstvu za 20%.

Traže i sastanak na ovu temu i to najkasnije do kraja juna mjeseca.

Predstavnici sindikata ističu da je početkom ove godine došlo do značajnog povećanja najniže plate u Republici Srpskoj, rasta prosječne plate i značajnog rasta prihoda po osnovu poreza i doprinosa. Međutim, kako navode, ove promjene se nisu reflektovale na povećanje plata medicinskih radnika.

“U slučaju da se ne organizuje sastanak, neće se desiti ništa epohalno. Svijest zaposlenih u zdravstvu, ali i u drugim oblastima, je kao u nekom stanju letargije, a to su pokazali protesti koje smo organizovali prošle godine. Moramo shvatiti da bez velike podrške ne samo naših članova, već i ostalih kolega zaposlenih u zdravstvu, teško možemo natjerati poslodavca, tj. Vladu Republike Srpske, da nešto urade na povećanju plata. Vlada konačno mora da shvati da jaz zaposlenih zdravstvenih radnika od 30 godina, koji stalno pominjemo, prerasta lagano na 40, i to će značiti da kolege na kojima leži zdravstveni sistem 60-ih i 70-ih zaista polako odlaze u penziju. 80-ih ih imamo u tragovima, što znači da gubimo iskusne kolege koje bi mogle da prenesu svoje znanje, i preko noći će nastupiti kolaps. Moramo urediti struku kroz zakone -priznati visoke diplome, donijeti zakon o djelatnostima i uredbu o kompetencijama i povećati plate da zaustavimo odliv ionako već sada veoma deficitarnog kadra“, kaže za BUKU Mirko Šerbežija, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara i dodaje da sindikati skupljaju snagu, te da će u narednom periodu imati odgovor i na nerad drugih sindikata.

Kako je za Buku rekao Aleksandar Dragušić, zamjenik predsjednika Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske i koordinator za sindikalni aktivizam čak 70% zaposlenih u zdravstvu Republike Srpske radi za 𝟵.𝟵𝟭𝗞𝗠 iznad najniže plate koja po Odluci Vlade Republike Srpske iznosi 900KM.

A gore navedeno potvrđuje zvanična statistika kaže Dragušić: “Ako uzmemo da je više od 70% radnika u oblasti zdravstva je sa srednjom stručnom spremom i da njihova prosječna plata iznosi 𝟭𝟭𝟳𝟬.𝟲𝟳𝗞𝗠 u kojoj je uračunat i iznos toplog obroka od 𝟮𝟮𝟬.𝟴𝟴𝗞𝗠, te regres od 𝟯𝟵.𝟴𝟴𝗞𝗠 dolazimo do podatka da više od 70% zaposlenih u oblasti zdravstva radi za 𝟵.𝟵𝟭𝗞𝗠 iznad najniže plate u Republiici Srpskoj koja po Odluci Vlade Republike Srpske iznosi 900KM. Nadalje statistika nam govori i da je prosječna neto plata u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada u februaru iznosila 𝟭.𝟱𝟴𝟭𝗞𝗠, a da je sindikalna potrošačka korpa za isti mjesec – 𝟮.𝟱𝟵𝟬,𝟳𝟱𝗞𝗠. Dakle, 𝟳𝟬% 𝗿𝗮𝗱𝗻𝗶𝗸𝗮 u oblasti zdravstva sa ovakvim platama je u situaciji da oreživljava, a ne da živi od svog rada”.

Vlada Republike Srpske još nije dala zvaničnu izjavu povodom ovog zahtjeva, piše Buka.

Nastavi čitati

Društvo

PACIJENTI TAOCI PETROVIĆEVIH DUGOVA Ignoriše bijeljinski Dom zdravlja, dužan blizu DVA MILIONA KM

Direktor Doma zdravlja Bijeljina Danijela Đukin rekla je da ukupan dug Gradske uprave ovoj zdravstvenoj ustanovi, otkako je Ljubiša Petrović gradonačelnik, iznosi 1.350.000 KM sa 1. junom i pola miliona KM za rekonstrukciju ustanove.

Đukinova je rekla da agonija 450 zaposlenih u bijeljinskom Domu zdravlja, te time i agonija oko 150.000 pacijenata okrenutih ovoj ustanovi traje već gotovo četiri godine.

Dom zdravlja Bijeljina je u februaru tužio gradonačelnika Bijeljine, prvo ročište je bilo 5. juna, ali se, kaže Đukinova, niko iz Gradske uprave nije pojavio.

– Naši pacijenti osjećaju pritisak i probleme u potrazi za zdravljem zbog neposlovanja Gradske uprave Bijeljina, zanemarivanja potreba bolesnih, jer tri i po godine unazad Dom zdravlja ne dobija ništa od grada, koji je dužan da isplaćuje i plate radnicima, da obavlja rekonstrukciju, nabavlja opremu… – rekla je Đukinova.

Ona je dodala da, osim pacijenata iz Bijeljine – mještana svih 60 naselja ovog grada, ovaj dom zdravlja zadovoljava i potrebe pacijenata iz opština Lopare i Ugljevik, čiji domovi zdravlja nemaju sve zdravstvene organizacione jedinice, a pacijentima su neophodne.

– Naša ustanova je druga po veličini u Republici Srpskoj. Od 45 ustanova primarne zdravstvene zaštite u Srpskoj, samo je banjalučki Dom zdravlja veći. Raspoređeni smo u 15 organizacionih jedinica, imamo 450 zaposlenih, a u planu je otvaranje još jedne organizacione jedinice – centar za rast i razvoj djece, čime bismo bili jedini u regionu koji će ga imati – rekla je Đukinova.

Ona je podsjetila da je ove godine u Domu zdravlja otvoren i Centar za prevenciju bolesti.

– I opet smo među prvima, tako da, i pored svih problema i sve muke koja nas je snašla u posljednje skoro četiri godine, nekako uspijevamo, mada teško, i ja ne znam više ni kome da se obratim. Taj čovjek radi šta hoće. Agonija traje među nama otkako je na čelu grada Petrović, koji je učinio sve i čini da se ova zdravstvena ustanova muči sa ovakvom lokalnom Gradskom upravom – rekla je Đukinova.

Prema njenim riječima, ovoj lokalnoj zdravstvenoj ustanovi finansije bi trebalo da obezbjeđuje grad, ali se, ipak, većinskim dijelom finansira tako što oko 70 odsto finansija izdvaja Vlada Republike Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja – za plate, opremu, održavanje.

Ona je podsjetila da je Dom zdravlja u posljednjih 30 godina postao zasebna ustanova kojoj je još 1994. godine budžetom za primarnu zdravstvenu zaštitu izdvojeno 400.000 KM na godišnjem nivou.

– Još tada je izdvajano toliko. Danas, za svih 26 sektorskih ambulanti koje posjeduje Dom zdravlja, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, troškove treba da pokriva lokalna zajednica – grad Bijeljina – naglasila je direktor Doma zdravlja Bijeljina.

I, ako na primjer, Skupština grada, kaže Đukinova, dodijeli u 2022. godini budžetskih 700.000 KM na godišnjem nivou za Dom zdravlja, Petrović “odsiječe” na 400.000.

– Tako i ove godine, isto… Da li neko misli da smo vidjeli i jednu jedinu marku? Nismo. Ne može on da se ponaša tako prema ustanovi koja je na ponos u cijeloj državi – rekla je Đukinova.

Ona je navela da dug postoji od 2020. godine 14.000 KM i u 2021. je bio sitniji dug, ali je iz 2022. ostao dug od 300.000 KM, iz 2023. od oko 700.000 KM, i do danas, polovina je juna, dug je oko 300.000 KM.

– Ukupan dug otkako je Ljubiša Petrović gradonačelnik Bijeljine je 1.850.000 KM – rekla je Đukinova i dodala da se svakog mjeseca dug uvećava za oko 80.000 KM.

Bolestan čovjek ima samo jednu jedinu želju – da ozdravi, kaže Đukinova, a pacijent je upućen na Dom zdravlja i treba mu visok i kvalitetan nivo usluga.

– Kako, odakle? A, neophodno je obezbijediti kvalitet, obnavljati aparaturu, a sve košta – i ultrazvuk, i vađenje krvi, rendgen aparati, mobilni aparati, mamografi, sanitetska vozila, ostala vozila, gorivo, održavanje zgrade, grijanje, telefoni, struja… Sve košta, a za sve to je, u svih 26 sektorskih ambulanti, dužna da plati Gradska uprava – rekla je Đukinova.

Podsjećamo, Srna je prije četiri dana poslala upit gradonačelniku Bijeljine Ljubiši Petroviću o dugovanjima prema Domu zdravlja, zatim prema jedinom javnom vrtiću u gradu, prema sportu, za neisplaćivanje stipendija i za ostale dugove, ali nije dobila odgovor.

Nastavi čitati

Aktuelno