Connect with us

Region

NOVI SASTANAK! Borelj pozvao Vučića i Kurtija u Brisel

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je da je pozvao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija da se sastanu u Briselu u sljedećih nekoliko sedmica, u pokušaju da pronađu rješenje za tenzije u bilateralnim odnosima.

On je pred sastanak Evropskog savjeta u Briselu najavio da će liderima EU govoriti o situaciji u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, te da će ih obavijestiti o najnovijim dešavanjima i kontaktima.

“Prijedlog je na stolu. Zovem dvojicu lidera da se uskoro vrate u Brisel, u narednim sedmicama, kako bi se definitivno založili za ova prijedlog”, rekao je Borelj.

Vučić je nakon toga rekao da “nije zainteresovan” za sastanak u Briselu ukoliko se, prema Briselskom sporazumu iz 2013. godine, ne formira Zajednica srpskih opština, koja bi srpskim opštinama na Kosovu i Metohiji omogućila veća ovlašćenja u vezi sa ekonomskim razvojem, obrazovanjem, zdravstvom i urbanim i ruralnim planiranjem.

Borelj je u decembru izjavio da je EU predstavila konačnu verziju prijedloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, pozivajući obje strane da se uključe u “ozbiljne razgovore”.

Tenzije su porasle nakon što su vlasti samoproglašenog Kosova zahtijevale od Srba na Kosovu da preregistruju vozila kako bi uklonili srpske tablice na kojima stoji oznaka Kosovske Mitrovice. Prvobitni rok bio je 31. oktobar, a zatim 21. novembar, nakon čega je ponovo odgođen usljed pregovora u Briselu.

Borelj je 23. novembra saopštio da su Beograd i Priština postigli dogovor i da je Srbija pristala da izdaje tablice sa oznakama gradova južne srpske pokrajine, dok su vlasti u Prištini obećale da će prekinuti dalje postupke u vezi sa preregistracijom vozila.

Region

MILANOVIĆ TVRDI da je Hrvatska sponzorisala rezoluciju o Srebrenici NJEMU IZA LEĐA

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske smatra da je način na koji je ta zemlja kosponzorisala rezoluciju u Srebrenici protivustavan jer je proces odrađen njemu iza leđa.

“Nisam razgovarao ni s Dodikom ni s Plenkovićem. Ja sam samo vidio da je hrvatska diplomacija u Njujorku, da su kosponzorirali rezoluciju. Mogli su jednako tako sudjelovati u promociji kao izvorni autor inicijative o tome da se ne prizna holokaust. Drugim riječima, to su odluke koje se ne smiju po Ustavu donositi bez predsjednika Republike, to je protuustavno ponašanje, a Plenković to radi jer za njega još nema posljedica”, zaključio je predsjednik Hrevatske i dodao:

“Ovo vam govorim i zato što ste mi pitali za rezoluciju o Srebrenici, a HR je jedna od kosponzora. To je ozbiljna tema za još ozbiljniji razgovor i sastanak. Pisao sam Plenkoviću danas, on će to vjerojatno poreći i neće odgovoriti”.
Milanović je dodao da se isto odnosi na priznanja država.

“Ne znam točno tko je priznao Kosovo, svi mi u Hrvatskoj smo bili za to, ali Vlada ne bi smjela biti jedina koja priznaje državu. Plenković sustavno, jer može, jer ima tanku većinu u Saboru, na silu interpretira Ustav i krši ga”, rekao je on.

Poručio je da je vrijeme da se u BiH počne normalno živjeti. Po njemu, otcjepljenje Republike Srpske od BiH nije moguće, “jer je Beograd protiv toga”, prenosi Večernji.hr.

Nastavi čitati

Region

OTKAZALE KOČNICE – IZBJEGNUTA TRAGEDIJA: Autobus pun đaka se zapalio pa sletio sa puta

Autobus koji je prevozio školarce zapalio se jutros na putu iz Sinja prema Zagrebu, u mjestu Bajagić.

Djeca su na vrijeme napustila vozilo i požar koji je izbio na predjelu motora je ugašen, objavila je policija.

Denis Bobeta, zamjenik gradonačelnika Sinja, komentarisao je slučaj.

“Na svu sreću, izbjegnuta je veća tragedija, autobus je prevozio djecu. Vidjeli ste da se na toj uzbrdici autobus zapalio. Prilikom gašenja čak su otkazale kočnice, sletio je sa strane. Nije to problem samo sada, problem je dugogodišnji, roditelji su u strahu”, rekao je on.

“Previše su stari, djeca se voze u busevima od 20 – 30 godina. Onaj ko im daje linije trebaju uvesti da autobusi ne smiju biti stari od pet ili sedam godina. To bi bilo optimalno”, rekao je Bobeta.

“Vozač je bio priseban. Zaustavio je bus i pustio djecu van. Počeo je gasiti, onda su popustile kočnice, vjerojatno je nešto pregorjelo”, dodao je on.

Nastavi čitati

Region

Srbija u Njujorku nije dozvolila da se STIGMATIZUJE SRPSKI NAROD

Predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da će joj biti izuzetno teško da sarađuje sa zemljama koje su bile sponzori i kosponzori rezolucije o Srebrenici, koja je usvojena u Generalnoj skupštini UN.

“Osećaću se mnogo bliža zemljama koje su glasale protiv ili su bile uzdržane, ili napustile salu. Nastavićemo da radimo sa našim partnerima. EU je u našem interesu, ali ću u svakom trenutku biti uz zemlje koje su bile uz nas”, rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da Srbija u Njujorku nije dozvolila da se stigmatizuje srpski narod, te da je pokazala kako se bori za svoje interese, svijet i za međunarodno pravo.

Brnabićeva je rekla da se rezultat glasanja poklapa sa diplomatskim aktivnostima Srbije, te da više od dvije trećine svijeta nije glasalo za tu rezoluciju.

Ona je ukazala da i one zemlje koje su bile uzdržane predstavljaju jasan glas da nisu bile za rezoluciju.

“Ovo je veliki rezultat rada predsednika i naše diplomatije. Srbija je pokazala kako se bori za svoje interese, svet i principe međunarodnog prava”, rekla je Brnabićeva za RTS.

Brnabićeva je zahvalila Mađarskoj na podršci i tome što je glasala protiv, kao i Kipru, Grčkoj, Slovačkoj na uzdržanosti, a posebno je istakla primjer Monaka čiji su predstavnici izašli iz sale kada se glasilo.

“Veliko hvala Monaku. To je takođe pokazatelj jednog ogromnog integriteta”, rekla je Brnabićeva.

Nastavi čitati

Aktuelno