Connect with us

Politika

NOVI SKANDAL VLADE ĐAJIĆA! Šalje helikopter po pjevača, a DJECA BEZ TERAPIJE prinuđena da idu u Zagreb! (VIDEO)

U još jednom skandalu koji je potresao Univerzitetski klinički centar (UKC), otkriveno je da je direktor ove ustanove, dr. Vlado Đajić, zloupotrijebio svoj položaj kako bi omogućio prevoz jednog od članova benda “Žare i Goci” helikopterom do bolnice. Ovaj čin, koji je izazvao ogorčenje javnosti, dolazi u trenutku kada UKC pati od ozbiljnog nedostatka osnovnih medicinskih zaliha, ali i hrane.

Prema vlastitom priznanju pjevača, Đajić je iskoristio svoje ovlasti kako bi organizovao prevoz pjevača helikopterom, koristeći resurse koji su namijenjeni za hitne medicinske slučajeve. Ovaj čin ne samo da je neetičan, već i neodgovoran, s obzirom na to da su resursi UKC-a već u ozbiljnoj nestašici.

Paralelno sa organizacijom koncerata i privatnim povlaštenim prevozom pojedinih pacijenata, oni drugi nemaju takvu sreću, a ni poznanstvo sa Đajićem. Jedna od njih je i Mirečla Rogić koja je prinuđena da svoje bolesno dijete na terapije vodi u Zagreb, jer ih na UKC-u nema!

-Ne znam dal je ovo tačna informacija a i nije ni bitno više, želim da znam da li vi Vlado Đajiću radite vas posao ili samo pjevate, roštiljate i organizujete kojekakve jebatanje… Zasto Vlado Đajiću moje dijete na svaki ostanak u vašoj ustanovi ne bude zbrinuto i ne dobije adekvatnu stručnu pomoć, zašto stalno moramo da tražimo spas i medicinsku pomoć STALNO van naših granica i mimo VAŠEG UKC-a ako ste već kako rekoste na svjetskom nivou?!?!?! Zašto Vlado Đajiću neki novac ne uložite u edukaciju mladih školovanih ljekara koji zaista vole i žele da rade u VAŠEM ukc, zašto Vlado Đajiću ne radite na nabavci potrebnog materijala za rad, na dječijim odjelima, zašto ne unapredjujete i edukujete ljude za dječija odjeljenja, zasto zašto i zašto…Vi ste kako kazete Ljekar po struci i vjerujem da znate sta je reprogramabilna valvula i ona košta od 3 do 10 hiljada eura plus ruke neurohirurga, vjerujem da je Breskvica do sada sa vama OTPJEVALA na stotine ovakvih valvula, a moje dijete u statusu sa takvom valvulom na hitnom prijemu se gleda kao leteći tanjir sa tom valvulom i ne moze da dobije adekvatnu pomoć ni neurohiruršku niti običnu punkciju te valvule jer NIKO NIKO NE ZNA DA URADI PUNKCIJU likvora IZ ŠANTA NITI IMAJU ČIM! Zasto moje svaki put životno ugrozeno dijete u takvom stanju mora da trazi spas u drugim ustanovama van nase drzave ZAŠTO!?!?!???? OGORČENA SAM, LJUTA I POČINJEM DA SE STIIDIM I GRADA I ZEMLJE U KOJOJ SAM RODJENA, STIDIM SE REPUBLIKE KOJU JE MOJ OTAC STVARAO I RADI ISTE ŽIVOT IZGUBIO… MISLIM DA JE KRAJNJE VRIJEME DA SE OVOM JAVAŠLUKU OVOG ČOVJEKA STANE U KRAJ JER MOJE DIJETE I JA SMO SAMO JEDNA KAP U MORU HAOSA KOJI SE RADI. ZAO MI JE ONIH LJEKARA KOJI SAVJESNO I ĆUTKE I S ALJBAVLJU RADE SVOJ POSAO I TRPE I ISPAŠTAJU I ONI I MI PACIJENTI ZBOG OVOG NESOJA… OGORČENA SAMMM I LJUTA DO ZLA BOGA, napisala je Rogić na svom FB profilu.

Generalno svi pacijenti na UKC-u suočavaju se sa strašnim uslovima. Svi oni svjedoče o nedostatku osnovnih lijekova kao što su andoli, gaza, sapun i vata. Mnogi su prisiljeni sami nabavljati terapije koje bi trebale biti osigurane u bolnici. Ovakva situacija je neprihvatljiva i direktno ugrožava zdravlje i živote pacijenata, ali Đajić se ne ometa.

PARA ZA LIJEKOVE NA UKC-u NEMA! Doktori rade bez osnovnih sredstava, a ĐAJIĆ FINANSIRA OVE PORTALE!

 

Još alarmantnije je to što Đajić godinama, pored zloupotrebe djece koristi svoj položaj za politički marketing, pokušavajući da svojom funkcijom u UKC-u pridobije političke poene, pod parolom “Ako ste dobri sa doktorom, možda se i spasite”.

Ovo nije prvi put da se UKC suočava s krizom upravljanja. Zaposleni u ovoj ustanovi već duže vrijeme ukazuju na probleme u vođenju i loše uslove rada. A, o svemu je u NSRS otvoreno govorila i poslanik SDS-a dr, Maja Stojić Dragojević.

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

 

Ovaj skandal samo je još jedan u nizu ali je takođe još jedan podsjetnik na potrebu za transparentnošću i odgovornošću u javnim ustanovama. Zdravstveni sistem mora biti vođen principima profesionalnosti i etike, a ne ličnim interesima i političkim ambicijama, Vlade Đajića.

Banjaluka24

Politika

Počelo GAŠENJE RAČUNA firmama iz RS sa američke “CRNE LISTE”

Samo dan nakon što je više kompanija koje se dovode u vezu sa sinom predsjednika Republike Srpske, Igorom Dodikom, stavljeno na OFAC-ovu “crnu listu”, IT firmi “Sirius 2010” ugašeni su računi u Procredit banci.

Prema izvještaju LRC-a, sankcionisani “Sirius 2010” je ekspresno ostao bez tri računa u ovoj banci, što će se najvjerovatnije dogoditi i sa preostalih deset otvorenih u drugim bankama, prenosi Capital.

Inače, “Sirius 2010” nosilac je projekta sprovođenja druge faze digitalizacije u vrijednosti od 25,8 miliona KM, zbog čega je ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto od njih odmah tražio da se izjasne jesu li u stanju realizovati uslove iz tenderske dokumentacije.

Ova kompanija zadužena je i za buduće održavanje fiskalnih kasa i sistema, što u trenutnoj situaciji dolazi pod znak pitanja.

Uz “Sirius 2010”, Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD pod sankcije je stavila i “Prointer ITSS”, medijsku kuću “Una World”, “Infinity International Gruop” i “Infinity Media”, zatim “K-2 Audio Company” na koju je prebačena ranija sankcionisana “Alternativna televizija”, te “Kaldera Company”, koja je u većinskom vlasništvu “Prointera”.

Nastavi čitati

Politika

MINISTRE, GDJE SU ODGOVORI? Košarac ćuti na Bosićevo pitanje o imenovanju kontroverznog Fatiha Kola za počasnog konzula u Panami

Predsjedništvo BiH smijenilo je nedavno počasnog konzula BiH u Panami, Fatiha Kola, zbog sumnje da je u vezi sa narko kartelom, ali su i dalje mnoga pitanja bez odgovora.

Među njima i ona koja je ministru spoljne trgovine i ekonomskih odbosa BiH Staši Košarcu postavio poslanik SDS u Predstavničkom domu BiH Mladen Bosić.

Zašto Košarcu? Prema nezvaničnim saznanjima, upravo je on lobirao kod srpskog člana Predsjedništva BiH, Željke Cvijanovića, da turski kontroverzni biznismen krajem 2023. na Predsjedništvu bude imenovan za počasnog konzula. Slučajno ili ne, Košarac je neposredno prije toga borabio baš u službenoj posjeti Panami, gdje mu je društvo pravio Kol.

-Nakon službene posjete i tokom službene posjete Košarac je izjavio da postoje velika interesovanja za ulaganje u Panamu i da postoje dobri programi za tako nešto – rakao je Bosić na jučerašnjoj sjednici PS BiH.

Kako je rekao „san svakog kriminalca je da postane konzul, a Fatih Kol očigledno jeste, jer je definisan kao perač novca najvećeg klana na ovim područjima koji je povezan sa trgovinom kokainom i protiv koga Tužilaštvo BiH vodi jasnu istragu“.

Pitanja
-Šta je bio razlog da se jedan takav čovjek, koji nema veze sa diplomatijom Bosne i Hercegovine, postavi na takvo mjesto u diplomatiji? – upitao je Bosić.

Bosić je upitao i šta je to što je BiH dobila da bi imenovala Fatiha Kola na to mjesto.

-Moje pitanje je upućeno ministru spoljne trgovine: Kolika je bila privredna razmjena između BiH i Paname u proteklih pet godina? Koji su ugovori potpisani u ovom periodu između ove dvije države? Kakva je uloga bivšeg počasnog konzula Fatiha Kola u razvoju ekonomskih odnosa između Bosne i Hercgeovine i Paname – upitao je Bopsić, uz podsjećanje da je Panama poznata država po pranju novca, kao of šor poreski raj, prenosi BN TV.

-Znači, da li je Fatih Kol trebao da vrši pranje novca za pojedince koji su u vlasti u Bosni i Hercegovini i to pranje novca koji je izvučen iz budžeta? To je pitanje koje ću uputiti nadležnim organima u BiH i Tužilaštvu BiH. Ja sam prije 20 dana tražio pismeni odgovor, nikakav odgvor na ovako jednostavno pitanje kolika je saradnja između Paname i BiH nisam dobio i sad sam postavio to kao usmeno pitanje. Neodgovaranje na ovo pitanje je svojevrsni odgovor na moje pitanje – istakao je Bosić, piše Slobodna Bosna.

Međunarodna policijska akcija
Podsjećamo, Fatih Kol smijenjen je jer se dovodi u vezu sa aferom “Crna kravata 2”.

Kol se navodno nalazi na spisku osoba protiv kojih je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o sprovođenju istrage zbog sumnje da se dovode u vezu sa narko kartelom Tito i Dino.

Kol se u trenutku provođenja međunarodne policijske akcije nije nalazio u BiH, ali se njegovo ime našlo u prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora ili mjera zabrane, koje su tada prezentovane u Sudu, o čemu svjedoče i dokumenti.

Protiv Fatiha Kola Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o provođenju istrage zbog sumnje da je prao novac narko kartela kojim je iz Dubaija rukovodi Edin Gačanin Tito, tvrdi portal Istraga.ba.

Kada je u pitanju Kol, on se prije četiri godine dovodio u vezu s izgradnjom luksuznog hotela Hilton u starom jezgru Sarajeva, kod Katedrale Srca Isusova.

-Hotel će biti luksuzan i imaće pet spratova. U sklopu objekta će biti 40 soba, četiri suit sobe, parking s blizu 50 mjesta… Želio sam da sve bude kvalitetno. Zbog toga sam odabrao najbolju lokaciju u Bosni i Hercegovini. To mora biti baš luksuzno i stvarati dobru sliku o gradu Sarajevu – rekao je Kol za Kliks u aprilu 2020.

Košarac i Kol zajedno u Panami

Ministar Košarac je govorio da se na tendenciozan način dovodi u vezu sa imenovanjem Fatiha Kola za počasnog konzula BiH u Panami. Istakao je da su Kola na tu funkciju predložile vlasti Paname, a ne on.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

-U avgustu 2022. boravio sam u službenoj posjeti na poziv ministra trgovine i industrije Republike Paname. Činjenica je da sam od. 24 do 27. avgusta imao sastanke sa ministrom za trgovinu i industriju, ministrom za Panamski kanal i brojne druge sastanke, a po povratku na aerodrom i sa ministrom spoljnih poslova Paname. Kol jeste bio na tim sastancima – naveo je Košarac.

Tvrdi da je saznao iz medija da Tužilaštvo vodi istragu protiv Kola i pozvao je nadležne da rade svoj posao.

-Opozicija ima pravo da pokreće moju smjenu, a da li će to raditi zbog medijskih navoda i to je okej, ali ozbiljno razmišljam da pokrenem tužbu protiv onih koji me dovode u vezu sa takvim aktivnostima i Skaj aplikacijom. Ponavljam, o postupku protiv Kola sam saznao iz medija i neka svako odgovara. Ostavku ne namjeravam dati – rekao je Košarac 13. maja.

Nastavi čitati

Politika

9. JANUAR JE VOLJA NARODA: Miličević uputio poziv svim građanima Republike Srpske da potpišu peticiju

Predsjednik SDS Milan Miličević potpisao je u Tesliću peticiju kojom Srpska demokratska stranka brani 9. januar kao Dan Republike.

– Pozivam sve građane da svojim potpisom još jednom pokažu volju naroda da 9. januar ostane Dan Republike Srpske. Niko ne smije politički trgovati simbolima Republike Srpske jer su preskupo plaćeni. 9. januar je dio identiteta srpskog naroda i to nam niko ne može uzeti – poručio je Miličević nakon što je potpisao peticiju za očuvanje 9. januara kao Dana Republike.

Predsjednik SDS je uputio poziv svim građanima Republike Srpske da potpišu peticiju u svim opštinama i gradovima širom Republike Srpske koju organizuje Srpska demokratska stranka.

– Borba za znamenja SDS i borba za znamenja Republike Srpske su naša obaveza. Znamenja koja danas branimo su volja naroda i uslov opstanka Republike Srpske – zaključio je Miličević.

Nastavi čitati

Aktuelno