Connect with us

Hronika

NOVINAR IZ PRIJEDORA OSUĐEN NA GODINU DANA ROBIJE! Ukrao novac namijenjen za humanitarnu pomoć

Mladen Karan, novinar iz Prijedora, nepravosnažno je osuđen u Osnovnom sudu u Novom Gradu na godinu dana zatvora zbog prevare, odnosno jer je prisvojio 13.200 KM prikupljenih tokom humanitarne akcije za izgradnju kuće socijalno ugroženom dječaku Dejanu Zoriću iz Donjih Agića kod Novog Grada.
Presuda je izrečena nakon što je Karan priznao krivicu i tako prihvatio sve navode optužnice. Osim kazne zatvora Karan je dužan da oštećenom Zoriću na ime odštetnog zahtjeva isplati 13.200 KM. Novac je dužan da isplati u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti presude.

Optužnicom Karanu je na teret stavljeno krivično djelo prevare, za koje je zakonom zaprijećena kazna od jedne do pet godina zatvora.

U optužnici se navodi da je Karan tokom oktobra 2019. godine u namjeri pribavljanja imovinske koristi u medijima pokrenuo humanitarnu akciju prikupljanja novčane pomoći za izgradnju kuće socijalnom ugroženom Dejanu Zoriću, piše ATV.

“U toku humanitarne akcije optuženi je svoj bankovni račun kod “Sberbanke” prikazao kao račun za donacije, te tako doveo u zabludu veliki broj donatora koji su novčana sredstva uplatili na navedeni broj žiro računa, smatrajući da su ista namijenjena za donacije. Takođe je i lično preuzeo novac na ime donacije od Rade Kljajić iz Beča u iznosu od 400 evra, prikazujući lažno da će ga utrošiti u svrhu navedene donacije”, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je Karan sa računa potom podigao i prisvojio novac u iznosu od 13.200 KM, koji mu je povjeren kao osobi koja prikuplja donacije.

“U cilju da oštećene održi u zabludi, dio novca u iznosu od 36.244,00 KM uplatio je na račun Stane Zorić, majke maloljetnog dječaka, pokušavajući tako prikazati da su to sva sredstva od prikupljenih donacija”, navodi se u optužnici.

Ovaj slučaj je zgrozio javnost u Republici Srpskoj. Srećom humanitarna akcija nije zaustavljena i zahvaljujući dobrim ljudima Dejan Zorić je dobio novi dom, čija je izgradnja završena u ljeto 2020. godine.

Hronika

HOROR U DRVARU! Muškarac se raznio eksplozivom!

Šezdesetosmogodišnji muškarac inicijala Ž.K. danas je u Drvaru počinio samoubistvo, aktivirajući eksplozivnu napravu, potvrdio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak.

Samoubistvo je počinjeno u 6.30 u stambenoj zgradi u Titovoj ulici u Drvaru i policija je obavila uviđaj, piše ATV.

Vrdoljak je naveo da će odbukcija biti obavljena sutra u Banjaluci po nalogu kantonalnog tužilaštva.

Nastavi čitati

Hronika

ZASTRAŠUJUĆI PRIZOR: Golfom se zabio u benzinsku pumpu!

Teška saobraćajna nesreća dogodila se danas u mjestu Gornji Rainci u opštini Kalesija.

Vozač automobila marke “golf 2”, iz za sada nepoznatih razloga, udario je u benzinsku pumpu, odnosno, u točilicu goriva.

Ako je suditi po fotografijama, prizor je zastrašujući.

Policija je na terenu i vrši uviđaj.

Nastavi čitati

Hronika

OTAC DJEČAKA UBICE ŠOKIRAO JAVNOST! “Obraćajte mi se s poštovanjem, ja sam cijenjeni doktor”

U Višem sudu u Beogradu roditelj trinaestogodišnjaka koji je 3. maja 2023. ubio devetoro učenika i čuvara škole, poslije 10 minuta ispitivanja od strane glavnog javnog tužioca pokazao pravo lice

Otac dječaka-ubice, koji je 3. maja prošle godine u OŠ “Vladislav Ribnikar” ubio devetoro vršnjaka i čuvara škole, juče je pred Višim sudom u Beogradu koji vodi postupak protiv njega i njegove supruge izjavio da “nije kriv”, ali i da tužilac treba da mu se obraća s poštovanjem “jer je on cijenjeni doktor”.

Na početku izlaganja, optuženi je rekao i da ne želi i neće odgovarati na pitanja advokata koji zastupaju porodice ubijene dece i radnika obezbjeđenja škole.
Ponavlja da nije kriv

Sudsko vijeće, inače, usvojilo je predlog Višeg javnog tužilaštva da roditelji ubijene dece i sestra radnika obezbjeđenja nemaju status svedoka i da im se dozvoli da sede u sudnici i tokom iznošenja odbrane okrivljenog.

“Na početku suđenja, na koje je doveden iz pritvora u kom je od dana kada se stravičan masakr počinio, otac dječaka-ubice izjavio je da nije kriv za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti i da je on sve uradio po propisima i zakonu. Rekao je prvi put i da mu je žao zbog svega što se dogodilo, ali potpuno neuvjerljivo. Cijelo iznošenje odbrane trajalo je dvadesetak minuta, i opšti utisak je da on žali samo sebe i da je čak i da mu je žao rekao samo zato što smatra da je za njega dobro da to kaže, jer su u sudnici prisutni i roditelji djece koju je ubio njegov sin, kao i sestra čuvara škole”, kaže izvor Kurira.

Kako otkriva, otac ubice tokom dvadesetak minuta koliko je trajalo njegovo iznošenje odbrane, trudio se da djeluje mirno i staloženo. Međutim, prema njegovim riječima, eksplodirao je i pokazao pravo lice kada je glavni javni tužilac Višeg tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović počeo da mu postavlja pitanja.

“Rekao je da je sve obezbijedio po propisima, i da je oružje i municiju čuvao u stanu po zakonu. Međutim, tužilac Stefanović ga je pitao kako onda objašnjava da je njegov sin, iz njegovih pištolja počinio tako strašan zločin i podsjetio ga da je ubijeno desetoro ljudi, od čega devetoro djece. Na to pitanje, iz faze smirenosti, optuženi otac dječaka ubice prešao je u fazu agresije i poslije svega 10 minuta ispitivanja od strane glavnog tužioca pokazao je svoje pravo lice. Obratio se sudu i to riječima: “Molim da mi se tužilac obraća s poštovanjem, ja sam cijenjeni doktor”, otkriva sagovornik Kurira i dodaje da su tek tada roditelji, koji su dostojanstveno slušali, negodovali u sudnici.

Sa suzama izašli

Nakon svega, roditelji ubijene djece napustili su sudnicu zagrljeni i sa suzama u očima.

“Dosta je, zaista, dosta…”, jedino je što je za Kurir uspeo da izusti Branko Anđelković, otac ubijene djevojčice Mare.

“Prvi je iz sudnice izašao otac ubijene Sofije, Slobodan Negić koji je bio uzrujan, a onda se vratio da zagrli svoju bivšu suprugu i tako su zajedno izašli iz suda”, kaže izvor.

Podsjetimo, optužnicom mu je na teret stavljeno i da je sina u streljani obučavao da puca, iako je on imao tek 13 godina, ali je prema riječima sagovornika Kurira krivicu za to otac juče u sudnici pokušao da svali na instruktora u streljani u koju je vodio sina. Inače, vlasnik i instruktor, takođe su optuženi, za davanje lažnog iskaza. Optužnicom je, podsjetimo, obuhvaćena i majka dečaka-ubice koja se sumnjiči za nedozvoljeno držanje municije i ona bi odbranu trebalo da iznosi pošto njen muž završi sa odgovaranjem na pitanja.

Nastavi čitati

Aktuelno