Connect with us

Politika

NOVOST U IZBORNOM PROCESU U BiH! Stiže softver za tehničko unapređenje izbora

U BiH bi uskoro trebalo da stigne softver za tehnološka unapređenja izbornog procesa u BiH, potvrđeno je “Nezavisnim” od strane kancelarije EU u Sarajevu.

Kako je pojasnio Ferdinand Kenig, portparol kancelarije, EU pruža podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH kroz pilot-projekat za identifikaciju birača otiskom prstiju, kao i kroz siguran softver za prenos izbrojanih glasova i povezanih informacija direktno sa biračkog mjesta u CIK.

“Implementacija pilot-projekta je u toku. Izvođači će uskoro isporučiti softver, što će CIK-u omogućiti njegovu primjenu za predstojeće izbore”, rekao nam je on.

Napomene radi, i Ambasada SAD i USAID spremni su takođe da u odvojenom projektu pomognu tehničko unapređenje izbornog procesa, što nam je nedavno potvrdio i Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, koji nam je rekao da su predstavnici i EU i SAD kontaktirali CIK i interesovali se kako mogu pomoći da se pojača povjerenje javnosti u izborni proces.

SAD su, kako nam je rekao, spremne da kroz USAID omoguće nabavku skenera autentifikacije birača i na taj način pomognu da se spriječe “bugarski vozovi”, lažni glasači i slične manipulacije.

Dodao je da bi oprema, koju je nabavila EU, mogla “pokriti” 165 biračkih mjesta u deset opština, što bi bilo dovoljno da se sprovede pilot-projekat.

I CIK, kako nam je rekao, čeka da stigne obećani softver, kako bi se moglo krenuti u narednu fazu projekta.

Važno je napomenuti da ovaj projekat predviđa da se i dalje glasački listići broje ručno, kao i do sada, ali da se istovremeno propuste kroz skener.

Na taj način bi se postigla dvostruka provjera, jer će rezultati praktično biti prebrojavani dva puta. Time bi se izbili aduti iz ruku onih političara koji su svoje argumente da ne podrže tehničke izmjene temeljili sumnjom u manipulaciju softverom.

“Prilikom glasanja na izborima svaki građanin ima pravo da očekuje da će se njegov glas čuti. Nažalost, vjerodostojne tvrdnje o neregularnostima na izborima u BiH narušile su povjerenje u izborne rezultate, ali i u demokratske institucije BiH”, rekao je Kenig za “Nezavisne”, zbog čega on podsjeća da je u prvom od 14 ključnih prioriteta za kandidaturu BiH Evropska komisija pozvala na sprovođenje izbora u skladu s evropskim standardima kroz provođenje preporuka Kancelarije za demokratske standarde Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i Venecijanske komisije.

“Uoči opštinskih izbora u jesen ove godine vlasti u BiH imaju istinsku priliku da riješe dugotrajne slabosti u dijelu integriteta izbornog procesa. Pregovori u Neumu i Sarajevu 2021. i 2022. godine pružili su sveobuhvatan temelj za takve reforme. Podsjećamo da je već dva puta većina u Zastupničkom domu glasala za paket integriteta. Pozivamo stranke u koaliciji na državnom nivou da postignu sporazum u skladu s evropskim standardima”, naglasio je on.

Podsjećanja radi, unapređenje izbornog procesa jedan je od preduslova za otvaranje pregovora BiH s EU o članstvu. Na proteklom decembarskom samitu Evropskog savjeta, najvišeg političkog tijela EU, donesena je odluka da se odluka o eventualnom otvaranju pregovora donese na samitu u martu ako se do tada postigne zadovoljavajući napredak.

“Napredak u realizaciji 14 ključnih prioriteta do marta 2024. godine, u ovom slučaju ključnog prioriteta 1, takođe bi pružio snažne argumente šefovima država i vlada zemalja članica da daju zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s BiH”, rekao je Kenig.

Na nedavno održanom sastanku lidera stranaka koje čine vlast na državnom nivou neke od mogućih dogovorenih tačaka odnose se i na izborni proces, uključujući i tehničke izmjene i eventualne nove modele za ispunjavanje odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu o načinu brisanja diskriminacionih odredaba iz bh. Ustava.

Iako nema zvaničnih informacija, nezvanično se spominje da bi se tehničke izmjene mogle početi primjenjivati od narednih opštih izbora 2026. godine.

Navodno je dogovoreno da se skeniranje listića obavi tek nakon zatvaranja biračkih mjesta, a da se tokom izbornog dana glasa samo ubacivanjem listića u glasačku kutiju.

Ako sve bude išlo prema planu, svi testovi biće obavljeni najkasnije do izbornog dana za lokalne izbore, tako da bi kompletan sistem bio spreman za 2026.

Politika

KAŽNJENI POLICAJCI KOJI SU “zažmirili” na ORUŽJE Šmitovog obezbjeđenja

Tri granična policajca kažnjena su smanjenjem plate od 15 odsto u naredna tri mjeseca jer su dopustili osiguranju Kristijana Šmita da unesu oružje u BiH.

Kako je potvrđeno Kliksu, kompletna smjena na Međunarodnom graničnom prelazu Gradiška odnosno policijski službenici Granične policije BiH inicijala B.Č., H.K. i S.B. juče je nakon sprovedenog disciplinskog postupka kažnjena novčanom kaznom umanjenja plate od 15 odsto u naredna tri mjeseca.

Kažnjeni granični policajci su, kako nezvanično saznaje Klix, Safet Badnjar, Hasan Krehmić i Boško Čivić.

Razlog kažnjavanja, po stavu Disciplinske komisije, leži u propuštanju ulaska u BiH oružja koje su unijeli pripadnici osiguranja Šmita, koga u Federaciji priznaju za visokog predstavnika a u Srpskoj tretiraju kao njemačkog diplomatu ili turistu.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je za RTRS, da se nada da je kažnjavanje graničnih policajaca, koji dozvolili obezbjeđenju da nelegalno unesu oružje u BiH početak rasvjetljavanja legalnosti boravka Šmita na teritoriji BiH i njegovog naoružanog obezbjeđenja.

Nešić je najavio da će u ponedjeljak tražiti da mu budu dostavljene sve informacije u vezi sprovedenog postupka, a u kojem su navodno kažnjena trojica graničnih policajaca.

Nastavi čitati

Politika

KOŠARAC TVRDI “Krišto BEZ SAGLASNOSTI Savjeta ministara potpisala deklaraciju u Tirani”

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je danas da je predsjedavajuća Borjana Krišto bez saglasnosti Savjeta ministara stavila potpis na deklaraciju u Tirani, na samitu “Ukrajina – Jugoistočna Evropa”.

Košarac je istakao da jednostrani pristup, samovolja i nekorektno političko ponašanje nikome neće donijeti ništa dobro, niti doprinose povjerenju i izgradnji partnerstva.

– Borjana Krišto ima pravo na vlastito mišljenje, ali kao predsjedavajuća Savjeta ministara apsolutno ne može govoriti u ime BiH bez prethodno usaglašenog stava i obaveznih instrukcija Predsjedništva BiH, koje je po Ustavu BiH nadležno za spoljnu politiku – naveo je Košarac.

On je dodao da je to slučaj i sa deklaracijom koju je potpisala u Tirani.

– Na Savjetu ministara niti smo razmatrali, niti dali saglasnost za potpisivanje ove deklaracije, kao što to nije uradilo ni Predsjedništvo BiH, kao jedini organ nadležan za spoljnu politiku – napisao je Košarac na Instagramu.

Podsjetio je da je stav Srpske o pitanju dešavanja u Ukrajini jasan i definisan, neutralan pristup je jedini mogući model.

– Zahvaljujući tome, BiH ima status neutralne zemlje i nedopustivo je da bilo ko, pa i Borjana Krišto, izlazi sa jednostranim pristupom o stvarima oko kojih konsenzus ne postoji – naveo je Košarac.

Krišto je stavila potpis na nešto što je njen lični stav, nikako na zvaničan i usaglašen stav BiH, naglasio je Košarac i napomenuo da to nije prvi put da ona glumi nekakvog “premijera BiH” umjesto onoga što jeste, predsjedavajuća Savjeta ministara.

Podsjetio je da je Savjet ministara tijelo koje čine ministri iz Republike Srpske i Federacije BiH i predstavlja pomoćni organ Predsjedništvu BiH.

Agencije

Nastavi čitati

Politika

MILIČEVIĆ SE OBRUŠIO NA PETROVIĆA “Treba da vas je sram, vas iz Elektroprivrede Republike Srpske”

Smanjite cijenu struje na onu koju smo imali prije vaših eksperimenata, poručio je dr Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke Upravi Elektroprivrede Republike Srpske.

“Treba da vas je sram, vas iz Elektroprivrede Republike Srpske! Kada ste nam povećali cijenu struje i ‘na naučnoj osnovi’ objašnjavali način obračuna, ubjeđivali ste nas da je poskupljenje za naše dobro.

Sada koristite presudu Ustavnog suda RS da nam opet ‘objasnite’ da će struja biti zbog presude još skuplja, opet za naše dobro”, istakao je Miličević.

Nastavi čitati

Aktuelno