Connect with us

Politika

OBADAĆEMO SE JOŠ! Konstitusana Skupština RS, ali imamo nove ministre i direktore

Nađa Diklić

Novi, podmlađeni sastav novog saziva Skupštine Republike Srpske, zaobadao se juče i kako je krenulo, mogao bi da postane najgledaniji reality show kod nas, ali i u regiji.
Prvo mjesto suvereno drži narodna poslanica Nataša Radulović (SNSD) u ovoj konstelaciji odnosa, žena koja je preotela dan! Gospođa Radulović, inače član Odbora za obrazovanje i kulturu, držala se „arhaičnih“ izraza, kao što su:
„Alo momak…“, za opomenu, „Nemoj da se obadaš ođe, saću te izbaciti napolje!“, – isključenje, i šeretski odgovorila Đorđu Vučiniću (Pokret za pravdu)- šta ti znaš šta meni treba! Povreda poslovnika svela se na „Halo…“, „Neš ođe“.
No, najstarija poslanica koja je poslovnikom trebala da vodi Skupštinu do izbora novog/starog predsjednika, postala je hit dana. Što zbog stava, što zbog rječnika.
Gospođa Radulović, bivše je direktorica Centra za predškolsko obrazovanje, naručivala je alkohola 666 litara za potrebe banjalučkih vrtića. Svijeće. Ali, ne i grickalice. Iz ove ustanove su pojasnili: alkohol nema treba, nosimo ga kad idemo u goste! Šta nas pitate za alkohol, isto da nas pitate za toalet papir? Grickalice ne nosimo djeci u posjete vrtićima, alkohol da.
666 litara.
No, Radulović je još i najmanji problem koji je zaškripio juče. Poslanici su se smjestili, pravi se i novi sastav Vlade Republike Srpske, biraju direktori javnih preduzeća. U skladu sa tim- koliko je jaka koja stranka.
Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske se požalio : Ne znamo ime našeg ministra, nismo tražili MUP RS!
Nenad Nešić (DNS) zakleti opozicionar i protiv kandidat Miloradu Dodiku, odjednom je iz svojih trka u spotovima, iz „trećeg puta“ stigao kod Dodika u kabinet.
Momčilo Antonić (SNSD), bivši odbornik u Skupštini Grada Banja Luke dobio je novo radno mjesto. Direktor je preduzeća u kojem nema šta pokvariti i u kojem valjda nema „ustaša“, jer posla nema – Gas RS. Antoniću je stvarno, u programu zapošljavanja mladih, i trebalo radno mjesto direktora firme koja u stvarnosti ne radi. Jer da radi i da ima osnovnu djelatnost, teško firmi i teško zaposlenicima. Izgasirao bi je.
Vlado Đajić (SNSD), ponovo je izabran na dužnost direktora UKC RS. Što smo znali. Nadati se da će u naredne četiri godine, doktor, humanista, spasilac sa kompleksom Boga, sagraditi parking, da ga ne pridržavaju bageri, te srediti klizišta ispod bagera, kako mu parking ne bi postao „mobilan“. Ako išta više uradi, na primjer, dovede vodu porodiljama da se mogu okupati, bonus je. Sve dok ništa ne sruši, Đajić je „prolazan“.
Da uveliča svečanost jučerašnjeg dana, inauguracije Milorada Dodika i Željke Cvijanović, došao nam je u nastupnu posjetu i čovjek koji je takve „japije“ da mu nije ništa zamjeriti – Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH.
„Allaha mi mog“, predsjednik CIK-a legalizovao je izborne rezultate koje smo čekali 25 dana i 10 minuta! Sve po uzusu rahmetli mu roditelja, opjevano uz nježne note ovog doktora nauka i poete. Mandat više – manje, nebitno je, dok ovaj narod ima „sabura“ (strpljenja) da bira, trpi i postavlja ovakve kadrove.
I da dan ne propadne totalno, javila se i kraljica izbora, Jelena Trivić. Kandidatkinja za predsjednicu Republike Srpske, kojoj su stranačke kolege, kako ih nazva funkcionerka PDP, kriminalci, oteli čak 70 – 80 hiljada glasova. Pokazala nam svoju „nježnu“ stranu i proslavila rođendan svog djeteta na Facebooku. Naravno da nam je rekla da su izbori pokradeni, pa je zbog toga, naša predsjednica rođendan sina prvo ili drugovjenčanog, ubacila na FB da se plebs raduje i nježi.
Stoga, „Alo, momak, nemoj ođe da se obadaš“, sad djeluje totalno primjereno. Obadaćemo se još ako Radulovićeva sa svih 666 litara alkohola ne postane „prava“ predsjednica NS RS. Kad je bal, da nam ni princeza ne sjedi u ćošku.

Politika

Drinić: Ninković funkcije u Gradskoj upravi ilustrovao mojom fotografijom, tužiću ga

Poslanik PDP- a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Drinić reagovao je na izlaganje predsjednika Skupštine grada Banjaluke LJube Ninkovića da iznosi neistine i naveo da nije u stanju da za dva mjeseca pripremi sjednicu Skupštine grada.

– Šta očekivati od predsjednika Skupštine koji za 70 dana nije pripremio nijednu sjednicu?! Zato sve važne odluke za grad čekaju, a ispaštaju građani. S obzirom na to da je riječ o čovjeku koji danima ne dolazi na posao, ne treba ni da čudi što ne zna ni ko je zaposlen u Gradskoj upravi. Navodi plate i funkcije zaposlenih, a sve to ilustruje fotografijom gdje sam ja u prvom planu, aludirajući na ne znam ni ja šta, a svima je poznato da sam ja dao otkaz u Gradskoj upravi čim sa izabran za narodnog poslanika. Ne znaju svi ko je predsjednik sindikalne organizacije, pojedini ljudi su pomislili da sam to ja – kaže Drinić.

Dodao je još jednom da ne prima ni platu, niti ima bilo kakav ugovor, te da ne dobija nijednu marku od Gradske uprave.

-Iznosi laži i mašući mojom fotografijom dovodi kontekst navodno dobro plaćenih gradonačelnikovih saradnika, te će za to odgovarati pred sudom jer ću ga tužiti za klevetu – poručio je Drinić.

Dodao je da je paradoksalno da Ninković govori o visokim platama kada se zna kako se prvi on dočepao enormno velike plate za nerad.

– Predsjednik Skupštine otkako je preuzeo funkciju ne priprema sjednice, ne ide na komisije, ne zna šta se radi u Gradskoj upravi, ali zna da naplati svoj nerad i uzima redovno platu od 5.100 KM. Da ima imalo morala ne bi nikome držao slovo već bi se pokrio po ušima i ćutao – zaključio je Drinić.

Insajder.in

Nastavi čitati

Politika

Skupštinska većina predložila zaključke u vezi sa rezolucijom o Kosovu i Metohiji, evo šta piše u njima

Republika Srpska podržava zaštitu prava i sloboda srpskog naroda i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i osuđuje terorističke aktivnosti kosovskih Albanaca i njihovih vlasti koje predstavljaju prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti, prvi je predloženi zaključak skupštinske većine u vezi sa rezolucijom o zaštiti Srba na Kosmetu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Klubova poslanika SNSD-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, NPS-a i Poslaničke grupe SPS-a i DNS-a predlažu i zaljučak koji glasi da Republika Srpska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u skladu sa Poveljom UN i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244 usvojenom 10. juna 1999. godine i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Zaključcima se traži od svih predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH da iniciraju postupke donošenja odluka kojima će se osuditi kršenje ljudskih prava i sloboda i nastavak etničkog čišćenja Kosova i Metohije od kosovskih Albanaca i njihove vlasti.

Pozivaju se država članice UN, Savjeta Evrope i EU, koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije, da preispitaju svoje odluke o priznanju i da ih ponište.

U prijedlogu zaključaka navodi se da će oni biti upućeni Generalnoj skupštini i Savjetu bezbjednosti UN, Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Evropskom parlamentu, parlamentima bivših država SFRJ i predstavnicima Republike Srpske u institucijama BiH.

Predloženo je da ovi zaključci stupe na snagu narednog dana od dana donošenja.

SRNA

Nastavi čitati

Politika

Srpska se zadužuje po duplo većoj kamatnoj stopi od FBiH: Višković priznao “Oni su bili malo pametniji”

U Banjaluci zasjeda Narodna skupština Republike Srpske. Treća redovna sjednica počela je Aktuelnim časom tokom kojeg poslanici pitanja postavljaju predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću.

Prvi se za riječ javio šef poslaničkog kluba PDP Igor Crnadak koji je premijera upitao o novom zaduženju Republike Srpske u iznosu od 210 miliona maraka po kamatnoj stopi od čak 6,1 odsto.

– Molim premijera da objasni zašto je ova kamata ovoliko visoka, ako imamo informaciju da je u maju na Sarajevskoj berzi obavljena emisija obveznica federalne Vlade na šest godina za 3,8 odsto – upitao je Crnadak.

Višković je potvrdio njegove navode ističući da se novo zaduženje radi prema planu koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske još u novembru prošle godine.

– Kamatna stopa jeste ta koju ste rekli, ali ona je jednostavno ta kamatna stopa na prostoru Republike Srpske i smatramo da je to najniža kamatna stopa koju smo mogli u ovom trenutku postići na finansijskom tržištu Republike Srpske – rekao je Višković, a onda ponudio zanimljivo obrazloženje za duplo veću kamatnu stopu.

– Ima jedan prosti razlog, Federacija je bila malo pametnija u proteklom vremenu i nije dozvolila da sve banke budu privatizovane. Napravila je i ostavila svoju razvojnu banku koja diktira kamatne stope u drugom entitetu – rekao je Višković na šta je poslanik Nebojša Vukanović burno reagovao što je premijera potaknulo da mu poruči da izađe napolje, piše N1.

Ovakav odgovor premijera, Igor Crnadak komentarisao je kao potvrdu onoga o čemu opozicija priča godinama.

– Plaćamo veću stopu zato što ne postoji visok nivo povjerenja prema Republici Srpskoj, prema našoj sposobnosti da vraćamo kredite i prema ukupnoj stabilnosti – zaključio je Crnadak.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Aktuleno