Connect with us

Politika

Kampanja u Republici Srpskoj: nikada gore, nikada morbidnije: Trivićeva apsolutni pobjednik!

Kampanja za opšte izbore ulazi u posljednju sedmicu.

Svega je bilo. Šatora, batina, pjesme, igara, obećanja, preturanja grobova. Još samo par dana.

Opozicija u RS, odavno ima svojih problema. Koliko god da nam je vlast loša, ovi drugi se potrude, na žalost, da ne ponude alternativu. Ove godine, su se baš potrudili. Novo i svježe rješenje iz SDS, Mirko Šarović, koji je u vlasti i pri vlasti od …. Druge polovine prošlog vijeka. I na sudovima zbog privrednog kriminala, koji je „uvijek“ motiviran – pritiskom stranaca i udarom na njegov obraz dok brani interese Srba. To što „ne zna“ popuniti imovinski karton CIK-a pa zaboravi koji stan, nije strašno. Opravdanja bi i bilo da do sada nije bio kandidat ili imenovani zvaničnik barem 30. godina.

No, na Šarovića smo navikli.

Jedino pravo osvježenje je Jelena Trivić. Kandidat za predsjednicu Republike Srpske. Gospođa koja unutarstranačka neslaganja rješava sa: bio bi mrtav da nisam čovjek. Imam muža od 190 cm i 100 kilograma!

Za koju se priča po stranci da šamara. Nezadovoljna najavom. Prijeti i bratom, koji joj kampanju vodi. A kampanja, od koje oči bile i uši zvone, je još profesionalnija.

Otkako je počela, i davno prije zvaničnog početka biseri si se redali. Teško ih je sve razložno analizirati, lakše ih je nabrojati. Barem veće propuste.

Prvo je uslijedila prijava i kazna CIK-a BiH jer je platila marketing prije zvaničnog početka kampanje.

Poslije je nastao kompletan haos. Prvi skup, prvi dan kampanje, odakle su i ona i Šarović, Istočno Sarajevo, prazno. Na kraju dana, morali otići u crkvu da se uslikaju nasamo i pokažu „rodoljublje“ jer nisu imali s kim. U sopstvenoj izbornoj jedinici!

No, da Trivićeva nema kapacitet da skupi i okupi , bilo je jasno još u februaru ili martu. Kandidatkinja za predsjednicu koja najavljuje da će pobijediti Milorada Dodika sa deset posto razlike, nije mogla da prođe ni u svojoj mjesnoj zajednici! Pomeo je i tamo Vlado Đajić iz SNSD, koji je toliko „sposoban“ menadžer da mu se i garaža od 35 miliona maraka – uklizava!!!

Sa prvim padom, Trivićka je nastavila samo da „slobodno“ pada. Afera za aferom. Nije platila med poštenoj seljačkoj kući. Doktor ekonomskih nauka. Poslanik u Skupštini Republike Srpske!

Žena koja je na Trgu Krajine pred desetinom hiljada ljudi, sa direktnim prenosom, galamila: neću ući u Skupštinu dok se ne riješi pitanje smrti Davida Dragičevića! I još stotinama hiljada pred televizorom…

Ušla je nakon mjesec. „Pravda za Davida“, pokret koji je uzdigao opoziciju, koji je pokrenuo i digao na noge cijelu Republiku Srpsku, okupio oko smrti jednog djeteta, tog momenta nije imao smisla. Nikome osim ocu Davidovom, Davoru, koji je u ovoj kampanji podsjetio Trivićevu da je „karijeru“ napravila na njegovom sinu. Mrtvom.

Kada više nije imala gdje, kada je vidjela da nema podršku u sopstvenoj stranci, Trivićeva se „priključila“ Šaroviću i SDS.

Svima u Banjaluci bilo je jasno da jedino Draško Stanivuković, može biti protivkandidat Dodiku. Da ima šanse. PDP je odlučio drugačije. Sa svojim odlukama će se nositi poslije izbora.

Sa Trivićevom ćemo se morati nosati mi. Do kraja kampanje.

Gledati spotove sa groblja! Zatrpavaće nas radnim vremenom bakomomata i Centralne banke BiH. Komercijalnih banaka… Bori se za prava radnika! Članovima Ustavnog suda BiH. Kako Trivićeva kaže „multimilionerima“.

Pa ne samo da nije pročitala Ustav BiH, nije pročitala ni nadležnosti predsjednika Republike Srpske, Ustav RS!!!

Evo, najavljuje Antikorupcioni tim. Treba nam. Zašto kandidatkinja nije podnijela građansku tužbu protiv sudija Ustavnog suda BiH, „multimilionera“? Mogla je. Može se nešto i prije izbora, kada se već pravda ganja.

Jutros nas je dočekala nova vijest. Uhapšeni članovi SDS i PDP sa desetinama hiljada maraka, navodno, spremnih za kupovinu glasova u Gradišci!

Znamo mi da Milorad Dodik dijeli na ulici po stotku. Znamo i za tendere. Prointer. Putina.  Bespovratne kredite. I da dijeli po 50 ili 100 maraka konobarica i kuvarima.

I da se biračke kutije iznose poslije izbora na „prebrojavanje“. Ponižavajuće je i ovo, dovoljno. Ali, barem zna političke nauke, Ustav BiH, Ustav RS i da „spinuje“ do besvijesti.

On barem ne „đoni“ statuse sa Facebooka, ako „đoni“ nas.

Nađa Diklić

 

 

Politika

DODIK POJASNIO “RAZGRANIČENJE”: Federacija naplaćuje svoje, mi svoje, ista stopa PDV-a…

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na RTRS da se, ako u Generalnoj skupštini UN bude usvojena rezolucija o Srebrenici, neće ništa desiti i da Srpska ide dalje. Pojasnio je “prijedlog o razgraničenju” sa FBiH, sa ekonomske strane.

“Ništa se neće desiti. Nisam ja neki /ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan/ Helez koji stalno nešto prijeti”, rekao je Dodik, navodeći da se sve zasniva na priči da će NATO nešto uraditi.

Dodik je istakao da u suštini međunarodne snage i njihovi mandati jeste da stanu na liniju razgraničenja i ne dozvole dodire snaga ako do toga dođe, te podsjetio da Srpska nema namjeru ništa da mobiliše, nijednog policajca koji bi mogao da krene izvan entitetske linije na prostor Federacije.

On je upitao zašto bi onda neko iz Federacije dolazio u Srpsku.

“Zašto vi nas držite u tom nasilnom pollitičkom braku koji se zove BiH? Oni prijete nekim ratom”, rekao je Dodik za RTRS.

Predsjednik Srpske je dodao da je neko u rezoluciji zadao broj od 8.300, a nema ni grobnih mjesta niti ima presude koja govori da je to toliki broj ljudi.

On je rekao da predstavlja stranu u Dejtonskom sporazumu i Srpsku, kao i da je u ovim okolnostima Kristijanu Šmitu data snaga jer FBiH ne želi da razgovara sa Srpskom.

“Međuentitetska linija razgraničenja je i napravljena za buduće vrijeme da se mi razgraničimo i da živimo u miru. Predlažem da se mi politički razgraničimo, da držimo pet narednih godina istu stopu poreza i doprinosa, PDV-a i ostalih svih stvari i da imamo svoje službe, Federacija naplaćuje svoje, a mi svoje”, naveo je Dodik.

On je rekao da predlaže da bude “ista stopa i procedura, isto sve na granici i onda da se u tih pet godina postigne dogovor o poslovnom modelu kako će to funkcionisati u novim okolnostima”.

Dodik je podsjetio da 250 miliona KM od akciza stoji već duže vrijeme, te upitao ko ima pravo da Srpskoj uzme njenih 100 miliona KM.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da rezolucija o Srebrenici Bošnjacima donosi neku satisfakciju, dok srpski narod stavlja u dokumentaciju UN kao ljude i narod koji su počinili neki genocid i vrši moralnu potpunu diskvalifikaciju nerođene djece na ovim prostorima.

On je dodao da će Bošnjaci to uključiti u školske programe, dok će Srpska napisati da je to sve podvala i naći će prikladan način da se djeca uče na tome.

“Da im kažemo da je to podvala srpskom narodu, da je nažalost tamo poginulo Bošnjaka, muslimana, ali i da je poginulo 3.400 Srba”, rekao je Dodik.

On je rekao da je zakazana sjednica Vlade Srpske u Srbrenici kako bi se manifestovalo to da je Srebrenica u Srpskoj, ističući da neće biti nikakvih problema što se tamo održava sjednica.

“Mi se toga ne stidimo. Kao odgovorna društveno-politička zajednica Srpska je učinila sve i za zločine su odgovarali oni koji su ih počinili”, rekao je Dodik.

On je naveo da je bila namjera da se polože vijenci u Potočarima, ali pošto nije dozvoljeno iz Memorijalnog centra, da će vijenci i cvijeće biti položeni u Bratuncu za srpske stradalnike.

“Mi smo to htjeli da uradimo, ali vi ne dozvoljavate. Šta hoćete od nas? Više nikada nećemo ni tražiti da tamo dolazimo… Naše je pravo i mi biramo kada će biti sjednica i to govori da smo suvereni u tome”, naglasio je Dodik.

Govoreći o izboru ambasadora, Dodik je naveo da bošnjački član Predsjedništva BiH bira Bošnjake na tu poziciju i druga dva člana Predsjedništva to ne osporavaju, dodajući da bi se došlo u situaciju da ne bi bilo izbora ambasadora ako bi dolazilo do međusobnih osporavanja.

Dodik je rekao da bi nakon Zlatka Lagumdžije mjesto ambasadora BiH u UN trebalo da pripadne Srbinu.

Nastavi čitati

Politika

DANAS JE DAN “D”! Glasanje o rezoluciji o Srebrenici! EVO ŠTA SE U NJOJ NAVODI I KO JE PODRŽAVA

Generalna skupština UN glasaće danas, 23. maja o rezoluciji kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na “genocid u Srebrenici”.
Nacrt Rezolucije o Međunarodnom danu promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici uvršten je u dnevni red 82. Plenarnog sastanka pod tačkom Kultura mira u 16 časova po srednjoevropskom vremenu.

Rezoluciju su predložile Njemačka i Ruanda, a sponzorisalo je 38 država, među kojima su zemlje Kvinte i sve bivše jugoslovenske republike osim Crne Gore koja je najavila podršku.

Uz predlagače Njemačku i Ruandu, sponzori rezolucije su: Albanija, Andora, Australija, Austrija, Bangladeš, Belgija, BiH, Bugarska, Čile, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Irska, Island, Italija, Jordan, Kanada, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Maršalska Ostrva, Mikronezija, Norveška, Novi Zeland, Poljska, SAD, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Švedska, Turska, Velika Britanija i Vanuatu, navodi se u nacrtu dokumenta.
U nacrtu rezolucije se podsjeća na presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu i Međunarodnog suda pravde kojima je zločin u Srebrenici okarakterisan kao genocid.

Nastavi čitati

Politika

TANJA VUKOMANOVIĆ O ISKOPAVANJU LITIJUMA “Nemojte stavljati kapital ispred zdravlja ljudi i vi živite u ovoj zemlji”

Pozdravljam svaku inicijativu da se u Republici Srpskoj stvore nova radna mjesta, da se napuni budžet i da se otvore nove prilike, ali u slučaju da se nikako ne našteti našem najvrednijem resursu, a to je naše stanovništvo. Litijum jeste bijelo zlato, ali je i ekološka bomba. Za koga će biti bijelo zlato, za koga ekološka bomba, mislim da je i više nego očigledno.

Rekla je ovo Tanja Vukomanović, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske tokom današnje skupštinske diskusije i dodala da, bez obzira na istraživanja koja se i ne poklapaju sa izjavama, apsolitno nemamo dokaz da ovaj projekat neće biti štetan po okolinu, odnosno
zdravlje stanovnika.

Istakla je da ima mnogo argumenata za to da se ovaj projekat zaustavi, te navela neke:

– Ovakvog rudnika nema u okruženju, nemamo garanciju da neće biti posljedica. Takođe, imamo lokalni otpor. Dalje, kopanje bi vršila privatna firma, dakle, građani kao ni Republika Srpska od toga neće imati ništa, jer su koncesione naknade mizerne. Rudnici litijuma u
svijetu ostavili su velike ekološke posljedice, čak su vođeni i građanski ratovi. Rudnici postoje i Australiji, Čileu, Kini ali se često obrada vrši u pustinjama, što dalje od stanovništva. Dalje, Evropa ima nekoliko mjesta za iskopavanje litijuma, ali još se nisu upustili u to, još provjeravaju sve – rekla je Vukomanovićeva.

Kaže da sumnju izaziva i to što su dosadašnje dozvole potpisane u tajnosti, a javnost i lokalna vlast dovedeni pred svršen čin.

– Imamo i nepoklapanje u pričama predstavnika firme Ar Kor, predstavnika vlasti i izvještaja resornog ministrstava oko toga šta je tamo i u kojim količinama pronađeno. Ovim kršimo i svoja pravila i propise, jer je Majevica prostornim planom Republike Srpske koji važi do
2025. planirana kao park prirode, a zakonom je zabranjeno da se na prostorima koji su proglašeni zaštićenim vrše istraživanja – istakla je Vukomanovićeva.

Stavite na papir za i protiv i vidjećete da je mnogo više protiv, nego za, poručuje ona i kaže da nakon svih ovih razloga, nameće se i nekoliko pitanja, za koja se nadam da će resorni ministar jednom odgovoriti.

– Zašto je ministarstvo bez dokaza da neće biti štete po okoliko dalo dozvolu za jedan ovakav poduhvat? Stručnjaci koji su radili istraživanje kažu „ako se ispoštuju svi standardi i procedure neće biti štete“. S obzrim da smo mi poznati po tome kako poštujemo procedure, ne gine nam ekološka katastrofa. Kome se i zašto daju koncesije? Ko je Andrej Rautner, čije se ime često spominje kada su koncesije u pitanju, da Srpska daje koncesije za smiješne cifre, a onda otkupljuje od njega po masnim ciframa? – pita Vukomanovićeva.

Vukomanovićeva postavlja i pitanje koliko se građani mogu osloniti na inspekciju i organe koji bi trebalo da budu na njihovoj strani ako nešto krene po zlu?

– Da li je istina da su čak kod pojedinih ljudi u blizini tih lokacija na kojima je vršeno istraživanje došlo do presušivanja bunara? Šteta je nastala čak i pri istraživanju, šta bi tek bilo kasnije – kaže Vukomanovićeva.

Ističe da Austrija, Njemačka, Švajcarska od svakog svog sela naprave turističku atrakciju, sa maksimalno očuvanom prirodom, a mi želimo da našu prirodu trujemo i napravimo mogućnost da postanemo rudnik Evrope.

– Ne želimo Republiku Srpsku sa narandžastim rijekama, otrovom u podzemnim vodama, bolesnom stokom, nezadovoljnim narodom i porodicama koje odlaze jer ne žele da rizikuju. Nemojte stavljati kapital ispred zdravlja ljudi i vi živite u ovoj zemlji. Ako dođe do zagađenja
podzemnih voda, zatim i Drine i Save, svi ćemo osjetiti posljedice – poručila je Vukomanovićeva.

Nastavi čitati

Aktuelno