Connect with us

Banjaluka

Obilježen 21. novembar, DAN OSLOBOĐENJA BANJALUKE! Gradonačelnik položio vijenac na spomen-obilježje žrtvama Veleizdajničkog procesa

Polaganjem vijenaca na spomen-obiljžeje žrtvama Veleizdajničkog procesa u Banjoj Luci, na groblju Sveti Pantelija, danas je obilježen 21. novembar – Dan oslobođenja Banje Luke u Prvom svjetskom ratu.

U ime Grada Banje Luke, vijenac je položio gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je poručio kako su se danas, baš kao i prethodnih godina, mogle čuti snažne poruke, te da sve to svjedoči o činjenici da smo kroz istoriju mnogo puta morali da se borimo za svoju slobodu.

-Danas Banja Luka obilježava svoj najvažniji datum, svoje oslobođenje. Onda, kada je bilo najteže, hrabra vojska na Aranđelovdan, našu slavu, oslobodila je naš grad. Sve naše dalje borbe koje smo vodili, bilo ih je mnogo, ali taj korjen hrabrosti možemo da crpimo iz 1918. godine – kazao je gradonačelnik.

Navodi kako ovakvi događaji nikada ne smiju da se zaborave, te da se vječno pamete.


-To znači da danas kao narod treba da budemo proaktivni, da pamtimo, da budemo hiperaktivni kada govorimo o odbrani naše zemlje, kulture, tradicije. Danas, više nego ikada treba toga da budemo svjesni. Jedna od ključnih poruka današnjeg dana jeste moramo da imamo jednu dozu opreza, borbe i onda kada more nije uzburkano, jer možda nam se tada krije najviše opasnosti. Uvijek moramo da čuvamo ono što je naše – rekao je Stanivuković.

Naglasio je kako će Banja Luka, kod nekadašnjeg kina „Kozara“ da dobije park Veleizdajničkom procesu, sa spomenikom u obliku svijeće.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić poručio je da, bez ovih junaka, ne bi održali ovaj korijen koji je 1918. godine značio slobodu.

-Banja Luka slobodno živi 105 godina, iako je bilo dosta najezda i izazova, onih koji su željeli da nam otmu slobodu. Danas čvrsto stojimo kao oni koji su 1918. godine ušli u ovaj grad – istakao je predsjednik NSRS.

Predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, Nebojša Kuštrinović podsjetio je da je na današnji dan u Banju Luku ušla oslobodilačka Srpska vojska, te da sve one koji su živote dali za slobodu u kojoj živimo, ne smijemo da zaboravimo.

-Naše Udruženje ovog trenutka je izuzetno ponosno i srećno, iako je tužan dan. Srećamo se naših potomaka, koji su donijeli slobodu prije 105 godina. Danas je ovdje mnogo delegacija, svi smo ovdje zajedno, jer želimo da sačuvamo od zaborava, da se ovi ljudi nikada ne zaborave – istakao je Kuštrinović.

Brojne delegacije danas su položile vijence na spomenik Veleizdajničkog procesa na groblju Sveti Pantelija, među njima predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Anja Ljubojević, narodni poslanik Mirna Savić-Banjac i mnogi drugi.

Podsjećamo, Dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu od 2019. godine i zvanično se obilježava kao gradski praznik.

Banjaluka

VAŽAN KORAK KA RASTEREĆENJU SAOBRAĆAJA: U funkciji novi pametni semafor na raskrsnici kod Narodnog pozorišta

U funkciji je novi pametni semafor na raskrsnici između Ulice Kralja Petra I Karađorđevića i Aleje Svetog Save .

Potvrdio je ovo i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je izrazio zadovoljstvo što su prvi pametni semafori pušteni u rad!

-U sklopu projekta jednosmjernog saobraćaja u užem centru našeg grada implementirali smo pametne semafore na dvije najvažnije raskrsnice koji će svoj rad prilagođavati trenutnom opterećenju saobraćaja – istakao je gradonačelnik.

Kako je kazao, ovo je pretposlednji važan korak ka rasterećenju i uspostavi koncepta jednosmjernog saobraćaja

-Ostaje nam još najveća kružna raskrsnica, kod “Ekvatora”, a čiji završetak radova očekujemo u toku naredne sedmice. Kada završimo sve radove u sklopu projekta jednosmjernog saobraćaja, tek tada možemo vidjeti puni efekat svim preduzetih mjera – zaključio je on.

Nastavi čitati

Banjaluka

MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM: U Domu omladine okrugli sto na temu „Zloupotreba parking mjesta za osobe sa invaliditetom i moguća rješenja problema“

„Klub Budni“ u saradnji sa Filmskom produkcijom „Budni“, u ponedeljak 4. decembra sa početkom u 14.00 časova u Domu omladine organizovaće okrugli sto na temu „Zloupotreba parking mjesta za osobe sa invaliditetom i moguća rješenja problema“, a povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

-Ovo je tema kojom se Produkcija „Budni“ bavi u razvojnoj fazi dokumentarnog filma rediteljke Jelene Medić, koji sufinansira Audio-vizualni centar Republike Srpske. U okviru ovog projekta, nedavno smo organizovali i fotografsku intervenciju na bilbordima pod nazivom „Jesam li…?“ pod pokroviteljstvom Gradske uprave – navedeno je u saopštenju.

Iskoristili su priliku da pozovu sve zainteresovane da prisustvuju ovom događaju.

-Kako korisnici kolica, i pored svih zalaganja da se urbani prostor prilagodi njima, zbog sveopšte nekulture i dalje ne mogu uvijek nesmetano, samostalno da se kreću, smatramo vrlo važnim da se o ovome što češće govori u javnosti – dodali su iz kluba „Budnih“.

Ovom događaju prisustvovaće i predstavnici Grada.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJLUKA DOBIJA PRAZNIČNI IZGLED: Postavljeno klizalište i velika jelka, u parku kugla za slikanje

Na Trgu se nalazi klizalište sa velikom jelkom u sredini.

Centar Banjaluke polako dobija praznični izgled.

Iako je kiša postala svakodnevnica, Park “Petar Kočić” svakim danom se pomalo ukrašava, a na samom ulazu postavljena je kugla za fotografisanje.

Osim toga tu je tunel sa lampicama i statua ženske figure.

Monitrane su praznične kućice, jelka, kućica Djeda Mraza, kao i dio lampica.

Na Trgu se nalazi klizalište sa velikom jelkom u sredini.

U petak će Zimzobal biti otvoren za sve posjetioce, dok je veliko otvaranje najavljeno za nedjelju.

Organizatori su najavili puštanje lampiona, vile i vilenjake, ali i mnoštvo poklona koje će mališanima donijeti Djed Mraz.

Nastavi čitati

Aktuelno