Connect with us

Društvo

OČEKUJTE NOVO POSKUPLJENJE! Sankcije dodatno dižu cijene goriva u BiH

Zbog sankcija Evropske unije i zabrane uvoza ruske nafte, u narednom periodu moglo bi doći do još većeg poskupljenja ovog energenta, kako u svim evropskim zemljama, tako i u Bosni i Hercegovini, smatraju sagovornici “Nezavisnih novina”.
Naime, BiH veliki dio nafte i naftnih derivata uvozi preko Srbije, a od 1. novembra ovoj zemlji zabranjen je uvoz ruske sirove nafte, što će se odraziti na uvoz ovog energenta iz drugih zemalja, po višoj cijeni.

Podsjećamo, uvođenjem osmog paketa sankcija Evropske unije Rusiji, Srbija više neće moći da uvozi rusku naftu preko Jadranskog naftovoda (JANAF). Zorana Mihajlović, dosadašnja ministarka rudarstva i energetike Srbije u tehničkom mandatu, podsjetila je prije nekoliko dana da će Naftna industrija Srbije (NIS) od 1. novembra uvoziti samo nerusku naftu, i to 80 odsto, dok će preostalih 20 odsto biti nafta koju Srbija već ima.

Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, objašnjava za “Nezavisne” da od novembra stupa generalna obustava uvoza ruske nafte za Evropu.

“Realno je očekivati da cijene barela nafte na svjetskom tržištu dožive svoj dalji rast, jer ova cijena od 90 dolara po barelu nije ona target cijena, posebno iz razloga smanjenja kvota proizvodnje za dva miliona barela koje su uvele zemlje OPEC-a. U novembru nas susreću tri faktora u vezi s naftom i očekivanja su da se dođe do cijene od 120 dolara po barelu, koliku i žele zemlje izvoznice ovog energenta”, kazao je Bečarević.

Dodaje da se, prema svim prognozama i analizama, veoma lako može desiti da se u toku novembra ili decembra drastično poveća cijena nafte i u BiH, i to posebno jer dolazi sezona grijanja.
“Sigurno je da će se najveći poremećaji desiti u vezi sa dizel gorivom, što se u Hrvatskoj već dešava. Da nema subvencija i ograničenja cijena goriva od Vlade Hrvatske, cijena dizela bi tamo bila 4,10 ili 4,20 kada računamo u konvertibilnim markama. Ovo je ogroman udar i očekuje se da će se talas povećanja cijena preseliti u BiH. Ako dođe do povećanja cijena barela, kako se prognozira, u narednih mjesec-dva, nijedan derivat neće biti ispod tri KM, a kretali bi se do četiri KM, sve zavisi u kojem periodu i koji derivat”, naglasio je Bečarević.

Ekonomista Admir Čavalić istakao je da je bitno napomenuti da, uprkos zabrani uvoza ruske nafte, neće doći do nestašice ovih energenata.

“Postoje drugi izvori snabdijevanja. Mislim da je moguće da će doći do povećanja cijena, ali ne vjerujem da će to biti drastično povećanje i da će se ta visoka cijena održati jer, ponavljam, neće biti nestašice. Do rasta cijena će možda doći i zbog činjenice da rastu cijene i drugih energenata, prirodnog plina, električne energije, kao i ogreva, peleta, uglja i drugog. Sve su to energetske alternative, i cijena jedne alternative povećava cijenu druge, tako da je veoma realno očekivati visoke cijene tokom zime. Moramo pratiti i globalna dešavanja, OPEC planira smanjiti proizvodnju nafte, a Džo Bajden, predsjednik SAD, najavio je da će aktivirati rezerve. Vidjećemo kako će Evropa na sve ovo reagovati, ali činjenica je da će i Evropa biti u krizi”, objasnio je Čavalić.

Društvo

Očekuju se obilne padavine: Izdato upozorenje za moguće izlijevanje bujičnih tokova

Nestabilno vrijeme sa čestim kišama i pljuskovima sa grmljavinom nastaviće se i u narednih sedam do deset dana, uz mogućnost da jači pljuskovi izazovu i manje bujične poplave, izjavila je meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević.

Jutros smo poslali vanredno upozorenje, koje se nastavlja na upozorenje izdato prije sedam dana, da se i tokom ove sedmice zadržava nestabilno vrijeme uz moguću čestu pojavu jačih, intenzivnijih pljuskova sa grmljavinom koji u kratkom vremenskom roku mogu izazvati određene problem – rekla je Đorđevićeva.

Ona je navela da je moguće da pri jačim pljuskovima, kao što je bilo u prethodnom periodu, u kratkom vremenskom intervalu bude obilnijih padavina koje mogu da izazovu lokalnu pojavu problema sa oborinskim vodama u gradskim zonama, problem sa kanalizacijom, aktivizaciju klizišta i manjih bujičnih poplava.

Đorđevićeva je istakla da je najveći problem što nije moguće reći gdje bi se tačno mogle javiti bujice.

– Nije to situacija kao kada imamo najavu porasta vodostaja na velikim rijekama pa možemo sa sigurnošću reći o kojim slivovima ili rijekama je riječ. Bujične poplave nastaju veoma kratko zbog intenzivnih jakih pljuskova za koje nije moguće unaprijed odrediti tačan njihov položaj. Bukvalno je moguće samo znati par sati ranije kada dođe do razvoja jakih nestabilnosti – rekla je Đorđevićeva.

Prema trenutnim prognozama, dodala je ona, intenzivniji pljuskovi u narednim danima bi mogli biti na sjeveru i istoku, dok će na jugu biti bolja situacija.

Kada je riječ o trajnoj stabilizaciji vremena, Đorđevićeva je rekla da vjerovatno neće doći sredinom mjeseca, kako je ranije prognozirano, već krajem juna.

Ona je istakla da Republički hidrometeorološki zavod prognozu vremena, a posebno vanredna upozorenja redovno dostavlja svim nadležnim institucijama koje dalje poduzimaju određene aktivnosti.

Nastavi čitati

Društvo

Informacija o stanju javnog duga BiH otkriva da se Srpska zadužuje skuplje od Federacije

Banjaluka je na kraju prošle godine bila najzaduženiji grad, odnosno lokalna zajednica u Republici Srpskoj, sa 56.142.862 KM, a odmah iza je Doboj sa dugom nešto većim od 46 miliona maraka.

Prema Informaciji o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2022. godine, dug Bijeljine je bio 27,3 miliona maraka, Gradiške 23,1 milion, a Prijedora okruglih 20 miliona KM. Gradovi u RS zajedno su bili zaduženi 206,2 miliona maraka. Uglavnom se radi o kreditima, a poneko je emitovao i obveznice.

To ne uključuje opštine od kojih je najzaduženiji bio Teslić sa 8,8 miliona KM i Modriča sa 8,3 miliona KM.

Slijede Bileća sa dugom od preko sedam miliona KM, Kotor Varoš i Kozarska Dubica sa više od šest miliona kredita, Laktaši 5,8 miliona, Kneževo 5,7 miliona… Ukupan dug opština premašio je 154 miliona maraka.

Nastavi čitati

Društvo

SPC danas proslavlja Duhove, evo kakvi su običaji na današnji dan

Srpska pravoslavna crkva proslavlja praznik silaska Svetog Duha na apostole, koji se slavi pedeseti dan po Vaskrsu.

Ovaj praznik poznat je i kao Duhovi, Pedesetnica ili Trojice i uvijek se obilježava deseti dan po Vaznesenju Gospodnjem.

U hramovima vjernici pletu vjenčiće od trave koje nose kući za sreću i blagostanje.

Postoji i običaj za koji se smatra da potiče od prvih hrišćana, a smatra se da je ovakav način obilježavanja praznika preuzet od Jevreja.

Jevreji su za praznik Svete Trojice ukrašavali kuće i hramove zelenilom i cvijećem. Tako se na današnji dan kod nas podovi u hramovima prekrivaju travom, pored zidova se prislanjaju lipe ili grane drugog drveća, a ikone se ukrašavaju cvijećem.

Učestali je i običaj da se posjećuju crkve i manastiri.

Nakon praznika Svete Trojice, obilježavaju se Duhovski utorak i Duhovski ponedjeljak.

Nastavi čitati

Aktuleno