Connect with us

Društvo

AKO STE PLANIRALI NA RIJEKU ZABORAVITE! Migranti razgrabili gumene čamce u Banjaluci

Migranti koji preko balkanske rute dolaze u BiH i tu ostaju “zarobljeni”, na sve načine, pa i one koji se mogu nazvati “nemogućom misijom”, pokušavaju da se domognu zapadne Evrope, te su proteklih dana i sedmica, prolazeći kroz Banjaluku i idući ka Bihaću i Gradišci, “opustošili” pojedine trgovačke centre u najvećem gradu Srpske kupujući gumene čamce.
Potvrdili su ovo u jednom od banjalučkih tržnih centara za “Glas Srpske”, navodeći da u posljednje vrijeme ne mogu “nanijeti” dovoljan broj ovih čamaca, kolika je potražnja.

“Dolaze nam gotovo svakodnevno i traže da kupe ove čamce. Vjerovatno se čuju između sebe, pa znaju da ih kod nas još uvijek ima. Nisam siguran iz koje su zemlje, ali radi se uglavnom o mlađim licima, starosti oko dvadesetak godina. Kupovina obično kratko traje, a najtraženiji su manji gumeni čamci pravljeni za dvije osobe. Neki od njih su mi priznali da će njime pokušati preći u Hrvatsku. Djelovali su mi baš očajno i pomalo izgubljeno. Nisam siguran da znaju u šta se upuštaju. S obzirom na to da znam kakva je rijeka Sava, sa jakim strujama, ne znam kolikom im ovi čamci mogu pomoći. Ali, ono što znam jeste da se ja nikada ne bih usudio sjesti u ovaj naduvani čamčić i uputiti se preko ove rijeke”, istakao je jedan od prodavaca u ovom tržnom centru.

Da je sve više ovakvih pokušaja prelazaka hrvatske granice, svjedoči i nedavni primjer kada su dvojica migranata tokom proteklog vikenda gumenim čamcem pokušali preći rijeku Savu. Nakon što im se čamac prevrnuo, iz hladne rijeke ih je uspjela spasiti hrvatska granična policija. Tu sreću nije imao migrant čije je tijelo nedavno izvučeno u Kozarskoj Dubici, koja sve više postaje granično mjesto preko kog se migranti pokušavaju čamcima domoći Evropske unije.

Inače, prema posljednjim podacima EULEKS-a, u prvih devet mjeseci ove godine na spoljnim granicama EU otkriveno je blizu 228.240 neregularnih ulazaka, što predstavlja povećanje od 70 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Takozvana balkanska ruta i dalje je najaktivnija migraciona ruta sa 19.160 otkrivenih u septembru, dvostruko više nego prije godinu dana.

Veći priliv migranata vidljiv je i u Banjaluci, kao tranzitnom mjestu, gdje se tokom proteklih nekoliko nedjelja u okolini željezničke i autobuske stanice okupljaju sve veće grupe koje pojedinih dana broje i do stotinjak migranata.
“Ne znam šta se dešava i kuda idu. Pretpostavljam da idu na sjever prema Bihaću ili Gradišci. Pojave se preko dana, prespavaju u vrećama za spavanje i pod vedrim nebom u okolini željezničke stanice i ujutro uglavnom nestanu. Iza sebe ostave smeće, što mi nekako najviše smeta. Ipak, ono što me je baš začudilo jeste što među njima ima i ljudi čak iz Burkine Faso”, kaže vlasnik jednog maloprodajnog objekta u okolini Autobuske stanice.

Nikad se ne zna
Sagovornik “Glasa” koji ima radnju na Autobuskoj stanici u Banjaluci navodi i da građani koji stanuju u blizini žive u sve većem strahu, jer ne znaju šta mogu očekivati od pojedinih migranata, pogotovo noću.

“Kada dođu u većem broju, izbjegavaju kretanje u noćnim satima. Kuće i garaže se zaključavaju. Čak rjeđe dolaze i u samu prodavnicu. Shvataju da je neke od njih muka natjerala na toliki put, ali nikada se ne zna koga sve može biti među njima”, istakao je ovaj trgovac.

Društvo

Tik-tok izazovi: Djeca istrčavaju pred vozila i gutaju kapsule

Tik-tok izazovi ili sinonim za nevjerovatne poduhvate, često opasne po život, postali su nažalost interesantni i našim tinejdžerima, iako je smrtnih slučajeva bilo i u Srbiji. Psiholozi imaju svoja objašnjenja, roditelji strepe, a reporter RTS-a zabilježio je njihov odgovor na to.

Plavi kit, Momo, cimet izazov, nestanak na 72 sata, petoparac, izazov gutanja kapsula, samo su neki od opasnih izazova na društvenim mrežama u kojima učestvuju djeca.

Najnoviji je takozvani car spotting izazov. Nije, ipak, ovo jedini Tik-tok izazov koji ugrožava bezbjednost u saobraćaju – 2018. godine aktuelan je bio “kiki”, izazov da mladi izađu iz automobila u pokretu i igraju uz pjesmu poznatog američkog repera.

“Jedan od izazova je i da učenik osnovne škole leži na pješačkom prelazu i sačeka da se automobil približi u toj mjeri, da samo skoči i pretrči ulicu. To se odvija u večernjim satima, tako da vozač treba da bude ekstremno obazriv, jer ne očekuju da će neko iskočiti”, ukazuje edukatorka za bezbjednost djece na internetu Katarina Jonev Ćirković.

Smrtni slučajevi

Prije dvije godine, zbog prihvatanja Tik-tok izazova, preminula je desetogodišnja djevojčica u Italiji, koja je učestvovala u takozvanom izazovu onesvešćivanja. Smrtnih slučajeva bilo je i u Srbiji, kada je iste godine dječak pronađen mrtav u Rakovici.

“Djeca su podložna Tik-tok izazovima, jer još nemaju razvijen prefrontalni korteks, neophodan za dobro rasuđivanje, promišljanje rizika i posljedica”, objašnjava psiholog Leo Ivanišević.

Ističe i da djeca pogrešno tumače norme, jer kada vide da “svi” nešto rade onda to mora da je normalno.

Razgovor bez panike

Ovu društvenu mrežu koristi oko 830 miliona ljudi, od kojih je čak 27 odsto mlađe od 18 godina i nije nemoguće da su među njima najmlađi članovi naših porodica. Ako primijetimo njihovo učestvovanje u izazovima, savjet stručnjaka je da bez panike prvo razgovaramo.

“Ako mislite da je djetetu neprijatno da priča o sebi, pitajte ga šta rade drugari. Napravite dogovor sa njim da možete da mu provjeravate socijalne mreže i da mu budete prijatelji na tim mrežama. Kroz otvorena pitanja mu sprovodite korake da može samo da zaključi da izazovi i lajkovi nisu vrijedni da rizikuje život i zdravlje”, priča Ivanišević.

Vještačka inteligencija i Tik-tok

Iako je prema zvaničnom “kodeksu” zabranjeno da djeca mlađa od 13 godina imaju Tik-tok nalog, mnogi lažiraju godinu svog rođenja.

Jedno od rješenja, koje je pred Kongresom u Americi predstavio direktor Šou Ži Ču, jeste da će vještačka inteligencija moći da provjeri kada korisnici krše ovo pravilo.

Kako će sve to izgledati znaće se kada Tik-tok najavljeno sprovede u djelo. Ipak, to otvara novi problem – ugrožavanje privatnosti.

Nastavi čitati

Društvo

“Studenti ništa ne trpe”: Tvrde s Pravnog fakulteta nakon suspenzije asistenta zbog afere

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Suspenzijom višeg asistenta Pravnog fakulteta Njegoslava Jovića, studenti ništa ne trpe, poručili su sa ove visokoškolske ustanove u Banjaluci.

Asistent je ionako bio na bolovanju, nije držao ni nastavu prethodnih dva mjeseca rekao je za Srpskainfo prodekan za nastavu Pravnog fakulteta Zoran Vasiljević.

Ovaj asistent suspendovan je juče sa posla zbog eksplicitnog snimka koji se pojavio u javnosti. Jović je, kako se navodi na sajtu Pravnog fakulteta, bio viši asistent na predmetu pravno-intelektualne svojine.

Vasiljević uvjerava i da asistenti trenutno nemaju posla, jer je u toku period ispita, koje drže profesori. A, ko će od oktobra voditi vježbe, još je, kaže, rano za reći.

Podsjetimo, rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin juče je donio rješenje o udaljenju sa radnog mjesta višeg asistenta Pravnog fakulteta Njegoslava Jovića, protiv kojeg će biti proveden disciplinski postupak zbog osnova sumnje na težu povredu radne obaveze i discipline, te postupak pred Etičkim komitetom.

Kako je saopšteno u prijedlogu dekana Pravnog fakulteta, prof. dr Željka Mirjanića za udaljenje radnika sa radnog mjesta višeg asistenta, navodi se da svi dokazi ukazuju na neprofesionalno i moralno neprihvatljivo ponašanje radnika, a čime je nanesena ozbiljna šteta Univerzitetu u Banjaluci.

Takođe, dekan Pravnog fakulteta je dostavio i Inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka zbog osnovane sumnje na težu povredu radne obaveze i discipline, kao i zahtjev Etičkom komitetu za utvrđivanje povrede Kodeksa etike Univerziteta.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Društvo

Počeo Teatar fest „Petar Kočić“, savjetnica Šukalo na svečanom otvaranju

Besjedom scenaristkinje i književnice, Milene Marković sinoć je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske sveačno otvoren XXV Teatar fest „Petar Kočić“.

Ona se obratila publici citirajući riječi velikog Petra Kočića: „Evo mene večeras, pred vama stojim, četrdeset gradi budala. U meni ima milion srca, milion jezika, a svima nama, nezarobljenim robovima, kod kuće – bez kuće, kod zemlje – bez zemlje, kod postojbine – bez postojbine, ostaje da potrpimo. U međuvremenu, meni je čast i zadovoljstvo, draga moja glavata i velikovlažna gospodo, da proglasim XXV Teatar fest ‘Petar Kočić’ otvorenim“.

Svečanom otvaranju u ime Grada prisustvovala je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo.

Takmičarski dio festivala biće nastavljen već danas, 6. juna i trajaće narednih pet dana.

Učesnici su: Atelje 212 sa predstavom „Rolerkoster“, u režiji Milice Kralj; Narodno pozorište Niš, predstava „San o zavičaju (Neviđeno folk snoviđenje)“, u režiji Milana Neškovića; Crnogorsko narodno pozorište i Centar za kulturu Tivat sa predstavom „Pokojnik“, a u režiji Egona Savina; Sarajevski ratni teatar, predstava „Moj sin samo malo sporije hoda“, režija Ivan Plazibat i Narodno pozorište u Beogradu, predstava „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ u režiji Juga Đorđevića.

U čast nagrađenih biće izvedena opera „Deca“ u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, autora Milene Marković, a u režiji Irene Popović Dragović.

Nakon svake predstave biće održan okrugli sto koji će voditi Aleksandra Glovacki, pozorišni kritičar, dramaturg i urednik u Redakciji kulture Radio Beograda 2. dobitnica ovogodišnje nagrade „Niko Garone“ za posebno angažovanje novinara u oblasti kulture.

Prateći program Festivala čine promocije knjiga i časopisa, a riječ je o sljedećim naslovima: „Umoran od dodira“ o životu i djelu Uglješe Kojadinovića, autorke Branke Sančanin, „Agon“, časopis za pozorište i vizuelne komunikacije, „Primijenjeni marketing u hrvatskim kazalištima“ autora Duška Ljuštine, „Repertoar zabave i razonode“ autora Nataše Glišić i „Tragovi pozorišne besmrtnosti“, zbirka pozorišnih kritika autora Ane Tasić. Promocije počinju u 18.00 časova na Sceni „Petar Kočić“.

Grad je podržao Tetar fest „Petar Kočić“ putem Kalendara kulturnih manifestacija za 2023. godinu.
Nastavi čitati

Aktuleno