Connect with us

Region

ODLUKE O PRESUDI NEMA! Evo šta će biti sa osuđenim za UBISTVO Jelene Marjanović

Odluka Apelacionog suda o presudi protiv Zorana Marjanovića, koji je osuđen za ubistvo Jelene Marjanović, još uvijek nije donijeta, a prema trenutnim dešavanjima ona nije ni na vidiku. Marjanović je pušten iz pritvora, dok sa slobode čeka odluku o svojoj sudbini – da li će narednih 40 godina provesti iza rešetaka. Istražujemo šta zapravo znači njegovo puštanje na slobodu i da li to utiče na odluku suda.

Odlukom Apelacionog suda 3. oktobra Zoranu Marjanoviću je ukinut pritvor i on je pušten na slobodu.

Zoran Marjanović je prvostepenom presudom osuđen 22. jula prošle godine na 40 godina robije odlukom Višeg suda u Beogradu. Od tada se nalazio u pritvoru, gdje je čekao odluku Apelacionog suda, koja ni poslije godinu i tri meseca od prvostepene presude nije donijeta.

Veće Apelacionog suda je održalo niz sjednice od 12. juna ove godine, nakon čega se povuklo u nejavni dio, gdje će razmotriti da li ima osnova za potvrđivanje ili ukidanje presude.

Nema roka za donošenje odluke o presudi
To što je Marjanović pušten na slobodu, ne znači da će odluka uskoro biti poznata, čak šta više, suprotno od toga – sada odluka ne podleže pod načelom hitnosti jer on više nije u pritvoru, objašnjava za Blic advokat Radomir Munižaba.

– Apelacioni sud nema rok u kom je obavezan da donese odluku po žalbi. Izuzetno, u pritvorskim predmetima sud mora voditi računa, s obzirom da se tada lice nalazi u pritvoru, i iz tih razloga bi taj postupak trebalo da bude hitniji u odnosu na postupak gdje se lice ne nalazi u pritvoru – objašnjava za Blic advokat Radomir Munižaba.

Takođe, kako dodaje Munižaba, odluka o ukidanju pritvora nužno ne nagoveštava odluku suda i insinuacije da li će presuda biti ukinuta.

Ako se presuda potvrdi, Marjanović ne mora odmah u pritvor

– Ako se potvrdi presuda, njemu se može odrediti pritvor koji bi trajao do upućivanja u kazneno-popravnu ustanovu, a takođe osuđeni može biti na slobodi do poziva da se javi na izdržavanje kazne – objašnjava advokat Munižaba.

Sa druge strane, Apelacioni sud ima još jednu mogućnost – da ukine presudu. To ne znači da bi Marjanović bio zauvijek oslobođen.

Kako objašnjava naš sagovornik, Apelacioni sud može da donese odluku da presudu preinači ili da ukine i naloži suđenje ispočetka.

– U ovoj situaciji uglavnom Apelacioni sud ukida presudu i vraća postupak na ponovno suđenje, te Apelacioni sud može sam da odluči nakon ponavljanja postupka. U skladu sa ZKP, Apelacioni sud može da donese odluku kojom se usvaja žalba i da presudu preinači. Preinačenje može da se ogleda u tome da sud smanji kaznu ili da donese oslobađajuću odluku. U praksi je retkost da u takvom predmetu sud donese odluku kojom se okrivljeni oslobađa od odgovornosti – objasnio je advokat Radomir Munižaba za Blic.

FOTO: FACEBOOK/JELENA KRSMANOVIĆ MARJANOVIĆ/DRUSTVENE MREZE
FOTO: FACEBOOK/JELENA KRSMANOVIĆ MARJANOVIĆ/DRUSTVENE MREZE

Drama koja traje 7 godina

Podsjetimo, saga oko slučaja Marjanović traje već godinama, od kako je Jelena Marjanović ubijena 2. aprila 2016. godine u kanalu pored nasipa u naselju Crvenka u Borči sa devet udaraca tupim predmetom u glavu.

Njegova odbrana je odmah uložila žalbu u ovu prvostepenu presudu.

Niz dokaza je naveden u obrazloženju presude, koja je napisana na 700 strana, a Blic je izdvojio neke od ključnih dokaza. U njoj je do detalja objašnjeno koji su to ključni dokazi koji Marjanovića zbog ubistva supruge šalju na 40 godina robije.

Ipak, ovom presudom agonija koja traje već sedam godina se ne završava.

Predmet protiv Zorana Marjanovića je u Apelacioni sud stigao 31. januara, međutim ročišta su zakazana za jun ove godine uoči godišnjice prvostepene presude. Suđenje je zakazano za čak 9 termina – sa početkom 12. juna, pa sve do 22. Prošlo je skoro četiri meseca, ali odluka suda još uvek nije poznata.

Marjanović je 3. oktobra izašao iz pritvora, a njega je dočekala djevojka Zorica Mitrović.

FOTO: MITAR MITROVIĆ/RINGIER

Region

PRVA PRESUDA ZA MASAKR KOD MLADENOVCA: Brat Uroša Blažića ide iza rešetaka, ujak oslobođen optužbi

Donijeta je prva presuda za masakr u selima Dubona i Malo Orašje.

Kragujevčanin Boris Gavrilović, brat od ujaka masovnog ubice Uroša Blažića iz Dubone kod Mladenovca, koji je na svom imanju imao arsenal oružja, osuđen je danas u Višem sudu u Kragujevcu na godinu dana i šest mjeseci.

“Boris Gavrilović je osuđen na zatvorsku kaznu zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija u saizvišilaštvu, dok je njegov otac Goran Gavrilović koji je takođe, bio obuhvaćen optužnicom oslobođen optužbi”, navodi izvor.

Inače. brat i ujak Uroša Blažića našli su se na optužnici zbog arsenala oružja koje je nađeno na njihovom imanju. Nakon krvavog pira njihovog rođaka Uroša Blažića tog 4. maja prošle godine okrivljeni je taksijem došao u selo Vinjište kod Kragujevca na imanje Gavrilovića.

Blažić je u svom iskazu dva dana nakon zločina naveo da je došao na imanje ujaka kako bi se sakrio, a takođe je i bestidno opisao kako je u nekoliko navrata zaspao u kokošinjcu svog ujaka. U jutarnjim časovima policija ga je pronašla i Blažić je uhapšen, detaljnim pretresom kasnije je pronađeno i oružje.

Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu u oktobru prošle godine protiv osumnjičenih Uroša, njegovog oca Radiše Blažića, ali i rođaka Gavrilovića, ali je odlučeno da oni nisu mesnonadležni za njih, pa je predmet odvojen i njima se sudilo u kragujevačkom sudu. Tokom suđenja, kako navodi izvor, otac i sin Gavrilovići ponašali su se pristojno, pognute glave su pratili ročišta.

“Jednom prilikom bili smo kod Uroša u njegovoj kući u Šepšinu, slavili su kod njega slavu. U jednom trenutku, kada je otvorio vrata svoje sobe, video sam na kućištu kompjutera pištolj, koji je Uroš odmah sklonio u orman. Nisam mu rekao da sam vidio oružje zato što su tu bila djeca”, rekao je na saslušanju u tužilaštvu okrivljeni Boris 11. juna prošle godine.

Objasnio odakle mu silno oružje
Gledao sam “Otpisane” i želeo takvu pušku

Boris Gavrilović je u svom iskazu objasnio odakle silno oružje koje je zaplijenjeno u njegovom domu.

“U junu ili julu 2022. kosio sam njivu jednom čovjeku koji mi je rekao da ima neko oružje kojeg želi da se otarasi. U pitanju je automatska puška, dvije bombe, sećam se da je bila neka municija. Oružje sam dobio u džaku i odnio sam ga na tavan pomoćnog objekta, tačnije stavio sam ga iza grede. To oružje je zaplijenila policija 5. maja prošle godine. Inače, taj čovek mi je rekao da ta automatska puška nije ispravna. Ponudio mi je to oružje, a meni se posebno dopala ta puška jer sam kao mali gledao seriju “Otpisani” i imao sam neku želju da imam ovakvu pušku”, rekao je brat masovnog ubice.

“Džak u kom je bilo oružje bio je pocijepan, a automatska puška nije mogla da stane, pa sam iz kuće uzeo crni ranac i stavio pušku.”

Naveo je da su objekat u kom je krio oružje retko koristili, a da je to ranije bilo predviđeno za koke nosilje.

“Bio sam siguran da ovo oružje moji ukućani neće vidjeti i zato sam ga tu sakrio. Nikome od njih nisam rekao za ovo oružje, pogotovo ocu koji bi se jako razočarao u mene. Da je moj otac vidio ili znao za to oružje odmah bi ga predao policiji. Htio bi da napomenem da mi je žao što nisam rekao ocu za oružje i što sam nas doveo u ovaj poloažaj”, rekao je Boris i dodao da o svom arsenalu nije pričao sa Urošem Blažićem.

Nastavi čitati

Region

Na Vidovdan usred Beograda promovišu NEZAVISNO KOSOVO I OVK

Pod izgovorom promocije umjetnosti, kulture i dijaloga, usred Beograda će se krajem juna održati festival “Mirdita, dobar dan”

“Spajajući umetnike, borce za ljudska prava, mirovne aktiviste i javne ličnosti sa Kosova i iz Srbije, festival doprinosi regionalnoj perspektivi i neguje saradnju i izgradnju mira. Osim što predstavlja najbolje od savremene umetničke scene, festival akcentuje i javne debate i javno zagovaranje”, navodi se na zvaničnoj prezentaciji festivala “Mirdita, dobar dan”.

Međutim, kako piše Politika, učesnici festivala su zagovornici nezavisnog Kosova i promoteri albanske terorističke organizacije OVK koja je izvršila masovne zločine i progon srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije.

“Cilj festivala jeste da Srbiji približi kosovsku kulturnu scenu i obrnuto, da publici sa Kosova predstavi savremenu kulturno-umetničku scenu Srbije. “Mirdita, dobar dan!” kroz spoj predstavnika srpske i kosovske kulture teži razmeni umetničkih ideja i stvaranju tradicije saradnje. Kroz razmenu umetničkih ideja, debate i diskusije o savremenim društvenim i političkim problemima festival doprinosi naporima na izgradnji trajnog mira i normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova”, navodi se na sajtu organizacije.

Pored otvorenog subverzivnog djelovanja u korist albanskih separatista iz Prištine, srpska policija zaplijenila je tokom jednog od prethodnih festivala fotografije kojima se promoviše teroristička OVK. Albanska zločinačka paravojska se kroz navodne umjetničke i kulturne programe ovog festivala predstavlja kao organizacija koja se mirnim otporom borila za slobodu.

Festival “Mirdita, dobar dan!” održaće se ove godine od 27. do 29. juna, odnosno centralni dan manifestacije biće upravo na Vidovdan u Beogradu.

Nastavi čitati

Region

SRĐAN JANKOVIĆ OPET PRED TUŽIOCEM: Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić (2) odgovaraće na DODATNA PITANJA

U Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru danas će ponovo biti saslušan Srđan J. osumnjičeni za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić, potvrđeno je u tom tužilaštvu.

Saslušanje je planirano u 10 časova, a razlog ponovnog saslušanja su dodatna pitanja postupajućeg tužioca.

Srđan Janković je prethodno saslušan u tužilaštvu početkom juna kada je negirao krivicu, dok se prvi put nakon hapšenja branio ćutanjem, odnosno iskoristio svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu.

Drugi optuženi Dejan Dragijević priznao ubistvo.

Njih dvojica se nalaze u pritvoru, dok je otac Dejana D. koji se sumnjiči da je pomogao sinu da premesti tijelo djevojčice nedavno pušten iz pritvora, jer za krivično djelo pomoć učiniocu nakon izvršenja krivičnog djela, pritvor ne može trajati duže od dva meseca.

Djevojčica Danka Ilić je nestala 26. marta u Banjskom polju kod Bora.

Policija je, nakon 10 dana potrage i detaljnih provera svih tragova i informacija, uhapsila S. J. i D. D. iz Bora, za koje se sumnja da su djevojčicu udarili automobilom, a zatim njeno tijelo stavili u gepek kola i odnijeli na deponiju.

Tijelo djevojčice još nije pronađeno, piše Tanjug.

Nastavi čitati

Aktuelno