Connect with us

Politika

ODMJERAVANJE MIŠIĆA Vlasti i opozicija u oktobru 3 puta izveli građane na ulice Banjaluke

Nakon što je opozicija u dva navrata poslije opštih izbora izvela svoje pristalice na ulicu zbog sumnji u izbornu krađu, i vlast je prekjuče pokazala svoje „mišiće“ izvevši na ulice najvećeg grada Srpske hiljade svojih simpatizera.

I vlast i opozicija su narod izveli na ulice Banjaluke pod istim obrazloženjem odbrana izborne volje građana Republike Srpske.

Prvi tvrde kako je izborna volja građana uzurpirana jer je „vlast pokrala glasove za predsjednika Republike Srpske“, te da pobjednik izbora nije Milorad Dodik, već Jelena Trivić.

Isti scenario, različiti igrači

Drugi, odnosno vlast, građane su izveli na ulice pod parolom „otadžbina zove“ tvrdeći da „CIK BiH, opozicija, Sarajevo i stranci žele da prekrajaju rezultate izbora za predsjednika Republike Srpske“.

Za vlast dileme nema – pobjednik izbora je Milorad Dodik, a opozicija to „želi da promijeni nasilnim putem“.

Tako su se u samo 20 dana u šetnji od parka “Mladen Stojanović” do Trgu Krajina u Banjaluci izmjenjali građani iste ove Republike, koji su hodali pod istim zastavama – Srpske i Srbije, ali u različitim političkim dresovima i predvođeni različitim političkim liderima.

I jedni i drugi na ulice Banjaluke su izašli kako bi „branili izbornu volju“. Jedni su je „branili“ od vladajuće većine iz Srpske, a drugi od „izdajničke opozicije, Sarajeva i stranaca“.

Da li su navedeni skupovi napravili još dublji jaz među građanima i da li su i jedni i drugi koji su izveli narod na ulice ostvarili svoj politički cilj?

Sve po starom
Analitičari su saglasni da su navedeni skupovi podijelili građane, ali i političare, te da ništa dobro nisu donijeli Srpskoj.

Politička analitičarka Tanja Topić upitala je zašto je „otadžbina zvala“ i od koga se Srpska branila, ako se uzme u obzir da je povod za kontrolno brojanje glasova sumnja u izbornu krađu.

Ona ističe da je jasno zašto se desilo okupljanje pristalica opozicije, koji zahtijevaju da se istraže navodi o izbornim krađama, dok se okupljanje pristalica vlasti, kako dodaje Topićeva, „po malo čemu razlikuju od ranijih okupljanja simpatizera vladajuće koalicije u Srpskoj i nije donijelo bilo kakve promjene na domaćoj političkoj sceni“.

– „Otadžbina“ se nakon preksinoćnjeg skupa nije od bilo koga “odbranila”, niti je bilo šta promijenjeno u smislu žestokih podjela između vlasti i opozicije. Na skupu smo mogli vidjeti i ljude koji su nedavno prijetili smrću pojedinim opozicionim liderima, a vidjeli smo da su oni tamo bili dobrodošli, što je jako ružna poruka – ističe Topićeva za Srpskainfo.

Tuk na utuk
Politički analitičar iz Beograda, Cvijetin Milivojević protekle skupove vlasti i opozicije komentariše riječima „udario tuk na utuk“.

On ističe da može razumjeti prvi skup opozicije, koja je izvela svoje pristalice na ulice Banjaluke da iskažu svoje nezadovoljstvo sumnjajući u izborne rezultate.

Međutim, kako dodaje Milivojević, drugi skup nije imao smisla već je očito bio organizovan s ciljem vršenja pritiska na CIK BiH za kontrolnim brojanjem glasova.

– Očito se išlo s tim da se izvrši pritisak kako bi CIK BiH imala argument da prije saopštavanja preliminarnih konačnih rezultata, ipak, uđe u proces ponovnog brojanja. To je na kraju i urodilo plodom i CIK BiH je naredila ponovno brojanje glasova – kaže Milivojević za Srpskainfo.

Stabilnost
Smatra da je drugi skup pristalica opozicije bio guranje prsta u oko vlasti Srpske.

Tog trenutka je, kako kaže Milivojević, bilo jasno da će vlast da odgovori svojim skupom i da će se potruditi da on bude masovniji i da jače odjekne.

Milivojević ističe da skupovi koje je organizovala opozicija i onaj koji je preksinoć organizovala vlast dovode u pitanje stabilnost Republike Srpske. On kaže da je Srpska bila stabilniji dio BiH sve do ovih izbora.

– Međutim, ovom vrstom izvođenja građana na ulice faktički se dovodi u pitanje ta vrsta stabilnosti – smatra Milivojević.

Dodaje da se drugim protesnim skupom pristalica opozicije na neki način ušlo u proces urušavanja institucija Srpske.

Politika

Đajić godišnje “ispegla” preko tri miliona maraka

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske nema tehničke i kadrovske kapacitete za pranje, sušenje i peglanje veša pa će ovaj posao u naredne četiri godine povjeriti privatnoj firmi koja bude izabrana na tenderu koji je u toku, a kojoj će za te usluge biti plaćeno 13,3 miliona maraka sa PDV-om.

Vešeraj će biti organizovan u sklopu UKC-a. Uprava će firmi koja dobije ugovor dati na korištenje prostor od 1.072 kvadrata u koji će ona instalirati svoju opremu.

Dužan je da plaća stuju, vodu, grijanje i odvoz smeća, a UKC ima pravo da vrši kontolu i nadzor nad pružanjem usluga.

Od ponuđača na tenderu se traži da su i ranije radili slične poslove te da su uspješno realizovali minimalno jedan ugovor čija je vrijednost veća od 1,8 miliona maraka.

Postrojenja za pranje i peglanje koje bude instalirano mora da ima kapacitet za obradu 4.000 kilograma veša na dvevnom nivou.

Inače, ovaj tender zbog žalbi traje od prošle godine, a dva puta ga je oborila čistionica “Perfect clean” iz Prijedora.

Poslove pranja i peglanja godinama unazad za UKC radi hemijska čistionica “AD” iz Banjaluke.

Iz odjeljenja za kabinetske poslove i poslove informisanja na pitanje CAPITAL-a zašto ne formiraju vlastiti vešeraj i ulažu u opremu, odgovaraju da im se to ne isplati.

“Uzimajući u obzir potrebe naše ustanove, broj pacijenata, broj zaposlenih kao i broj organizacionih jedinica, angažman vlastitih kapaciteta za obavljanje ovih poslova podrazumijevao bi izuzetno veliku početnu investiciju. Posebno je potrebno da se naglasi da bi se moralo voditi računa o neprekidnosti ovog radnog procesa, što bi značilo zapošljavanje najmanje 30 novih radnika”, kazali su u UKC RS.

Capital.ba

Nastavi čitati

Politika

Određen jednomjesečni pritvor Abdulahu Skaki, biće prebačen u KPZ Zenica

Aktuelnom ambasadoru BiH u Kataru i bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki (SDA) određen je jednomjesečni pritvor.

Postupajući tužilac Tužilaštva KS ranije je Opštinskom sudu  u Sarajevu  predložio određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Skaki.

Skaka će 30 dana provesti u KPZ Zenica.

– Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjekstva, potom zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela – rečeno je ranije iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, on je uhapšen u okviru akcije „Vizionar” zbog nesavjesnog rada u službi, zloupotrebe položaja i krivotvorenja službene isprave, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Politika

ZAKON JASAN: Narodni front ne može biti parlamentarna stranka

Iako predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić tvrdi da je aktuelnim transferima postala parlamentarna stranka, ona to po Izbornom zakonu ne može da bude, jer poslanici koji su prešli u Narodni front mogu da budu samo samostalni poslanici.

„Ja vam mogu reći da je Narodni front u ovom momentu parlamentarna stranka sa tri poslanika“, ustvrdila je Jelena Trivić.

Ipak, Izborni zakon je jasan i kaže da poslanik koji napusti neku stranku postaje samostalni poslanik i na pločici ispred njih može samo pisati „samostalni poslanik“. Drugim riječima, parlamentarna stranka ne može biti stranka koja nije učestvovala na izborima i prešla cenzus, što Zakon jasno propisuje.

 

Ukoliko takvi poslanici oforme klub, a trebaju da budu najmanje 4 poslanika, oni mogu da djeluju samo kao Klub samostalnih poslanika, a ne Narodnog fronta.

Izvor. istokrs.com

Nenad Nešić pozvao Trivićku da objelodani finansijere stranke:

Nakon osnivačke skuštine „Narodnog fronta“ ne stišavaju se reakcije javnosti, ali ni visokih funkcionera.

-Politička scena Republike Srpske mora se zakonski urediti. Istražiti porijeklo novca koji je Jelena Trivić potrošila sa Narodni front?! Time spriječiti zloupotreba osvojenih poslaničkih mandata od strane preletača.

Rekao je ovo Nenad Nešić, gostujući u emisiji „Telering“, pozivajući Jelenu Trivić da ispoštuje one norme za koje se i sama zalagala, a to je da u ovom slučaju otkrije porijeklo novca kojim se finansira njena stranka.

-Vrijeme je da gospođa Јelena Trivić objasni odakle joj novac! U toj poslaničkoj grupi imate Dubravca koji je podržao Vladu, glasao za SNSD-ovog delegata, bio kandidat za izvršnog direkora u Autoputevima i zahtijevao da se postavi što prije. Drugi poslanik Aleksandar Trninić je glasao protiv Vlade Republike Srpske, a glasao je za kandidata opozicije za izbor delegata u Domu naroda PS BiH. Njih dvojica priznaju legitimnost izbora, a Јelena Trivić kaže da su izborni rezultati nelegitimni. Dakle, tri različite osobe.Šta njih može ujediniti? Pa, lični interes. Kako se ostvaruje?Pa, kroz materijalna dobra – jasan je Nešić.

Vrijeme će pokazat ko finasira stranku Jelene Trivić, da li će predsjednica Fronta istražiti diplome i svojih saboraca, te da li će u dogledno vrijeme izučiti Izborni zakon?

 

 

Nastavi čitati

Aktuleno