Connect with us

Politika

GRAĐANI ĆE PLATITI AFERU “VIJADUKT”?! Odluka o slučaju polovinom naredne godine

Zahtjev Republike Srpske za poništenje presude koja je obavezuje da slovenačkoj kompaniji “Vijadukt” isplati 90 miliona KM odštete biće razmatran na sjednici Arbitražnog vijeća 18. i 19. aprila iduće godine, a konačna odluka o tome očekuje se tek polovinom 2023.

Pored poništenja presude, Srpska je tražila i odlaganje izvršnog postupka do konačne odluke, dok su Slovenci tražili garanciju da će im dug biti plaćen, u slučaju da sud ponovo presudi u njihovu u korist.

Srpska je krajem jula podnijela Arbitražnom sudu u Vašingtonu zahtjev za poništenje presude u predmetu “Vijadukt”, a uz taj zahtjev je zatražila i odlaganje izvršnog postupka do okončanja postupka za poništenje odluke.

Prije desetak dana tročlano Arbitražno vijeće je održalo prvu telefonsku sjednicu na kojoj je odlučeno da će 18. i 19. aprila iduće godine u Londonu raspravljati o zahtjevu Republike Srpske za poništenje presude, dok bi odluka o zahtjevu za odlaganje izvršnog postupka trebalo da bude donesena u narednih nekoliko sedmica.

– Mi smo predložili da, ako sud prihvati zahtjev RS za odlaganje izvršenja, BiH dostavi bankarsku garanciju za plaćanje dosuđenog iznosa ili da kompletan iznos unaprijed deponuje na povjerenički račun. Zastupnici RS su se tome protivili – rekao je za Capital.ba Predrag Baroš čija kancelarija zastupa slovenački “Vijadukt”.

Očekuje se da će nakon rasprave u aprilu, vijeću biti potrebna još dva ili tri mjeseca do konačne odluke.

Podsjećamo, Republika Srpska je izgubila 90 miliona KM u sporu pred arbitražnim sudom u Vašingtonu, po tužbi slovenačkog preduzeća “Vijadukt”, a zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je “HES Vrbas”, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Vijadukt“, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa “HES Vrbas” potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE “Krupa” i HE “Banjaluka – Niska”.

Capital.ba

Politika

Petrović najavio kampovanje pred Vladom ako ne bude raspuštena Skupština grada

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović u Vladu Srpske predao je inicijativu za raspuštanje Skupštine grada Bijeljina nakon neuspjelog referenduma za njegov opoziv.

Petrović je inicijativu, koja je izgubila na sva 183 biračka mnjesta, nazvao kaolicijom “Pokradimo Bijeljinu”.

– Danas smo po obećanju došli u Vladu Republike Srpske, da podsjetimo ministarstva na neke projekte koje je grad Bijeljina predavao u protekle dvije i po godine, jer su neki zvaničnici govorili da oni ne znaju šta treba Bijeljini i da im se niko ne obraća – istakao je dr Ljubiša Petrović.

Kaže da je ukupna vrijednost predviđenih projekata, koje su ranije uputili Vladi Republike Srpske, bila više od 40 miliona KM.

– Smatramo da preko 114 hiljada građana grada Bijeljina zaslužuju i više od tih 40 miliona KM. Samo jedan ATP turnir u Banjaluci koštao je preko 50 miliona KM. Postavljamo pitanje da li je važniji jedan ATP turnir koji košta preko 50 miliona KM ili 40 miliona KM projekata za preko 114 hiljada građana grada Bijeljine – upitao je Petrović.

Nastavi čitati

Politika

Nele Karajlić meta napada: Odbio da optuži vlast za zločin u školi na Vračaru VIDEO

Beograd – Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, meta je napada zbog izjave da ga neko teško može uvjeriti da je tragedija u Beogradu povezana sa vlašću.
Naime, Nele je rekao da mu ono što se dogodilo u školi “Vladislav Ribnikar” više liči na film “Terminator”.”Sarajevska nemoralna hulja, sa adresom u Beogradu, Nele Karajlić, danas je u emisiji “NU 2” na HRT-u, oslobodio “Vučićevu vlast” i “rijaliti programe”, od bilo kakve odgovornosti za stravične zločine u Srbiji , okrivivši “Terminatora” i “Holivud”… Za kraj je raspisao i izbore”, poručio je jedan tviteraš, prenose Novosti.

 

GLAS SRPSKE

Nastavi čitati

Politika

Višković zatražio da se riješi problem zdravstvenog osiguranja građana u Srpskoj

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zatražio je od resornog ministarstva da u saradnji sa Fondom zdravstva omoguće da građani Republike Srpske koji su ostali bez zdravstvenog osiguranja poslije ukidanja vanredne situacije u Srpskoj, mogu koristiti prava iz oblasti zdravstvene zaštite na prelazni period do 60 dana.

Šezdeset dana je predviđeno, kako bi u tom roku mogli da se usklade sa obavezama koje nalaze zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Nezavisne

Nastavi čitati

Aktuleno