Connect with us

Banjaluka

“ODZVONILO” KLADIONICAMA PORED ŠKOLA! Stanivuković “Odlučno ulazimo u ovu borbu” (VIDEO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio je zabranu rada kockarnicama i kladionicama u krugu 500 metara od škola, a dok se ovaj zakon na usvoji, kockarnice koje se trenutno nalze u blizni škola plaćaće ogromne takse u iznosu od 25.000 km po poslovnici, kaže Stanivuković.
– Grad Banjaluka odlučno ulazi u ovu borbu. Na Skupštini Grada donijećemo preporuke, a istovremeno predložiti Narodnoj skupštini izmjenu zakona koji će kockarnicama zabraniti rad u blizini škola na teritoriji cijele Republike Srpske. Banjaluka kao najveći grad biće začetnik ove ideje – navodi on.

Stanivuković je ovim postao jedan od prvih gradonačelnika u regionu koji se uhvatio u koštac sa ovim velikim problemom, s obzirom na to da zavisnost od kocke sve više zahvata i djecu, а gotovo da je nemoguće naći školu koja u blizni nema bar jednu kockarnicu, a u većini slučajeva ih ima po nekoliko.

Stanivuković je predložio i destimulativnu mjeru koja bi kladionice trebala “otjerati” od škola dok se zakon ne usvoni.

– Dok se ovaj zakon na usvoji, kockarnice koje se trenutno nalze u blizni škola plaćaće ogromne takse u iznosu od 25.000 km po poslovnici. Država, grad, roditelji ali i čitav sistem mora da se uključi u rješavanju ovog problema, a kocka djeci ne smije biti na dohvat ruke. Najmlađi zavisnik od kocke na ovim prostorima ima sedam godina – navodi on, te poziva gradjane da se pridruže ovoj borbi.

Podsjećamo da je zavisnost od kocke jedan od najvećih problema današnjice, a zbog jakog kladionačarskog lobija rijetko ko je uspio da se usprotivi, što je rezultovalo otvaranjem desetine kladionica pored škola, u cijelom regionu.

 

Prema zvaničnoj evidenciji Republičke uprave za igre na sreću, u Republici Srpskoj postoji 977 lokacija na kojima se nalaze kladionice, 1037 lokacija na kojima se priređuju elektronske lutrijske igre, 404 lokacije u kojima se nalaze automati za igre na sreću i 19 lokacija na kojima se organizuje tombola. Ukupno, skoro 2.500 lokacija na kojima se može „okušati sreća“ koje su raspoređene na oko 1,2 miliona stanovnika koliko Republika Srpska ima, što u prosjeku dođe jedna lokacija na kojoj se priređuju igre na sreću na nešto manje od 500 stanovnika. Ukoliko u obzir uzmemo samo djecu školskog uzrasta, situacija je još dramatičnija. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, u školskoj 2016/2017. godini bilo je upisano 92.312 osnovaca i 41.136 srednjoškolaca, odnosno, ukupno nešto više od 133.000 učenika osnovnih i srednjih škola zajedno, što u našem slučaju, u prosjeku predstavlja jednu lokaciju na kojoj se priređuju igre na sreću na 53 učenika.

Uzevši u obzir da u Republici Srpskoj ima 679 osnovnih škola i 94 srednje škole, odnosno ukupno 773 škole, jednu školu u prosjeku pohađa oko 170 učenika. Naravno, neke škole su brojnije dok su neka područna odjeljenja osnovnih škola pred gašenjem zbog malog broja učenika. Međutim, prostom statistikom možemo zaključiti da ako škole u RS u prosjeku pohađa oko 170 učenika a jedna lokacija na kojoj se priređuju igre na sreću dolazi na 53 učenika, odnosno ako se u RS ukupno nalazi oko 2.500 tih lokacija, na jednu školu dolaze u prosjeku tri lokacije na kojima se nalaze kladionice, tombole ili slične igračnice. Pitanje je samo koliko su kladionice i tombole blizu škola?

Zakon u Republici Srpskoj definisao je da kockati ne smiju lica mlađa od 18 godina, ali koliko se to poštuje na terenu možete se uvjeriti sami.

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ I DRINIĆ U PISKAVICI! Jubilarnih 20. godina „ZIMSKOG PRELA” (FOTO)

Tradicionalna kulturno – turistička manifestacija „Zimsko prelo 2024“ ove godine održava se po 20. put održava se u Gornjoj Piskavici, a otvaranju ove tradicionalne manifestacije prisustvovao je gradonačelnik Draško Stanivuković. Manifestaciji je prisustvovao i narodni poslanik Nebojša Drinić.

Tom prilikom, gradonačelnik je poručio kako je ovo značajan događaj, jer ima svoj kontinuitet.

-Moram da kažem da mi je ovo draga manifestacija koju ne propuštam deceniju. Važno je reći da je „Zimsko prelo“ prvi put, a upravo za svoj dvadeseti rođendan, za ovaj značajan jubilej, u novom ruhu. Prvi put ova velika pozornica je tu. Kada smo počeli da je pravimo, nisam ni slutio da će biti ovakva. Uložili smo oko 80 hiljda KM da bi smo ovoj manifestaciji dali onaj značaj koji treba da ima, da bi dobila svoju punu strukturu – kazao je gradonačelnik.

Poručio je kako zajedničkim snagama sa svima onima koji čuvaju našu tradiciju i običaje, čine ovu manifestaciju veličanstvenom.

-Osnažili smo finansije koje izdvajamo, a upravo ovo je manifestacija koja čuva naše narodne igre, naše narodne običaje, koja čuva i baštini i prezentuje ono kako su se nekada ovakvi događaji obilježavalali, kako se hrana nekada pripremala. Zaista sjajna gastronomska ponuda. Moram da naglasim da je upravo „Zimsko prelo“, preteča mnogih drugih manifestacija – ističe gradonačelnik Stanivuković.

Poručio je kako su i večeras sa mještanima Piskavice, te naglasio i to kako se gradska administracija, zajedno sa njima, prirema i izgradnju lokalnog spomen – obilježja za borce iz Gornje Piskavice, koji su svoje živote utkali u temelje Republike Srpske.

Direktor Turističke organizacije Banje Luke, Dragana Vukliš naglasila je kako je riječ o jednoj sjajnoj manifestaciji, koju TOBL podržava sve ove godine, te da će nastaviti to da čini i u budućnosti.

-Turistička organizacija Banje Luke i ove godine, baš kao i prethodnih pruža potpunu podršku ovoj manifestaciji, koja ove godine proslavlja svoj veliki jubilej. Cilj „Zimskog prela“ jeste očvuanje tradicije, kulture, običaje, pjesme i igara, odnosno svega onoga što predstavlja naš narod – kazala je direktor Vukliš.

Jedan od domaćina, Miomir Šakić poručio je kako na prvom prelu koje je održano bilo oko hiljadu ljudi.

-Danas je taj broj veći. Kada smo krenuli, na ovoj poljani je bila jedna stara, trošna škola. Danas imamo novu školu, mjesnu zajednicu, novim domom, igralištima za djecu, a ove godine zahvaljujući gradonačelniku dobili smo i jednu prelijepu pozornicu. Dosta toga je urađeno – kazao je on.

Predsjednik savjeta MZ Gornja Piskavica, Goran Knežević naglasio je kako je ovo događaj sa kojim se Piskavica može pohvaliti.

Savjetnica gradonačelnika, Mirna Savić – Banjac je poručila kako su mještani Piskavice istrajni u svojim zahtjevima, te da se upornost isplati.

Tokom dnevnih aktivnosti u sklopu „Zimskog prela“ održano je i takmičenje u narodnom višeboju i potezanju konopca, te performans seoskog prela u izvođenju KUD „Piskavica, a uručene su i nagrade.

Organizatori manifestacije su Mjesna zajednica Gornja Piskavica i Grad Banja Luka, a suorganizator ovog tradicionalnog događaja je Turistička organizacija grada Banja Luka.

Nastavi čitati

Banjaluka

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA: Gradonačelnik prisustvovao lovno-turističkoj manifestaciji “Dani vuka Čemernica 2024”

Gradonačelnik Draško Stanivuković prisustvovao je tradicionalnoj lovno-turističkoj manifestaciji „Dani vuka Čemernica 2024“, koja je održana danas po četrnaesti put održana u Aginom Selu, a koja je okupila više od 500 učesnika.

Kako je tom prilikom poručio gradonačelnik, Banja Luka je odličan domaćin svim manifestacijama.

-Na poziv Lovačkog udruženja “Zmijanje” Banja Luka prisustvovao sam tradicionalnoj manifestaciji “Dani vuka – Čemernica 2024” koju smo podržali rekordnim novčanim iznosom. Ovom događaju prisustvovalo je preko 500 domaćih lovaca i gostiju iz zemalja regiona, Slovenije, Hrvatske, Austrije i Srbije, te Mađarske. Svi učesnici imali su priliku da vide i prirodne ljepote u selima u kanjonu Vrbasa, ali i da uživaju u gozbi koja je za sve učesnike pripremljena u Aginom selu – kazao je gradonačelnik.

Dodao je i to kako je lijepa stvar što naša sela žive kroz različite događaje, koje se održavaju tokom cijele godine.

Na planinama Čemernica, Osmača i Tisovac pridružio se veliki broj lovaca i ljubotelja prirode, a u prvom dijelu manifestacije, za učesnike je bio organizovan tradicionalni lov vuka na planinama Čemernica i Tisovac.

U popodnevnom dijelu manifestacije, za sve učesnike upriličen je lovački ručak uz folklor i zabavni program.

Svi učesnici kroz današnju manifestaciju imali su priliku da vide prirodne ljepote u selima u kanjonu Vrbasa.

Ova manifestacija se bavi razvojem turizma, sporta, rekreacije, ali i zaštitom životne sredine i promocijom seoskih područja.

Podsjećamo, Grad Banja Luka je zajedno sa Turističkom organizacijom grada podržao ovu manifestaciju, kojoj je prisustvovalo preko hiljadu domaćih lovaca i gostiju iz zemalja regiona, Slovenije, Hrvatske, Srbije, ali i Austrije i Mađarske.

Nastavi čitati

Banjaluka

TURIZAM, JEDAN OD NAJVEĆIH POTENCIJALA BANJALUKE! Predstavnici Grada na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

U Beogradu je u toku 45. Međunarodni sajam turizma i 19. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme, a ovom događaju prisustvovali su i predstavnici grada predvođeni gradskim menadžerom, Bojanom Kresojevićem.

Tom prilikom Kresojević je poručio kako gradska administracija prepoznaje turizam kao jedan od najvećih potencijala Banje Luke.

-Rast broja noćenja od početka mandata to i potvrđuje. Sajam turizma u Beogradu je odlična prilika da se promovišu turistički proizvodi Banje Luke, poput vožnje dajak čamcem, rafting, Krajiška kuća i još mnogo toga – kazao je gradski menadžer.

Poručio je i kako je posjeta sajmu ujedno bila i prilika da se razmijene mišljenja i iskustva sa drugim lokalnim zajednicama i turističkim organizacijama.

Podsjećamo, Međunarodni sajam turizma otvoren je u četvrtak, 22. februara a bogat izlagački program predstavlja oko 400 izlagača iz više od 27 zemalja.

Sajam turizma u Beogradu otvoren je do 25. februara.

Nastavi čitati

Aktuelno