Connect with us

Politika

OGORČENJE NA MAKSIMUMU: U normalnom sistemu Kovač bi završio političku karijeru

U normalnom političkom i društvenom sistemu, kakav naš sigurno nije, svoju političku karijeru bi završio načelnik opštine Šipovo Milan Kovač, koji je brutalno izvrijeđao Haruna Dinarevića i Alenu Beširević, novinare portala Naratorium, zasipajući ih salvom uvreda, tokom kojih je psovao poput kočijaša.

Poručuju to sagovornici “Nezavisnih novina”, koji ističu da je u modernim evropskim zemljama ovakvo ponašanje nepojmljivo, a za mnogo manje greške daju se ili dobijaju ostavke.

Danima se ni SNSD, čiji je Kovač kadar, nije oglasio o ovom šokantnom slučaju, što ne čudi novinare, koji smatraju da ovdje i te kako ima posla i za stranku i za policiju. Kovačeve riječi su, najblaže rečeno, šokantne.

“Nije meni sada to problem, nego što mi nisi stavio sliku. Trebao si doći da slikaš, pa kada imaš vremena da dođeš, ti ili ta koleginica, da mi pop*** k***c. Ako ti je mrsko u kancelariji, možeš na terasi, ako je tebi mrsko, pošalji nju. A zvaću ti ovog, on ima veći k***c. Imam jednog koji je takve kao što si ti, ako hoćeš, ako si u geju. Jesi sve snimio? Hoćeš objaviti sve”, naveo je u telefonskom razgovoru Kovač te pozvao novinara Naratorium da sve objavi, što je ovaj i učinio.

Komunikolog Mladen Bubonjić kaže da je ovakvo ponašanje, nažalost, toliko često da je postalo uobičajeno, pa javnost gotovo više na to i ne obraća pažnju. Ističe da je lider SNSD-a Milorad Dodik uradio temelje za ponašanje nosilaca vlasti prema svakome ko, ne samo ima drugačije mišljenje, nego se drzne i da postavi pitanje.

“Svaka stranka bi trebalo, ne samo da se ogradi od tih pojedinaca iz svojih redova, nego i da ih sankcioniše. Ali mi ne živimo u normalnom sistemu, ni političkom ni u društvenom. Zamislite takvu situaciju, recimo, u Danskoj, Nizozemskoj ili Irskoj. Jedna ozbiljna politička stranka i ozbiljan politički i društveni sistem bi tako nešto digao na sva zona i najvjerovatnije bi došlo do samosankcionisanja, odnosno pojedinac koji je tako nešto uradio istupio bi, iskreno se izvinio i velika vjerovatnoća je i da bi istupio iz političkog javnog života”, rekao je Bubonjić za “Nezavisne”.

Sličnog mišljenja je i Ljiljana Smiljanić iz Kluba novinara Banjaluka, koja poručuje da nije iznenađena što je SNSD danima bez reakcije. Ona podsjeća na blaže primjere u zemljama Evropske unije, koji su okončani ostavkama.

“Često vidimo u medijima informacije o tome da funkcioneri i za manje stvari moraju da podnesu ostavku, a njihova politička karijera je gotova. Čak kad se ispostavi i da su najmanji mogući trošak naplatili na službenoj kartici, to je bilo dovoljno da neki ostanu bez političke karijere. Kod nas je, kao što vidimo, izgleda, sve dozvoljeno i prihvatljivo, iako tako ne bi trebalo da bude”, rekla je Smiljanićeva za “Nezavisne novine”.

Da li je Kovačevo ponašanje dozvoljeno i prihvatljivo, pokušali smo saznati i u SNSD-u. Portparol stranke Radovan Kovačević rekao nam je da ne zna za ovaj slučaj (o kojem brojni portali pišu danima). Naime, oko podneva, kad smo ga nazvali, dogovorili smo se da mu pošaljemo link sa tekstom te da se čujemo kasnije. Javio nam se oko 14.30, izvinio se i rekao da nije imao vremena da pogleda link te obećao da će nas pozvati ako uspije pogledati. Na tome je i ostalo.

Upravni odbor “Bh. novinara”, podsjetimo, pozvao je Opštinsku organizaciju i Predsjedništvo SNSDa da sankcionišu Kovača, ali je ovo udruženje, istovremeno, javno pozvalo i MUP Republike Srpske na hitnu istragu ovog incidenta i sprovođenje zakonskih mjera za kažnjavanje načelnika Šipova.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka su za “Nezavisne novine” rekli da nisu zaprimili prijavu Upravnog odbora Udruženja “Bh. novinari”, a sličan odgovor nam je stigao i iz Policijske uprave Mrkonjić Grad, koja operativno pokriva Šipovo.

“PU Mrkonjić Grad, kao ni Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nisu zaprimili zahtjev Upravnog odbora Udruženja ‘Bh. novinara’, niti nekog drugog lica za postupanje po navedenom”, rečeno nam je iz PU Mrkonjić Grad.

Uslijedio je oštar odgovor Marka Divkovića, predsjednika Udruženja “Bh. novinari”.

“Oni valjda očekuju da će naša generalna tajnica, predsjednik Udruženja ili bilo ko iz UO klapnuti u Šipovo ili Mrkonjić Grad kako bi predali nekakvu prijavu. Ako gospoda u policiji ne razumiju javni poziv bilo kojeg udruženja, saveza i slično, bojim se da oni ne znaju ni gdje su ni šta su ili zloupotrebljavaju svoju poziciju, odnosno služe politici, a ne svojoj profesiji i javnosti”, rekao je Divković za “Nezavisne novine”.

Politika

STANIVUKOVIĆ PRVI POTPREDSJEDNIK PDP-a sa najvećim ovlaštenjima! “Pitaju me ima li PDP-a bez mene”

PDP je na Saboru u Banskom dvoru u Banjaluci produžio mandat aktuelnom predsjedniku Branislavu Borenoviću na još godinu dana.

Borenović je podnio izvještaj o radu u protekle četiri godine, a izvještaj je usvojio novi Glavni odbor. Za predsjednika GO izabran je Siniša Golić iz Brčkog.

Šef PDP-a je istakao da su u kampanji za Opšte izbore uložena i finansijska sredstva i ljudski resursi, prenosi N1.

-Nakon skandaloznog potvrđivanja izbora, neki od nas smo preuzeli i ličnu odgovornost da stavimo svoj potpis i garantujemo bezbjednost na velikim protestima. Između dva Sabora ostvarili smo u istorijsku pobjedu u Banjaluci, potvrdili u Kotor Varoši, a tvrdim i da je naš kandidat pobijedio za funkciju Predsjednika RS, rekao je pred delegatima.

Izmijenjen je Statut PDP, izabran novi Glavni odbor, donesena deklaracija o lokalnoj samoupravi, te Rezolucija o provođenju programskih načela PDP “Republika Srpska na prvom mjestu”, prenosi Banjaluka.net.

-Sam naziv govori o ciljevima. PDP je veoma kritičan prema katastrofalnom stanju u RS u koje je dovela režimska vlast zadnjih 15 godina, rekao je Igor Crnadak, potpredsjednik partije.

Stanivuković: Pitaju me ” ima li PDP-a bez mene”

Mnogi su nakon bučnog izlaska Jelene Trivić iz stranke već na njenom čelu vidjeli gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića. On sam, uz konsultacije sa vrhom partije, odlučio se posvetiti odbrani mandata gradonačelnika na lokalnim izborima 2024. godine za kada je i prolongiran izbor novog predsjendika PDP-a.

-Pitaju me, ima li PDP-a bez mene, a ja im kažem: Ima li PDP bez Mladena Ivanića i svih vas koji ste stvarali našu partiju protekle 24 godine, osvrnuo se Stanivuković na ocjene da osim jakog gradskog odbora u Banjaluci koji on predvodi, u PDP-u nema drugih jakih ogranaka.

Stanivuković je inače izabran za prvog potpredsjednika PDP sa najvećim ovlaštenjima.

Ostalih pet od ukupno šest potpredsjednika stranke su:

-Draško Stanivuković, koji će imati veća zaduženja i ovlaštenja, te će u odsustvu mijenjati Borenovića, biti zamjenik predsjednik PDP;

-Milko Grmuša,

-Igor Crnadak,
-Mira Pekić,

-Ljubisa Krunić,
-Slaviša Marković.

Nenad Vuković je imenovan za generalnog sekretara PDP.

Nastavi čitati

Politika

NIŽE CIJENE ZA 50 PROIZVODA! Dodik najavio kampanju „Društveno odgovorni“

Zadovoljan sam što mogu konstatovati da od ponedjeljka u Republici Srpskoj počinje kampanja koja će obuhvatiti 50 proizvoda koji će građanima biti dostupni uz značajno nižu maržu, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
– U ovom izazovnom vremenu važno je da i dopunskim aktivnostima olakšamo građanima teret povećanja cijena – istakao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

Ističe da je kampanjom „Društveno odgovorni“ Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, na čelu s resornim ministrom Denisom Šulićem, prepoznata mogućnost i prilika za društveno odgovorno poslovanje u Srpskoj kao vid pomoći stanovništvu.
– Na to sam veoma ponosan. Zahvalan sam svima koji su se do sada uključili u ovu društveno odgovornu kampanju i pokazali solidarnost, te izražavam očekivanje da će se akciji u narednom periodu pridružiti i drugi privredni subjekati – izjavio je Dodik.

Naglasio je da je spremnost da se pomogne drugima vrlina koja ne smije biti obezvrijeđena.

– Stoga, društveni angažman svakog od 19 proizvođača, četiri distributera i 22 trgovca koji su se uključili u ovu akciju treba dodatno apostrofirati – zaključio je predsjednik Srpske.

(RTRS)

Nastavi čitati

Politika

BORENOVIĆ OSTAJE NA ČELU PDP-a do poslije lokalnih izbora (FOTO)

PDP danas bira novi Glavni odbor, Statutarnu komisiju, Nadzorni odbor, Satut partije, a najavljuju i donošenje Rezolucije “RS na prvom mjestu”, prenosi N1.

Nakon Sabora biće održana i prva konstitutivna sjednica novog glavnog odbora.

Statutom je predviđeno da ako se ne izabere novi predsjednik nakon isteka mandata, starom bude produžen mandat na godinu dana, što se najavljuje za danas, prenosi Banjaluka.net.

Foto: D. Rakita

-Mladen Ivanić nakon 16 godina nije se kandidovao za novog predsjednika, otvorio je tada prostor za mlađe generacije, pripadam joj i ja, otvaram vrata mladima… neki nisu bili dovoljno strpljivi…, rekao je Borenović, te odgovorio da li je nestrpljiva bila Jelena Trivić:

-Svaki odlazak se osjeti. To se dešava. Prebrodili smo jedan izazov, otišao jedan poslanik, jedan potpredsjednik, 10-ak odsto članova Glavnog odbora. To dokazuje da je PDP ostao čvrst i otvara prostor za nove ljude i ideje.

Borenović kaže da opozicija ima odgovornost da prevaziđe prepreke, da bi Republika Srpska bila razvijena, stabilna, da bude zaposlena, a ne izolovana. Očekuje mudre odluke i opozicioni pragmatizam.

Počasni predsjednik i osnivač PDP Mladen Ivanić iskazao je zadovoljstvo što se njegova ideja o partiji stara 24 godine održala, ali i što je stranka podmlađivana novim ljudima.

Ozbiljni izazovi stoje pred RS, institucijama u Republici Srpskoj treba vratiti snagu. Nije mi bilo drago sto je gospođa Trivić izašla. PDP i dalje ima snagu, prisustvo, otvorenost, rekao je Ivanić.

Pitali smo ga i o geostrateškim prilikama u svijetu, prvenstveno u Evropi:

-Evidentno je da će pobjeda gospodina Fica stvoriti novi ambijent u EU, te da neće jedino Orban biti protiv finansiranja rata u Ukrajini, kaže Ivanić.

-Kad se slonovi tuku obično trava strada, ne trebamo dozvoliti da se veliki preko nas tuku, zaključuje Ivanić.

Aktuelni predsjednik Branislav Borenović kaže da je Republika Srpska danas prezadužena bez vladavine prava, u kojoj pojedinci zloupotrebljavaju institucije.

Nastavi čitati
Uncategorized2 tjedna ago

ĐAJIĆ BEZ SRAMA “DOBAR SAM S KRIMINALCIMA, sve koji se nisu učlanili u SNSD-a ODMAH SMIJENITI jer su zauzeli mjesta članovima partije” (FOTO, VIDEO)

Horoskop2 tjedna ago

DNEVNI HOROSKOP: Vodolijama danas potreban odmor, Ribe očekuju novi izazovi

Uncategorized4 dana ago

MAJA DRAGOJEVIĆ “DEMOLIRALA” ĐAJIĆA! “Živite li vi u Hjustonu, pa mi nemamo LIJEKOVA, POSTELJINE, a kod Vas pacijenti SKAČU KROZ PROZORE” (VIDEO)

Banjaluka2 dana ago

STANIVUKOVIĆ ISPISUJE ZLATNA SLOVA U ISTORIJI BANJALUKE! Kružni tok i VELIČANSTVENI PARK kod Ekvatora oduševili građane (FOTO, VIDEO)

Banjaluka2 tjedna ago

GRAĐANI OGORČENI ĐAJIĆEVIM “DERNEKOM” PLJUŠTE PRIJETNJE! ” Stari pedofil, treba da se STIDI ZEMLJE KOJOM HODA, pacijenti mu umiru od sepse, A ON SLAVI”

Uncategorized3 dana ago

KAD MAČKE NEMA MIŠEVI KOLO VODE! Ninković juče VRŠLJAO po kancelarijama GU i uznemiravao radnice, obrušio se i na TRUDNICU!

Banjaluka2 tjedna ago

ĐAJIĆ SLAGAO UČESNIKE KOTLIĆIJADE! Umjesto po 200 KM dobili po 3 KG MESA! “Dao bih vam, AL NE SMIJEM OD PORESKE”

Banjaluka6 dana ago

STANIVUKOVIĆ KOD PORODICE NOVAKOVIĆ! “Ima bližih pa neće da dođu, A TI SI DOŠAO” Emotivan susret o kojem će se pričati (FOTO, VIDEO)

Uncategorized6 dana ago

“PUKLA TIKVA” U SNSD PRIJEDOR! Kabić iznio teške optužbe “VRH lokalne partije VRŠI PRITISAK U CILJU MOJE SMJENE, danas ću upoznati DODIKA SA SVIM DEŠAVANJIMA”

Politika1 tjedan ago

OŽENI SE VUKAN! Danas izgovorio sudbonosno DA lijepoj Zorani!

Aktuleno