Connect with us

Politika

OGORČENJE NA MAKSIMUMU: U normalnom sistemu Kovač bi završio političku karijeru

U normalnom političkom i društvenom sistemu, kakav naš sigurno nije, svoju političku karijeru bi završio načelnik opštine Šipovo Milan Kovač, koji je brutalno izvrijeđao Haruna Dinarevića i Alenu Beširević, novinare portala Naratorium, zasipajući ih salvom uvreda, tokom kojih je psovao poput kočijaša.

Poručuju to sagovornici “Nezavisnih novina”, koji ističu da je u modernim evropskim zemljama ovakvo ponašanje nepojmljivo, a za mnogo manje greške daju se ili dobijaju ostavke.

Danima se ni SNSD, čiji je Kovač kadar, nije oglasio o ovom šokantnom slučaju, što ne čudi novinare, koji smatraju da ovdje i te kako ima posla i za stranku i za policiju. Kovačeve riječi su, najblaže rečeno, šokantne.

“Nije meni sada to problem, nego što mi nisi stavio sliku. Trebao si doći da slikaš, pa kada imaš vremena da dođeš, ti ili ta koleginica, da mi pop*** k***c. Ako ti je mrsko u kancelariji, možeš na terasi, ako je tebi mrsko, pošalji nju. A zvaću ti ovog, on ima veći k***c. Imam jednog koji je takve kao što si ti, ako hoćeš, ako si u geju. Jesi sve snimio? Hoćeš objaviti sve”, naveo je u telefonskom razgovoru Kovač te pozvao novinara Naratorium da sve objavi, što je ovaj i učinio.

Komunikolog Mladen Bubonjić kaže da je ovakvo ponašanje, nažalost, toliko često da je postalo uobičajeno, pa javnost gotovo više na to i ne obraća pažnju. Ističe da je lider SNSD-a Milorad Dodik uradio temelje za ponašanje nosilaca vlasti prema svakome ko, ne samo ima drugačije mišljenje, nego se drzne i da postavi pitanje.

“Svaka stranka bi trebalo, ne samo da se ogradi od tih pojedinaca iz svojih redova, nego i da ih sankcioniše. Ali mi ne živimo u normalnom sistemu, ni političkom ni u društvenom. Zamislite takvu situaciju, recimo, u Danskoj, Nizozemskoj ili Irskoj. Jedna ozbiljna politička stranka i ozbiljan politički i društveni sistem bi tako nešto digao na sva zona i najvjerovatnije bi došlo do samosankcionisanja, odnosno pojedinac koji je tako nešto uradio istupio bi, iskreno se izvinio i velika vjerovatnoća je i da bi istupio iz političkog javnog života”, rekao je Bubonjić za “Nezavisne”.

Sličnog mišljenja je i Ljiljana Smiljanić iz Kluba novinara Banjaluka, koja poručuje da nije iznenađena što je SNSD danima bez reakcije. Ona podsjeća na blaže primjere u zemljama Evropske unije, koji su okončani ostavkama.

“Često vidimo u medijima informacije o tome da funkcioneri i za manje stvari moraju da podnesu ostavku, a njihova politička karijera je gotova. Čak kad se ispostavi i da su najmanji mogući trošak naplatili na službenoj kartici, to je bilo dovoljno da neki ostanu bez političke karijere. Kod nas je, kao što vidimo, izgleda, sve dozvoljeno i prihvatljivo, iako tako ne bi trebalo da bude”, rekla je Smiljanićeva za “Nezavisne novine”.

Da li je Kovačevo ponašanje dozvoljeno i prihvatljivo, pokušali smo saznati i u SNSD-u. Portparol stranke Radovan Kovačević rekao nam je da ne zna za ovaj slučaj (o kojem brojni portali pišu danima). Naime, oko podneva, kad smo ga nazvali, dogovorili smo se da mu pošaljemo link sa tekstom te da se čujemo kasnije. Javio nam se oko 14.30, izvinio se i rekao da nije imao vremena da pogleda link te obećao da će nas pozvati ako uspije pogledati. Na tome je i ostalo.

Upravni odbor “Bh. novinara”, podsjetimo, pozvao je Opštinsku organizaciju i Predsjedništvo SNSDa da sankcionišu Kovača, ali je ovo udruženje, istovremeno, javno pozvalo i MUP Republike Srpske na hitnu istragu ovog incidenta i sprovođenje zakonskih mjera za kažnjavanje načelnika Šipova.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka su za “Nezavisne novine” rekli da nisu zaprimili prijavu Upravnog odbora Udruženja “Bh. novinari”, a sličan odgovor nam je stigao i iz Policijske uprave Mrkonjić Grad, koja operativno pokriva Šipovo.

“PU Mrkonjić Grad, kao ni Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nisu zaprimili zahtjev Upravnog odbora Udruženja ‘Bh. novinara’, niti nekog drugog lica za postupanje po navedenom”, rečeno nam je iz PU Mrkonjić Grad.

Uslijedio je oštar odgovor Marka Divkovića, predsjednika Udruženja “Bh. novinari”.

“Oni valjda očekuju da će naša generalna tajnica, predsjednik Udruženja ili bilo ko iz UO klapnuti u Šipovo ili Mrkonjić Grad kako bi predali nekakvu prijavu. Ako gospoda u policiji ne razumiju javni poziv bilo kojeg udruženja, saveza i slično, bojim se da oni ne znaju ni gdje su ni šta su ili zloupotrebljavaju svoju poziciju, odnosno služe politici, a ne svojoj profesiji i javnosti”, rekao je Divković za “Nezavisne novine”.

Politika

DRAGA BRAĆO IZ SRBIJE, dobro ste došli u Republiku Srpsku

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je da aposlutno podržava dolazak pripadnika MUP-a Srbije u Republiku Srpsku, kao i svih onih koji doprinose miru i stabilnosti u regionu.

“Nažalost, SDA, DF lažnog Hrvata /Željka/ Komšića i dalje žive u ratnim godinama i svuda vide imaginarne neprijatelje. MUP Srbije garant je mira i stabilnosti kako u Srbiji, tako i u regionu i sve naše bezbjednosne agencije, MUP Republike Srpske i sa nivoa BiH i Federacije BiH /FBiH/ uspješno sarađuju sa MUP-om Srbije i sprečavaju kriminal i korupciju”, istakao je Nešić.

On je rekao da, osim jeftinih političkih poena i igara, ne vidi razlog za takva reagovanja iz FBiH i upitao šta može promijeniti šest ljudi bilo gdje na svijetu.

“Draga braćo iz Srbije, dobro ste došli u Republiku Srpsku. Dobrodošlicu vam želi ministar bezbjednosti u Savjetu ministara”, poručio je Nešić, prenosi Srna.

Nastavi čitati

Politika

Sramni histerični komentari BOŠNJAČKIH POLITIČARA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas da su sramni, kako je naveo, “histerični komentari” bošnjačkih političara povodom najavljenog dolaska pripadnika MUP-a Srbije u Srpsku tokom turističke sezone, ističući da takvu saradnju imaju sve zemlje regiona i šire.

Karan je istakao da neće boravak policijskih službenika MUP-a Srbije dovesti u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, već oni koji, kako je naveo, mrze sve što je srpsko.

On je podsjetio da Memorandum o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Srbije od 18. juna predstavlja pravni osnov za dolazak i boravak policijskih službenika MUP-a Srbije u Srpsku tokom turističke sezone i ukazao da saradnju na tom nivou imaju već sve zemlje regiona i šire.

Naveo je da će hrvatska policija ove godine na osnovu sličnog memoranduma o saradnji u turističkoj sezoni imati 97 stranih policijskih službenika iz 19 zemalja, među kojima su policijski službenici iz Srbije, a da u ovom projektu BiH učestvuje još od 2009. godine.

Karan je dodao da kada danas, u 2024. godini, MUP Srpske pokušava da na isti način i pod istim uslovima realizuje ovaj projekat, koji egzistira u svim zemljama regiona i šire, postoji problem, a problem je, kako je naglasio, iracionalna mržnja pojedinaca prema svemu što dolazi iz Srbije i ima predznak “srpsko”.

On je naveo da je koncept ove saradnje zasnovan na istim temeljima kao i u ostalim zemljama i sa motivom da kolege policajci iz drugih država doprinose većem osjećaju sigurnosti stranih gostiju, odnosno državljana svoje zemlje, i mogućavaju bolju saradnju pri rješavanju krivičnih dela.

“Bez oružja, u uniformama svoje policije rade u skladu s nalozima nadležnih rukovodilaca u policijskim upravama. Na taj način lokalnoj policiji pomažu u ostvarenju efikasne komunikacije sa stranim turistima, a samim time i razrješavanju mogućih konfliktnih situacija”, objasnio je Karan.

SDA je dogovorenu policijsku saradnju i raspoređivanje pripadnika MUP-a Srbije u Banjaluci, Foči i Trebinju ocijenila kao “djelo velikosrpskog projekta”, dok Demokratski front od Savjeta ministara traži da izda nalog Graničnoj policiji BiH i da se spriječi dogovoreni dolazak policajaca iz Srbije, navodi Srna.

Nastavi čitati

Politika

Novaković Bursać DOŠLA NA SJEDNICU, Crnadak: Držiš fotelju jer KURIR IZ CIK-A NIJE STIGAO s papirima

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak oglasio se na Fejsbuku nakon što se bivši delegat Snježana Novaković Bursać (SNSD) pojavila na hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

– Kada dobro znaš da pravosnažnom odlukom više nisi na nekoj funkciji, a držiš fotelju samo zato što kurir iz CIK još nije stigao sa papirima.Ovo je 21. vijek, informacije idu brzo. Plus, sve piše u Službenom glasniku. Dignitet. Držanje do sebe. Dostojanstvo. Moramo ove pojmove ponovo vratiti u politiku – objavio je Crnadak.

Podsjetimo, danas je u Službenom glasniku BiH objavljena Odluka o izmjeni odluke o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne Skupštine BiH iz Republike Srpske, koju je proslijedila Centralna izborna komisija BiH.

“U odluci o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske broj: 05-1-07-1-4815/22 od 16.01.2023.godine u članu (1) tačka 5. “Snježana Novaković Bursać” mijenja se i glasi ” Nenad Vuković “, navedeno je u Službenom glasniku.

Na sjednici Doma naroda PS BiH se očekivao Nenad Vuković umjesto Snježane Novaković Bursać.

Iako je prisustvovala sjednici, ona nije učestvovala u glasanju, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Aktuelno