Connect with us

Nauka i tehnologija

OPASNOST ZA CIJELU PLANETU: Sve više vegetacije i močvara na Grenlandu

Područje Grenlanda na kojem se u posljednjih 30 godina otopio led je skoro 36 puta veće od Njujorka.

Posljednjim istraživanjem je utvrđeno da na tom području brzo nastaju vegetacija i močvare.

Količina vegetacije na Grenlandu se udvostručila u periodu od 80-ih godina prošlog vijeka do 2010. Broj močvara se u navedenom periodu učetvorostručio. Naučnici su analizom satelitskih snimaka utvrdili da je Grenland u posljednjih 30 godina izgubio 28.707 kvadratnih kilometara leda te su upozorili da bi to moglo imati ozbiljne posljedice.

Rast temperature vazduha je uzrokovao topljenje leda, što je za posljedicu imalo topljenje permafrosta – smrznutog sloja odmah ispod površine Zemlje, a koji se nalazi u većem dijelu Arktika. Tim topljenjem se oslobađa ugljendioksid i metan koji zagrevaju planetu, dodatno doprinoseći globalnom zagrijavanju. Osim toga, otapanje permafrosta uzrokuje nestabilnost tla, što može da utiče na infrastrukturu.

“Vidjeli smo da gubitak leda izaziva druge reakcije koje za posljedicu mogu imati nastavak gubitka leda i nastavak ‘ozelenjavanja’ Grenlanda, gdje se topljenjem leda otkriva stjena koju kolonizuje tundra, a potom rastinje. Istovremeno voda, koja je oslobođena iz leda, pomjera sediment i mulj, čime se formiraju močvare”, istakao je jedan od autora izvještaja o spomenutom problemu Džonatan Kervik.

Gubitkom leda nastaje ono što je poznato kao povratna sprega. Naime, snijeg i led reflektuju Sunčevu energiju natrag u svemir, sprečavajući prekomjerno zagrijevanje u dijelovima Zemlje. Međutim, kako led nestaje, ta područja apsorbuju više Sunčeve energije, podižući temperaturu na površini planete, što može izazvati nastavak topljenja leda i druge negativne uticaje.

Nadalje, otapanje leda povećava količinu vode u jezerima, a ta voda apsorbuje više toplote nego snijeg, što takođe povećava temperaturu na površini kopna.

Grenland se zagrijava dvostruko više od prosječne globalne temperature iz 70-ih godina prošlog vijeka, a istraživački upozoravaju na izgledne ekstremne temperature u budućnosti.

Grenland je najveće ostrvo na svijetu te je uglavnom prekriven ledom i glečerima. Na ostrvu, koji je autonomija u sastavu Danske, živi 57.000 ljudi. Uglavnom je riječ o autohtonom stanovništvu koje opstaje oslanjajući se na prirodni ekosistem.

Nauka i tehnologija

KUDA OVO VODI? Apple razvija sistem koji može da razumije šta KORISNIK VIDI NA EKRANU

Apple istraživački tim napravio je veliki korak napred u razvoju vještačke inteligencije novim sistemom koji olakšava komunikaciju sa glasovnim asistentima tako što može preciznije da razumije šta korisnik vidi na ekranu i u kom kontekstu se nalazi.

ReALM koristi velike jezičke modele za rješavanje složenih problema identifikacije referenci na ekranu, pretvarajući ih u zadatak modeliranja jezika. Ova inovacija dozvoljava sistemu značajna poboljšanja u performansama u poređenju sa postojećim metodama, čime se olakšava razumijevanje konteksta od strane glasovnih asistenata i omogućava korisnicima da postavljaju pitanja vezana za ono što vide na svom ekranu.

Jedna od ključnih inovacija ReALM-a je sposobnost rekonstrukcije vizuelnog prikaza ekrana kroz tekstualnu reprezentaciju, što uključuje parsiranje entiteta na ekranu i njihove lokacije. Ovo omogućava da se fino podešavanje jezičkih modela specifično za razumijevanje referenci, čime se postižu bolje performanse u odnosu na postojeće modele, uključujući i GPT-4.

Ovo istraživanje pokazuje potencijal specijalizovanih jezičkih modela za obavljanje zadataka poput rješavanja referenci u realnim sistemima, gdje je upotreba velikih modela ograničena zbog zahtjeva za brzinom ili računarskim resursima. Apple svojim radom na ovom polju signalizira nastavak investicija u razvoj Siri i drugih proizvoda, čineći ih sposobnijim za razumijevanje konteksta i pružanje prirodnijih interakcija.

Uprkos ovom napretku, istraživači upozoravaju na ograničenja, kao što su izazovi u obradi kompleksnijih vizuelnih referenci, što može zahtijevati integraciju tehnika iz računarske vizije i multimodalnih pristupa.

Ejpl se nalazi u AI trci, gdje se suočava sa jakom konkurencijom od strane vodećih tehnoloških kompanija. Uprkos svojoj poznatoj tajnovitosti, najave o novim AI inicijativama i proizvodima ukazuju na to da kompanija intenzivno radi na širenju svojih AI kapaciteta, uključujući potencijalno predstavljanje novih modela i AI funkcija na svojoj godišnjoj “WWDC” konferenciji, prenosi Telegraf.

Nastavi čitati

Nauka i tehnologija

NOVO OTKRIĆE NAUČNIKA! Uočena najstarija “mrtva” galaksija

Naučnici su otkrili galaksiju koja je prestala da stvara nove zvijezde prije više od 13 milijardi godina, što je čini najstarijom ‘mrtvom’ galaksijom ikada viđenom.

Otkriće pomoću svemirskog teleskopa “Džejms Veb” moglo bi da promijeni naša saznanja o ranom univerzumu, prenijela je Ansa.

Istraživanje je sproveo međunarodni tim na čelu sa Tobijasom Luserom, sa Kavli instituta Univerziteta u Kembridžu.

U istraživanju je učestvovao i Italijan Stefano Karnijani iz Skuole Normale Superiore di Piza. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nejčer.

“Galaksijama je potrebna bogata zaliha gasa za formiranje novih zvijezda, a rani univerzum je bio kao bogat bife“, rekao je Luser.

Međutim, prema podacima sa teleskopa Veb, drevna galaksija je bila kratkog vijeka i stvarala zvijezde između 30 i 90 miliona godina, a zatim se zaustavila.

Postoji nekoliko mogućih razloga za to, ali najvjerovatnije je prisustvo velike crne rupe koja je uvukla većinu međuzvjezdanog gasa u sebe, uklanjajući sirovine potrebne za formiranje novih zvijezda.

To se obično dešava u novijim erama, dok novootkrivena galaksija datira samo 700 miliona godina nakon Velikog praska.

Nastavi čitati

Nauka i tehnologija

STIŽE PRVI SAVITLJIVI AJFON! Evo kad će ga tačno predstaviti

Agencija za istraživanje tržišta Omdia predviđa da će Apple 2026. godine predstaviti svoj prvi sklopivi iPhone sa ekranom veličine između 7 i 8 inča. Ova informacija objavljena je na konferenciji za štampu u Seulu, gde je stariji istraživač Kang Min-So podelio detalje o planovima razvoja OLED panela i sklopivih ekrana kompanije Apple.

Omdia takođe navodi da će Apple lansirati OLED iPad Air 2028. godine, označavajući značajan korak u evoluciji Apple tablet uređaja. Uz to, izvještaj sugeriše rastuću potražnju za OLED notebook-ovima, sa prognoziranim globalnim isporukama koje će dostići preko 58 miliona jedinica do 2030. godine.

Prema Omdia, Apple sklopivi iPhone predstavljaće značajan pomak u dizajnu mobilnih uređaja, koristeći prostor za inovacije koje su već istražili konkurenti kao što su Samsung i Huawei. Ovo bi moglo da omogući Apple-u da svojim korisnicima ponudi nove funkcionalnosti i poboljšano korisničko iskustvo.
Predviđanje o lansiranju OLED iPad Aira 2028. godine ukazuje na Apple-ove planove da unapredi kvalitet ekrana svojih tablet uređaja. OLED tehnologija omogućava tanje panele, bolji kontrast i manju potrošnju energije u poređenju sa tradicionalnim LCD ekranima.

Očekuje se da će potražnja za OLED notebookovima rasti zbog njihovih prednosti u odnosu na LCD ekrane, uključujući bolji prikaz boja i viši kontrast. Omdia predviđa značajno povećanje isporuka OLED notebook-ova, što ukazuje na promjene u preferencijama potrošača i strategijama proizvođača, prenosi Telegraf

Nastavi čitati

Aktuelno