Connect with us

Svijet

“OPERACIJE U UKRAJINI MOŽDA I BUDE”: Makron naglasio da je spreman i za razgovor s Putinom, PA PONIZIO RUSIJU

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da je spreman da sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovara kako doći do deeskalacije ukrajinske krize.

Ja ću se javiti ako Putin pozove. Jer osjećam da je to moja dužnost. I slušaću šta on predlaže. S jedne strane, Ukrajini moramo dati sve, treba da unaprijedi svoje odbrambene kapacitete, ali sa druge strane, moramo da radimo na deeskalaciji. Moramo da postignemo trajni, pošten mir. Ako Putin slučajno nešto ponudi, ja ću saslušati njegove prijedloge – rekao je Makron, prenosi TAŠ.

Vladimir Putin o nuklearnom oružju

Putin je ranije izjavio da je Moskva spremna da sarađuje sa Parizom ako Francuska pokaže interesovanje.

“Možda bude operacije na terenu”

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je za list “Parizijen” da će možda ipak biti “neophodne operacije na terenu” u Ukrajini.

– Možda će u jednom trenutku, a to ne želim i neću pokrenuti tu incijativu, biti neophodne operacije na terenu, kakve god one bile, protiv ruskih snaga – rekao je Makron sinoć francuskom listu, na putu iz Berlina gdje je imao sastanak sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Makron je dodao da su “mnoge zemlje u Evropi na istoj liniji”, što podrazumijeva baltičke zemlje, Češku, pa i Poljsku.

Kako su prenijeli francuski mediji, to je bio jedan od razloga zašto je francuski predsjednik želeo da brzo ode u Berlin kako bi “spriječio debatu o postojećim strateškim razlikama”.

– One (razlike) ne postoje – rekao je Makron za Parizijen.

On je dodao da postoje razlike između “strateških kultura i činjenice djelovanja na komplementarnosti”, prenosi Blic.

Svijet

GRANEL UPOZORAVA “Balkan je bure baruta”

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je danas da je Balkan ”bure baruta zahvaljujući nedostatku pažnje i liderstvu američkog predsjednika Džozefa Bajdena”.

– Zašto se ova rezolucija UN forsira 29 godina kasnije? Uz dužno poštovanje, to je samo dolivanje ulja na vatru. Sada nije vrijeme da se uradi tako nešto. Međunarodna zajednica ignoriše vrlo realne krize u regionu – naveo je Grenel na platformi Iks, govoreći o rezoluciji o Srebrenici.

On je dodao da je potreban pritisak da se sprovedu raniji dogovori do kojih se teško došlo.

– Lideri Balkana vas lično ne podržavaju povodom ove rezolucije u sadašnjem trenutku. Zaboga, nisu nam potrebni novi konflikti i rat – poručio je Grenel reagujući na objavu senatorke Džin Šahin, koja prethodno na mreži Iks između ostalog navela da se u Srebrenici dogodio genocid i da je američki Senat po tom pitanju bio jasan.

Nastavi čitati

Svijet

OGLASIO SE PESKOV “Svaka nova pomoć će “DODATNO UPROPASTITI” Ukrajinu”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će usvajanje prijedloga zakona o pomoći Ukrajini u Predstavničkom domu SAD “dodatno upropastiti” Ukrajinu i dovesti do još više smrtnih slučajeva u sukobu.

Peskov je podvukao da će odredba u nacrtu zakona koja dozvoljava američkoj administraciji da konfiskuje zaplijenjenu rusku imovinu i iskoristi je za obnovu Ukrajine narušiti ugled SAD.

On je dodao da će Rusija odgovoriti mjerama u skladu sa sopstvenim interesima.
Peskov je napomenuo da će SAD platiti cijenu za konfiskovanje ruske državne imovine, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Kada je riječ o prijedlogu zakona o pljenidbi ruske imovine, razmotrićemo detalje. Ako je zaista tako, Amerika će morati da odgovara za ovo. Vjerovatno neće biti roka. Uradićemo to na način koji je najbolji za naše interese”, rekao je portparol Kremlja.

Nastavi čitati

Svijet

VIŠE OD 60 MILIJARDI DOLARA: Amerika izglasala pomoć Ukrajini

Predstavnički dom SAD usvojio je nacrt zakona kojim se odobrava paket pomoći Ukrajini od gotovo 61 milijardu dolara.

Predstavnički dom Kongresa SAD, koji kontrolišu republikanci, usvojio je prvi u nizu zakona iz paketa mjera vrijednosti 95 milijardi dolara za pružanje bezbjednosne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Od tog iznosa skoro 61 milijarda dolara je namijenjena Ukrajini, prenosi Sky News.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na X-u da je “zahvalan” na odluci za koju je rekao da “održava istoriju na pravom putu”.

“Demokratija i sloboda će uvijek imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok Amerika pomaže da ih zaštiti. Važni zakon o pomoći SAD koji je danas usvojio Predstavnički dom će spriječiti širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života i pomoći objema našim nacijama da postanu jače. Mir i sigurnost mogu se postići samo snagom. Nadamo se da će predlozi zakona biti podržani u Senatu i poslati na sto predsjednika Bajdena. Hvala ti, Ameriko!”, napisao je Zelenski.

Američki predsjednik Džo Bajden je prvi put zatražio finansiranje u oktobru, pošto su ukrajinske vojne zalihe počele da se smanjuju. Zelenski je u februaru pozvao Kongres da odobri finansiranje.

Nastavi čitati

Aktuelno