Connect with us

Politika

OPOZICIJA mora promijeniti odnos PREMA NARODU I REPUBLICI da bi došli na vlast

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da opozicija u Republici Srpskoj pokušava 20 godina da dođe na vlast, ali ne uspijeva, te da bi to nekada ostvarali moraju promijeniti svoj odnos i politike prema narodu i Republici Srpskoj.

Cvijanović je rekla da ne zna zašto opozicija protestuje s obzirom na to da su njihovi zahtjevi odbijeni.

– Ono što je za nas bilo problematično jeste da su u zahtjevima koji su postavljeni u suštini doveli do nezakonitih odluka Centralne izborne komisije o ponovnom prebrojavanju listića, na što smo mi reagovali, takođe, prema sudu koji je na kraju zauzeo konačan stav. Nije dovoljno da se neko samo ne slaže s činjenicom da nije pobijedio na izborima, nego je morao dostaviti neke dokaze o nepravilnostima. Zbog toga je postizborni proces protekao u haotičnom stanju. Na kraju je CIK donio odluke koje sud nije problematizovao. Očekujem da sada uđemo u mirniju fazu u kojoj će Republika Srpska vrlo brzo formirati vlast i donositi odluke važne za naše građane – istakla je Cvijanović.

Ona je naglasila da nije bilo izbornih nepravilnosti ili su bile minorne da se apsolutno ne može dovesti u pitanje izborni proces.

– Određena biračka mjesta su imala propuste, ali ništa više od toga. Ne postoji niti jedan stvarni pokazatelj da je postojala prevara koja je jednom kandidatu omogućila pobjedu, odnosno drugom poraz. Za mene je važno da su propusti utvrđeni, ali i da se sankcionišu oni koji su odgovorni za to. Sve drugo je u domenu volje naroda koja je prepoznata i priznata – rekla je Cvijanović za Večernji list, izdanje za BiH.

Na pitanje da je navodno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na zadnjim izborima u BiH igrao na dvije karte, na SNSD, ali i na opoziciju, Cvijanović je rekla da nije primijetila bilo kakve političke intervencije koje bi značile miješanje u unutrašnje stvari, te preferiranje neke od politika, što je jako mudar pristup prema Republici Srpskoj.

Prema njenim riječima, Vučić se, kroz obavljanje važnih pozicija u Srbiji, postavlja tako da poštuje ono što je dogovor sva tri naroda u BiH.

– To je pokazao više puta, ali isto tako je isticao da ima posebne emocije prema Republici Srpskoj što je sasvim razumljivo. Sve intervencije od Vlade Srbije bile su usmjerene da bi se ovdje ostvario bolji život i da daju doprinos onome što mi ovdje radimo – rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o tome da SAD navodno žele eliminisati Milorada Dodika iz vlasti “jer ga smatraju ruskim igračem a što je posebno opasno sada u vremenu krize u Ukrajini”, Cvijanović je pojasnila da je to jedna nova simpflikacija u moru različitih objašnjenja.

– U dva navrata Milorad Dodik je stavljan na listu sankcionisanih od SAD, a kada vidite obrazloženje ne možete vjerovati da je to “remećenje Dejtonskog sporazuma”, dok se upravo on najsnažnije bori za Dejton. On se protivi njegovim devijacijama. Što se tiče samog Dodika, on je prije svega čovjek Republike Srpske. Djelovanjem je pokazao da treba sarađivati sa svima u svijetu jer mi ovako maleni, koga se ništa zapravo ne pita ne bismo trebali birati stranu prijatelja i neprijatelja. Za mene su neprijatelji samo oni koji vam žele poništiti identitet i onemogućiti konzumiranje prava koja vam je dao Ustav – pojasnila je Cvijanović.

Na pitanje kako doživaljava poruke poput one koja je nedavno zazvonila u javnom prostoru “kako Dodika treba smiriti, umiriti, ukloniti ili ubiti”, Cvijanović je rekla da “kakva god da je ta rečenica bila, problematično je to da smo došli u jednu tešku situaciju u kojoj će se teško izgraditi unutrašnji odnosi”.

Ona je rekla da kako političari moraju biti ozbiljni i odgovorni u istupima tako moraju biti i svi drugi javni djelatnici. (Srna)

Politika

“VLAST VARA NAROD” Borenović poručio da BRISEL ne mogu prevariti

Činjenica da BiH neće dobiti prvu tranšu od oko 70 miliona evra, od ukupno milijardu, koliko je planirano od EU za BiH u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan, još jednom pokazuje koliko se izvršna vlast ove zemlje diletantski ponaša prema ozbiljnim EU projektima i programima.

Rekao je ovo predsjednik PDP, Branislav Borenović, ističući da vladajuća BiH koalicija misli da, ako vara vlastiti narod, može prevariti i briselsku birokratiju.

– Ta njihova politika i priča da su usaglasili skoro sve možda prolazi u nekim njihovim kvazi-političkim kuloarima, ali ne može proći u EU. Jasna su pravila kako se povlače novci iz Plana rasta, a to uspješno rade zemlje iz cijelog regiona – kaže Borenović.

Dodaje da Savjet ministara BiH i aktuelna koalicija SNSD-Trojka-HDZ čine neuspješnim i beznadežnim naše društvo, što se pokazuje i sada, kada su nas ostavili bez planiranih 70 miliona evra.

– To je katastrofalan rezultat njihovog nerada. Ne mogu usaglasiti ispunjavanje Plana rasta, ali efikasno mogu usaglasiti budžet u kojem povećavaju sredstva za UIO da bi namirili sramnih 100 miliona za kupovinu zgrade narodnim parama od Dodikovog kuma. Samo u javnim nabavkama, novom zapošljavanju i arčenju budžeta su jako uspješni – poručio je Borenović.

Nastavi čitati

Politika

IZNESENE LAŽI O STANJU FINANSIJA Ministarstvo DEMANTOVALO Amerikance

Saopštenje američke Ambasade o stanju duga je u potpunosti u skladu sa pritiscima sa kojima se Republika Srpska suočava i miješanjem u unutrašnju politiku na krajnje neprimjeren i površan način, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

– Ne čudi takva objava, ali je čudno da su se pojedini mediji odmah uključili u prenošenje laži – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija Republike Srpske demantuje sve iznesene laži o stanju finansija koje imaju za cilj da dodatno unesu nemir i pojačaju efekat sankcija.

Istakli su da Republika Srpska nema problema sa nivoom zaduženja, kao ni sa otplatom postojećih obaveza.

– Istovremeno sa planiranim zaduživanjima, redovno se otplaćuju sve budžetske obaveze i stari dug. Sve realizovane emisije dugoročne i kratkoročne su javnosti dostupne na sajtu Ministarstva finansija – zaključili su u saopštenju.

Nastavi čitati

Politika

Ambasada SAD upitala VLADU SRPSKE: Gdje su nestale MILIJARDE uzete na zajam?!

Ambasada SAD u BiH oglasila se na mreži Iks gdje je istaknuto da se Vlada Republike Srpske u posljednjih 18 mjeseci samo na Banjalučkoj berzi zadužila za više od 1.1 milijardu KM.

To je značajan iznos koji ne uključuje čak ni komercijalne kredite koje je Vlada Republika Srpska uzela, a čiji uslovi nisu stavljeni na raspolaganje javnosti. Dakle, ako je Vlada Republike Srpske ipak završila sa deficitom i dalje ima problema s plaćanjem i poštovanjem rokova plaćanja socijalnih usluga i poljoprivrednih subvencija, postavlja se pitanje gdje je nestao sav taj novac – navela je Ambasada SAD u objavi na svom Iks nalogu.

Nastavi čitati

Aktuelno