Connect with us

Region

OSNOVAC OSTAO BEZ SLEZINE Ogorčeni otac pokreće krivične prijave, direktor škole kaže da je sve počelo kao igra sa Tik Toka

Učenik osmog razreda Osnovne škole “Sonja Marinković” u Subotici, koji je pretrpio strašan vid vršnjačkog nasilja, i zadobio je povrede zbog kojih mu je odstranjena slezina, i dalje se oporavlja u Opštoj bolnici.

Otac dječaka Dejan Kolar rekao je danas da će njegov sin danas biti prebačen na Dječje odjeljenje iz Odjeljenja intenzivne njege gdje se nalazi od kada je operisan.

Kako je Kolar ranije ispričao za Blic, u ponedjeljak su njegovog sina, što sve se vidi na snimku iz škole, prvo gurali i udarali na hodniku škole, dok je on bio okrenut leđima. Dječak je nastavio da ide ka učinioci, nije obraćao pažnju na grupu dječaka koja se nasilno ponašala, ali se iz pomenute grupe izdvojio jedan dječak, prišao mu s leđa, i bukvalno ga počistio, kao što karateu rade čišćenje.

– Viši i krupniji dječak je počistio moga sina od 45 kilograma s leđa. Pri padu ruka mog djeteta je bila ispod tijela i on je svojom rukom zgnječio rebra i dolazi do rupture slezine. Pozvan sam u školu i zatekao sam sina koji se žalio na bolove u rebrima i stomaku. Niko nije pozvao ljekarsku pomoć – ispričao je otac.

Kako kaže, kada je pogledao snimak, sve mu je bilo jasno.

– Napadnut je s leđa, nije imao šanse da se brani. Tražio sam od pedagoga da se pozove policija i direktora, ali mi je rečeno “da to tako ne ide” – kaže on.

On podsjeća da od prvog razreda njegov sin trpi verbalno, psihičko, ali i fizičko maltretiranje pojedinih vršnjaka.

“Ne odustajem od krivičnih prijava”

O vršnjačkom nasilju koje je okarakterisano kao najteži oblik nasilja, treći stepen, obaviještena su i policija i Više javno tužilaštvo, i otac dječaka kaže za Blic da bez obzira šta su izjavila djeca, roditelji, nadležni iz škole, neće odustati od krivičnih prijava.

– Tužiću i upravu škole, što sva moja obraćanja nisu otišla na viši nivo. Ne mogu se takvi problemi ostaviti na nivou odjeljenske zajednice, treba da se uključe i psiholog i pedagog. Bio sam i kod njih, ali, ni tamo nisu riješili ništa. Podnijeću krivičnu prijavu protiv djece i njihovih roditelja za nanošenje teških tjelesnih povreda, a protiv škole zbog nemara i neadekvatnog reagovanja na prijavljeno nasilje i događaje. Još nisam krenuo u taj postupak, ali hoću – kaže Kolar za Blic.

Pajica Bašić, direktor OŠ “Sonja Marinković” je izjavio za RTS da je u utorak, u prisustvu roditelja, obavljen razgovor sa djecom koja su učestvovala u vršnjačkom nasilju, i učenici su tvrdili da oni nisu imali međusobni sukob.

Predstavili kao igru sa TikToka

– Prilikom prvog razgovora sa djecom, oni su to nama predstavili kao igru koja je prisutna na TikToku, i gdje se učenik obara i pada. Nisu to shvatili kao nešto ozbiljno, međutim, poslije događaja koji je uslijedio, i poslije onoga što su vidjeli, shvatili su kakvu su grešku napravili. U prisustvu roditelja svaki od učenika je shvatio o čemu se radi. Nažalost, poslije ovakvih događaja tek se tada shvati da to nije igra i da to može da bude veoma ozbiljan slučaj – rekao je Pajica Bašić.

Prema njegovim riječima u ovom slučaju se dalje pokreće vaspitno – disciplinski postupak protiv učenika za povredu zabrane fizičkog nasilja u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja. U narednom period pojedinačno će raditi sa svakim od učenika, takođe i sa odjeljenjem u kojem se oni nalaze.

FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK

– Na kraju se izriču i vaspitno–disciplinske mjere jer je ovdje ozbiljno ugrožen integritet učenika i izriče se društveno koristan rad za te učenike. Mjere koje mogu da se izreknu su ukor direktora, ukor nastavničkog vijeća, smanjena ocijena iz vladanja na dva ili na jedan i, ovo je ipak osnovna škola, ne možemo izbaciti učenika iz škole, ali možemo u dogovoru sa nekom drugom školom ukoliko se procijeni da je to najbolje rješenje, da izvršimo prebacivanje – kaže Pajica Bašić.

Dok roditelj teško povrijeđenog dječaka tvrdi da je godinama ukazivao na nasilničko ponašanje pojedine djece prema njegovom sinu, ali da je sve zataškavano, Bašić kaže da je ova škola uvijek otvorena za razgovor sa roditeljima.

– Nikada nismo uskratili ni jednom roditelju da dođe, da porazgovara ako postoji problem. Ne sporim da je pomenuti roditelj možda imao razgovore sa učiteljicom i razrednom starešinom, ali su ti problem rješavani na nivou odjeljenja, nisu dolazili do mene. Ništa se ovdje ne zataškava, otvoreni smo u svakom pogledu. Roditelj nikada nije došao do mene kao direktora. Posljednji slučaj, koji znam, desio se u petom razredu, kada su djetetu razbili naočare, i taj slučaj smo i rješavali u saradnji sa roditeljima – izjavio je Bašić.

Ministar prosvjete Branko Ružić izrazio je danas zgražavanje zbog nasilja u Subotici u kojem je zbog vršnjačkog nasilja dječak (13) ostao bez slezine, piše Blic.

srpska info

Region

Priština organizuje referendum na sjeveru Kosova i Metohije, SRBI NAJAVILI BOJKOT!

Vlasti privremenih prištinskih institucija u nedjelju na sjeveru Kosova i Metohije organizuju referendum za smenu gradonačelnika Albanaca izabranih na izborima u aprilu 2023. godine glasovima oko 3 odsto albanskih birača.

Iako je najjednostavniji način za nove izbore bio da gradonačelnici podnesu ostavke, Priština je odlučila da proces ide na mnogo složeniji i duži način, putem peticija i referenduma.

Glasanje je zakazano nakon što su građani prikupili potpise 20 odsto birača.

Priština je proces referenduma na sve načine opstruisala, zbog čega su svi politički subjekti koji predstavljaju Srbe na Kosovu i Metohiji pozvali građane na bojkot.

Srpska lista je istakla da je Priština učinila sve da predstojeći referendum ne uspe i da su za glasanje predviđene nemoguće procedure, navodeći da je za razrešenje predsjednika opština potrebno 50 odsto plus jedan glas upisanih u birački spisak, a da se zbog stalnih pritisaka Prištine u posljednjih nekoliko mjeseci oko 15 odsto Srba iselilo sa severa KiM.

Osim toga, ukazano je da će glasanje biti održano uz prisustvo kamera, da birački spiskovi ne odslikavaju realno stanje na terenu jer je broj birača nesrazmjerno povećan pošto je veći broj Albanaca na biračkim spiskovima i da, i ako bi gradonačelnici bili smijenjeni, ostaju odbornici Albanci.

Jednostrane odluke Prištine, posebno ona o ukidanju dinara uticale su na nezainteresovanost građana da učestvuju u procesima koje organizuju privremene prištinske vlasti.

Jedan od građana Kosovske Mitrovice kaže da je njegov stav da se ne izlazi na referendum, pošto su stanovnici severa KiM potpisivanjem peticije pokazali da su za smenu gradonačelnika.

“Stvar je u tome da smo mi već predali peticiju za smenu, a sad je ovo već nova situacija. Zaista ne razumijem ovu matematiku za sutrašnji referendum” , rekao je on.

Penzioner iz Kosovske Mitovice izjavio je Tanjug da će poslušati apel političkih subjekata koji predstavljaju Srbe i da neće izaći na sutrašnji referendum.

“Ako su stranke apelovale da se ne izađe, onda ne želim da izađem na referendum”, kaže on.

Aleksandar Šljuka iz NVO “Nova društvena inicijativa” naglašava da su suštinski razlozi za bojkot referenduma opstrukcije Prištine, zbog čega su partije koje prezentuju Srbe odlučile da pozovu građane na bojkot.

“Jedno je opšteprihvaćeno mišljenje da je nemoguće skupiti dovoljan broj, 50 procenata plus jedan glas na severu. Samim tim izlazak na ovaj referendum dao bi legitimitet čitavom ovom procesu i legitimitet gradonačelnicima,” smatra Šljuka.

Dodaje da bi tada premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti bio u prilici da kaže kako je Priština omogućila da se referendum održi, a da nije bilo dovoljno glasova za smenu, što znači da su Srbi sa sjevera KiM zadovoljni aktuelnim gradonačelnicima.

“To je ono što su Srpska lista i druge partije želele da izbegnu”, ističe on.

Šljuka ukazuje da birački spisak nije ažuriran i da je na njemu daleko više glasača nego što to realno pokazuje situacija na terenu.

“Ovde u Mitrovici je potrebno sakupiti oko 9.000 glasova, a mnogi smatraju da uopšte nema toliko ljudi trenutno. Takođe su instalirali te kamere koje su pozajmili iz Albanije, što je neobična praksa, čak je OEBS rekao da je to nedemokratska praksa i da to ne bi trebalo da se radi. Znamo da škole koje funkcionišu po srpskom sistemu nisu dale saglasnost da se referendum održi u školama” , navodi on.

Zamjenik komandira tzv. kosovske policije za region sever Veton Eljšani kaže da je policija za predstojeći referendum pripremila operativni plan kojim je predviđeno postavljanje patrola u blizini biračkih mjesta i da će one, u skladu sa situacijom, reagovati ukoliko dođe do incidenata.

Glasačka mjesta biće otvorena od 7 do 19 časova, a prema odluci CIK-a u Prištini, ukupan broj biračkih mjesta u Leposaviću, Zubinom Potoku, Zvečanu i Sjevernoj Mitrovici je 23.

Prištinske vlasti prvobitno su planirale da se glasa na 43 biračka mjesta, ali su direktori škola na sjeveru KiM odbili da ustupe školske objekte za održavanje glasanja.

Srbi su u novembru 2022. napustili privremene prištinske institucije i bojkotovali izbore na sjeveru KiM održane u aprilu prošle godine zbog toga što Priština ne poštuje Briselski sporazum i već 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, kao i zbog upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sjever KiM i protivpravnih hapšenja Srba.

Nastavi čitati

Region

PREMINULA PORODILJA U VRANJU: Istraga pokrenuta nakon objava na društvenim mrežama

Porodilja iz Preševa, stara 37 godina, preminula je u porodilištu u Vranju, potvrdilo je Više javno tužilaštvo.

Slučaj niko od nadležnih nije prijavio, već je tužilaštvo reagovalo nakon saznanja na društvenim mrežama, prenosi Telegraf.

“Nas niko nije obavestio, već smo nakon informacija sa mreža naložili policiji da izvrši provere. Oni su na terenu, imamo potvrdu da je porodilja preminula, ali rad na slučaju je u toku. Sa više informacija oglasićemo se kasnije”, kaže Danijela Trajkovic iz Višeg javnog tužilaštva u Vranju, prenosi B92.

Nastavi čitati

Region

DAČIĆ O REZOLUCIJI O SREBRENICI U UN: “Najveći počinioci genocida žele da Srbe proglase genocidnim”

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da su Srbi izloženi velikoj nepravdi zato što za genocidni narod hoće da ih proglase Njemačka i Ruanda, koje su najveći počinioci genocida u istoriji.

odsjetivši da su Njemačka i Ruanda predlagači rezolucije o Srebrenici, čije se usvajanje priprema u Generalnoj skupštini UN, Dačić je ukazao da je Njemačka odgovorna za deset miliona žrtava u Drugom svjetskom ratu, dok je u Ruandi za nekoliko mjeseci ubijeno više od milion ljudi.

Rezoluciju podržava i Turska, za koju Jermenija tvrdi da je izvršila genocid nad njenim narodom i ubila milion i po Jermena. Kosponzor rezolucije je Austrija, koja bi trebalo da se sjeti da je počinila genocid nad Srbima u Prvom svjetskom ratu i da se prisjeti koliko je civila tada ubila – rekao je Dačić za Televiziju “Pink”.

On je upitao da li je pravedno i istorijski tačno da srpski narod, koji je bio žrtva genocida, bude proglašen kao genocidan imajući u vidu ogromne žrtve koje je podnio u Prvom i Drugom svjetskom ratu, stradanja Srba u Jasenovcu i na drugim mjestima?

– Nigdje nema rezolucije o tome, a po rezolucijama koje se predlažu ispade da su Huti u Ruandi i Srbi jedini narodi koji su vršili genocid. Oni predlažu rezoluciju, jer znaju kako se to radi, ali nisu odgovarali za to što su radili. To je velika istorijska nepravda, ali moramo da se borimo – rekao je Dačić.

Ukazao je da je rezolucija o Srebrenici nelegalna iz dva razloga, a prvi je činjenica da je muslimanski predstavnik Zlatko Lagumdžija kao predstavnik BiH u SAD pogurao rezoluciju bez odluke Predsjedništva BiH.

– Drugi razlog je to što po Povelji UN u Generalnoj skupštini ne može da se raspravlja o bilo čemu što je tema Savjeta bezbjednosti. BiH je na dnevnom redu u Savjetu bezbjednosti UN jer se dva puta godišnje održavaju sjednice o njoj, a imate i mirovne misije i takozvanog međunarodnog predstavnika u BiH, tako da je to apsolutno nelegalno – objasnio je Dačić.

Prema njegovoj ocjeni, ta rezolucija ne treba da bude na dnevnom redu Generalne skupštine UN i zbog toga što je prošlo 29 godina od događaja u Srebrenici, pa se postavlja pitanje što se baš sada donosi.

– Pored toga, rezolucija ima kontraproduktivno dejstvo jer umjesto procesa pomirenja jača razjedinjenje i uništavanje nečega što bi bio zajednički život u BiH – ukazao je Dačić.

On smatra da je predlaganje rezolucije o Srebrenici povezano sa nezavisnom spoljnom politikom Srbije, kojoj Zapad želi da pokaže silu.

– Oni su ovim što rade u neugodnu poziciju doveli i muslimanske zemlje, koje nama kažu da ih je Lagumdžija doveo u poziciju da se solidarišu sa muslimanima i da ih vode u provaliju jer nema dogovora sa Srbima – naveo je Dačić.

Prema njegovim riječima, muslimanske države, a i mnoge druge, uvidjele su sve to kada je rezolucija predstavljana u UN, zbog čega su njihovi predstavnici pitali da li je to otvoreno za raspravu i da li će se ići na konsensuz ili ne.

Dačić je rekao da Srbija očekuje da se o tome ne raspravlja, a ako do rasprave dođe, učiniće sve da dobije što više glasova i boriće se svim silama da to ne bude usvojeno.

– Ta rezolucija krije veliku zamku. Ne treba nasijedati na te priče da je to protokolarnog karaktera jer se navodno uvodi samo jedan dan, što oni pričaju da mi ne bi radili ništa. Ali, vi ćete svake godine imati podjele i rasprave oko toga i cijepanje BiH, kao i o pitanju da li je pravedno i istorijski tačno da jedino srpski narod, koji je bio žrtva genocida, bude proglašen za genocidan – zaključio je Dačić.

Nastavi čitati

Aktuelno