Connect with us

Region

OTAC DJEVOJČICE KOJU JE nasmrt pretukao očuh osuđivan zbog NASILJA U PORODICI

Nemanja Vladulović, otac dvogodišnje Petre B. koju je inače, kako se sumnja, ubio očuh Miloš N. (25) iz okoline Vlasotinca osuđivan je za nasilje u porodici u kojem je žrtva bila majka djevojčice Jelena.

Prema informacijama koje poseduje Blic, a šta je potvrđeno i iz Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru, nasilje nad djevojčicinom majkom dogodilo se u toku prošle godine.

Detalji nasilja nisu saopšteni, kao ni da li je neko od djece svjedočilo njemu.

– Nemanja Vladulović je nakon podnijetog optužnog prijedloga od strane ovog tužilaštva pred Osnovnim sudom u Zaječaru oglašen krivim za krivično djelo nasilje u porodici – rečeno je u Tužilaštvu.

Prethodno, u Centru za socijalni rad u ovom gradu rečeno je da je ova porodica bila u sistemu socijalne zaštite.

Oni su naveli da je u evidenciji njihovog sistema ova porodica bila po raznim osnovama još od 2016. godine, kao i da je Centar za socijalni rad kontinuirano pratio ovu porodicu u postupcima koji su povremeno vođeni.

– U dosadašnjem radu sa porodicom nije bilo prijava za zanemarivanje i zlostavljanje djece, niti je neko od roditelja bio prijavljivan za nasilje u porodici u odnosu na djecu – dodaje se u saopštenju.

Podsjetimo, djevojčicina majka Jelena i njen partner Miloš N. (25) uhapšeni su juče nakon što je dvogodišnja Petra podlegla povredama u bolnici u Zaječaru.

Milošu N. se na teret stavlja nasilje u porodici, dok je majka djevojčice u pritvoru ostala zbog zapuštanja i zlostavljanja djeteta.

Navodo je prilikom hapšenja majka djevojčice plakala, dok je očuh ćutao. Kako su ga nadležni nekoliko pitali zašto je pretukao nedužno dijete, on je nakon nekog vremena tiho izustio da je ona plakala, a da je njega to nerviralo, te da je nije “mnogo tukao”.

Njih dvoje će danas biti saslušani u tužilaštvu, piše Blic.

SrpskaCafe

Region

Osmani: Raspisaćemo vanredne izbore ako se s tim složi 20 odsto birača

Foto: Twitter / Printscreen

Predsjednica samoproglašenog Kosova, Vjosa Osmani je kazala da vanredni lokalni izbori na sjeveru Kosova i Metohije mogu da se raspišu, ali da je neophodno da 20 odsto upisanih u birački spisak zatraži tako nešto potpisivanjem peticije.

Ona je stava da je to najdemokratskiji način da se raspišu izbori.

“Na ovaj način mislim da garantujemo učešće Srba, jer bi zahtjev morao da dođe od njih, od građana”, rekla je ona za “Reuters”.

U opštinama na sjeveru Kosova, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica, živi većinsko srpsko stanovništvo koje je bojkotovalo aprilske lokalne izbore i ne priznaje nove gradonačelnike dovedene od strane samoproglašenog Kosova.

Uprkos tome, vlasti samoproglašenog Kosova su preuzele opštinske zgrade u tri opštine (Zvečan, Leposavić i Zubin Potok), gdje su do sada funkcionisali i Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije, a koji su za Kosovo nelegalni.

To je dovelo do svakodnevnih protesta lokalnog stanovništva u ovim opštinama. Jedino je u Sjevernoj Mitrovici fizički odvojena zgrada opštine po kosovskom i srpskom sistemu i zato u njoj nije bilo protesta.

Predsjednica samoproglašenog Kosova, Vjosa Osmani je navela da bi smjena aktuelnih gradonačelnika putem peticije bila “kao referendum”, koji bi otvorio put za novi izborni proces. Prema njenim riječima, cijeli proces bi mogao biti završen za nekoliko mjeseci.

Osmani je podvukla da prije raspisivanja novih izbora samoproglašeno Kosovo mora da dobije garancije međunarodne zajednice da se Beograd neće miješati, prenosi “Klix”.

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Region

DJEČAK (14) PRIJAVIO LAŽNU BOMBU: Protiv tinejdžera će biti podnesena krivična prijava za izazivanje panike

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u Кragujevcu, brzom i efikasnom akcijom, identifikovali su četrnaestogodišnjaka koji se sumnjiči da je danas, u popodnevnim satima, sa mobilnog telefona pozvao autobusku stanicu u Кragujevcu i prijavio da je na njoj i u gradskim autobusima postavljena eksplozivna naprava.

Policija je dovela osumnjičenog zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje panike i nereda i protiv njega će, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Кragujevcu, biti podnijeta krivična prijava u redovnom postupku.

Policija je kod osumnjičenog pronašla mobilni telefon sa kojeg je upućen poziv, prenosi Blic.

 

(SrpskaInfo)

Nastavi čitati

Region

AFERA PREPISIVANJE: Pale ostavke zbog maturskog ispita

Direktor Ispitnog centra Crne Gore Dragana Dmitrović smijenjena je na danas održanoj telefonskoj sjednici Vlade.

Za vršioca dužnosti Ispitnog centra imenovan je Miloš Trivić, savjetnik u Ministarstvu prosvjete. Na sjednici je smijenjen i cijeli Upravni odbor na čijem je čelu Valentina Radulović.

Dužnosti je razriješena i Dragana Nenadović, koja je bila glavni ocjenjivač.

Vlada je na istoj sednici imenovala privremeni Upravni odbor Ispitnog centra koji će činiti profesor istorije Miomir Đurišić, pravnik Mihajlo Ćetković, profesor srpsko-hrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti Dragan Čađenović, Tatijana Vujošević i Bojana Ostojić u ime Ispitnog centra.

– Mjere zaštite javnog interesa u ovom interesu uvode se zbog neizvršavanja Zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita i neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa, ostvarivanja javnog interesa i sprječavanje negativnih posljedica za učenike koji žele da nastave obrazovanje na ustanovama visokog obrazovanja – stoji u prijedlogu za razrješenje u koji su Vijesti imale uvid.

Više stotina maturanata u Crnoj Gori dobilo je nula bodova iz eksternog matuskog ispita iz crnogorsko-srpskog, bošnjačkog, hrvatskog jezika i književnosti, navodno zbog prepisivanja.

“Ko nije spreman za odgovornost, neka ide kući”

Premijer Dritan Abazović kazao je da je dao ovlašćenje ministru prosvjete Miomiru Vojinoviću da smijeni direktorku i Upravni odbor Ispitnog centra.

– Razlog je vrlo jednostavan. Prvo, loše planiranje vezano za putovanje djece na Olimpijadu iz fizike, matematike.., svaljivanje krivice na neke druge ljude. Sada problemi sa maturskim ispitima. Dakle, ko nije spreman da preuzme odgovornost, neka ide kući – kazao je Abazović.

(SrpskaInfo)
Nastavi čitati

Aktuleno