Connect with us

Region

OTAC RANJENOG MLADIĆA SA KOSOVA “Strahujemo od novih napada, ali ognjište nećemo napustiti”

Sin mi je dobro, ušili su mu ranu, ali je još u bolnici. Iako je policija uhapsila svu trojicu napadača, dvojicu maloljetniku su pustili, a onog starijeg od 46 godina su zadržali, kaže Ivica Đuzić, otac Bobana Đuzića (19), koja su juče u opštini Vitina na KiM nožem izbola trojica Albanaca.
Incident se desio u selu Moglia, opština Vitina na Kosovu.

Kako kaže, njegov sin je izboden iz čista mira, dok je šetao psa, i dodaje da su napadači iz susjedstva. Kaže i da su komšije Albanci i jutros nastavili sa provokacijama, jer se jedan od dvojice maloljetnika šetao ispred njihove kuće. Dodaje i da je otac jednog od njih došao na kapiju njihovog dvorišta, i provocirao ga.

Ivica Đuzić kaže da u domaćinstvu u selu Moglia živi sa roditeljima, suprugom i petoro djece.
– Iako ni najstariji sin (21) ni Boban (19) nisu zaposleni, i živimo samo od socijale i penzije mog oca, ne namjeravam da napustim ognjište – kaže Ivica, prenose Novosti.

Kako je saopštila Kancelarija za KiM, Bobanu Đuziću je obezbjeđen advokat.

– Danas sam stupio u kontakt s porodicom. Istražne jedinice rade svoj posao i nadam se da će uskoro biti podignuta optužnica protiv napadača – rekao je za Kosovo online Vasilije Arsić, advokat.

Dodaje da od svih institucija na Kosovu očekuje da rade svoj posao, jer ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava.

Otac ranjenog mladića zahvalio je Kancelariji za KiM što im je pomogla i angažovala advokata da zastupa njegovog sina.
– Zahvalan sam puno, to nam znači sve – kaže on.

Napad na Bobana Đuzića se desio juče. On je zadobio dvije ubodne rane, nanete nožem u predelu leđa, i van životne opasnosti je. Zbrinut je u bolnici u Pasjanu.

Region

Objavljeno koliki je javni dug Crne Gore

Ukupan javni dug Crne Gore na kraju prošle godine iznosio je 4,1 milijardu evra, odnosno 70,77 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), navodi se u izvještaju Ministarstva finansija.

Uzimajući u obzir depozite Ministarstva finansija, uključujući i 38.480 unci zlata, a koji su na kraju prošle godine iznosili 111,75 miliona evra, neto javni dug Crne Gore na kraju prošle godine iznosio je 3,99 milijardi EUR, odnosno 68,84 odsto BDP-a.

Stanje javnog duga u posljednje tri godine karakteriše smanjenje u apsolutnom iznosu, na šta je u najvećem dijelu uticala činjenica da u toku 2021. i prošle godine nije bilo većih kreditnih zaduženja.

Prema podacima Ministarstva, ukupan državni dug bez depozita na kraju decembra prošle godine iznosio je 4,03 milijarde evra ili 69,46 odsto BDP-a, a sa depozitima 3,91 milijardu evra ili 67,53 odsto BDP-a.

Spoljni dug iznosio je 3,56 milijardi evra, odnosno 61,37 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 468,76 miliona evra, odnosno 8,09 odsto BDP-a.

U stanje državnog duga uključen je i dio duga lokalne samouprave, u iznosu od 38,73 miliona evra, po osnovu ugovora za koje je Ministarstvo finansija zaključilo sa međunarodnim kreditorima, i dalje proslijedilo opštinama u obliku transfernih zajmova, navodi se u izvještaju.

Nastavi čitati

Region

NEGATIVNE STATISTIKE: Za 11 godina vlasti DPS-a iz Crne Gore OTIŠLO SKORO 70.000 ljudi

Prema dostupnim podacima Eurostata, za 11 godina iz Crne Gore je u zemlje Evropske unije otišlo 69.495 građana.

Podatak se odnosi na period od 2010, zaključno sa 2020. godinom i ne uključuju  2021. i 2022. godinu inače bi broj onih koji su napustili Crnu Goru bio još veći.

Prema pisanju portala podgoričke Adria tv., nezvanično broj onih koji su napustili Crnu Goru u potrazi za boljim životom, u posljednjih 10 godina, znatno veći.

(SRNA)

Nastavi čitati

Region

Beogradski sindikat predstavio pjesmu “Sparta”: Niko nema pravo da se odrekne KiM

Beogradski sindikat je na svom Jutjub kanalu objavio pesmu “Sparta”.

Tim povodom, iz grupe su se oglasili i istakli da niko ne treba da se odrekne Kosova i Metohije, da ono pripada srpskom narodu i njegovim precima.

“Niko od nas nema pravo da se odrekne Kosova i Metohije. Kosovo i Metohija ne pripadaju samo jednoj generaciji srpskog naroda, već i svim našim precima koji su se za njih borili, kao i našim potomcima u čije ime nemamo pravo da ih se odreknemo bez pitanja. Ova sveta zemlja, pre svega, pripada Bogu jer je osveštana krvlju svetaca i mučenika, pa je niko ne može prodati, trampiti, podeliti ili na bilo koji drugi način upodobiti bilo čemu materijalnom i finansijski korisnom. Ko to ne razume – on ne razume ni dušu ovog naroda. Nema života Srbije bez Kosova i Metohije! Nema povlačenja, nema predaje!”, naveli su iz Beogradskog sindikata.

Nastavi čitati

Aktuleno