Connect with us

Društvo

Otežan saobraćaj u istočnim krajevima Srpske

Saobraćaj se ovog jutra u istočnim krajevima odvija otežano zbog snijega, poledice i slabe vidljivosti, a iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske izdvajaju putne pravce Vlasenica – Han Pijesak preko Han Pogleda, Trnovo – Foča preko prevoja Rogoj, Foča – Gacko preko prevoja Čemerno.

Na putu Sarajevo – Rogatica preko Romanije zbog snijega i leda na kolovozu na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Snijeg otežava saobraćanje i na putnim pravcima Sarajevo – Tuzla, Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje i Posušje – Tomislavgrad.

Dodatne poteškoće vozačima pričinjava povremeno jak vjetar, naročito na području Hercegovine i Kneževa.
Na putnom pravcu Posušje – Blidinje, zbog jakog vjetra i nanosa, ne preporučuje se kretanje ni za jednu od kategorija vozila.

Na putevima na području Livna, Šuice, Kupresa i Glamoča jak vjetar stvara snježne nanose.
Jak vjetar i snijeg koji intezivno pada, otežavaju saobraćanje i na putevima ka planinama na području Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

Vozačima iz AMS savjetuju maksimalno opreznu vožnju, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.
Na magistralnom putu Gradiška – Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta saobraćaj se odvija usporeno.

Za vrijeme postavljanja rasvjete u tunelu “Sijeračke stijene” na dionici magistralnog puta Dobro Polje – Miljevina izmijenjen je režim saobraćaja, kao i zbog radova u tunelu “Čeljigovići” na magistralnom putu entitetska granica Lapišnica-Ljubogošta.

Režim saobraćaja izmijenjen je na dionici magistralnog puta Prijedor – Kozarac radi uključivanja i isključivanja sa terena mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka – Prijedor.

Režim saobraćaja izmijenjen je i na magistralnom putu Gradiška – Nova Topola – Klašnice zbog rehabilitacije kolovoza, te na dionici Klašnice jedan – Nova Topola zbog izgradnje tri kružna toka.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Gradiška – Nova Topola i Čatrnja – Gradiška takođe je izmijenjen režim saobraćaja.

Izmijenjen režim saobraćaja na snazi je i na petlji Johovac zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Johovac do Vukosavlja, kao i na petlji Rudanka zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela “Putnikovo brdo dva”.

Zbog oštećenja mosta preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i oštećenja mosta preko rijeke Jablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom zbog aktiviranog klizišta na magistralnom putu Foča – Goražde, u mjestu Filipovići, na samoj liniji razgraničenja, te na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Zbog opasnosti od pojave klizišta, na dionici regionalnog puta Stari Ugljevik – Glavičice u rejonu Stari Ugljevika zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća “Ruding”, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji.

Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran – Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje – Donja Trnova – Glavičice – Mezgraja.

Na području FBiH sporije zbog radova saobraćaj se odvija na magistralnim putevima Jajce – Donji Vakuf u tunelu “Skela” i Mostar – Stolac.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

“Romanijaputevi”
– Magistralni i regionalni putevi U Sarajevsko-romanijskoj regiji su prohodni i saobraćaj se redovno odvija, osim za šlepere koji trenutno stoje u Podromaniji i Mokrom dok se ne steknu uslovi da mogu krenuti – rekli su u “Romanijaputevima”.

Tehnički direktor u ovom preduzeću za održavanje puteva Dragan Buloščić istakao je da je put prema Jahorini očišćen i podsjetio da je neophodna oprema za vožnju u zimskim uslovima na svim pravcima zbog snijega koji nošem jakim vjerom pada od juče uz kraće prekide.

On je dodao da su ekipe za održavanje puteva na području na kome djeluju “Romanijaputevi” neprestano na terenu, ali da jak vjetar nosi snijeg i otežava čišćenje.

Prema podacima iz Meteorološke stanice, jutarnja temperatura na Sokocu je minus osam stepeni Celzijusovih, visina snijega je 30 centimetara, a duva sjeverni vjetar jačine četiri metra u sekundi.

Društvo

Više stotina građana tražilo ostavku Šmita

Više stotina građana danas je protestovalo ispred zgrade OHR-a u Sarajevu zahtijevajući ostavku Kristijana Šmita jer smatraju da su sve izvjesnija nova nametanja odluka koje će značiti izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH (FBiH).
Na transparentima su građani poručivali Šmitu da ode, a da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH ostane.Ključni zahtjevi su da OHR prestane kočiti procese evropskih integracija svojim odlukama, ostavka Šmita, te puna demokratija, zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, čak i po cijenu kompletne promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Protest su organizovali udruženje “ReStart BiH” i “Krug 99”, čiji je predsjednik Adil Kulenović u obraćanju rekao da su se građani okupili da bi izrazili nezadovoljstvo “šmitizacijom BiH”, navodeći da se Šmit pokazao nedostojnim funkcije koju obavlja.

Okupljeni građani, kao i govornici na protestu, poručili su da su najavljene izmjene izdaja BiH i da će u narednom periodu biti organizovan i veći skup, prenose federalni mediji.

Na protestu je pročitana i poruka pisca Gradimira Gojera, koji je naveo da je Šmit neprijatelj BiH, te da izmjene koje bi trebalo da budu nametnune učvršćuju poziciju HDZ-a.

Nastavi čitati

Društvo

Cijene niže u naredna tri mjeseca: Pojeftinjuje gas u Republici Srpskoj

Cijena prirodnog gasa u Republici Srpskoj u naredna tri mjeseca biće niža u odnosu na januar, februar i mart.

Ovo je za “Nezavisne novine” potvrđeno iz preduzeća Gas-Res, iz koga nisu precizirali koliko će iznositi pojeftinjenje, ali prema nezvaničnim informacijama dok kojih smo došli, to ne bi trebalo da bude manje od deset odsto.

Iz Gas-Resa podsjećaju da se cijena plina određuje u skladu sa postojećim ugovorom koji ova kompanija ima sa Gazprom Eksportom.

“Cijena se svakog kvartala usklađuje sa kretanjem cijena naftnih derivata na svjetskim berzama, pa u skladu sa tim cijena prirodnog gasa može rasti ili padati. Po završetku prvog kvartala 2023. godine, a na osnovu podataka o kretanju cijena naftinih derivata na berzama u proteklom periodu, doći će do usklađivanja cijene za drugi kvartal ove godine. Ovo su redovne ugovorne promjene cijene prirodnog gasa i nisu vezane ni za kakvu novu okolnost ili promjenu cijene od strane našeg dobavljača”, kazali su iz Gas-Resa, te dodali:

“Ono što preliminarno možemo reći jeste da će cijena prirodnog gasa biti niža u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartal 2023. godine”, zaključili su ove kompanije.

 

(Nezavisne novine)

Nastavi čitati

Društvo

U ponoć počinje izborna tišina u Crnoj Gori

Izborna tišina uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, koji će biti održan u nedjelju 2. aprila, počeće u ponoć.

U drugom krugu predsjedničkih izbora učestvovaće kandidati Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i Pokreta “Evropa sad” Jakov Milatović.

Đukanović je u prvom krugu osvojio 35,3 odsto glasova, a Milatović 28,9 odsto.

Glasačko pravo na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori imaju 542.154 građanina.

Biračka mjesta biće otvorena od 7.00 do 20.00 časova.

Izbore će pratiti domaći i inostrani posmatrači.

Mandat predsjednika Crne Gore je pet godina.

Nastavi čitati

Aktuleno