Connect with us

Hronika

OTVOREN PREDMET: Predsjednik Suda pod lupom Tužilaštva

U Republičkom javnom tužilaštvu otvoren je predmet kojim je, uz još nekoliko osoba, obuhvaćen i Zoran Džida, predsjednik Okružnog suda u Bijeljini, potvrdio je izvor “Nezavisnih novina”.

Naš sagovornik, blizak pravosuđu, ističe da su ovom tužilaštvu Džida i još nekoliko lica prijavljeni više puta, ali ne zna šta se s tim na kraju desilo, odnosno kakvu je odluku Tužilaštvo donijelo.

“Ne znam, možda su čak neke od njih i odbačene. Ali, sa sigurnošću vam mogu reći da su te prijave otišle ka Tužilaštvu. Znam takođe i da tu nije prijavljen samo Džida, ali je on svakako najzanimljiviji u odnosu na ostale, s obzirom na funkciju koju godinama obavlja”, otkriva naš izvor, koji je insistirao na anonimnosti.

Za šta je tačno Džida prijavljen, pokušali smo saznati i iz Tužilaštva, ali konkretan odgovor nismo dobili.

Ipak, potvrđeno nam je da je, uvidom u evidencije koje vodi Posebno odjeljenje Republičkog javnog tužilaštva, utvrđeno da je ovo odjeljenje postupalo po pet prijava protiv više lica, od kojih je jedan od prijavljenih i Zoran Džida, a zbog krivičnih djela povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca, izvršenje krivičnog djela u sastavu kriminalnog udruženja u vezi sa krivičnim djelima povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca i neizvršenje sudske odluke.

Kako je za “Nezavisne novine” potvrđeno iz Republičkog javnog tužilaštva, za tri prijave donesena je naredba da se protiv Zorana Džide i drugih neće provoditi istraga jer ne postoji sumnja da su prijavljeni učinili krivično djelo.

Četvrta i peta prijava, kojima su prijavljeni Džida i još nekoliko lica, spojene su u jedan predmet.

“On je otvoren i u fazi je provjera, odnosno prikupljanja potrebnih informacija i obavještenja”, rečeno nam je iz Republičkog javnog tužilaštva, iz kojeg ostale detalje nisu navodili.

Džida, s druge strane, tvrdi da je on tu zapravo svjedok, te da nema šta komentarisati niti iznositi činjenice ni podatke koji se odnose na taj predmet.

“To je predmet koji se radi i Tužilaštvo će vam sve reći protiv koga je. To nisam samo ja, to je vijeće koje je donijelo jednu odluku. Mi smo svjedoci u tom predmetu”, ponovio je Džida u izjavi za “Nezavisne novine”.

Kada smo mu, ipak, saopštili šta su nam rekli iz Tužilaštva, te da je postojalo pet prijava, on je naveo da prijave podnosi svako kome padne na pamet. On nam je, ipak, dao nešto više informacija o razlozima na koje se prijava odnosi.

Precizirao je, naime, da je riječ o jednoj sudskoj odluci, koja, kako tvrdi, nikome nije proizvela nikakvu štetnu posljedicu.

“Ta naša odluka nije imala nikakvog efekta na oštećenje nekih drugih prava”, rekao je Džida, koji je potvrdio da će sarađivati sa nadležnim tužilaštvom ukoliko u ovom predmetu dobije status osumnjičenog.

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH imenovao je 21. septembra 2015. godine Zorana Džidu za predsjednika Okružnog suda u Bijeljini.

Hronika

NESTAO ČOVJEK KOD SANSKOG MOSTA! Otišao po ovce i nije se vratio

Potraga za Dursumom Bešićem, mještaninom sela Kijevo u Sanskom Mostu, koji je nestao u prošlog četvrtka, danima je bezuspješna.
Prema riječima Edina Seferovića, predsjednika Kluba ekstremnih sportova “Condor”, čiji su članovi učestvovali u potrazi, pretražen je široki teren pomenutog sanskog sela, kao i područja susjednih Kruhara i Tomine, ali Bešić nije pronađen.

“Na osnovu dojave o tome da je navodno viđen na području kuda protiče rječica Kijevuša pretražili smo i taj dio terena, međutim bez uspjeha iako je korišten dron i pas tragač. U ovome trenutku potpuno je nepoznato u kom pravcu se mogao uputiti“, istakao je Seferović.

Potrazi su se priključili takođe i pripadnici policije, brojni članovi porodice Bešić, mještani Kijeva te ostali građani.

Podsjetimo, nestanak Bešića prijavljen je policiji u prošli četvrtak, a gdje je mogao otići nije poznato. Bešić je supruzi rekao da ide dovesti ovce i nije se vratio.

U narednim danima, potragu će organizovati policija i to na osnovu informacija koje se mogu pojaviti o nestalom Bešiću, prenose Nezavisne.

Nastavi čitati

Hronika

HOROR! Srđan Dinić (58) ODLEŽAO SEDAM GODINA ZBOG PEDOFILIJE jer je djevojčicu (12) nagovarao “da prave bebu”

Srđan Dinić (58) iz okoline Gadžinog Hana izdržao je kaznu zatvora od sedam godina na koju je osuđen, jer je tokom 2015. godine imao seksualne odnosne sa djevojčicom koja je tada imala samo 12 godina, saznaje “Telegraf.rs”.
Dinić je, nezvanično saznaje Telegraf, polovinom godine izašao iz zatvora.

Kako je utvrđeno tokom sudskog postupka pred niškim Višim sudom, S.D. je u oktobra 2015. godine u svojoj kući djevojčicu dodirivao po genitalijama, a zatim joj predložio “da prave bebu”. Nakon mjesec dana, kada je ona došla kod njega nakon bjekstva iz hraniteljske porodice, ponovo je sa njom imao seksualni odnos.

On je koristio loše materijalne prilike njene porodice, pa je pozivao djevojčicu da dolazi kod njega – što je ona rado činila. Po svemu sudeći, postojala je prećutna saglasnost njenih roditelja da sa njim zasnuje vanbračnu zajednicu.

Međutim, s obzirom na to da je Centar za socijalni rad uočio da u toj porodici postoji zanemarivanje djece, maloljetnica je izmještena u hraniteljsku porodicu. I nakon toga, S.D. je nastavio da kontaktira sa djevojčicom, ubijedio je da pobjegne od hranitelja i da mu se vrati, kažu sagovornici iz istrage.

Tokom sudskog postupka, Dinić je negirao da je sa djevojčicom imao seks. Priznao je da joj je dozvoljavao da živi u njegovoj kući, ali je isticao da je to činio u dobroj namjeri, jer je želio da joj olakša život s obzirom na to da je njena porodica siromašna.

Međutim, medicinsko vještačenje nedvosmisleno je pokazalo da je djevojčica imala seksualne odnose, a iskazima svjedoka potkrijepili su navode optužbe da je Dinić odgovoran za njenu obljubu.

Sud je odlučio da Diniću izrekne strogu kaznu pošto je u pitanju produženo krivično djelo, te da je između njega i njegove žrtve velika razlika u godinama, što je uzeto u obzir kao otežavajuća okolnost.

Više javno tužilaštvo je tražilo da se Dinić osudi na devet godina.

Nastavi čitati

Hronika

OTAC PRIJAVIO NAPAD! Maloljetnika opljačkala grupa nasilnika

uškarac E.A. prijavio je nadležnoj Policijskoj upravi u Sarajevu da je njegov maloljetni sin napadnut i opljačkan.
Kako je naveo u prijavi, njegov sin je napadnut i opljačkan u petak, 8. decembra, oko 20.50 časova u ulici Obala Kulina Bana.

Njegovog sina je, navodno, napalo više nepoznatih osoba uz upotrebu fizičke snage.
Pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP Kantona Sarajevo nastavljaju rad na dokumentovanju krivičnog djela i pronalasku izvršilaca, piše Avaz.

Nastavi čitati

Aktuelno