Connect with us

Politika

PANDUREVIĆ PORUČILA “Ili ostavka ili smjena, DA – AMIDŽIĆ JE ODOBRIO NOVAC”

“Služeći se Gebelsovom metodom da sto puta ponovljena laž postaje istina, ministar finansija Srđan Amidžić nastavlja tvrditi kako nije odobrio novac Centralnoj izbornoj komisiji po Zakonu o finansiranju institucija BiH koji je nametnuo Kristijan Šmit. Umjesto što se hvalisa kako je njegov zamjenik iz reda bošnjačkog naroda odobrio poslednju tranšu CIK-u, trebao bi da podnese ostavku jer u tom slučaju nije u stanju zaštititi zakonitost u radu Ministarstva finansija”, izjavila je Aleksandra Pandurević, član Predsjedništva SDS, komentarišući današnju Amidžićevu pres konferenciju i tvrdnje koje je iznio.

“Da – Srđan Amidžić je odobrio CIK-u 7,2 miliona KM za provođenje izbora i na toj instrukciji stoji njegov potpis. Postupio je po Šmitovom zakonu, iako se Šmita verbalno odriče. Odobrenje za dodatna sredstva u iznosu od četiri miliona KM potpisao je Amidžićev zamjenik Muhamed Hasanović. Zakon o Savjetu ministara BiH je jasan, zamjenik ministra tako nešto ne može uraditi
bez saglasnosti ministra”, objašnjava Pandurevićeva.

Ona ističe da nakon ovog treba da odu ili Amidžić ili Hasanović.

“Hvala Bogu, ministar je živ, zdrav i nije spriječen da obavlja svoj posao. Ako je Hasanović postupio mimo zakona i bez njegove saglasnosti odobrio novac, prekršio je zakon i Amidžić mora zatražiti njegovu smjenu. Takođe, morao je stopirati izvršenje Hasanovićeve odluke. Kako to nije uradio, treba i on da ode jer očito nije u stanju valjano i savjesno da radi svoj posao”, kaže
Pandurevićeva.

Ona dodaje da je čvrsto uvjerena da Amidžić obmanjuje javnost i da je pribjegao onoj narodnoj “da se Vlasi ne dosjete” i dao saglasnost svom zamjeniku da CIK-u odobri dodatna sredstva.

“Ako to nije uradio, onda vjerujem da će još ujutro stopirati Hasanovićevu odluku i zatražiti njegovu odgovornost. No, znamo da on to neće uraditi jer on lično stoji iza odluke. To što vrijeđa opoziciju ne mijenja činjenicu da govori neistine i da postupa po Šmitovim zakonima. Možda je previše očekivati da hrabro stane iza svojih odluka i kaže: `Da, priznao sam Šmita ne bi li ga odobrovoljio da zažmuri na kupovinu Radišićeve zgrade. Da, dao sam novac CIK-u jer sam za provođenje izbora i od Izbornog zakona Republike Srpske nema ništa”, zaključila je Pandurevićeva.

(BN)

Politika

KO TO SVE FINANSIRA “TRIVIĆKIN FRONT”, i koliko će je to sve na kraju “KOŠTATI”, OSTAJE DA SE VIDI

Kao što je mislila da je pobijedila, Jelena Trivić danas misli da će javnost obmaniti pričom da neko sa profesorskom platom može da finansira stranku tešku skoro 250.000 maraka. Samo osnovni troškovi na mjesečnom nivou Trivićku koštaju 50.000 KM.

“S obzirom da se ona stalno govori o zakonu o transparentnosti, pokušala sam da nađem ko su ti ljudi, pravna ili fizička lica koja finansiraju ovo, ali nisam uspjela da nađem, možda profesorica ima neku magičnu formulu pa sa ovim uspije da finansira i svoju porodicu i ove troškove”, rekla je Adriana Basara, portparol Gradske uprave Banjaluka.

Jedan od finansijera “Trivičkinog fronta” na spiskovima CIK-a, koji su u posjedu redakcije, pojavljuje se i sin presuđenog advokata Marinka Brkića, izvjesni Nikola Brkić, inače istaknuti član NF.

Da se iz svoje nemoći, Jelena Trivić, okružila svakojakim tipovima pokzuje se i na ovom primjeru.

Advokat Marinko Brkić osuđen je u Vrhovnom sudu Republike Srpske na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora jer je zloupotrijebio povjerenje klijenata koje je zastupao i za sebe zadržao 12.400 maraka.

Prema presudi, on neće ići u zatvor ako u roku od godinu i šest mjeseci po pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Ovom odlukom Vrhovni sud je nakon održane trećestepene sjednice vijeća potvrdio presudu Okružnog suda u Banjaluci kojom je osuđen Brkić.

Marinko Brkić nastavio je zastupati klijente uprkos presudi iz 2021. godine za zloupotrebu povjerenja jer je entitetska advokatska komora propustila rok da ga izbriše s liste advokata

Nastavi čitati

Politika

PET GODINA NIŠTA OD OBEĆANJA: Šta se desilo sa studijom Vlade iz 2019. godine?

U narednom periodu je u planu da, u saradnji sa lokalnim zajednicama, predškolsko obrazovanje bude besplatno.

Kreditna podrška bračnim parovima biće dio mjera, a to znači da će svaki novi bračni par dobiti dio sredstava od lokalne zajednice, a dio od institucija RS. Dio kredita bio bi otpisan nakon rođenja prvog djeteta, a u cijelosti bi bio otpisan ako bude rođeno troje djece.

Rekao je ovo tadašnji srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, na konferenciji za novinare održanoj 11. septembra 2019. godine na kojoj je predstavljena naučnoistraživačka studija “Demografski razvoj i populaciona politika RS – analiza stanja i prijedlog mjera”.

Od ovih mjera ni dan danas nema ništa.

U koštac sa problemima boravka djece u vrtićima prvi se, prije dvije godine, uhvatio Grad Banjaluka, gdje subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima idu i do 150 KM za jedno, odnosno 350 KM za dvoje djece.

Sa 50 KM po djetetu, od ove godine subvencioniše se boravak djece u privatnim vrtićima i u Pranjvoru.

Od pomoći Vlade za sada, nema ništa.

Nastavi čitati

Politika

SMILJANA BABIĆ MORAVAC: Zbog svoje “bolesne” opsesije DRAŠKOM STANIVUKOVIĆEM, Trivić se spustila na NAJJADNIJE BAVLJENJE POLITIKOM

Žena koja je mnogima bila nada za promjene u ovoj zemlji, postala je žena koja se spustila na najjadnije nivoe bavljenja politikom.

Ako su laži o tuđem privatnom životu, snimcima i ucjenama najvažnije što Jelena danas ima da poruči građanima, treba li dalje išta da kaže?

Bez imalo političkog morala, etike, dostojanstva Jelena se spustila na najniži nivo bavljenja politikom, promovišću laži koje u javnosti plasira Vlao Đajić, njegovi saradnici sa kriminalnom prošlošću i razni blogeri.

Od svih programa, ideja, planova koje valjda ima da ponudi građanima Banjaluke, ona prostor u medijima koristi da priča laži o gradonačelniku Stanivukoviću i njegovim saradnicima.

Čak više ne o kritikovanju njegovog rada, nego o izmišljenjim snimcima, ucjenama i stvarima koje nepriliče ni onima koji se politikom bave na najprimitivniji način.

Nije moje da govorim kome šta priliči, ali uvjerena sam da je hvatanje za privatne životu politici, ili još gore, izmišljene privatne stvari je najjadnije, najniži nivo bavljenja ovim poslom koji ne priliči jednoj majci, ženi, profesorici. Ne priliči nikome.

Pozivam Jelenu da sačuva minumim dostojantva i prostor koji ima u medijia iskoristi za promociju svojih saradnika, za koje niko u javnosti nije ni čuo, jer sav prostor koji ima koristi samo da bi pričala o Stanivukoviću i njegovim saradnicima.

Nadam se da ljudi koji su sada uz nju neće postati njene sljedeće žrtve neistina i laži, jer očigledno da nema roblem da izmišla o onima sa kojim je do juče dijelila i rođendane i slave i dane i noći mnogih kampanja.
Gdje god me put navede, iskreno nadam da politika od mene nikada neće napraviti ono što je napravila od nje.

Nastavi čitati

Aktuelno