Connect with us

Politika

PDP predlaže izmjene Krivičnog zakonika: “Spriječiti proizvoljno tumačenje koje nosi posljedice po društvo”

Klub poslanika PDP-a predložiće izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske po pitanju zlostavljanje i mučenje životinja, kako bi spriječili dalja proizvoljna tumačenja istog i doprinijeli sprečavanju brojnih većih posljedica po društvo.

Iako je ovim zakonom predviđeno novčano kažnjavanje ili služenje zatvorske kazne za one koji muče ili ubijaju životinje u praksi dolazi do njegovog različitog tumačenja, te počinioci ovog djela često prolaze nekažnjeno što može dovesti do mnogo većih posljedica, kao i opasnosti po ljude.

– Udruženja i pojedinci koji se bave zaštitom životinja ukazali su nam na to da se u praksi često dešava da zbog nejasne formulacije u pomenutom zakonu tužioci uskrate policiji mogućnost da pokrenu istragu. U članu 390. Krivičnog zakona navodi se da će odgovarati onaj ko zlostavlja životinje, te nadležni u slučaju mučenja jedne životinje ne žele da reaguju, tvrdeći da je u zakono navedena riječ u množini – objasnila je poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mirna Savić-Banjac.

Ona ističe da je potrebno djelovanje na više nivoa, bolja informisanost i edukacija javnosti o značaju prijavljivanja zlostavljanja životinja, ali i izmjena sporne terminologije u članu 390. Krivičnog zakonika Republike Srpske, kako bi se izbjegla svaka mogućnost nepoduzimanja potrebnih radnji protiv lica koja su osumnjičena za ovo krivično djelo.

Poslanik PDP-a u NSRS, Tanja Vukomanović, dodaje da su o ovom temi razgovarali sa udruženjima za zaštitu životinja, sa kojima će pokrenuti još pitanja kada je riječ o pomenutoj temi.

– Klub poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske će u narednom periodu pokrenuti neophodne korake kojim bi se pomenuti član zakona jasnije formulisao, ali će produzeti i sve druge korake iz svoje nadležnosti kako bi se što hitnije suočili sa problemom koji je velika prijetnja svakom zdravom društvu. Mučenje i ubijanje životnja pokazuje da osoba može imati ozbiljnje psihičke probleme, a zanemarivanje i nekažnjavanje ovakvih osoba može dovesti do još većih posljedica – zaključila je ona.

Dodaje da stručnjaci, ali i brojni primjeri, ukazuju na to da se mučenje i ubijanje životinja može prenijeti i na nedostatak empatije prema ljudima, te takođe dovesti do nasilnog ponašanja i prema ljudima.

Politika

Đajić godišnje “ispegla” preko tri miliona maraka

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske nema tehničke i kadrovske kapacitete za pranje, sušenje i peglanje veša pa će ovaj posao u naredne četiri godine povjeriti privatnoj firmi koja bude izabrana na tenderu koji je u toku, a kojoj će za te usluge biti plaćeno 13,3 miliona maraka sa PDV-om.

Vešeraj će biti organizovan u sklopu UKC-a. Uprava će firmi koja dobije ugovor dati na korištenje prostor od 1.072 kvadrata u koji će ona instalirati svoju opremu.

Dužan je da plaća stuju, vodu, grijanje i odvoz smeća, a UKC ima pravo da vrši kontolu i nadzor nad pružanjem usluga.

Od ponuđača na tenderu se traži da su i ranije radili slične poslove te da su uspješno realizovali minimalno jedan ugovor čija je vrijednost veća od 1,8 miliona maraka.

Postrojenja za pranje i peglanje koje bude instalirano mora da ima kapacitet za obradu 4.000 kilograma veša na dvevnom nivou.

Inače, ovaj tender zbog žalbi traje od prošle godine, a dva puta ga je oborila čistionica “Perfect clean” iz Prijedora.

Poslove pranja i peglanja godinama unazad za UKC radi hemijska čistionica “AD” iz Banjaluke.

Iz odjeljenja za kabinetske poslove i poslove informisanja na pitanje CAPITAL-a zašto ne formiraju vlastiti vešeraj i ulažu u opremu, odgovaraju da im se to ne isplati.

“Uzimajući u obzir potrebe naše ustanove, broj pacijenata, broj zaposlenih kao i broj organizacionih jedinica, angažman vlastitih kapaciteta za obavljanje ovih poslova podrazumijevao bi izuzetno veliku početnu investiciju. Posebno je potrebno da se naglasi da bi se moralo voditi računa o neprekidnosti ovog radnog procesa, što bi značilo zapošljavanje najmanje 30 novih radnika”, kazali su u UKC RS.

Capital.ba

Nastavi čitati

Politika

Određen jednomjesečni pritvor Abdulahu Skaki, biće prebačen u KPZ Zenica

Aktuelnom ambasadoru BiH u Kataru i bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki (SDA) određen je jednomjesečni pritvor.

Postupajući tužilac Tužilaštva KS ranije je Opštinskom sudu  u Sarajevu  predložio određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Skaki.

Skaka će 30 dana provesti u KPZ Zenica.

– Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjekstva, potom zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela – rečeno je ranije iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, on je uhapšen u okviru akcije „Vizionar” zbog nesavjesnog rada u službi, zloupotrebe položaja i krivotvorenja službene isprave, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Politika

ZAKON JASAN: Narodni front ne može biti parlamentarna stranka

Iako predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić tvrdi da je aktuelnim transferima postala parlamentarna stranka, ona to po Izbornom zakonu ne može da bude, jer poslanici koji su prešli u Narodni front mogu da budu samo samostalni poslanici.

„Ja vam mogu reći da je Narodni front u ovom momentu parlamentarna stranka sa tri poslanika“, ustvrdila je Jelena Trivić.

Ipak, Izborni zakon je jasan i kaže da poslanik koji napusti neku stranku postaje samostalni poslanik i na pločici ispred njih može samo pisati „samostalni poslanik“. Drugim riječima, parlamentarna stranka ne može biti stranka koja nije učestvovala na izborima i prešla cenzus, što Zakon jasno propisuje.

 

Ukoliko takvi poslanici oforme klub, a trebaju da budu najmanje 4 poslanika, oni mogu da djeluju samo kao Klub samostalnih poslanika, a ne Narodnog fronta.

Izvor. istokrs.com

Nenad Nešić pozvao Trivićku da objelodani finansijere stranke:

Nakon osnivačke skuštine „Narodnog fronta“ ne stišavaju se reakcije javnosti, ali ni visokih funkcionera.

-Politička scena Republike Srpske mora se zakonski urediti. Istražiti porijeklo novca koji je Jelena Trivić potrošila sa Narodni front?! Time spriječiti zloupotreba osvojenih poslaničkih mandata od strane preletača.

Rekao je ovo Nenad Nešić, gostujući u emisiji „Telering“, pozivajući Jelenu Trivić da ispoštuje one norme za koje se i sama zalagala, a to je da u ovom slučaju otkrije porijeklo novca kojim se finansira njena stranka.

-Vrijeme je da gospođa Јelena Trivić objasni odakle joj novac! U toj poslaničkoj grupi imate Dubravca koji je podržao Vladu, glasao za SNSD-ovog delegata, bio kandidat za izvršnog direkora u Autoputevima i zahtijevao da se postavi što prije. Drugi poslanik Aleksandar Trninić je glasao protiv Vlade Republike Srpske, a glasao je za kandidata opozicije za izbor delegata u Domu naroda PS BiH. Njih dvojica priznaju legitimnost izbora, a Јelena Trivić kaže da su izborni rezultati nelegitimni. Dakle, tri različite osobe.Šta njih može ujediniti? Pa, lični interes. Kako se ostvaruje?Pa, kroz materijalna dobra – jasan je Nešić.

Vrijeme će pokazat ko finasira stranku Jelene Trivić, da li će predsjednica Fronta istražiti diplome i svojih saboraca, te da li će u dogledno vrijeme izučiti Izborni zakon?

 

 

Nastavi čitati

Aktuleno