Connect with us

Politika

Vukomanović: Da li je važnije da su djeca sita ili da je funkcionerima udobno u vozilima?

Zanimljivo je da često nedostaje novca za mnoge socijalne kategorije, ali nikada nije nedostajalo za neki službeni automobil – ističe Vukomanovićeva.

– Vlast u Republici Srpskoj izdvaja preko 300.000 KM za novi službeni automobil Milorada Dodika, dok se istovremeno od šestočlane porodice očekuje da za 1.600 KM mjesečno kupi hranu, odjeću, školski pribor, lijekove, plati režije i sve ono što je potrebno. Uspjeli su čak da uzimaju i onda kada daju, pa je nakon vijesti da višečlane porodice dobijaju 750 KM, odmah nakon izbora, došla i vijest da se istim tim porodicama ukida dječiji dodatak, jer njihova primanja sada prelaze cenzus – rekla je Tanja Vukomanović, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Vukomanovićeva kaže da predizbornim pronatalitetnim mjerama vlast u Republici Srpskoj od višečlanih porodica pravi slocijalne slučajeve, postavljajući neprihvatljive uslove i cenzuse za dječije dodatke, te ostavljajući ih bez ikakve podrške pred talasom poskupljenja.

– Ako je Republika Srpska toliko stabilna, zašto su „poljuljana“ primanja višečlanim porodicama? Kako su zamislili da porodice žive sa oko 150 KM po članu? Kako taj sramni cenzus nikada nije vrijedan posebne sjednice? – pita Vukomanovićeva.

Ističe da je vlast priznala su da su godinama davali plate ljudima koji ne dolaze na posao, svjesni su da među njima ima mnogo onih koji primaju tri plate iz budžeta, priznali su i da je dug veliki i da se mora krenuti sa uštedama, ali ipak su odlučili „presjeći“ na višečlanim porodicama.

– Zanimljivo je da često nedostaje novca za mnoge socijalne kategorije, ali nikada nije nedostajalo za neki službeni automobil? Ovih dana vidjeli smo da novca ima za službene ručkove, službene automobile, službenu rakiju… ali nema službene dužnosti da se vodi računa o onom najvrednijem što imamo, a to su naša djeca – navodi Vukomanovićeva.

Dodaje da, ako je porodica stub svakog društva, Republika Srpska sa ovakivm zakonima i sramnim cenzusima ne može biti stabilna.

– Ograničili su primanja djeci, dok novac na automobile troše neograničeno. Krajnje je vrijeme da se djeca stave kao prioritet ove Vlade dok još imamo koga staviti. Potrebno je što prije izraditi socijalnu kartu, razdvojiti pomoć od primanja, omogućiti dodatak i zaposelnim roditeljima koji dobijaju tih 750 KM, a ovakve cenzuse umjesto za dječije dodatke, za početak, postaviti za kupovinu službenih automobila. Vlast odlučuje: da li je važnije da su djeca sita ili da je funkcionerima udobno u vozilima? Iskreno se nadam da su greškom izabrali ovo drugo i da će ovu sramnu odluku promijeniti – poručila je Vukomanovićeva.

Blink.ba

Politika

Đajić godišnje “ispegla” preko tri miliona maraka

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske nema tehničke i kadrovske kapacitete za pranje, sušenje i peglanje veša pa će ovaj posao u naredne četiri godine povjeriti privatnoj firmi koja bude izabrana na tenderu koji je u toku, a kojoj će za te usluge biti plaćeno 13,3 miliona maraka sa PDV-om.

Vešeraj će biti organizovan u sklopu UKC-a. Uprava će firmi koja dobije ugovor dati na korištenje prostor od 1.072 kvadrata u koji će ona instalirati svoju opremu.

Dužan je da plaća stuju, vodu, grijanje i odvoz smeća, a UKC ima pravo da vrši kontolu i nadzor nad pružanjem usluga.

Od ponuđača na tenderu se traži da su i ranije radili slične poslove te da su uspješno realizovali minimalno jedan ugovor čija je vrijednost veća od 1,8 miliona maraka.

Postrojenja za pranje i peglanje koje bude instalirano mora da ima kapacitet za obradu 4.000 kilograma veša na dvevnom nivou.

Inače, ovaj tender zbog žalbi traje od prošle godine, a dva puta ga je oborila čistionica “Perfect clean” iz Prijedora.

Poslove pranja i peglanja godinama unazad za UKC radi hemijska čistionica “AD” iz Banjaluke.

Iz odjeljenja za kabinetske poslove i poslove informisanja na pitanje CAPITAL-a zašto ne formiraju vlastiti vešeraj i ulažu u opremu, odgovaraju da im se to ne isplati.

“Uzimajući u obzir potrebe naše ustanove, broj pacijenata, broj zaposlenih kao i broj organizacionih jedinica, angažman vlastitih kapaciteta za obavljanje ovih poslova podrazumijevao bi izuzetno veliku početnu investiciju. Posebno je potrebno da se naglasi da bi se moralo voditi računa o neprekidnosti ovog radnog procesa, što bi značilo zapošljavanje najmanje 30 novih radnika”, kazali su u UKC RS.

Capital.ba

Nastavi čitati

Politika

Određen jednomjesečni pritvor Abdulahu Skaki, biće prebačen u KPZ Zenica

Aktuelnom ambasadoru BiH u Kataru i bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki (SDA) određen je jednomjesečni pritvor.

Postupajući tužilac Tužilaštva KS ranije je Opštinskom sudu  u Sarajevu  predložio određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Skaki.

Skaka će 30 dana provesti u KPZ Zenica.

– Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjekstva, potom zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela – rečeno je ranije iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, on je uhapšen u okviru akcije „Vizionar” zbog nesavjesnog rada u službi, zloupotrebe položaja i krivotvorenja službene isprave, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Politika

ZAKON JASAN: Narodni front ne može biti parlamentarna stranka

Iako predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić tvrdi da je aktuelnim transferima postala parlamentarna stranka, ona to po Izbornom zakonu ne može da bude, jer poslanici koji su prešli u Narodni front mogu da budu samo samostalni poslanici.

„Ja vam mogu reći da je Narodni front u ovom momentu parlamentarna stranka sa tri poslanika“, ustvrdila je Jelena Trivić.

Ipak, Izborni zakon je jasan i kaže da poslanik koji napusti neku stranku postaje samostalni poslanik i na pločici ispred njih može samo pisati „samostalni poslanik“. Drugim riječima, parlamentarna stranka ne može biti stranka koja nije učestvovala na izborima i prešla cenzus, što Zakon jasno propisuje.

 

Ukoliko takvi poslanici oforme klub, a trebaju da budu najmanje 4 poslanika, oni mogu da djeluju samo kao Klub samostalnih poslanika, a ne Narodnog fronta.

Izvor. istokrs.com

Nenad Nešić pozvao Trivićku da objelodani finansijere stranke:

Nakon osnivačke skuštine „Narodnog fronta“ ne stišavaju se reakcije javnosti, ali ni visokih funkcionera.

-Politička scena Republike Srpske mora se zakonski urediti. Istražiti porijeklo novca koji je Jelena Trivić potrošila sa Narodni front?! Time spriječiti zloupotreba osvojenih poslaničkih mandata od strane preletača.

Rekao je ovo Nenad Nešić, gostujući u emisiji „Telering“, pozivajući Jelenu Trivić da ispoštuje one norme za koje se i sama zalagala, a to je da u ovom slučaju otkrije porijeklo novca kojim se finansira njena stranka.

-Vrijeme je da gospođa Јelena Trivić objasni odakle joj novac! U toj poslaničkoj grupi imate Dubravca koji je podržao Vladu, glasao za SNSD-ovog delegata, bio kandidat za izvršnog direkora u Autoputevima i zahtijevao da se postavi što prije. Drugi poslanik Aleksandar Trninić je glasao protiv Vlade Republike Srpske, a glasao je za kandidata opozicije za izbor delegata u Domu naroda PS BiH. Njih dvojica priznaju legitimnost izbora, a Јelena Trivić kaže da su izborni rezultati nelegitimni. Dakle, tri različite osobe.Šta njih može ujediniti? Pa, lični interes. Kako se ostvaruje?Pa, kroz materijalna dobra – jasan je Nešić.

Vrijeme će pokazat ko finasira stranku Jelene Trivić, da li će predsjednica Fronta istražiti diplome i svojih saboraca, te da li će u dogledno vrijeme izučiti Izborni zakon?

 

 

Nastavi čitati

Aktuleno