Connect with us

Zdravlje

PITANJE KOJE MUČI MNOGE RODITELJE! Kako da spriječite alergiju na kikiriki kod djeteta?

Davanje glatkog kikiriki putera bebama tokom ranog doba može da pruži doživotnu zaštitu od alergije na kikiriki, rezultati su novih istraživanja.

Tinejdžeri koji su konzumirali kikiriki puter do svoje pete godine života imali su 71 odsto manju vjerovatnoću da će razviti alergiju u poređenju sa onima koji su ovu namirnicu izbjegavali, prenosi BBC.

Naučni tim sa Kraljevskog koledža u Londonu savjetuje roditeljima da ponude kikiriki puter bebama tokom uvođenja čvrste hrane, a zatim da ga redovno i u velikim količinama daju do pete godine. Djeca mlađa od pet godina ne bi trebalo da jedu cijele ili isjeckane kikirikije zbog opasnosti od gušenja.

Ideja o davanju kikirikija bebama i maloj djeci može zgroziti generaciju roditelja kojima je rečeno da izbjegavaju ovu hranu zbog straha od alergija. Savjet je nekada bio da se kikiriki potpuno izbjegava do treće godine. Alergije na kikiriki, međutim, postaju sve češće, pogađajući sada jedno od 50 djece, a ova namirnica je za sada zabranjena u mnogim školama.

Istraživanje Kings koledža je pokazalo da je prvobitni savjet bio pogrešan. Umjesto toga, rano djetinjstvo je kritično doba kada imuni sistem treba da nauči da razlikuje prijatelje od neprijatelja.

Alergije na hranu rezultat su toga što naš imuni sistem nešto bezopasno zamijeni za ozbiljnu prijetnju. Zato i mala količina kikirikija može da izazove preplavljujuću i potencijalno opasnu reakciju kod osoba sa alergijom.

Prije petnaestak godina, 640 djece s visokim rizikom od alergije na kikiriki učestvovalo je u kliničkom ispitivanju. Polovina je izbjegavala kikiriki, a polovina ga je uzimala u ishrani u periodu od četvrtog mjeseca do pete godine života. Izvorni rezultati pokazali su da konzumacija kikiriki putera dovodi do dramatičnog smanjenja alergija do dječije pete godine.

Postavilo se pitanje da li će ta zaštita trajati ili će djeca morati stalno da konzumiraju kikiriki kako bi ostala zaštićena? Rezultati, objavljeni u NEJM Evidence, pokazali su da zaštita traje bez obzira na to da li su djeca nastavila da jedu kikiriki ili su ga izbacila iz ishrane.

Rezultati u njihovim tinejdžerskim godinama su pokazali da je 15 od 100 djece sa visokim rizikom, koja su izbjegavala kikiriki kao odojčad, razvilo alergiju, dok je samo četvoro od 100 djece sa visokim rizikom, koja su redovno konzumirala kikiriki kao odojčad, razvilo alergiju. To označava smanjenje alergije za 71 odsto.

“Oduševljen sam što vidim da se ova zaštita nastavlja u adolescenciji”, rekao je prof. Gideon Lak sa Kings koledža za BBC i dodao:

“Imamo dobar razlog da vjerujemo da će to trajati čitavog života pojedinca, izuzetno je rijetko novo nastajanje alergije na kikiriki u adolescentnim godinama. Ova jednostavna intervencija napraviće izvanrednu razliku za buduće generacije i smanjiti broj alergija na kikiriki”, prenosi “Politikin magazin”.

Zdravlje

PRIPAZITE SA LEDOM: Zašto nije dobro piti hladnu vodu po vrućini

Svi znamo da po vrućini nije pametno piti jako hladne napitke. Znate li zašto je hladna voda po vrućini štetna?

Kada su napolju vrućine i temperatura je veća od 30 stepeni Celzijusa, zbog sparine ne može normalno ni da se diše, najradije posegnemo za čašom vode ili soka s puno leda kako bismo se rashladili.

Možda bi trebalo da pripazite koliko leda stavljate jer naučnici upozoravaju da hladna voda zapravo usporava hidrataciju organizma te da je po vrućinama najbolje piti vodu odnosno napitke sobne temperature jer njih organizam brže apsorbuje, piše Zadovoljna.

A ako pijete ledeno hladna pića odmah nakon obroka, postoji velika mogućnost da se prehladite, čak i dok je napolju vruće. Kad steknete naviku ispijanja vode sobne temperature, primijetićete ogromno poboljšanje probave i bolje ćete se osjećati tokom i nakon obroka.

Ispijanje toplog čaja po vrućini takođe ima svoje prednosti jer će topli napitak podstaći znojenje i tako vas rashladiti, ali postoji caka: topli napitak rashladiće vas jedino kada napolju nema vlage, odnosno kada je vazduh suv.

Efekat će biti još bolji ako nosite odjeću koja ne zadržava vlagu, odnosno koja omogućava isparavanje znoja.

Nastavi čitati

Zdravlje

SAVJETI ZA HIDRATACIJU Koja pića treba piti, a koja izbjegavati tokom velikih vrućina?

Dosta vam je pijenja vode tijekom toplinskog vala, a i dalje želite ostati hidrirani i brinuti se za svoje tijelo? Sigurno vas zanima postoje li i druga pića koja su za naš organizam dobra barem približno kao voda.

Voda je naravno broj jedan kad je u pitanju hidratacija organizma, o tome uopće nema rasprave. Ali, što još možete piti, posebno u situacijama kada živa u termometru bez zaustavljanja raste?

Najbolji izbor

Mlijeko

Možda vam se ne čini očitim odgovorom, ali mlijeko s kalcijem i vitaminom D koje sadrži, može vaš organizam držati svježim i tijekom najtoplijih dana.

Mlijeko može i jednu stvar koju voda ipak ne može – dati vam energiju, piše Taste of Home.

Voda s okusom

Nekim ljudima je teško cijeli dan piti samo čistu vodu. Ako sami pripremate vodu s okusom, to je dobar način da zaintrigirate nepce bez unošenja dodatnog šećera.

Voćni sokovi

Voćni sokovi sadrže oko 85 posto vode što ih čini dobrim izborom pića za hidrataciju.

I vitamini koje voće sadrži su zdravi pa se pobrinite da pijete samo stopostotne voćne sokove.

Pripazite s unosom šećera. Ako pijete dosta voćnih sokova – zalijte ih vodom. A možete ih i zamrznuti i uživati u ukusnom sladoledu.

Lubenica

Nisu samo piće dobra za održavanje optimalne razine hidratacije tijela. Lubenica je gotovo samo voda, a tako je ukusna…

Sportski napici

Oglasi sa svih strana doslovno viču o tome koliko su sportska piće dobra za hidrataciju. Ipak…

Elektroliti koji se nalaze u sportskim pićima mogu biti vrlo učinkoviti u hidrataciji. Ova pića su ukusna i lako ih je piti, ali pripazite koliko šećera i ugljikohidrata ima u njima, osobito ako niste fan tjelovježbe.

Ako se ne pripremate za maraton, jedno ovakvo piće dnevno vam je sasvim dovoljno.

Čaj

Čajevi bez kofeina su sjajni, osobito ako pripremate pravi čaj. Nema veze od koje biljke ga pripremate, je li hladan ili vruć – čaj je dobar za hidrataciju.

Pun je antioksidansa i umjerena konzumacija čaja pomoći će vam u održavanju zdravlja tijekom velikih vrućina.

Najgora pića

Pivo

Bilo koje piće koje uklanja vodu iz tikva nije dobar izbor.

Što je veći postotak alkohola u piću, više ćete dehidrirati nakon njega.

Ako baš želite popiti pivo, odlučite se za ono s niskim udjelom alkohola ili potpuno bezalkoholno.

Vino i žestice

Alkohol je dehidrator. Većina vina ima oko 12 posto alkohola, ali i to je bolje od žestice koja sadrži i do 40 posto alkohola.

Ni alkoholni kokteli nisu dobar izbor.

Vrući kakao

Loša vijest. Jedna šalica vruće čokolade ili kakao sadrži više kalorija i šećera nego limenka soka. Dobra vijest? Vjerojatno se po velikoj vrućini nećete odlučiti popiti baš ovo.

Kava

Ako ste umjereni, kava nije najgora stvar koju možete popiti. Ali ako pijete više od dvije šalite, vaše tijelo će patiti od dehidracije.

Limunada

Priznajte, ovo niste očekivali. Kad je limunada u pitanju, problem je šećer. Radije se odlučite za vodu s limunom koju ćete pripremiti sami.

Energetski napici

Puni kofeina, šećera i drugih kemikalija, ovi napici nisu dobar izbor za hidrataciju.

Ako želite dobiti i nešto energije iz pića, radije se odlučite za čaj.

Nastavi čitati

Zdravlje

Prije ulaska u vodu nikako ne radite ovo, ovi SAVJETI VAM MOGU SPASITI ŽIVOT

Veliki broj ljudi spas od vrućine potražiće kupanjem u jezerima i rijekama, na bazenima, a ovo su preporuke za ponašanje na otvorenim vodama

Neophodno je imati svijest o novom toplotnom talasu koji je najavljen za drugi dio nedjelje kako bi se spriječili zdravstveni rizici.

Toplotnim talasom smatra se kada temperature atmosferskog vazduha od najmanje 32 stepena Celzijusa traju tri i više uzastopnih dana.

Šta raditi prije ulaska u vodu

Prije ulaska u vodu ne treba konzumirati alkohol niti bilo kakve druge psihoaktivne supstance – alkohol dovodi do smanjenog rasuđivanja, poremećaja koordinacije pokreta, poremećaja svijesti, što povećava rizik od utapanja, prenosi Blic.

Takođe, u vodu ne treba ulaziti odmah nakon obroka, a najbolje bi bilo da između obroka i plivanja protekne najmanje dva sata.

Ne skakati u vodu na glavu

U vodu treba ulaziti postepeno, a prije ulaska provjerite njenu dubinu. Ne treba skakati u vodu nepoznate dubine, a ukoliko želite da skačete, prvo skočite na noge, nikako na glavu.Ukoliko ne znate da plivate ili niste dobar plivač, u vodu nemojte ulaziti sami i bez adekvatne opreme koja će vam pomoći da se održavate na površini.

Ne precjenjujte svoje mogućnosti

– Izbjegavajte da plivate sami i uvijek plivajte u društvu starijih i iskusnijih plivača.

– Uvijek plivajte u obilježenim zonama koje nadgledaju spasioci.

– Ne udaljavajte se previše od obale, već plivajte paralelno sa njom.

– Ukoliko u toku plivanja osjetite umor obavezno napravite pauzu – izađite iz vode ili se odmorite u plićaku.

Kako pozvati pomoć

Ukoliko se nađete u nevolji – trudite se da ostanete smireni, okrenite se na leđa i plutajte, podignite ruku i signalizirajte spasiocima da vam je potrebna pomoć.

Ako vidite da se neko davi, pozovite spasioca, nemojte pokušavati sami da pomognete da ne biste i vi postali davljenik. Dodajte osobi u nevolji neku granu, šlauf, ili slično.

Imajte u vidu da postoje vodene struje za čije je savladavanje potrebna veća snaga. Ukoliko vas uhvati vodena struja ne opirite joj se i ne pokušavajte da plivate suprotno od smera njenog kretanja – ostanite mirni i plivajte niz struju, dijagonalno ka obali.

Specifičnosti otvorenih voda

Ne zaboravite da plivanje u otvorenoj vodi nije isto što i kupanje u bazenu – informišite se o strujama, temperaturi vode, biljnom i životinjskom svijetu kako ne biste dospjeli u nepredviđenu i neprijatnu situaciju.

Oprez u rijekama i jezerima mora biti povećan i zbog mutne vode, često neravnog dna i iznenadnih prelaza u dubinu.

Vodeći uzrok smrti djece uzrasta do pet godina

Utapanje predstavlja vodeći uzrok smrti djece do pet godina i jedan je od vodećih uzroka smrti u svim ostalim uzrasnim grupama djece.

Dok se mala djeca najčešće utapaju u vještačkim rezervoarima, poput kada i bazena, starija djeca se češće utapaju u tzv. otvorenim vodama (rijekama, jezerima, moru i sl.).

Djecu ne treba ni u jednom trenutku ostavljati bez nadzora.

 

Nastavi čitati

Aktuelno